Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، تشدید اختلافات روشنفکران دینی در چند ساله اخیر حاکی از تزلزل بنیان‌های این طریقه معرفتی است. در جدیدترین موضع‌گیری‌های روشنفکران علیه هم، محسن کدیور، عبدالکریم سروش را بی‌مبنا خطاب می‌کند و عبدالکریم سروش هم کدیور را متهم به تکفیری بودن می‌کند. 

اختلاف این دو البته ریشه در دهه‌های قبل دارد و باید از دهه ۷٠ ریشه این اختلافات را جست‌وجو کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تزلزل معرفتی روشفکران روز به روز بیش‌تر می‌شود و جبهه‌گیری‌های آنها علیه هم از عمق فاجعه خبر می‌دهد. در این باره با حجت‌الاسلام محمد کاشی‌زاده عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه صحبتی داشتیم، که در ادامه حاصل گفت‌وگو را می‌خوانید.

تفاوت روشنفکران غربی و ایرانی 

وی در ابتدا گفت: روشنفکری در ایران به علت پشتوانه ۱۵۰ ساله‌ای که دارد، این فضا را فراهم کرده است که با چشمی باز به آن بنگریم و بدان نظاره کنیم. الآن ما در نوک قله روشنفکری قرار داریم و می‌توانیم با شرایط راحت‌تری دامنه آن را بررسی کنیم. در مورد ارتباط روشنفکری ایرانی و روشنفکری غربی، نکته‌ای باید بیان شود و آن این است که این دو در کنار تشابهاتی که دارند، دارای یکسری تمایزات جدی نیز هستند و اساساً خاستگاهشان متفاوت است. روشنفکری غربی در پی فرایند مدرنیزاسیون غربی و مدرن شدن جهان غرب پدید آمد و سعی کرد با عینک عقل خودبنیاد تجزیه کننده مسائل مختلف فلسفی و اجتماعی باشد و خود را در برابر وحی قرار دهد. در این راستا انقلاب صنعتی هم بسیار به اردوگاه روشنفکری غربی سود رساند؛ آنان سعی کردند موفقیتی که در طبیعت و تسلط بر آن پیدا کردند را در امور اجتماعی نیز پیاده‌سازی کنند.

برآیند یا فرایند؟ 

وی افزود: منتها روشنفکری ایرانی محصول «برآیند» مدرنیته غربی است نه «فرایند» آن. به عبارت دقیق‌تر، ایرانیان پس از شکست از روس و توجه به جهان غرب به یکباره با تمدن و پیشرفت‌های صنعتی غربی مواجه شدند و با تأثر از آن نوعی حقارت و سرخوردگی را با خود به همراه آوردند. ما با فرایند غربی و «چه شد که این شد» مواجه نشدیم و آن را درک نکردیم، بلکه از همان ابتدا محصول و نتیجه این سیر چندین ساله‌ غرب را نظاره‌گر شدیم. 

عاشقان غرب

کاشی‌زاده گفت: مصطفی ملکیان در تعریف روشنفکری می‌گوید: «روشنفکر کسی است که تقریر حقیقت می‌کند و تقلیل مَرارت» در این تعریف، رسالت اصلی روشنفکر، بیان حقیقت و از طرفی اصلاح‌گری و اصلاح‌طلبی است. من در این باره خواهان یک پرسش هستم: آیا در طول عمر ۱۵۰ ساله روشنفکری در ایران، این طیف توانسته به این رسالت خود پایبند باشند و حق آن را ادا کند؟ حقیقت عمر، جواب منفی به این پرسش است؛ هرچند در بین روشنفکران اشخاص مؤثر و تأثیرگذار هم بوده‌اند، اما عمده روشنفران به دنبال اصلاح نبودند، بلکه به دنبال «تقلید» بودند. آنان به جای این که مفاهیم جدید و موضوعات نو را با توجه به ظرفیت‌های داخلی و مطابق فرهنگ و دین ایرانی بومی کنند، تصمیم داشتند از فرق سر تا نوک پا غربی شوند. به دنبال اصلاح قانون ایران نبودند، بلکه قانون بلژیک را می‌آوردند تا ترجمه کنند. اساساً دو راه را می‌دیدند؛ یکی غربی شدن به شکل تمام و کمال، دو منحط ماندن با همین شرایط. 

پیاده نظام استعمار هستند این روشنفکران 

وی افزود: حال این روشنفکری، موجب آن می‌شود که «استعمار» و «استبداد» در کشور فراگیر شود. روشنفکری که قرار بود نفی مرارت کند و با اصلاح‌گری خود فضای سیاسی را به نفع عموم مردم تغییر دهد به خاطر آن حس شیرینی که با غربی شدن دارد، سعی می‌کند راه را برای ورود و سلطه استعمار غربی در کشور باز کند. به تعبیر دقیق‌تر که بزرگان هم نظیر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به آن اشاره داشته‌اند، روشنفکری به این شکل است که در ایران «بیمار» زائیده می‌شود. من منکر پیشرفت‌های غربی نیستم. حتی انگیزه‌های خوبی را که پشت‌پرده روشنفکری، مثل خرافه‌ستیزی، استبدادستیزی، پیشرفت و... است، انکار نمی‌کنم، ولی باید گفت این افراد که بعضاً در تشخیص مشکل و مانع خوب عمل کردند، در ارائه راه‌حل چندان توفیقی نداشتند. 

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه گفت: البته روشنفکری غربی هم دارای اشکالات زیادی بود. روشنفکران غربی در آن دوران با یک تعارض دین و عقل گرفتار آمدند که این تعارض از سمت دین و آباء کلیسا بوده است. به عبارتی، ایمان‌گرایی محض مسیحی که می‌گفت اول ایمان بیاورید تا بفهمید، تعارضاتی جدی را رقم زده بود که هرکس در فضای روشنفکری غربی پا می‌گذاشت به ناچار باید در برابر این نوع دیانت که در غرب غالب شده بود، ایستادگی می‌کرد. دیانت مسیحی به سمت کنار گذاشتن عقل رفته بود و عقل‌گرایان اروپایی چاره‌ای جز تقابل با مسیحیت نداشتند. اما آیا در جهان اسلام هم وضع به همین شکل بود؟ متأسفانه روشنفکران ایرانی با کپی‌برداری از نسخ غربی در پی آن بودند که آن را عیناً در ایران هم پیاده‌سازی کننند؛ بدون در نظر گرفتن شرایط.

کاشی‌زاده در پایان گفت: جالب این جاست که این طیف، مخالفین خود مثل سنت‌گرایان را متهم می‌کند به تقلیدگرایی، اما باید گفت مقلّدترین جریان فکری ایران معاصر همین روشنفکران بودند. عرض شد که آنان، صِرف تقلید و بدون در نظر گرفتن روش‌شناسی، شرایط تاریخی، سنت در ایران و غرب و... فقط در پی غربی‌سازی ایران رفتند. آنان حتی از این که تیپ و لباسشان هم شبیه به روشنفکران بود، لذت می‌بردند و شاد بودند. 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: روشنفکران عبدالکریم سروش مصطفی ملکیان محسن کدیور روشنفکری غربی کاشی زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۹۵۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدارس نیمه‌تمام آذربایجان‌غربی تکمیل می‌شود

قهرمان رحمانی مدیرکل سابق نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان‌غربی در مراسم تودیع و معارفه با بیان اینکه تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام جزو اولویت‌ها است، گفت: با جذب هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان از اعتبارات امسال مدارس نیمه‌تمام استان تکمیل می‌شود و مدارس جدید ساخته خواهد شد.

وی با بیان اینکه جبران کمبود سرانه فضای‌آموزشی در استان باید در اولویت باشد، افزود: اولویت دولت تکمیل هنرستان‌ها است، لذا با جذب اعتبارات و تکمیل هنرستان‌ها و ۸ طرح نیمه‌تمام می‌توان گام مؤثری در توسعه فضا‌های آموزشی استان برداشت.

پیام صدقی مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان‌غربی هم در مراسم تودیع و معارفه مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان‌غربی با تأکید بر اهمیت مشارکت در امر مدرسه‌سازی، گفت: ظرفیت‌های بزرگی در استان وجود دارد که می‌توان از این ظرفیت برای امر مدرسه‌سازی استفاده کرد.

وی افزود: هویت بخشی به مدرسه و معماری مدارس، ساماندهی املاک مازاد و ساخت مجتمع‌های بزرگ با رویکرد محله محور در استان در دستور کار است.

صدقی اضافه کرد: جهاد مدرسه‌سازی در دولت سیزدهم با قدرت، سرعت و با کیفیت ادامه دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان مهاباد مهاباد

دیگر خبرها

  • دستگیری عوامل نزاع در پارک «گوللر باغی»
  • خلیجی همیشه فارس برای تنبیه تمام متجاوزان تاریخ
  • دستگیری عوامل نزاع و درگیری در پارک گوللر باغی ارومیه
  • مدارس نیمه‌تمام آذربایجان‌غربی تکمیل می‌شود
  • تاریخ برده‌داری به زبان طنز
  • روشنفکری ایرانی و تشویق حرام‌کاری
  • زمان بازگشت به جنوب خط استوا
  • کاشی، استاد دانشگاه: این تحلیل که جز خشونت راهی نمانده ایران را به کجا می برد؟ این وضعیت همه را می ترساند/ جامعه دارد خودش را به نحو تازه ای، تعریف می کند/ ما در یک نقطه آغاز قرار داریم؛ این نقطه آغاز به مراتب رادیکال تر و مهم تر از عصر مشروطه است
  • این تحلیل که جز خشونت راهی نمانده ایران را به کجا می برد؟ / آیا وضعیت هراسناک است؟ / امید با توافق روی آغاز نو، و بازتعریف جدید شکل می گیرد
  • این که جز خشونت راهی نمانده ایران را به کجا می برد؟ / آیا وضعیت هراسناک است؟ / امید با توافق روی آغاز نو، و بازتعریف جدید شکل می گیرد