Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-06@22:45:13 GMT

از "سیمرغ" ایرانی چه می‌دانید؟

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۲۷۸۰۴

از 'سیمرغ' ایرانی چه می‌دانید؟

آفتاب‌‌نیوز :

توان محاسباتی ابررایانه‌ها هزاران بار بیشتر از توان محاسباتی رایانه‌های معمول و متعارف است؛ به عنوان مثال پیش‌بینی آب و هوا در کمتر از چند ثانیه توسط ابررایانه‌ها قابل انجام است و برای سایر کاربردها مانند تحلیل زمین‌شناسی، تهیه خروجی از تصاویر، تحلیل داده‌های ژنتیک، تحلیل داده‌های موشکی و هسته‌ای نیازمند ابررایانه‌های با توان پردازشی بسیار بالا هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما از جمله حوزه‌های کاربردی که تأثیر به سزایی در زمینه سرعت‌بخشی به نیاز ابر رایانه در سال‌های آینده خواهند داشت، عبارت است از هوش مصنوعی، کلان داده‌ها، اینترنت اشیاء و زنجیره بلوکی. در حال حاضر تعدادی از دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی دارای ابررایانه با قدرت پردازشی محدود هستند که توسعه ظرفیت‌های موجود آنها با در نظر گرفتن روند افزایشی حجم داده‌ها و نیازهای پردازشی و تحلیلی اجتناب‌ناپذیر است.

در حال حاضر چین ۴۲ درصد ابررایانه دنیا را در اختیار دارد و بعد از آن آمریکا با سهم ۲۲.۶ درصدی در رتبه دوم قرار گرفته است. ژاپن، فرانسه و آلمان هم در رتبه های بعدی هستند و در زمینه ظرفیت پردازش سریع، آمریکا نسبت به چین برتری دارد که این امر نشان از برقراری جنگ میان ابرقدرتهاست و نشان می دهد که اقتصاد چهارم صنعتی براساس اقتصاد دیجیتال تعریف شده است.

بر این اساس در حال حاضر ۲۱ کشور دنیا ابررایانه‌هایی با توان ظرفیت بیش از یک پتافلاپس دارند و در منطقه نیز عربستان دارای ۴ ابررایانه است. اما در ایران دانشگاه صنعتی امیرکبیر از گذشته سابقه توسعه فناوری ابررایانه‌ها را دارا بود و در سال ۶۶-۶۷ در دانشکده برق اقدام به راه اندازی آزمایشگاه تحقیقات پردازش سریع کرد که در زمان جنگ موفق به طراحی برخی قطعات و نصب آن بر روی هواپیماها شد.

ابر رایانه سیمرغ چیست و چه کارکردی دارد؟

در سال ۱۳۹۰ ابر رایانه "سیمرغ" با سرمایه گذاری هزار میلیارد ریالی با همکاری وزارت ارتباطات و معاونت علمی ریاست جمهوری و با ظرفیت ۸۰ ترافلاپس راه اندازی شد که تاکنون سرویس‌های لازم را به مراکز تحقیقاتی ارائه داده است.

خدمات این ابررایانه در سه لایه نرم افزاری، توسعه خدمات و زیرساختهای ابری تعریف شده است که در حوزه های هوش مصنوعی، مدل سازی و شبیه سازی های علمی، تصویرسازی، بازی سازی، پویانمایی، ذخیره سازی داده ها و تحلیل کلان داده ها و سکوی اینترنت اشیاء کاربرد دارد.

بر این اساس یکی از نیازهای عمده ما در کشور داده‌های پردازشی است و با توجه به اینکه اقتصاد آینده مبتنی بر داده است و در این حوزه کمبودهایی مشاهده می‌شود، ابررایانه "سیمرغ" در فاز نخست خود ۱۸۰ ترافلاپس ظرفیت پردازشی داشت و می توانست خدمات پردازشی را به دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و صاحبان صنایع ارائه کند.

با راه‌اندازی این ابررایانه، کسب و کارها در حوزه‌های مختلف مانند حمل و نقل می‌توانند برای شناسایی گروه‌های هدف خود از امکان پردازش اطلاعات آن استفاده کنند. همچنین این ابررایانه می‌تواند در صنایع مختلف و صنعت انیمیشن و بازی رایانه‌ای نیز مورد استفاده قرار گیرد.

بر این اساس داشتن ابررایانه برای هر کشوری یکی از مولفه‌های قدرت نرم آن کشور است و با راه‌اندازی سیمرغ، ایران این بحث مطرح شد که ایران می‌تواند وارد کلوپ کشورهای محدود دارای ابررایانه شود.

سال گذشته این ابر رایانه با ظرفیت یک میلیارد عملیات ممیز شناور ۶۴ بیتی در ثانیه رسما افتتاح و رونمایی شد. ظرفیت‌پردازی این ابر رایانه تا پنج پتافلاپس با استفاده از زیرساخت‌های فعلی و تا ۱۰ پتافلاپس در فازهای بعدی قابل افزایش است؛ همچنین این پروژه در فضایی به مساحت تقریبی ۲۵۰ متر مربع با قابلیت گسترش به ۴۰۰ متر مربع اجرایی شده بود.

لازم به ذکر است ابر رایانه سیمرغ با ظرفیت ۴۲ رک قابل گسترش به ظرفیت ۸۴ رک بر مبنای سطح سوم استاندارد TIA_۹۴۲ ساخته شد و می‌تواند از توان پردازشی ۵ پتافلاپس پشتیبانی کند. از قابلیت‌های ابر رایانه سیمرغ همانگونه که ذکر شد می‌توان به هوش مصنوعی، تحلیل کلان داده، اینترنت اشیاء، بازی سازی و پویا نمایی، شبیه‌سازی‌های علمی، هواشناسی و تحلیل داده‌های ژنتیک اشاره کرد.

ابررایانه "سیمرغ" با همت جوانان کشور توسعه داده شده است، ولی این کافی نیست؛ چرا که نیاز کشور به ظرفیتی تا ۱۰ پتافلاپس برآورد شده و به گفته مسوولان حوزه ارتباطات، نیاز به پردازش کلان داده‌ها به حد بحرانی رسیده است و این امیدواری وجود دارد که راه اندازی "سیمرغ" نقطه آِغاز توسعه ابر رایانه‌ها در کشور باشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: ابررایانه ابر رایانه سیمرغ ابررایانه ها راه اندازی ابر رایانه کلان داده رایانه ها داده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۲۷۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محتوای فرهنگی برای کاروان‌های حج استان سمنان تدوین شود

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام مرتضی مطیعی شامگاه یکشنبه در دیدار مدیرکل و مسئولان حج و زیارت استان سمنان به میزبانی دفتر خود در سمنان با بیان اینکه محتوای فرهنگی برای کاروان‌های حج استان تدوین شود، تاکید کرد: حجاج در کنار سفر معنوی حج از ظرفیت‌های فرهنگی هم بهره مند شوند.

وی افزود: هر چه زائران کاروان‌های زیارتی از نظر محتوای دینی، آموزشی و فرهنگی غنی شوند، تأثیر گذاری سفر حج بیشتر خواهد شد.

امام جمعه سمنان همچنین گفت: اتفاقات بسیار خوب و ارزشمندی از حیث فعالیت‌های آموزشی زائران به انجام رسیده که این امر بسیار مبارک و مؤثر است.

مطیعی با بیان اینکه باید تلاش نمود تا ضمن بهره گیری از ظرفیت فرودگاه‌های استان، امکان اعزام زائران از طریق دو فرودگاه سمنان و شاهرود فراهم شود.، تاکید کرد: بی تردید خدمتگزاری به زائران موجب گره گشایی و رفع مشکلات کارگزاران نیز خواهد شد.

وی افزود: زائران استان سمنان دارای سطح فرهنگی بسیار بالایی بوده و همراهی قابل توجهی با عوامل زیارتی کاروان دارند.‌

نماینده ولی فقیه در استان سمنان ادامه داد: با توجه به رویکرد جدید دولت سعودی به مسئله حج و عمره، می‌بایست ترتیبی اتخاذ گردد تا ضمن ارائه آموزش‌های لازم به زائران نسبت به استفاده مفید از فرصت ناب این سفر معنوی و درگیر نشدن در حواشی، اطلاع رسانی شود.

کد خبر 6097707

دیگر خبرها

  • سبد گردشگری دانشگاه آزاد شاهرود تدوین شد
  • رهاسازی چاه‌های نفت آب و خاک خوزستان را آلوده می‌کند
  • ۲۰ اثر به اختتامیه رویداد بازی‌آرا رسید/ معرفی ظرفیت‌های خوب بازی‌های رایانه‌ای به سبد خانوار
  • آخرین وضعیت پُرشدگی سد‌ها بعد از بارش‌های اخیر
  • آغاز عملیات اجرایی ساخت مجتمع پرورش اسب در شهرکرد
  • محتوای فرهنگی برای کاروان‌های حج استان سمنان تدوین شود
  • پرشدگی سدها به ۶۵درصد رسید
  • آمادگی مازندران برای برگزاری الکترونیکی دور دوم انتخابات
  • نمایشگاه گرافیک رایانه ای در ایوانکی
  • آموزش نمادین رای گیری با صندوق مکانیزه الکترونیکی در سیمرغ