Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@08:01:54 GMT

تأثیری که کاهش نرخ جمعیت بر اقتصاد کشور می‌گذارد

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۲۷۹۲۴

تأثیری که کاهش نرخ جمعیت بر اقتصاد کشور می‌گذارد

ایسنا/چهارمحال و بختیاری یک کارشناس مسائل اقتصادی در چهارمحال و بختیاری گفت: در ایران با توجه به اینکه نرخ رشد جمعیت درحال کاهش است فضای کسب و کار، تولید و فضای اقتصاد کلان در آینده دچار چالش‌هایی خواهد شد.

بهمن قدمی دمابی در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص جمعیت و چالش‌های آن، اظهار کرد: موضوع جمعیت و شاخص آن به عنوان یکی از مولفه‌های اساسی در رشد و توسعه هر کشوری شناخته می‌شود، در حوزه اقتصاد نیز مولفه‌های مختلفی در رسیدن یک کشور به شاخص‌های مطلوب اثرگذار هستند که یکی از اصلی‌ترین این شاخص‌ها نیروی انسانی و جمعیت است به عبارت دیگر در فضای کسب‌وکار، اقتصاد کلان و تولیدی کشور برای تولید کالا و خدمات بیشتر در بنگاه‌ها و درنتیجه رفاه بیشتر در جامعه عوامل تولیدی نقش بسزایی دارند که این عوامل در اقتصاد به سرمایه و تکنولوژی، زمین و ساختمان و نیروی انسانی تقسیم می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارشناس اقتصادی در چهارمحال و بختیاری افزود: جمعیت هر کشوری می‌تواند منجر به افزایش تولید در فضای اقتصادی شود یعنی میزان جمعیت یک کشور، هرم سنی این جمعیت و... شاخصه‌هایی هستند که می‌توانند فضای کسب و کار را تحت تاثیر قرار دهند در ایران نیز با توجه به اینکه نرخ رشد جمعیت درحال کاهش است فضای کسب و کار، تولید و فضای اقتصاد کلان در آینده دچار چالش‌هایی خواهد شد.

وی ادامه داد: از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ نرخ رشد جمعیت در ایران کاهش پیدا کرده است و برآوردها نشان می‌دهد درصورتی که همین روند ادامه پیدا کند تا سال ۱۴۱۵ یا نهایت ۱۴۲۰ نرخ رشد جمعیت به صفر می‌رسد و زمانی که این اتفاق رخ دهد یعنی نیروی انسانی توانمند و مولدی جهت تولید کالا و خدمات مختلف در کشور وجود ندارد.

قدمی عنوان کرد: در سال ۱۳۸۵ جمعیت جوان در ایران حدود ۳۵ درصد ثبت شده اما در سال ۱۳۹۵ و در یک بازه زمانی ۱۰ ساله جمعیت جوان ایران به ۲۵ درصد رسیده یعنی درحقیقت سالیانه یک درصد این جمعیت کاهش پیدا کرده است از طرفی جمعیت بالای ۳۰ سال از ۲۵ درصد به ۴۵ درصد رسیده یعنی ایران درحال حرکت به سوی پیری و کهنسالی جمعیت است، اگر این روند ادامه داشته باشد با کاهش و رسیدن نرخ رشد جمعیت به صفر با یک جمعیت پیر مواجه خواهیم بود که در اقتصاد مصرف‌کننده هستند و عموما توانایی تولید کالا و خدمات را ندارند.

این کارشناس اقتصادی در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: در ایران علاوه‌بر کاهش نرخ رشد جمعیت با کاهش نرخ باروری و عدم توزیع مناسب جمعیتی نیز مواجه هستیم یعنی از نظر مکانی نیز نرخ رشد جمعیت متفاوت است و در برخی استان‌های نرخ رشد جمعیت بالاتر گزارش شده اما در برخی استان‌ها نرخ رشد جمعیت از نرخ جانشینی هم کمتر است یعنی تعداد متولدین این استان‌ها از تعداد فوتی‌ها کمتر است.

وی تصریح کرد: سیاست‌های کلی جمعیت در اردیبهشت ۱۳۹۳ توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد و برنامه‌ریزی‌های بسیار خوبی نیز صورت گرفت اما متاسفانه در محیط اجرا شاخص‌های جمعیتی تغییر چندانی نکرد بنابراین موضوع جمعیت باید از نظر ساخت، ترکیب و توزیع با ظرافت خاصی مورد بررسی قرار گیرد تا شاخص جمعیت بهبود پیدا کند.

قدمی یادآور شد: در ایران عوامل مختلفی بر کاهش نرخ جمعیت اثرگذار هستند برای مثال شهرنشینی یکی از این عوامل است چراکه امروز حدود ۷۰ درصد از جمعیت کشور شهرنشین هستند اما درگذشته یا برای مثال حدود ۵۰ سال گذشته ۷۰ درصد جمعیت کشور روستانشین بودند و شهرنشینی نیز محدودیت‌های اقتصادی برای مردم به همراه داشته و هزینه‌های زندگی و جوامع شهری، اشتغال و... موجب شده خانواده‌ها تمایلی به فرزندآوری نداشته باشند همچنین در جامعه شهری و مدرن امروز به دلیل برخی امکانات، شرایط و ویژگی‌های فرهنگی که شکل گرفته سن ازدواج افزایش یافته و درنتیجه شاهد کاهش نرخ باروری و موالید در جامعه هستیم.

این مدرس دانشگاه در چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: تغییر سبک زندگی نیز از دیگر عواملی است که بر کاهش نرخ جمعیت اثرگذار بوده همچنین افزایش فعالیت زنان در بیرون از خانواده نیز موجب کاهش زاد و ولد شده و خانواده‌ها به سمت تک‌فرزندی و یا نهایت دو فرزندی حرکت کرده‌اند و ساختار خانواده از نظر جمعیتی دچار تغییر شده و درنتیجه کاهش نرخ جمعیت محقق شده است بنابراین درصورت ادامه این روند و حل نشدن مشکل در آینده با یک چالش و بحران با عنوان پیری جمعیت در ایران مواجه خواهیم بود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی منطقه چهارمحال و بختیاری پیری جمعیت چهارمحال و بختیاری کاهش نرخ جمعیت نرخ رشد جمعیت فضای کسب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۲۷۹۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه خروج از سیاه چاله جمعیتی قدردانی از جامعه مامایی است

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد رئیس زاده، با اشاره به خدمات ارزشمند جامعه مامایی کشور، گفت: زیربنای اصلی توسعه پایدار و اقتدار هر کشور تناسب مستقیم با نیروی جوان مولد دارد و حتماً یکی از مؤلفه‌های تقویت جمعیت سالم مولد، عملکرد جامعه عظیم ۷۶ هزار نفری مامایی کشور است. از این منظر جامعه مامایی ارزش بالایی دارد و باید برای تحقق آینده کشور بر روی جامعه مامایی سرمایه گذاری‌های کلان در بعد علمی و کارکردی انجام شود. این سرمایه گذاری‌های کلان لازمه توسعه و تعالی و جوانی جمعیت است. اگر ما می‌خواهیم از سیاه چاله جمعیتی بیرون بیاییم و از آن پنجره طلایی جمعیت استفاده کنیم، حتماً باید قدر جامعه مامایی را بدانیم.

وی به آمار قابل توجه در حوزه جمعیت اشاره کرد و افزود: ما در سال‌های ۹۲ تا ۴۰۰ یک شیب وحشتناک رو به نزول جمعیتی داشتیم. در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷، ۱۲ و ۴ دهم درصد کاهش موالید داشتیم. این کاهش را هنوز داریم اما سرعت شیب کمتر شده است با اقدامات خوبی که در این دولت و با تلاش وزارت بهداشت شده است سرعت نزول کمتر شده است.

رئیس زاده ادامه داد: در ۱۴۰۰، یک میلیون و ۱۱۴ هزار تولد داشتیم. ۱۴۰۱ یک میلیون و ۷۵ هزار و در سال ۱۴۰۲، یک میلیون و ۵۷ هزار. لذا کاهش ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰، ۳ و ۶ دهم بوده اما کاهش ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ یک و ۶ دهم بود و جلوی سقوط آزاد کاهش موالید گرفته شد.

وی با استناد به آخرین آمار سازمان نظام پزشکی گفت: از ۷۶ هزار جمعیت مامایی کشور تنها ۱۰ درصد آنها پروانه مطب دارند، یعنی ۷ هزار و ۷۱۲ پروانه فعال مامایی داریم. یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های تشویق به فرزندآوری، این است که دوران زایمان و بارداری به تجربه خوشایند و مطمئنی تبدیل شود و هرقدر این تجربه شیرین باشد، تکرار آن محتمل‌تر خواهد بود و جمعیت عظیم جامعه مامایی در ایجاد این تجربه خوشایند نقش مهمی دارند که باید به کار گرفته شوند و این واقعیت‌ها را باید مسئولان کشور بدانند.

رئیس زاده گفت: جشن روز ماما باید یک جشن واقعی افزایش جمعیت سالم و قوی باشد و حتماً ما باید به آینده امیدوار باشیم و موظفیم که به نسل جدید امید و نشاط بدهیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مسکو از جنگ ایران و اسرائیل چه بهره‌ای برد؟ روسیه تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد ایران نمی‌گذارد
  • گشتی در اقتصاد جهان | صادرات گاز ترکمنستان به چین از روسیه بیشتر شد
  • راه خروج از سیاه چاله جمعیتی قدردانی از جامعه مامایی است
  • کاهش نرخ باروری در ایران از چه وقت شروع شد؟
  • شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد
  • بند قانون جوانی جمعیت به دلیل کمبود ماما اجرا نمی شود
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • اقتصاد کانادا غافلگیر شد
  • (ویدئو) تحریم‌ها و اقتصاد نابسامان فرش ایران را به زیر کشید؛ ما منزوی شده‌ایم
  • میزان صادرات نفت اعلام شد/ تراز تجاری ایران در این وضعیت است