Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@19:21:15 GMT

هجوم کاغذخواران به موزه‌ هنرهای معاصر

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۹۵۹۸۶

هجوم کاغذخواران به موزه‌ هنرهای معاصر

 همشهری آنلاین- ندا زندی: در نمایشگاه «مینی‌مالیسم (کمینه‌گرایی) و کانسپچوال آرت (هنر مفهومی) در میانه هنر قرن بیستم» که از اول تیر در موزه هنرهای معاصر تهران گشایش یافته، عکس‌هایی از ۲عکاس و هنرمند مفهومی آلمانی به نام‌های بِرِند و هیلا بکر به نمایش گذاشته شده که سبک خاصی در کارشان دارند.

چند روز پیش ویدئویی در فضای مجازی دست به‌دست شد که نام برند و هیلا بکر را نه به‌دلیل سبک خاص عکاسی‌شان بلکه به‌دلیل حضور ۲حشره کاغذخوار سیلورفیش در قاب تابلوی به‌نمایش‌درآمده از این دو هنرمند در نمایشگاه مینی‌مالیسم و کانسپچوال آرت بر سر زبان‌ها انداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیلورفیش‌ها که به نام بید کاغذ هم شناخته می‌شوند، حشراتی بی‌بال و دارای ۲ شاخک بلند روی سرشان و ۳ زائده بلند و باریک در انتهای بدن‌شان هستند.

 این حشرات را باید به نوعی خوره کتاب محسوب کرد چراکه لذیذترین خوراک برای آنها کاغذ و چسب است و به این ترتیب موزه هنرهای معاصر با گنجینه‌ای از آثار نقاشی برای آنها یک رستوران مجلل محسوب می‌شود. به‌گفته کارشناسان، این حشرات معمولا در جاهای تاریک و مرطوب پیدا می‌شوند و دیده شدن‌شان در وسط روز در موزه نشانه این است که احتمالا جمعیت این حشرات در موزه خیلی بیشتر از چیزی است که تصور می‌شود. اما موزه برای حل این مشکل چه کرده است؟

آثار میلیون دلاری از آفت موزه هنرهای معاصر جان به در برده‌اند؟ | حشره ماهی نقره‌ای اصل اثر را نخورده است این عکس‌ها انتها ندارند! تجربه حوض روغن و واکنش منطقی موزه

موزه هنرهای معاصر تهران سال گذشته در افتتاحیه نمایشگاه «پنج گنج» تجربه شیرجه زدن یک پرفورمر در اثر هنری «حوض روغن» و بیرون ریختن مقداری روغن از داخل حوض را داشت. این اتفاق مثل همین قضیه سیلورفیش‌ها بازخورد فراوانی در شبکه‌های مجازی پیدا کرد.

با افزایش واکنش‌ها، موزه بیانیه‌ای به‌عنوان عذرخواهی منتشر کرد که بیشتر شبیه سلب مسئولیت از خود و مقصر جلوه دادن پرفورمر بود. در آن مقطع مدیر موزه احسان آقایی بود و در نهایت مدتی بعد از این اتفاقات کنار گذاشته شد. اما این بار که قضیه سیلورفیش‌ها در فضای مجازی منتشر شد، عبادرضا اسلامی کولایی، مدیر موزه هنرهای معاصر تهران، سعی در انکار موضوع نکرد و اتفاقا نگرانی خود را از اینکه چه بسا تعداد حشرات بیشتر باشد، با رسانه‌ها در میان گذاشت.

اسلامی کولایی ۲۳مرداد به ایسنا گفت: «زمانی که شما پس از مدت‌ها نمایشگاه برگزار می‌کنید، چنین اتفاقی محتمل است. من و همکارانم تلاش کردیم تا با این نمایشگاه خوانش جدیدی در این نمایشگاه ارائه کنیم. زمانی که کارها از بسته‌بندی‌شان خارج شده و به گالری‌ها آورده می‌شوند ممکن است چنین اتفاقاتی رخ دهد. در حوزه آثار مفهومی باید نگهداری بیشتری صورت گیرد. خود ما خیلی نگران هستیم و درصدد بودیم تا از مشورت‌های بیرونی و متخصص‌ها بهره‌مند شویم چون وقتی شما یک حشره می‌بینید، باید پیش‌بینی کنید که باز هم شاید وجود داشته باشد.»

موزه هنرهای معاصر

 وی درباره اینکه آیا دیده شدن این حشرات به قیمت و ارزش این آثار گرانبها لطمه زده هم گفت: «اینکه قیمت این کارها با چنین اتفاقی تحت‌تأثیر قرار گرفته باشد اصلا صحت ندارد. کارها هیچ آسیبی ندیده‌اند. همچنین از نظر اینکه این اثر آسیب دیده باشد، اصلا چنین نیست.» تجربه حوض روغن نشان داد که بی‌اهمیت جلوه دادن موضوعی که افکار بخشی از جامعه را مشغول کرده می‌تواند اثرات مخرب بیشتری داشته باشد و به بی‌اعتنایی مسئولان در برابر نگرانی‌های بجای مردم تعبیر شود.

سیلورفیش‌های چشم و دل‌سیر

مسئولان موزه خوب می‌دانند که حضور سیلورفیش‌ها در موزه می‌تواند چه عواقبی داشته باشد و قضیه را جدی گرفتند. عصر دوشنبه، ۲۴مرداد ماه، محمود سالاری، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از موزه هنرهای معاصر تهران بازدید کرد و گفت: «آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران، ثروت ملی و نگهداری شایسته آن از مهم‌ترین دغدغه‌های ما و خانواده هنر ایران است. در بازدیدی که امروز پس از بررسی‌های کارشناسان مرتبط، از این اثر و سایر آثار موجود در نمایشگاه داشتم، خوشبختانه این اثر هیچ‌گونه آسیبی ندیده و حشره مزبور ضمن پاکسازی اصولی توسط متخصصان، در هیچ‌یک از آثار نمایشگاه دیده نشده است.»

چهارشنبه ۲۶مرداد، موزه بیانیه‌ای درباره این اتفاق منتشر کرد که در بخشی از آن آمده: «آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران، ثروت ملی و نگهداری شایسته از آنها مهم‌ترین دغدغه همه ماست و توجه و حساسیت خانواده هنر ایران سرمایه گرانبهاست. به محض آگاهی از ورود حشرات به عکس مزبور، کارشناسان مرتبط بلافاصله (همان شب) در موزه حاضر شدند و ضمن پاکسازی اثر، سایر آثار نمایشگاه را نیز بررسی کردند.

خوشبختانه این اثر هیچ‌گونه آسیبی ندیده و هیچ حشره‌ای در سایر آثار نمایشگاه نیز دیده نشده است. سپس بررسی نوع حشره و میزان نفوذ آن در گنجینه با دعوت از چند کارشناس خبره این مهم در دستور کار قرار گرفت.» در این بیانیه، در خلاصه نظرات کارشناسان که در ۲بند آمده ۲نکته مهم وجود داشت: اول اینکه ردی از تغذیه سیلورفیش‌ها از مقوای اصلی و پاسپارتوی اثر برند و هیلا بکر دیده نشده و دوم اینکه احتمالا این حشرات از فضاهای جانبی موزه به تابلوها وارد شده‌اند.

اگر ادعای اول صحت داشته باشد، باید خوشحال باشیم که این دو سیلورفیش کاغذخوار گرسنه نبوده‌اند و از غذای لذیذی مثل تابلوی عکس ۲هنرمند آلمانی چشم‌پوشیده‌اند. در مورد ادعای دوم هم این سؤال پیش می‌آید که این دو حشره چطور از فضاهای جانبی موزه یکراست وارد قاب این تابلو شده‌اند!

یادگار مرمت موزه

موزه از ساعت ۱۷روز پنجشنبه هفته قبل برای سمپاشی تعطیل بود و این تعطیلی در روز جمعه هم ادامه داشت تا خیال همه از بابت امحای آفت در موزه راحت شود. برخی‌ها معتقدند این حشرات چه بسا یادگار دوره دو ساله مرمت موزه باشند که در آن دوران استانداردهای قرنطینه آثار به درستی رعایت نشده است.

همچنین حدس و گمان‌هایی درباره وضعیت نه چندان مناسب نگهداری آثار در گنجینه موزه وجود دارد که چون شواهد متقنی در این‌باره منتشر نشده نمی‌شود به این حدسیات اتکا کرد. نمایشگاه «مینی‌مالیسم (کمینه‌گرایی) و کانسپچوال آرت (هنر مفهومی) در میانه هنر قرن بیستم» در رسانه‌های خارجی هم مورد توجه قرار گرفت و حالا وجود حشرات در موزه هنرهای معاصر تهران تا حدودی به اعتباری که از قِبَلِ برگزاری این نمایشگاه برای موزه به‌وجود آمده، خدشه وارد کرده است.

موزه هنرهای معاصر تهران که تعدادی از ارزشمندترین آثار هنری جهان را در اختیار دارد باید توجه بیشتری را صرف رسیدگی به مسائل فنی و تخصصی کند تا اعتبار و وجهه‌اش لطمه نبیند.

کد خبر 699065

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۹۵۹۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، ونوس بهنود- در گوشه‌ای از اراضی عباس‌آباد یادگاری از نویسنده نامدار‌ایرانی برجای مانده که به تعبیر کسانی که او را می‌شناسند نه تنها باید آثارش را با شور مزمزه کرد بلکه باید نگاهش به زندگی را زیست.نادر ابراهیمی همچنان در کنار کتاب‌دوستان است.

متولد 1315 و متوفی در سال1387. فارغ التحصیل رشته زبان انگلیسی از دانشگاه تهران. نویسنده، داستان نویس، مترجم، فیلمساز و پژوهشگر. القابی که به خودی خود موجب نشده است تا خیل عظیمی ‌‌از جوانان امروز و دیروز به آثار نادر ابراهیمی‌‌ روی بیاورند. از سال 98 که بخشی از لوازم شخصی و کتب وی در گوشه‌ای از خانه شعر و ادبیات به نمایش در آمد، فضا نیز برای معرفی هر چه بیشتر او به علاقه‌مندان به کتاب فراهم شد.

بعد از فوت ‌این نویسنده به همت و پیشنهاد همسرش فرزانه تهرانی مقدم آثار وی در خانه شعر و ادبیات موزه‌ای را از آن خود ساخت. هر چند شیوع کرونا موجب شد تا رونق ‌‌این مجموعه کمی ‌‌با تأخیر مواجه شود اما در نهایت خانه‌ای برای نادر ابراهیمی ‌شکل گرفت تا زمینه‌ساز معرفی هر چه بهتر وی باشد.

5 هزار جلد کتاب از کتابخانه شخصی

موزه نادر ابراهیمی ‌‌یک کتاب درس است. اشیا بی‌جانی که هر یک بخشی از زندگی و عقاید نویسنده کرمانی را نمایان می‌سازد، جانی تازه به رگ‌های بازدیدکننده می‌بخشد.‌این مجموعه تداعی چگونه زیستنی است که نادر در کتاب‌های خود تلاش می‌کرد به مخاطب انتقال دهد. وی که از 15 سالگی نوشتن را آغاز کرد در «چهل نامه کوتاه به همسرم»، «بار دیگر شهری که دوست می‌داشتم»، «خانه‌ای برای شب»، «ابن مشغله» و «ابوالمشاغل»، «یک عاشقانه آرام»، «مردی در تبعید ابدی» ، «آرش در قلمرو تبعید»، «بر جاده‌های آبی سرخ» و «تضادهای درونی» نظر عموم مردم و اهالی شعر و ادب را به خود جلب کرد و جوایز متعددی را از آن خود ساخت.

علاوه بر معرفی آثار وی در‌این مجموعه، 5 هزار جلد از کتابخانه شخصی شاعر و نویسنده جانمایی شده است. اما‌‌ این‌ها نیز به تنهایی گویای عقاید متعالی وی نیست. لوازم شخصی و نوع زندگی منظم، همراه با برنامه ریزی و تربیت اخلاقی و فکری بازدیدکننده را متوجه خلأ‌هایی می‌سازد که در تکاپوی زندگی روزمره به فراموشی سپرده است. نادر ابراهیمی ‌‌با انضباط و تعهد و به قول خودش عشق و‌ایمان، آثاری را به جای گذاشته که چندین نسل از کتاب دوستان ‌‌ایرانی را سیراب کرده است.در لوح‌های تقدیر و جوایز ملی و بین‌المللی توجه کارشناسان و خبرگان داخلی و خارجی به آثار او دیده می‌شود. بر خلاف شعرا و نویسندگان دیگر، موزه نادر ابراهیمی ‌‌در خارج از خانه وی دایر شده و با‌این وجود آن ارتباط معنوی با نویسنده در آثار وی برقرار است.

توجه به تربیت کودکان

دو ساعت ورزش، 30 صفحه خواندن متن، یک ساعت خدمت و عبادت، یک ساعت بازی با رایکا(دخترش).

این برنامه روزانه که در پانویس آن آمده مهربانی، ادب،‌ایمان، آرامش، طهارت، پرهیز، کار، کار، کار، کار، گویای توجه نویسنده به تربیت قلبی و فکری خود است.

در عین حال از خدمات نادر ابراهیمی ‌‌به یادگار گذاشتن کتاب‌های ارزنده ویژه کودکان و نوجوانان بود. کتبی مانند «دور از خانه»، «کلاغ‌ها»، «سنجاب‌ها» و «قصه گل‌های قالی» . فعالیت حرفه‌ای وی برای ادبیات کودک با تأسیس موسسه «همگام با کودک و نوجوان» آغاز شد که بعدها‌‌ این مجموعه عنوان ناشر برگزیده آسیا و ناشر برگزیده نخست جهان را کسب کرد.

وی همچنین تصویرگری کتب کودک از جمله کتاب‌های «راه دور»، «گل هفت رنگ»،  و «ما بوته گل سرخ را از خواب بیدار کردیم» در کارنامه وی می‌درخشد.

در عین حال که نادر ابراهیمی ‌‌آثار درخشانی برای کوچک و بزرگ خلق کرده است بخشی ازفعالیتش نیز مربوط به نوشتن فیلم نامه‌ها اختصاص داشت. می‌توان به فیلمنامه‌های «آخرین عادل غرب» و «صدای صحرا»، «روزی که هوا‌‌ایستاد»، «سفرهای دور و دراز‌هامی‌ ‌و کامی‌در وطن» نیز اشاره داشت.

غربتی پرمعنی

نادر ابراهیمی ‌یکی از فاتحان قله ادبیات فارسی است. صعود بر قلب مخاطب و پا نهادن بر موانع و سخت کار کردن از ویژگی‌های آثار خلق شده  نویسنده برگزیده ادبیات داستانی  است. اما به مانند بسیاری از چهره‌های فرهنگی و هنری غربتی پرمعنی همچون غباری بر روی آثار وی نشسته است. در وضعیتی که خلأ معنی و محتوا در کتاب و در آموزش عمومی‌‌ بیداد می‌کند، آثار نویسندگانی چون نادر ابراهیمی ‌‌آنچنان که باید دستاویز تربیت روحی و فکری جامعه نیست.

در واقع به جای معرفی چهره‌هایی همچون ابراهیمی،‌این خود علاقه‌مندان به کتاب هستند که جستجو کرده و پی به گنجینه‌های فکری آن‌ها می‌برند. هر چند باید اقدام همسر شاعر را در زنده نگه داشتن ظرفیت تربیتی نادر ابراهیمی‌‌پاس داشت اما شعرا و نویسندگان بیش از‌این‌ها می‌بایست مورد توجه قرار گرفته و آثارشان دستمایه تولید آثار هنری دیگر باشد.

کتابخانه کودک و نوجوانی که از آثار‌این نویسنده سهمی ‌ندارد یا صنعت سینمایی که فیلم‌نامه‌های وی را در گوشه‌ای بایگانی کرده است و امروز از ضعف فیلمنامه گله و شکایت دارد و گردهمایی‌های فرهنگی که از قدرت و آموزه‌های فکری نویسندگانی چون او بی‌بهره است، به منزله جهالت و بی‌توجهی به میراث معنوی است. نویسنده سال‌ها و دهه‌ها از عمر خود را با دقت و تلاش مستمر برای نوشتن کتاب و فیلم‌نامه صرف کرده است، پژوهش کرده و هر آنچه لازم بوده و لازم دیده را در کتب خود آورده است و امروز نباید صرفاً، کتاب یک عاشقانه آرام وی به عنوان کادوی عشاق به یکدیگر مورد توجه قرار گیرد.

مهمانی هر روز هفته یار مهربان

خانه شعرا و نویسندگان منزلگاه گنجینه‌های معنوی و فکری ماست اگر سری نزنیم گرد غفلت بر روح و روانمان خواهد نشست و ما را از اصلمان دور خواهد ساخت.

رئیس خانه شعر و ادبیات در خصوص معرفی آثار فاخر ادبیات‌ ایرانی در این مجموعه و در خانه موزه نادر ابراهیمی به خبرنگار آنا گفت: در همه دنیا کتاب و ادبیات دو موضوع تنیده در هم است و 70 درصد کتاب‌های منتشره در دنیا به ادبیات مرتبط است. با‌ این پیش فرض ما هر روز برنامه داریم. شنبه‌های روایت‌خوانی، یکشنبه‌های مثنوی‌خوانی، دوشنبه‌های شعر و سه شنبه‌های داستان.

مهدی قزلی تاکید کرد: علاقه‌مندان می‌توانند به صورت رایگان در‌این نشست‌ها شرکت کرده و لذت خواندن را تجربه کنند. حتی نویسندگان می‌توانند کتاب های خود را در‌این جلسات خوانده و نظر عموم را دریاف کنند.

وی با اشاره به خواندن کتاب همراه با حضور نویسندگان اضافه کرد: در کتابخانه نادر ابراهیمی ‌هم که نوعی از قفسه باز است افراد می‌توانند در محل مطالعه کنند و حتی می‌توانند کتاب های ارزشمند ‌این نویسنده را بخوانند.

رئیس خانه شعر و ادبیات به تولید ویدیو و محتواهایی جهت درج در شبکه های اجتماعی و حتی معرفی کتاب‌ها از طریق صدا و سیما اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال برنامه‌های 10 کتاب که در دهه فجر با هدف معرفی 10 کتاب مرتبط با انقلاب اسلامی ‌برگزار شد و یا برنامه «کتابم» که معرفی 34 کتاب توسط نویسندگان در دوره قبلی نمایشگاه کتاب بود.

وی به معرفی 80 کتاب در نمایشگاه کتاب امسال اشاره کرد و گفت: در معرفی آثار خوب و یا‌ آینده دار تمامی‌ ظرفیت خود را به کار بسته‌ایم. ضمن ‌اینکه ما در حوزه نشر فعالیت نداریم و هدف معرفی کتاب‌ها است و به جای چاپ و نشر به دنبال کتابخوانی هستیم.

قزلی معتقد است به اندازه کافی کتاب خوب برای خواندن داریم و همچنان کتاب‌هایی نوشته می‌شود که ارزش خواندن را داشته باشد. به دلیل افزایش کمیت کتاب‌ها پیدا کردن کتاب خوب سخت شده است. در گذشته فقط افراد حرفه‌ای در حوزه نشر کتاب فعالیت داشتند امروز هر فردی قادر به چاپ کتاب خوب است.

رئیس خانه شعر و ادبیات ‌این وضعیت را اقتضای زندگی امروزی دانست و گفت: ما در دوره تلاطم اطلاعات هستیم. کتاب‌های زیادی برای خواندن است و هدف ما معرفی کتاب‌های مناسب برای تمامی‌ اقشار است و‌اینکه بتوانیم کمک حال کسانی باشیم که به دنبال مطالعه کتاب هستند و تلاش می‌کنیم به ‌این سوال پاسخ دهیم که کدام کتاب برای کدام مخاطب مناسب است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بازدید رایگان معلمان و استادان دانشگاه از موزه هنر‌های معاصر تهران در روز معلم
  • بازدید رایگان از موزه هنرهای معاصر در روز معلم
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • گرامیداشت سالروز تولد سیمین دانشور برگزار شد
  • مروری بر آثار ایرانی در بینال ونیز/ آنجا که نگاه پایان می‌گیرد
  • ظرفیت‌های یک نمایشگاه در احیای قرآن/ «حراج باران» برگزار می‌شود
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • ماجرای داغ حمایت هنرمندانه از غزه در ونیز/غرفه ایران رسما فعال شد
  • فاز نخست موزه دفاع مقدس زنجان سوم خرداد افتتاح می‌شود
  • افتتاح نمایشگاه صنایع‌دستی و هنرهای وابسته در زابل