Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سازمان هواپیمایی با بیان اینکه ساخت هواپیمای بومی را دنبال می کنیم و هیچ هواپیمایی برای تعمیر به خارج کشور نمی رود، از تکمیل آیین نامه جدید حقوق مسافر تا ۱۴ روز آینده خبر داد.

به گزارش مشرق، محمد محمدی بخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، در برنامه تهران ۲۰ درباره حوزه صنعت هوایی در پاسخ به این سوال که در سال اخیر چه کار هایی در حوزه هوایی انجام داده اید تا وضعیت بهتری داشته باشیم؟ بیان کرد: در بخش هوایی سال گذشته بعد از تشکیل دولت سیزدهم، حکم رییس جمهور  به سازمان هواپیمایی ابلاغ شد و بعد از ارائه این حکم مشکلات این صنعت را احیا کرده ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: اولین اتفاق این بود که ما اعتماد را به سازمان هواپیمایی کشور بازگرداندیم بعد از آنکه واکسن ها به سرعت وارد کشور شد. این یک اقدام مهم در سازمان هواپیمایی بود. بعد از واکسیناسیون سفر های مردم بیشتر شد و به طور مثال ما در نوروز ۲ میلیون  و ۵۰۰ هزار نفر را در سفر های هوایی جا به جا کردیم.

محمدی بخش در پاسخ به این سوال که هم اکنون در حوزه هوایی اقدام به تعمیر قطعات کرده ایم؟ گفت: شرکت های دانش بنیان پای کار آمدند به گونه ای که ما امروز با افتخار اعلام می کنیم که هیچ هواپیمایی برای تعمیر به خارج از کشور نمی رود و حتی از کشور های دیگر هم برای تعمیر به ایران وارد می‌شوند. با ابلاغ رئیس جمهور چند برنامه داریم یکی از این برنامه ها نهضت تعمیر قطعات است  که پیشرفت چشمگیری داشته است.ما در تلاش هستیم بخش های دیگر هم با کمک این نهضت به چرخه بازگردانده شود. مسیری که برای ما  راهگشا خواهد بود موضوع ساخت هواپیمای بومی است،حوزه های مختلفی است که ما در لبه ی تکنولوژی قرار داریم.

رئیس سازمان هواپیمایی در پاسخ به این سوال.که آیا در آینده نزدیک اقدام به ساخت هواپیما خواهیم کرد؟

بیان کرد: با محوریت وزارت دفاع و وزارت راه شهرسازی کمیته ای تشکیل شده است که بر روند ساخت هواپیما های ایرانی نظارت می کند ما اشکالاتی در زمینه اجرا داشتیم اما آنها را برطرف کردیم. در حوزه اجرا با زمان بندی هایی که صورت گرفته است اولین محصول  خود را تا ۳۶ ماه آینده رونمایی خواهیم کرد.

وی درباره نرخ بلیت پروازهای اربعین اظهار داشت: طبیعتاً با شرایط موجود ما نمی توانیم نیاز جامعه را تامین کنیم،عرضه و تقاضای ما با یکدیگر  هماهنگی ندارند.اما سازمان هواپیمایی کشور ورود پیدا کرد و قیمت ها را ۱۵ درصد کاهش داد تا امروز هم قیمت ها را کنترل کردیم.قیمت های بلیت ها نسبت به پارسال افزایشی نداشته است.

وی افزود: سازمان  هواپیمایی کشوری بر قیمت ها  نظارت دارد. فرودگاه نجف و بغداد جزو گران ترین فرودگاه های دنیا هستند، به ازای هر مسافر ۲.۵ میلیون تومان باید به فرودگاه پرداخت کنیم.  اعلام کردند که فرودگاه در بخش خصوصی است و تاکنون نپذیرفته اند که قیمت را کاهش دهند بنابراین  قیمت بلیت رفت و برگشت اربعین ۶ میلیون تومان است.

محمدی بخش افزود: ما حتما قیمت را کنترل می کنیم. آژانسی که رعایت نکند اجازه پرواز نخواهد داشت، ایرلاین ها مستقیم اقدام به فروش بلیت می کنند و فروش چارتر هم نداریم. قیمت پرواز تهران -نجف و تهران- بغداد، رفت و برگشت ۶ میلیون تومان است. زائران نگران قیمت پرواز ها نباشید.

وی درباره فروش چارتری گفت: ما آیین نامه مسافری را به زودی اصلاح خواهیم کرد، در ایام نوروز هم قیمت ها را به شدت کنترل کردیم. در حوزه قیمت برخورد جدی خواهیم داشت.

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: دو هفته دیگر آیین نامه جدید حقوق مسافران می آید. شرکت هایی که عدم پاسخگویی به مردم دارند و تأخیرات آنها بسیار است را از رده خارج می کنیم.

محمدی بخش اضافه کرد: پرواز ها به اروپا و آسیای جنوب شرقی حتی به آمریکای لاتین امروز در حال انجام است.  یک میلیون و یکصد هزار نفر تعداد نفرات پروازی در ماه افزایش داشته است.

محمدی بخش با تاکید بر اینکه هواپیماهای برجامی در وضعیت خوبی نیستند گفت: کشورهای اروپایی به دلیل عدم تعهد مشکلات زیادی برای ما  ایجاد کردند با وجود همه موضوعات ما اعلام کردیم که با بازنگری وارد مذاکره خواهیم شد.

وی اضافه کرد: در این حوزه به جز دو فروند خرید مناسبی اتفاق نیفتاد.

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تحولات اوکراین قیمت سازمان هواپیمایی کشوری هواپیمای برجامی دولت سیزدهم سازمان هواپیمایی خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت سازمان هواپیمایی هواپیمایی کشور آیین نامه محمدی بخش قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۱۶۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابلاغ دستور العمل حمل و عرضه دارو از طریق (سکو) پلتفرم‌ها و کسب و کار‌های اینترنتی

به گزارش ایفدانا، سیدحیدر محمدی معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به ابلاغ آیین‌نامه عرضه و حمل دارو از طریق سکو‌های اینترنتی، اظهار کرد:  تدوین این آیین‌نامه با برگزاری جلسات متعدد بین سازمان غذا و دارو و وزارت ارتباطات به‌منظور بررسی‌های تخصصی موضوع انجام شد.

وی با تاکید بر اینکه سازمان غذا و دارو با نفس ورود سکو‌های اینترنتی به حوزه فروش دارو مخالف بوده و هست و هنوز هم تاکید می‌کنیم فروش اینترنتی دارو غیرقانونی و غیرمجاز است، عنوان کرد: آنچه درمورد حمل دارو توسط سکو‌ها تدوین شده و توسط وزارت ارتباطات اعلام شد «آیین‌نامه حمل دارو از طریق سکوی اینترنتی است» و به‌هیچ‌وجه فروش اینترنتی دارو مطرح نیست.

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه در این آیین‌نامه تاکید شده است که هرگونه خرید، فروش و انبارش دارو توسط سکو‌های اینترنتی غیرمجاز و غیرقانونی است، گفت: پس از ثبت کد رهگیری نسخه توسط بیمار در سامانه سکو‌های مورد تایید (سازمان غذا و دارو)، نسخه از طریق سکو حمل و به نشانی متقاضی که در سیستم ثبت شده است تحویل داده می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه موضوع فروش اینترنتی دارو به‌هیچ‌عنوان مطرح نیست، گفت: این آیین‌نامه تنها درمورد حمل دارو و  تحویل آن به نشانی بیمار به‌صورت غیرحضوری است، همچنین عرضه دارو‌های خاص، سهمیه‌ای، تحت کنترل و دارای شرایط خاص حمل، توسط پلتفرم‌ها صورت نخواهد گرفت.

به گفته دکتر محمدی مجوز فعالیت سکو‌های اینترنتی متقاضی فعالیت در حوزه حمل دارو در یک کارگروه مشترک توسط سازمان غذا و دارو با همکاری وزارت ارتباطات صادر می‌شود، تمامی متقاضیان فعالیت در این حوزه باید ضوابط فنی سازمان غذا و دارو را داشته و حائز شرایط باشند،   دوره‌های آموزشی توسط سازمان غذا و دارو برای سکو‌های متقاضی برگزار خواهد شد، وزارت بهداشت (سازمان غذا و دارو) مسئولیت نظارت بر ضوابط اجرایی و فنی را دارند و سکو‌ها مکلف به رعایت این ضوابط هستند، درج هرگونه تبلیغات و تشویق به مصرف فرآورده‌های دارویی و خرید، فروش و انبارش در این آیین‌نامه برای سکو‌ها غیرمجاز اعلام و کاملاً منع شده است.

وی تصریح کرد: داروخانه‌هایی که درخواست فعالیت با سکو‌های اینترنتی به‌منظور تحویل دارو را دارند باید درخواست خود را به سازمان غذا و دارو ارائه دهند و تنها داروخانه‌های مورد تایید این سازمان مجاز به فعالیت در این حوزه خواهند بود، همچنین درصورت ثبت شکایت از سکو و یا داروخانه سازمان غذا و دارو مرجع پیگیری معرفی شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • گواهی اسقاط هایما به این مبلغ افزایش یافت/ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • ایران‌خودرو: قیمت محصولات تغییری نکرده است
  • تغییر قیمت گواهی اسقاط برای شماره گذاری هایما / ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • تغییر قیمت گواهی اسقاط برای شماره گذاری هایما/ ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • آیین نامه خودروهای کارکرده هنوز در دولت است
  • اما و اگرهای فروش اینترنتی دارو
  • جزئیات عرضه اینترنتی دارو/ پلتفرم‌ها در نقش پیک دارو
  • تنها «حمل» دارو از طریق سکوی اینترنتی است/ به هیچ وجه «فروش» دارو مطرح نیست
  • ابلاغ دستور العمل حمل و عرضه دارو از طریق (سکو) پلتفرم‌ها و کسب و کار‌های اینترنتی
  • آیین‌نامه عرضه اینترنتی دارو ابلاغ شد/اجرای آزمایشی در ۶ ماه