Web Analytics Made Easy - Statcounter

حتی طول عمر دولت‌های مصطفی کمال آتاترک و عصمت اینونو و عدنان مندرس هم به اندازه طول عمر آکپارتی نبوده و از این نظر این حزب رکورددار است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در بیست و یکمین سالگرد تاسیس حزب عدالت و توسعه، از سوی سیاستمداران و تحلیلگران ترکیه انتقادات فراوانی در مورد این حزب بیان شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مهمترین انتقادات، این است که این حزب که روزگاری داعیه ترقی و توسعه داشت و ترکیه را به یکی از کشورهای در حال پیشرفت منطقه و جهان تبدیل کرده بود، حالا عملاً ترکیه را به دهه های پیشین بازگردانده و دچار پسرفت و رکود شده است.

طاها آک یول، حقوقدان و تحلیل گر مشهور ترکیه در تازه ترین یادداشت خود به بررسی وضعیت کنونی حزب عدالت و توسعه و موقعیت آن در تاریخ معاصر ترکیه پرداخته است.

یک اقتدار بیست ساله

داریم درباره حزبی حرف می زنیم که از بسیاری جهات، یک دوره نوین را در تاریخ معاصر ترکیه رقم زده است. در تاریخ جمهوری ما هیچ دولتی وجود نداشته که بتواند بیست سال دوام بیاورد. حتی طول عمر دولت های مصطفی کمال آتاترک و عصمت اینونو و عدنان مندرس هم به اندازه طول عمر آکپارتی(حزب عدالت و توسعه) نبوده و از این نظر، این حزب رکورد دار است. همچنان که می دانید، کل طول عمر دولت آتاترک 15 سال بود. عصمت اینونو 12 سال در راس قدرت بود و عدنان مندرس نیز بیش از 10 سال دوام نیاورد.

حالا و در سالگرد تاسیس حزب عدالت و توسعه، سوالات بسیاری به ذهن ما خطور می کند. می خواهیم از خودمان بپرسیم: این دولت در طول این بیست سال، موفق شد چه کارهایی انجام دهد؟ چه کارهایی بود که نتوانست انجام دهد؟ در این بیست سال، در کشورهای دیگر چه گذشت و دولت های دیگر به چه شکلی عمل کردند و پیشرفت و پسرفت آنان در مقایسه با آکپارتی، چگونه بود؟ اگر شاخص های توسعه اقتصادی، حقوق و آزادی در کشورهای دیگر را با تحولات کشورمان در همین بیست سال مقایسه کنیم، چه تصویری به دست می آید؟

البته این تیپ سوالات، غالباً ناظر بر حوزه سیاست خارجی و مقایسه کشورها است. اما اگر بخواهیم از منظر داخلی تحلیل کنیم، باید مهم ترین سوال از نظر عقلانیت فرهنگ سیاسی ما به این شکل طرح شود: حزب عدالت و توسعه، در 10 سال اول قدرت با چه سیاست هایی به میدان آمد که منجر به رشد اقتصادی شد؟ در مقطع بعدی، با کدام سیاست ها دچار بحران شدیم و  درآمد ملی ما چرا کاهش یافت؟ دلیل اصلی رسیدن به وضعیت فعلی چه بود؟ در شرایطی که در 10 سال اول زمامداری آکپارتی، ترکیه عضو شورای امنیت سازمان ملل و نامزد عضویت اتحادیه اروپا شد، بعدها چه کردیم که حتی اعراب را به آغوش یونان سوق دادیم و نتوانستیم سیاست خارجی موفقی را پیش ببریم؟

دو سیاست مجزا

خود رئیس جمهور اردوغان می گوید که در تمام این بیست سال، در تمام حوزه ها حق با او بوده است و اشتباهات و خطاهای او، بسیار ناچیز و بی اهمیت هستند!

اما منتقدین و  مخالفان اردوغان، به طور واضح، برعکس این را می گویند. بهتر نیست به جای این که به نوع رویکرد سیاسی و حزبی منتقدین بنگریم، با آمار و ارقام حرف بزنیم؟ چرا. قطعاً بهتر است. چرا که تنها با نگاهی تحلیلی و آماری، می توان به این واقعیت ساده اشاره کرد: این یک واقعیت است که حزب عدالت و توسعه، با اصلاحات اقتصادی و مدیریت صحیح، درآمد سرانه ما را در 10 سال اول از 3 هزار دلار به 12 هزار دلار رساند. اما این هم واقعیت دارد که در 10 سال بعدی، به خاطر ارتکاب خطاهای بزرگ و اتخاذ تصمیمات غلط و غیرکارشناسی، درآمد ملی ما را به 8 هزار دلار کاهش داد.

بگذارید به دو نوع سیاست خارجی اشاره کنم که هر دو آنها به حزب عدالت و توسعه تعلق داشته اند: 1. سیاست خارجی دولت برآمده از حزب مزبور در 10 سال اول، کاری کرد که در پارلمان اروپا، پرچم ترکیه با احترام و با رای موافق، مورد تشویق و پیشواز قرار می گرفت. 2.در 10 سال دوم، مقامات حزب عدالت و توسعه، عملاً اعلام می کردند که جنگ صلیبی مجدد آغاز شده و صلیبی های اروپا در پارلمان اتحادیه در برابر ترکیه، متحد شده اند!

حتی در جریان یک مساله ملی بسیار مهم به نام مساله قبرس که در جریان آن حق با ترکیه بود، به این دلیل که تبلیغ مناسبی در مورد رفراندوم صورت نگرفت، نتوانستیم به نتایج مطلوب دست پیدا کنیم.

بگذارید مثال دیگری بیاورم. روزگاری، در 10 سال اول مسئولیت حزب عدالت و توسعه، دورموش یلماز رئیس بانک مرکزی ترکیه، چنان اقتصاددان کارکشته و باکفایتی بود که از سوی اتحادیه، به عنوان رئیس بانک مرکزی سال انتخاب شد. اما حالا و در دوران اقتدار همان حزب، ما چنان رئیس بانک مرکزی ناکارآمدی داریم که حتی ولادیمیر پوتین هم در مورد او متلک انداخته و به کارشناسان مالی خود گفته است: اگر به آن شکل عمل کنید، وضعیت ما نیز مانند ترکیه خواهد شد!

پس جا دارد از خودمان سوال کنیم: حالا که بیست سال را پشت سر گذاشته ایم، دقیقاً در کجا خطا کردیم و مرتکب چه اشتباهاتی شدیم که به چنین ایستگاه نامطلوبی رسیدیم. باید به زمان به مثابه یک لابراتوار بنگریم، همه چیز را آزمایش و ارزیابی کنیم و به دنبال اصلاح باشیم. اگر نه، در شرایطی که اشتباهات ما نادیده گرفته ‌شود و در هیچ کمیته‌ای تلاشی برای مذاکره یا اصلاح انجام نشود، خطاهای مهلک پابرجا می ماند و ترکیه به شدت آسیب می بیند.

بالارفتن انفجاری تورم در کشور و کاهش شدید درآمد ملی گواه و مصداقی از این واقعیت تلخ است.

در سخنرانی رئیس جمهور اردوغان در مراسم بیست و یکمین سالگرد تأسیس حزب، همه خدمات آکپارتی دسته بندی و اعلام شد! اما اردوغان، در مقام رهبر حزب و رئیس جمهور کشور، یک واقعیت ساده اما بسیار مهم را نادیده گرفت و از آن چیزی نگفت.

آن واقعیت چنین است: در سالیانی که آکپارتی خدمت کرده، دیگران هم دست روی دست نگذاشته و فعالیت کرده اند. مثال می خواهید؟ مثلاً کشورهایی مانند مالزی، بلغارستان و رومانی در 10 سال گذشته بدهی خارجی 450 میلیارد دلاری را پشت سر نهاده و از ترکیه سبقت گرفتند.

بله، سخنرانی اردوغان یک سخنرانی حزبی و دارای مصرف داخلی است. اما هیچ نشانه ای از بازنگری در سیاست هایی که به درازای 6-7 سال تمام، برای این کشور پیامدهای منفی داشته، وجود ندارد. در این سخنرانی حتی اشاره ای به اصلاحات ناموفقی که وی در سال های 2019 و 2020 اعلام کرده بود وجود نداشت.

اردوغان ادعا کرده که در حوزه آموزش عالی، خدمات طلایی ارائه داده و به قول خودش، همه استان ها را پر از پروفسور و دانشیار کرده و حالا همه شهرها دانشگاه دارند. اما آیا اسم واقعی چنین اقدامی، توسعه آموزش است؟

یادتان هست عبدالحمید گل وزیر سابق دادگستری چه گفت: حرف قشنگ او چنین بود: با نصب یک تابلو بر روی دیوار یک ساختمان و آوردن یکی دو استاد، صاحب چیزی به نام دانشکده حقوق نمی شوید. این اقدامات، به آموزش حقوق لطمه زده و ما صاحب ده ها فارغ التحصیلی حقوق می شویم که چیزی یاد نگرفته اند و از آنها چیزی جز وکیل مدافع ناشی و قاضی بی کفایت در نمی آید.

تا همین چند سال پیش، همسایه ما ایران در شاخص های استنادی بین المللی عقب تر از ما بود، اما ایران حالا و در شرایط امروزی، دو پله بالاتر از ماست!

ما دانشگاه هایی داریم که به استانداردهای کادر آموزشی آنها هیچ توجهی صورت نمی گیرد. در گزارش سال 2020 میلادی WEF، امتیاز توسعه زیرساخت ترکیه 67.1 است که بسیار خوب است. ترکیه از نظر تضمین ادامه تحصیلات متوسطه رتبه 37 را دارد. اما... ما از نظر کیفیت سیستم آموزشی در رتبه 101 جهان هستیم! امتیاز تحقیق و توسعه ما 28.9 است! بر این اساس از یک سو ارتش بیکاران با مدرک دانشگاهی تشکیل داده ایم، از سوی دیگر کمبود نیروی کار ماهر صنعت!

این یعنی کاهش بهره وری کل عوامل، افزایش ریسک سرمایه گذاری، سبقت گرفتن دیگر کشورها از ترکیه و کاهش رشد اقتصادی ما. این کشور مال ماست. ما راه دیگری نداریم، مگر تبعیت از سیاست های عقلانی، حاکمیت قانون، توجه به جایگاه نهادها و قوانین قوی... این یک واقعیت علمی است که ما فقط از این طریق می توانیم توسعه یابیم.

حزب حاکم ترکیه، افول در 21 سالگی
 

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه حزب عدالت و توسعه سیاست ها بیست سال سال اول طول عمر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۷۳۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است

تین نیوز

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن در خصوص قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه که در خاک ایران قرار دارد، گفت: کنسرسیوم توسعه ریلی به خلاف اعلام کرد "واگن بارداری وارد ایران نشده است"، اما چون این واگن ها بارگیری شده بود، با دستور مدیرعامل راه آهن با ارسال آنها موافقت شد که هنوز هم کنسرسیوم تشریفات گمرکی را برای ترانزیت بار انجام نداده است.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، مرتضی جعفری در خصوص قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه و اظهارات مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی در خصوص سوء مدیریت راه آهن در جمع خبرنگاران بیان کرد: از سال گذشته بر اساس صورت جلسه هایی که مستند است، قرار بر این شد راه آهن جمهوری اسلامی ایران برای قطارهای عملیاتی جهت اصلاح خطوط و ادامه خط آهن روزنک - هرات مساعدت کند و به افغانستان ارسال کند.

وی ادامه داد: نکته قابل توجه این که طی بازدید معاون فنی راه آهن از منطقه، اشکالات در خط آهن موجود را کتباً اعلام کرده و آن را هم برای آقای کاظم قمی -نماینده ویژه رئیس جمهوری در امور افغانستان- و هم راه آهن کشور افغانستان فرستادیم.

معاون بهره برداری و بازرگانی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: نظر بر این بود که اول اصلاحات انجام شود و بعد از انجام اصلاحات، قطار تجاری (افغانستان- ترکیه) راه اندازی شود، اما طبق مستندات اعلامی، تا کنون هیچ اقدامی که منجر به رفع اشکالات شود به راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام نشده است و کنسرسیوم فقط به صورت کلی اعلام کرده که کارهایی را در این رابطه انجام داده است.

کنسرسیوم توسعه ریلی، ماشین آلات تخصصی را برای اصلاح خطوط نداشت 

جعفری توضیح داد: البته از قبل هم مشخص بود که با توجه به امکانات این کنسرسیوم، امکان این که بتواند استانداردهای اولیه راه آهن را فراهم کند، ندارد. به این دلیل که رعایت این استانداردها نیاز به ماشین آلات تخصصی خطی دارد و این کنسرسیوم هم این ماشین آلات را نداشتند که بتوانند این اصلاحات را انجام دهند.

وی با بیان اینکه همواره اعلام کرده ایم این آمادگی را داریم تا با راه آهن افغانستان تعامل داشته باشیم و ماشین آلات را بفرستیم تا به استانداردهای موردنظر برسیم، افزود: اما در آخرین مکاتبه با کنسرسیوم توسعه ریلی در اواخر سال گذشته اعلام کردیم که نتیجه اقدامات تعهدشده هنوز به راه آهن اعلام نشده است؛ اما ما باز هم به جهت تعامل، قطارهای عملیاتی را به این مسیر اعزام می کنیم.

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن بیان کرد: با ارسال آخرین قطار عملیاتی، به نظر می رسد که کنسرسیوم از حسن نیت راه آهن جمهوری اسلامی ایران سوء استفاده کرده و واگن های تخلیه شده را بارگیری کرد؛ و بدون اینکه هیچ هماهنگی با راه آهن ایران داشته باشد ارسال کرده است.

کنسرسیوم به دروغ اعلام کرد که واگن بارداری وارد ایران نشده است

جعفری ادامه داد: همان شب زمانی که من مطلع شدم، از مامور مربوطه پرسیدم و با مدیرعامل کنسرسیوم صحبت کردیم و آن ها خودشان اعلام کردند که واگن بارداری وارد ایران نشده است. به جهت اینکه ما هیچ گونه ارتباطی با مرز نداریم و هنوز ارتباطات از طریق تلفن ثابت، بیسیم و تلفن همراه فراهم نیست، فقط به استناد اظهارات آقای مصطفی رضایی -مدیرعامل کنسرسیوم- و مامور ایشان مبنی بر این که لکوموتیو به صورت منفرد وارد کشور شده و واگن بارداری نیامده است، اکتفا کرده و گفتیم قطاری وارد ایران نشده است.

وی ادامه داد: اما بعد از بررسی متوجه شدیم کنسرسیوم همه این موارد را به خلاف گفته است و قطار وارد ایستگاه شمتیغ در مرز ایران و افغانستان شده  و آن ها به خلاف اعلام کردند که واگنی وارد نکردیم. البته فیلمی از ایستگاه روزنک منتشر کردند و برآورد راه آهن این بود که کنسرسیوم توسعه ریلی یک فیلم تبلیغاتی ساخته است.

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن اظهار کرد: نکته جالب این که مسئولان گمرک هم در این رابطه اظهار بی اطلاعی کرده اند، بنابراین اینکه کنسرسیوم مدعی شده که همه سازمان های مربوطه از ورود قطار به کشور اطلاع داشته اند صحت ندارد. بنابراین اگر غیر از این موارد که به خلاف مطرح شده، مستنداتی دارند، اعلام کنند.

جعفری خاطرنشان کرد: هیچ هماهنگی در جهت اینکه قرار است قطار ترانزیتی از افغانستان وارد کشور شود، انجام نشده است و به ما اطلاع ندادند. اما پس از اینکه با آن ها صحبت کردیم و گفتند قطاری وارد نشده، وقتی مامور فرستادیم و متوجه شدیم واقعیت را نگفتند و ۱۰ واگن باردار در مرز شمتیغ متوقف شده است. که با دستور مدیرعامل راه آهن با توجه به اینکه این واگن ها بارگیری شده بود، با ارسال آنها موافقت شد.

کنسرسیوم توسعه ریلی تشریفات گمرکی را هم برای ارسال بار انجام نداده است

وی ادامه داد: با وجود این از همان روز که ما با ارسال بار موافقت کردیم، هنوز هیچ اقدامی از سوی کنسرسیوم توسعه ریلی برای انجام تشریفات گمرکی صورت نگرفته است و حتی اظهارات گمرکی را به گمرک تسلیم نکرده اند. با وجود پیگیری های انجام شده هنوز این کار انجام نشده است. اما با توجه به این که امکان سوء استفاده مجدد کنسرسیوم وجود دارد، فعلاً راه آهن اقدامی در این رابطه انجام نداده است.

معاون بهره برداری و بازرگانی راه آهن بیان کرد: در زمان حاضر در ترکمنستان دو مرز فعال داریم و فعالان بخش خصوصی در آنجا بار ترانزیت را  واردات و صادرات می کنند؛ در مرز رازی و میرجاوه نیز ترانزیت کالا در جریان است و هیچ مشکلی وجود ندارد؛ اما چون کنسرسیوم توسعه ریلی نمی خواهد مقررات راه آهن را انجام دهد، تلاش می کند  جو را به هم بریزد و کارهایی را که خارج از مقررات است، انجام دهد.

جعفری خاطرنشان کرد: بهتر است کنسرسیوم، از مسیر درست کار را پیش ببرند. به جای اینکه بخواهند در رسانه ها خلاف واقع بگویند که راه آهن به آنها مجوز داده، کار را از راه درست انجام دهند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود
  • کیفیت هوای سلماس ناسالم برای گروه‌های حساس 
  • کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است
  • قیمت لیر ترکیه امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • سیاست بانک ترکیه تغییر نکرد
  • کیفیت بخشی مدارس مهم‌تر از توسعه کمی آن‌ است
  • ریزگردها به ترکیه رسیدند
  • غرب ترکیه در محاصره ریزگردها
  • پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد
  • قیمت لیر ترکیه امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳