Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار فارس، بعد از درگذشت هوشنگ ابتهاج شاعر معاصر، درب خانه قدیمی او که امروز جزو املاک کارخانه سیمان تهران است، برای مدت محدودی به روی علاقمندان باز شد.

خانه‌ای دو طبقه با آجرهای قرمز رنگ که زمانی محفل شاعران بوده ولی اکنون تبدیل به دفتر یک شرکت سیمانی شده است.

درخت معروف اشعار ابتهاج به نام «ارغوان» نیز در همین خانه قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نام هوشنگ ابتهاج  با ارغوانش گره خورده، درختی که آن اوایل خشکیده بود اما زیر سایهٔ محبت ابتهاج، رشد کرد و هم‌چنان برقرار است. و دلیل شعر ارغوان شد،

این شعر ارغوان دلیل احساسات جمعی بی‌شمار شد و همین کار را به جایی رساند که این خانه با نام ارغوان ثبت ملّی شود.

آنطور که مشخص است، ابتهاج سال‌ها در این کارخانه فعالیت می‌کرده است و حالا خانه در اختیار کارخانه است.

قانون اجازه خاک سپاری سایه در بنای ثبت ملی شده را نداد

درخواست‌هایی برای خاکسپاری امیرهوشنگ ابتهاج «سایه» در کنار درخت ارغوان در خانه محل زندگی‌اش مطرح شد اما علی دارابی معاون میراث فرهنگی محدودیت و تصریح قانون را مانع به خاک سپردن او، در این خانه دانست.

دارابی اینطور توضیح داد که افراد زیادی از خانواده تا دیگران و حتی افرادی در میراث فرهنگی از ما درخواست کردند «سایه» در خانه خودش دفن شود، اما با توجه به تصریح قانون و تکلیفی که داریم گفت‌وگویی با خانواده و دیگر درخواست‌کنندگان داشتیم که خوب هم بود و قرار شد تشییع از خانه تهران انجام شود ولی خاکسپاری در رشت باشد.

مطابق با قانون تعیین حریم در سال ۱۳۸۴، هرگونه کندوکاو و پی‌کنی در عرصه و محوطه‌های تاریخی ممنوع است. همچنین مطابق مقررات مصوب در سال ۱۳۷۷ دفن اموات در آثار تاریخی ممنوعیت دارد.

خانه ابتهاج 14 سال است که ثبت میراث فرهنگی شده است

احمد علوی رئیس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران  در پاسخ به سوال خبرنگار فارس، در خصوص اینکه چرا مالکیت خانه هوشنگ ابتهاج به عنوان چهره شاخص ادبیات معاصر کشور در اختیار یک شرکت سیمان است و شهرداری برای خرید آن اقدامی نمی‌کند، گفت: خانه ابتهاج که مربوط به اوایل دوره پهلوی دوم می‌شود و در حوالی خیابان فردوسی واقع شده و در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۸۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت میراث فرهنگی رسیده است.

رئیس بنیاد مستضعفان برای نگه‌داری و بهره‌برداری از این بنا با شهرداری وارد مذاکره شود

وی با اشاره به اینکه این خانه را در سال‌های گذشته کارخانه سیمان بازسازی و تملک‌ کرده و به همین جهت نیازی به تملک از سوی شهرداری تهران نیست، ابراز داشت:‌ اگر مسئولان این کارخانه قصد واگذاری ملک را داشته باشد، بهتر است، که رئیس بنیاد مستضعفان برای نگه داری و بهره برداری با شهرداری تهران وارد مذاکرده شده تا یک تفاهم‌نامه همکاری در این زمینه نوشته شود.

رئیس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران پیشنهاد داد: خانه ابتهاج با توجه به ظرفیت‌های موجود، تبدیل به خانه موزه آثار شعرای معاصر شود.

شهرداری تهران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری طی سال‌های گذشته توانست تعداد زیادی از خانه‌های قدیمی تهران را تملک کند و آنها را به هیأت یک بنای ارزشمند تاریخی درآورد؛ بناهایی که امروزه میزبان شهروندان تهرانی است و فضای کهن و قدیمی تهران را زنده میکند؛ از خانه جلال آل‌احمد گرفته تا خانه پروین اعتصامی؛ خانه اتحادیه تا خانه تاریخی شهید مدرس.

این خانه‌ها و عمارت‌های قدیمی در طول یک دهه گذشته، بیش از پیش مورد توجه مدیریت شهری قرار گرفته تا خون تاریخ در رگ‌های این شهر فرتوت در جریان باشد و تهران هویت گذشته‌اش را بازیابد.

خا ابتهاج هم یکی از این خانه هاست که در منطقه12 تهران قرار دارد، این منطقه شرایط ویژه تاریخی دارد، و به 3زون تاریخی و شمالی و جنوبی تقسیم شده‌است.
در زون تاریخی این منطقه که شامل حصار صفوی و بخشی از حصار ناصری است، شهرداری تهران برای نوسازی آن با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هماهنگی های لازم انجام داده و بسته‌ای متناسب با شرایط آن منطقه درنظر گرفته‌است.

انتظار می رود این خانه که یک مکان رویداد منحصر به فرد هست نیز برای استفاده بیشتر عموم فرهگ دوستان مورد توجه قرار گیرد، از آنجایی که خانه کودکی‌های ابتهاج در رشت سال ۱۳۹۸ درحالی که سازمان میراث فرهنگی برای ثبت آن در فهرست میراث ملی تعلل کرد، برای همیشه ویران شد، این خانه در خیابان انوشیروان حوالی فردوسی تهران که تا سال ۱۳۶۴، پیش از مهاجرت به آلمان در آن سکونت داشت و در سال ۱۳۸۷  به خاطر درخت ارغوان، در فهرست آثار ملی ثبت شده است از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: خانه موزه کارخانه سیمان تهران درخت ارغوان هوشنگ ابتهاج شهرداری تهران میراث فرهنگی خانه ابتهاج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۰۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهر کَدکَن قابلیت تبدیل به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه را دارد

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مدیر برنامه‌ریزی و توسعه گردشگری روستایی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: در نشست هم‌اندیشی و هم افزایی با اهالی حوزه فرهنگ و هنر بخش کدکن تربت‌حیدریه افزود: "گردشگری ادبی" که برخاسته از جاذبه‌های وابسته به حوزه زبان و ادبیات است، یکی از حلقه‌های مفقوده در صنعت گردشگری این استان و به خصوص شهرستان تربت‌حیدریه است.

حسن گیاهی افزود:  گردشگری ادبی نقش مهمی در حفظ و حراست از میراث زبانی دارد و با توجه به تامل و تفکر در ریشه‌های فرهنگی می‌توان آن را فرهنگی‌ترین نوع گردشگری نامید.

مدیر برنامه‌ریزی و توسعه گردشگری روستایی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: این شاخه از گردشگری با توجه به ادبیات، به ویژه ادبیات سنتی و محلی که برانگیزاننده حس نوستالژیک است علاقه مندان و طرفداران زیادی را به خود جلب کرده‌ است.

گیاهی افزود: کدکن در کنار کوچه باغ‌های عبیرآمیز و مُشک‌سار و کوه‌های سر به فلک کشیده خود، بهتران و مهترانِ عرفان و ادب ایران زمین همچون "فریدالدین ابوحامد عطار نیشابوری"، استاد دکتر "محمدرضا شفیعی کدکنی"، "ابراهیم ابن اسحاق (پدر عطار)" و بسیاری از دیگر از مفاخر را پرورانده است.

وی اظهار کرد: از این روی اگر بگوییم از این منطقه عِطر و طعم فرهنگ و ادب و عشق و عرفان و شعر و شور به مشام جان عاشقان می‌رسد، سخن به گزافه نگفته‌ایم.

او ضافه کرد: این شهر (بخش) که در دامنه رشته کوه کوهسرخ (ملکوه) و تقریبا درست در میانه نیشابور و تربت‌حیدریه قرار دارد، هرچند اکنون یکی از چهار بخش شهرستان تربت‌حیدریه به شمار می‌رود، اما در گذشته از مضافات ابرشهر نیشابور کهن (بخشی از جغرافیای نیشابور کهن) بوده و لهجه مردم آن نیز به گویش نیشابوری نزدیکتر است.

این کارشناس میراث فرهنگی گفت: امروز مقبره شیخ ابراهیم ابن اسحاق (پدر عطار نیشابوری) که در فضایی باز بین مزارع سرسبز باران خورده قرار دارد، محل توقف بسیاری از ادیبان و پژوهشگرانی است که در سفر به جنوب خراسان رضوی، اندکی در این مکان بیتوته می‌کنند.

گیاهی افزود: مجموعه معماری تاریخی شیخ حیدر (باغ مزار)، موزه باستان‌شناسی و نیز مسجد جامع تاریخی و زیبای حاج حسن کدکنی از دیگر ظرفیت‌های موجود برای تبدیل این منطقه به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه است.

بخش کدکن به مرکزیت کدکن با مساحت ۸۷۶ کیلومترمربع دارای ۱۷ روستا، ۲ دهستان و بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت کنونی آن حدود ۱۴ هزار نفر در ۶۵ کیلومتری شمال غربی مرکز شهرستان تربت‌حیدریه واقع است. از این میزان جمعیت، افزون بر سه هزار نفر ساکن شهر و بقیه ساکن روستاها هستند و این جمعیت از ۲ قومیت فارس و ترک تشکیل شده‌ است.

مرکز شهرستان ۲۲۴ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.

دیگر خبرها

  • شهر کَدکَن قابلیت تبدیل به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه را دارد
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • گرامیداشت سالروز تولد سیمین دانشور برگزار شد
  • صدور ۲۹ مجوز تأسیس موزه خصوصی طی ۲ سال گذشته
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • بازدید رایگان از موزه ها برای معلم ها و استادان دانشگاه
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز