Web Analytics Made Easy - Statcounter

فروزان آصف نخعی: تاریخ درحال شکل گیری پس از انتخابات ۱۴۰۰ ، تجربه جدیدی فراروی ایرانیان قرار داده است. در گفت و گو با ابوالفضل دلاوری استادیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی ، فضای سیاسی و اجتماعی کشور در یک سالگی دولت رئیسی ، به بحث و بررسی گذاشته شده است . او ضمن هشدار درباره تضیف نقش استراتژیک نخبگان به ویژه نخبگان دانشگاهی و مهاجرت آنان از کشور و تلاش تندروها برای «انقلاب از بالا» ، تاکید دارد : در این یک سال امید به اصلاح رویکردها و روندها در میان نیروهائی که دل به چنین رویکردها و روندهائی بسته بودند کمرنگ تر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محورهای گفت و گو با دلاوری را بخوانید :

در جریان انتخابات های ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰، اراده ای آشکار و به نسبت قبل جدی تر برای ایجاد یکپارچگی سیاسی خود را نشان داد. جناحی که در صدد یکپارچه سازی قدرت برآمده است تا حدود زیادی از سرمایه های سیاسی و مدیریتی خالی شده و ظرفیت و توانائی چندانی برای طراحی و اجرای سیاست های مناسب برای حل مسائل اجتماعی ندارد

حوزه های داخلی مهمترین شعارها و نویدهای دولتمردان جدید شامل حل مسائل سیاست خارجی و پرونده هسته ای بود. کاهش تورم به سطح نصف در ماه های اولیه و سپس یک رقمی کردن آن، کنترل گرانی، ایجاد یک میلیون شغل و ساختن یک میلیون واحد مسکونی برای نیازمندان در سال اول، فقرزدائی سریع، کاهش فاصله طبقاتی، حل مشکل طرح سلامت و .... محقق نشده بلکه اوضاع از قبل هم بدتر شده است. در مورد اشتغال، تورم زدائی و فقرزدائی وضعیت حتی از این هم بدتر است. تورم بالای ۵۰ درصد یک ساله اخیر در ۲۵ سال گذشته بی نظیر بوده است.

در این یک سال امید به اصلاح رویکردها و روندها در میان نیروهائی که دل به چنین رویکردها و روندهائی بسته بودند کمرنگ تر شده و نیروهای میانه رو منفعل تر و بی انگیزه تر شده اند.

روند کاهشی بودجه بخش های علمی به عنوان بخش های استراتژیک توانمندسازی کشور که از چندسال پیش شروع شده بود همچنان ادامه دارد عملا به کاهش قریب ۲۰ درصدی کل حقوق و مزایای این دسته از اعضای هیأت علمی منجر شد. البته اثرات چالش های فعلی و نااطمینانی به آینده فقط محدود به دانشگاهیان نیست بلکه دیگر گروههای حرفهای هم که تا چندسال پیش بازار داخلی نسبتاً خوبی داشتند از جمله پزشکان، پرستاران و اخیرا حتی کارآفرینان و استارت آپها نیز مشمول این وضعیت شده اند و ارقام نگران کنندهای از تمایل و اقدام آن ها به مهاجرت به گوش میرسد.

متاسفانه در دوره جدید ما با یک عقبگرد در سرمایه سیاسی و فکری الیت حاکم مواجهیم. البته برخی ممکن است استدلال کنند که این وضعیت پیچیده و متناقض در رویکردها و عملکرد دولت جدید به یک گزینه استراتژیک مربوط است و آن تلاش برای دستیابی به یک موقعیت برتر بازگشت ناپدیر در سیاست هسته ای و تحکیم وضعیت امنیتی کشور یا حکومت ایران است. اگر چنین باشد البته چنین گزینه و رویکرد و هدفی، خودش خالی از مخاطرات و ریسک های سنگین نیست.

طیفی از کارگزاران حکومت در راهی قدم نهاده اند، که به رغم مشکلات و تناقضات فزاینده آن، علاوه بر سرمایه ها و فرصت ها، هویت و موجودیت خود را هم طبق آن تعریف کرده اند و به این ترتیب ، به شدت وابسته به مسیر شده اند. وضعیت وابستگی به مسیر معمولا در ذهنیت ها و نظام های بسته رخ می دهد و هرچه انسداد سیاسی بیشتر باشد ، امکان کمتری برای گسست از مسیرهای نامطلوب وجود دارد.

خصلت شدیداً ایدئولوژیک جریان های فکری، تروماهای سیاسی و آنتاگونیسم سیاسی انباشته شده در تاریخ و فرهنگ سیاسی معاصر، روی هم رفته ، بخش بزرگی از طبقات استراتژیک به ویژه نیروهای فکری را علیه وضع موجود بر می انگیخت بدون آن که به داشته ها و ملزومات بهینه سازی آن ها بیندیشند.

اصولا ، نیروهای سیاسی موسوم به نواصولگرایان، نیروهایی غیر ارگانیک هستند یعنی ارتباط ارگانیکی با تحولات و پویائی های واقعی جامعه ایران ندارند. آن ها بیرون از تحولات و پویایی های اجتماعی و در اثر تشدید انسداد سیاسی از درون محافلی سربرآورده اند که بیشتر نقش تخریبچی علیه سیاستمداران و سیاست های قبلی را ایفا می کرده اند و اصولا دانش و تجربیات ایجابی نداشته اند. البته در این موقعیت های سیاسی نباید از برآمدن برخی نیروهای فرصت طلب و بی مایه برای کسب موقعیت و مناصب بادآورده هم غافل بود.

اصولا این نیروها فاقد خلاقیت و ابتکار عمل هستند. هنوز به لحاظ ذهنی در وادی نقش قبلی شان یعنی به هم ریختن بازی دیگر نیروها قرار دارند. آنها گرچه در حال حاضر در موقعیت پوزیسیون قرار گرفته اند و باید با نگاه ایجابی عمل کنند و مسایل را حل کنند اما آن مشکلات شناختی و ناتوانی مدیریتی آن ها را به ساده سازی مسائل و گزینش راهها و شیوه ها و گفتارهای نامتناسب سوق می دهد.

از یک منظر نظری خاص دولت فعلی را می توان یک «دولت استثناء در استثناء» و به عبارت دیگر یک «دولت منتزع» نامید. این دولت طبق تعریف مستقل از زیربناست و به عبارت دیگر استقلال بالائی نسبت به نیروهای مولد و روابط اجتماعی تولید دارد. دولت استثنائی بر نیروهای اجتماعی و روابط تولید مسلط می شود و نقش پیشگام و یا راهبر را در تأسیس وتوسعه مناسبات تولیدی جدید ایفا می کند (نظیر آنچه در فرانسه دوران بناپارت و یا آلمان دوران ویلهلم و هیتلر روی داد).

بیشتر بخوانید:

مصاف نواصولگرایان با اصولگرایان در پروژه«یارگیری انتخاباتی» فاضل میبدی : نمی خواهند با تندروها برخورد کنند مصونیت آهنین خودسرهای سازماندهی شده شاهد نوعی جنبش شبه انقلابی بودیم که رهبران آن به همان نسل های اولیه انقلاب تعلق داشتند اما بدنه اصلی میان نیروهای جوان متعلق به نسل های بعد از انقلاب و جنگ که البته با بخش هایی از نهادهای قدرت و نهادهای فرهنگی حکومتی مرتبط بودند. این جنبش شبه انقلابی ، بلا فاصله بعد از انتخاب دوباره روحانی در سال ۹۶ آغاز شد. برانگیختن نارضایتی های اقتصادی و معیشتی درپاییر ۹۶ که به ناآرامی های اوایل زمستان همان سال منجر شد ، گویای پروژه ای بود برای سازماندهی یک انقلاب از بالا علیه دولت روحانی اما سازمان دهندگان آن بی خبر از درجات بالای پتانسیل نارضایتی نهفته اجتماعی بودند و به سرعت مهار پروژه از دستشان خارج شد.

در نتیجه اجرای آن استراتژی، دولت فعلی حتی از حداقل های صوری نمایندگی و بازنمائی اجتماعی هم بی بهره ماند. این موضوع فقط به میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ و نسبت بسیار پایین آراء کسب شده رئیس دولت مربوط نیست (که طبق آمار رسمی حدود ۳۰ درصد از آراء واجدان شرایط رای دهی بوده) بلکه مهمتر از آن به پایگاه اجتماعی این دولت مربوط است که عمدتا شامل نیروهای اجتماعی-سیاسی مرتبط با سازمانهای حکومتی به اضافه بخش کوچکی از اقشار میانی و پائینی غیر سیاسی جامعه میشود.این موضوع به معنای این است که این دولت اصولا در میان نیروهای اجتماعی و سیاسی استراتژیک، به ویژه نیروهای مرتبط با طبقات متوسط شهری پایگاه چندانی ندارد.

ظهور چنین دولتی محصول تعلیق سیاست و تشدید روند جدائی بخش هایی از حکومت از محیط داخلی و بین المللی بود. به عبارت دیگر شکاف فزاینده منویات و تمایلات و اولویت های حکومت از ارزش ها و هنجارها و اولویت های مردم از یک سو و تشدید تعارضات میان حکومت ایران با بسیاری از بازیگران جهانی و منطقه ای از سوی دیگر به ظهور چنین دولتی منجر شد.

در اثر فرسایش مداوم لایه های سیاسی اطراف نظام هسته های سخت قدرت ، بیشتر در معرض چالش ها و مناقشات قرار خواهند گرفت و این احتمال افرایش یافته و این بار انشعابات و تعارضات و رویاروئی ها به درون این هسته ها و لایه ها کشیده شود.

۲۱۲۱۵

کد خبر 1662730

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: دولت سیزدهم انقلاب اسلامی ایران دانشگاه استادان دانشگاه مهاجرت نخبگان تر شده یک سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۶۷۰۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله به اسرائیل عظمت ایران را نشان داد

امام جمعه یزد با اشاره به اینکه دشمن در طول ۴۵ سال گذشته در تمام توطئه‌های خود شکست خورده گفت: حمله موشکی و پهپادی به اسرائیل عظمت ایران را به جهانیان نشان داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، آیت‌الله محمدرضا ناصری در خطبه‌های این هفته نماز جمعه یزد با اشاره به اینکه همه ما خلقت خداوند هستیم و بدون حمایت و کمک‌های او ما هیچ هستیم، گفت: او که انسان را حیات می‌دهد و رحمت واسعه بدون منت دارد خداست و شب و روز و در هر زمان ما را نگه داشته است.

وی خاطرنشان کرد: خداوند متعال به راحتی می‌تواند هر شب که ما می‌خوابیم دیگر ما را بیدار نکند چرا که خوابیدن نوعی مردن است و همه اختیار ما در دست خداست و هیچ اراده ای در برابر قدرت او نداریم. با وجود تمام اعمالی که ما داریم، خداوند در تمام لحظات به فکر ماست؛ پس اگر ما بنده عاقلی باشیم نباید نسبت به این نعمات و کمک‌های خداوند شکرگزار باشیم.

امام جمعه یزد افزود: این نعمت‌های خداوند در حالی است که انسان بیشتر از آنکه به خداوند تکیه کند و به فکر او و رضایتش باشد به فکر بندگان خداست و می‌خواهد رضایت آنها را به دست آورد. خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید کسانی که به وعده خود نسبت به خداوند عمل کنند و به پرستش شیطان نپرداخته و عبادت خدا را انجام دهند، به صراط مستقیم هدایت می‌شوند.

ناصری با بیان اینکه ما در روز حداقل 11 مرتبه در نماز از خداوند می‌خواهیم که ما را در صراط مستقیم قرار دهد عنوان کرد: آنها که وفای به عهده کرده‌اند طبق قرآن کریم باید بر ایمان خود باقی مانند و خداوند متعال هم چنین بنده‌ای را دوست دارد و او را خدایی می‌کند.

عدم توجه به تربیت دینی کودکان خیانت به آنهاست

نماینده ولی فقیه در استان یزد گفت: چرا ما گاهی اوقات گوش به شیطان می‌‌دهیم و با وجودی که رسول اکرم(ص) سفارش کرده، برخی از ما انسان‌ها ما محبت خداوند را در دل فرزندانمان قرار نمی‌دهیم؛ باید بدانیم افرادی که سعی می‌کنند فرزندان و دانش‌آموزان خود را از خدا دور کنند، هم در این دنیا و هم در آن دنیا باید پاسخگو باشند.

امام جمعه یزد با بیان اینکه اگر عمدا تربیت دینی را مورد توجه قرار نمی‌دهیم خیانت بزرگی به آنها مرتکب می‌شویم تصریح کرد: هر کسی اطاعت خدا بکند و تقوا داشته باشد را خدا دوست دارد و قطعا کسی را که خدا دوست داشته باشد هم دنیا و هم آخرت را به بهترین شکل ممکن خواهد داشت.

ناصری در خطبه دوم خود با بیان اینکه همه ما باید شکرگزار خدا باشیم گفت: این نعمت بسیار بزرگی است که در دورانی زندگی می‌کنیم که حضرت امام خمینی(ره) با شجاعت، توحید و خدایی بودن خود انقلاب اسلامی ایران را به پیروزی رساند و پس از آن هم رهبری را خداوند جانشین امام خمینی(ره) قرار داد که به بهترین شکل ممکن انقلاب را هدایت می‌کند.

نماینده ولی فقیه در استان یزد تدبیر در بحران‌ها و مشکلات و توطئه‌های مختلف را از جمله ویژگی‌های مقام معظم رهبری دانست و تصریح کرد: این نظام ولایی که حضرت امام خمینی(ره) آورد و به رهبری مقام معظم رهبری ادامه پیدا کرده مردم ایران را در جهان سربلند و عزتمند کرد.

برخی در داخل کشور تنها به دنبال پررنگ کردن مشکلات هستند

وی با اشاره به اینکه دشمنان در طول 45 سال گذشته بیشترین توطئه‌ها را علیه ملت ایران انجام داده گفت: با وجود تمام این هزینه‌ها و تبلیغات گسترده‌ رسانه‌ای دشمن، امروز ایران عزیز ترین کشور و ملت در میان مردم جهان است.

امام جمعه یزد با اشاره به اینکه متاسفانه برخی در داخل کشور هم در فضای مجازی تنها نواقص و مشکلات را می‌بینند گفت: این خواسته دشمن است اما امروز باید واقعا تقدیر کنیم از صلابت و شجاعت و تدبیر مقام معظم رهبری و سپاه پاسداران و دیگر نیروهای نظامی و انتظامی کشور که بالاترین امنیت را برای ایران به ارمغان آورده‌اند.

حمله به اسرائیل عظمت و اقتدار ایران به جهانیان را نشان داد

ناصری با اشاره به اینکه هیچ کشوری در جهان حتی جرات اینکه به غزه کمک کنند را نداشته‌اند گفت: تنها کشوری که در برابر این رژیم جنایتکار ایستاد ایران بود و به کمک مردم غزه شتافت به گونه‌ای که امروز تمام جهان انگشت به دهان مانده و به خوبی همه قدرت ایران و عظمت انقلاب را درک کرده‌اند.

نماینده ولی فقیه در استان یزد با تاکید بر اینکه دشمن با تمام توان خود در طول ماه‌های گذشته تهدید می‌کرد تا ایران را به هراس وا دارد گفت: این همه تبلیغات و حرکات دشمن هیچ تاثیری در اقتدار ایران نگذاشت بلکه زمینه‌ای به وجود آورد که با تدبیر بسیار بالا اقتدار ایران را به رخ دشمن بکشاند.

دشمن با ترویج بی‌حجابی به دنبال ترویج فساد و فحشاست

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه مسئله حجاب یک موضوعی است که دشمن به دنبال ضربه زدن به آن است گفت: دشمن به دنبال بی حجاب کردن زنان ایران نیست بلکه به دنبال این اقدام سعی در به فساد کشاندن جوانان ایران دارد همانگونه که در آندلس این اقدام را انجام دادند و با از بین بردن حجاب، جوانان مسلمان را آلوده کردند و به فساد کشیدند و در نهایت به این صورت آندلس را از دست مسلمانان گرفتند.

امام جمعه یزد افزود: این توطئه را باید بشناسیم که دشمن هرجایی نتوانست از لحاظ نظامی به نتیجه برسد، به سمت ترویج فساد در جامعه می‌روند تا به این طریق بتوانند به تمامی خانه‌های مردم رخنه کرده و آنها را از سمت علایق خود دور کنند.

ناصری با اشاره به اینکه در ایران این اقدام را دشمن از زمان رضاشاه شروع کرد گفت: در آن زمان دشمن به نتیجه‌ای که دنبال آن بود نرسید و امروز هم دشمن دلش برای ما نمی‌سوزد بلکه به دنبال اهداف خودش هست.

نماینده ولی فقیه در استان یزد خاطرنشان کرد: این که مقام معظم رهبری چنین مسئله‌ای را مطرح می‌کنند و تاکید دارند که دشمن به دنبال تحمیل بی‌حجابی و بی‌عفتی در جامعه است به همین دلیل است؛ قطعا اگر ما در این مسیر همراه دشمن باشیم ابتدا به فرزندان خودمان خیانت‌ کرده‌ایم.

کارگران در کارخانه‌ها توانمند شوند

وی به روز کارگر اشاره کرد و افزود: کارگران رکن بزرگ اقتصادآفرین در کشور ما هستند و نباید به آنها بی‌توجه باشیم اما باید دقت داشته باشیم که توجه به کارگران صرفا به بحث معیشت و حقوق آنها خلاصه نمی‌شود بلکه باید به آنها حرفه و توانمندی هم آموزش دهیم تا آنها بعد از چند سال خودشان بتوانند رشد کرده و به کارآفرین تبدیل شوند.

امام جمعه یزد برنامه فعلی کارگری در کشور را مناسب ندانست و گفت: این نوعی استعمار است که ما کارگری را در ابتدای شغل خود جذب کنیم و پس از 30 سال هم به همان صورت کارگری آنها را بازنشست کنیم؛ ما باید همه کارگران را توانمند کنیم تا بتوانیم افراد را به پیشرفت برسانیم.

ناصری شعار سال را یکی از موضوعات بسیار مهمی دانست که با کمک مردم و کارگران محقق می‌شود تصریح کرد: ما باید سعی کنیم در کشور روی پای خود بایستیم و به صورت ویژه در بحث قطعه سازی و تولید ماشین آلات خطوط تولید فعالیت داشته باشیم.

نماینده ولی فقیه در استان یزد بیان کرد: اگر بر روی این موارد خودکفا شدیم آن زمان است که توانستیم تولید خود را از مشکلات و آسیب‌ها نجات دهیم وگرنه با مونتاژکاری قرار نیست تولید ما شکوفا شود.

کتاب‌های شهید مطهری به معلمان آموزش داده شود

وی به روز معلم اشاره کرد و خاطرنشان کرد: شهید مطهری یک دانشمند دلسوز، فداکار، عالم، ایثارگر و تلاشگر بود که اقدامات بسیار گسترده‌ای از پیش از انقلاب تا پس از پیروزی انقلاب انجام داد و در این مسیر تاثیر بسیار بالایی داشت.

امام جمعه یزد خاطرنشان کرد: شهید مطهری بدون اینکه تغییری در رویکرد خود ایجاد کند، ایستادگی بزرگی داشت به گونه‌ای که افراد زیادی را به سمت انقلاب جذب کرد و کتب بسیار مهمی نوشت که حضرت امام خمینی(ره) همه کتب ایشان را مورد تایید خود می‌دانستند.

ناصری با تاکید بر اینکه تمامی معلمان باید کتاب‌های شهید مطهری را بخوانند گفت: کتاب‌های آن شهید والامقام باید برای تمامی معلمان آموزش داده شود و به خوبی بشناسند آنچه که از دین باید بدانند.

نماینده ولی فقیه در استان یزد خطاب به معلمان گفت: آقا و خانم معلم همه شما باید نسبت به تربیت دینی دانش‌آموزانی که دارید حساس باشید و به همه آنها کمک کنید تا در مسیر انقلاب قرار گیرند.

انتهای پیام/781

دیگر خبرها

  • روحیه عقیدتی میان نیروهای انقلابی تقویت شود
  • علمداران اجتماعی به‌دنبال گره گشایی مشکلات اجتماعی توسط مردم است
  • فرمانده نیروی دریایی ارتش: از نخبگانی که در قطب جنوب حضور پیدا کنند، حمایت می کنیم /دولت به دنبال حضور دائمی در قطب جنوب است
  • حمله به اسرائیل عظمت ایران را نشان داد
  • پاشنه آشیل مجلس دوازدهم از نگاه سخنگوی حزب اعتدال و توسعه /جریان رائفی پور به دنبال هدایت و مدیریت مجلس است
  • جوانان باید به دنبال کسب مهارت برای ایجاد شغل باشند
  • اصفهان موفق‌ترین استان در اجرای مأموریت ساماندهی اتباع خارجی است
  • «به‌دنبال جنگ نیستیم، اما پاسخ هر تجاوزی را کوبنده‌تر از قبل می‌دهیم»
  • برخی به دنبال فراموش شدن امام خمینی(ره) هستند
  • پاسداران بیانات رهبری را برای خود حجت شرعی می‌دانند