Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-02@17:14:48 GMT

چگونه استرس را در خانواده مدیریت کنیم؟

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۴۷۷۲۹

چگونه استرس را در خانواده مدیریت کنیم؟

پروانه عباس زاده*؛ درعصر حاضر انسان با واژه‌هایی مثل: اضطراب، افسردگی، تنهایی، خشم، تردید، ناکامی و... به خوبی آشناست وکمابیش با آن‌ها از نزدیک دست به گریبان است.

امروز انسان می‌داند که اگر بخواهد با نشاط زندگی کند و از سلامت روانی برخوردار باشد می‌بایست مهارت‌های مقابله با این چالش‌ها را بیاموزد وآن‌ها را در زندگی به کار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عبارت دیگردر برخورد و مواجه با چالش‌ها ودشواری‌های زندگی آنچه تسلی بخش است، در اختیار داشتن منابع ومهارت‌هایی است که به ما کمک می‌کنند تابه بهترین شکل از عهده حل مشکلات برآییم.

یکی از چالش‌ها که در زندگی بسیار با آن مواجه می‌شویم و ضروری است برای برخورد مناسب با آن خود را تجهیز کنیم "استرس" است.

در سال‌های پیش تحقیقات نشان داده‌اند که بحران‌های عمده گاهی اوقات می‌توانند تاثیر مهمی بر زندگی افراد بگذارند، اما امروزه علاوه بر مشکلات روز مره وکوچک زندگی و خصوصا ورود ویروس کرونا در دو سال اخیر تاکنون نیز می‌توانند استرس‌های چشمگیری در فراد به وجود آورند.

تعریف استرس چیست؟

برای استرس تعاریف متعددی ارائه شده است که تمامی آن‌ها باتوجه به دید گاه‌ها مورد نظر قابل قبول و درست هستند ولیکن یکی از تعاریف رایج و جامع این است که استرس را فرا یندی حاصل از تعامل فرد با محیط می‌داند.

این فرایند شامل تعامل‌ها و تطابق‌های دائم میان فرد با محیط است که هریک بر دیگری اثر می‌گذارد و از دیگری نیز اثر می‌پذیرد. براساس این نظریه، استرس فرایندی است که فرد می‌تواند از طریق راهکار‌های رفتاری، شناختی و هیجانی، به گونه‌ای فعال، از تاثیرات منفی آن بکاهد.

به عبارت دیگر می‌توان گفت زمانی که میان ملزومات یک موقعیت و توانایی‌های فرد توازن برقرار نباشد، تضادی به وجود می‌آید که نتیجه آن ایجاد استرس است. برای مثال زمانی که به شما اطلاع می‌دهند، برای شام چند مهمان غریبه دارید وشما فقط ۲ ساعت برای آماده کردن منزل وغذا وقت دارید، اگر فکر کنید که از عهده این کار بر نمی‌آیید دچار استرس می‌شوید.

در چنین شرایطی است که می‌گوییم بین ملزومات موقعییت وتوانایی فرد هماهنگی وجود ندارد. معمولا ملزومات موقعیت بیش از توانایی فرد است. اما عکس این مسئله نیز ممکن است پیش بیاید، یعنی زمانی که از توانایی‌های ما به اندازه کافی استفاده نشود، که این موقعیت نیز استرس در پی دارد.

با توجه به مقدمه‌ایی که گفته شد به این مبحث می‌پردازیم که چه عواملی موجب می‌شوند ما موقعیتی را پر استرس ارزیابی کنیم؟

ارزیابی وقایع به عنوان پر استرس به دو گروه بستگی دارد

الف) منابع درون فردی که مربوط به فرد است (ویژگی‌های شخصیتی وباور‌های فرد راشامل می‌شود.).

ب) منابع برون فردی، یعنی عواملی که به موقعیت‌ها بستگی دارد.

به طور کلی می‌توان منابع استرس زای بیرونی را به سه گروه عمده تقسیم کرد که عبارتند از:

استرس‌های درون خانواده، استرس‌های درون جامعه واسترس‌های شغلی. در تمامی این موقعیت‌ها، زمان رخداد‌ها، میزان خویشاوند بودن موقعیت وقابلیت کنترل موقعیت پیش آمده در مقدار استرس ایجاد شده موثرند.

چگونه می‌توان استرس را درون خانواد ه مدیریت کرد؟

نقش و تاثیر استرس درون خانواده ومدیریت آن

خانواده پایه واساس جامعه است. رفتار اعضای خانواده بریکدیگر ثاثیر به سزایی می‌گذارد. روش تربیتی والدین، سبک ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر، وجود بیماری یا اختلال در یک یا چند عضو خانواده، مرگ اعضای خانواده و مسائل مالی از جمله منابع استرس در خانواده بشمار می‌رود.

خانواده‌هایی که استرس‌های زیادی را تجربه می‌کنند، اغلب با انبوهی از منابع استرس وحوادث و وقایع زندگی مواجه‌اند. هر تغییری که بر هریک ازاعضای خانواده پیش می‌آید بر سایر اعضا نیز تاثیرگذار است. تغییر در نظام خانواده هم می‌تواند در ایجاد استرس موثر باشد.

از منابع مهم استرس‌های درون خانواده می‌توان به طلاق، پرورش فرزندان، وقوع بیماری، معلولیت یکی از اعضای خانواده یا مرگ اشاره کرد.

ابزار‌های مدیریت استرس در خانواده

فهمیدن این‌که کدام ابزار‌های مدیریت استرس برای خانواده بهترین کاربرد را دارند می‌تواند یک فرایند باشد.

این ابزار‌ها وراهکار‌ها برای مدیریت استرس عبارتند از:

۱- عوامل استرس زا درونی خود رابشناسید
۲- نگرش، سبک تفکر و نگاه خود را اصلاح کنید.
۳- فعالیت‌های فیزیکی برای کاهش استرس را جدی بگیرید.
۴- خواب کافی داشته باشید.
۵- در صورت لزوم، سبک زندکی خود را تغییر دهید.
۶- به رفتار‌های مشکل ساز کودکانتان با حفظ خونسردی وآرامش واکنش نشان دهید.
۷- به وضع مقررات در خانواده بپردازید.
۸- بر رفتار، گفتار وفعالیت‌های خود نظارت داشته باشید ودر صورت لزوم در آن تغییر ایجاد کنید.
۹- مهارت‌های مقابله با استرس، کنترل خشم وحل مسئله را بیاموزیید ودر زندگی به کار ببرید.
۱۰- خنده بهترین درمان است.

ٰ*دانشجوی ارشد زبان و ادبیات فارسی محض و معلم دبستان

منبع: فرارو

کلیدواژه: مدیریت استرس اعضای خانواده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۴۷۷۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین منشور مشاوره خانواده نهایی شد

به گزارش خبرگزاری مهر، انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در همایش روز جهانی مشاوره گفت: یکی از مسوولیت‌های معاونت امور زنان و خانواده در سند مهندسی و فرهنگی، تدوین منشور مشاوره خانواده است که به تدوین نهایی رسیده و پس از طی مراحل قانونی اعلام خواهد شد.

وی افزود: برای برنامه‌ریزی در پیشگیری یا کاهش طلاق، برنامه مدونی در ستاد زن و خانواده در دولت تصویب و پلتفرم همساز برای زوجین نوپا ایجاد شد و مشاوره برای زوجین و مهارت های زندگی به آنها آموزش داده می شود.

وی با اشاره به صفر شدن پشت نوبتی مستمری زنان سرپرست خانوار، گفت: خدمات و حمایت هایی مشاوره ای به هنگام روانشناسی، خدمات حقوقی و توانمندسازی نیز باید صورت گیرد.

معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با اشاره به نقش روانشناسان در امیدآفرینی، افزود: نقش روانشناسان در شادی آفرینی در زندگی در روح و جان بشر و تلاش برای بهینه بودن و زیبا زندگی کردن افراد بر کسی پوشیده نیست. در درمان بیماری های جسمی توصیه به روان آرام و سالم و روح شاداب می شود و این روح و روان است که می تواند سلامت جسم را تضمین کند یا به او برگرداند.

خزعلی ایجاد انگیزه، امید آفرینی، عشق و نشاط با توجه به شناخت توانمندی ها را مهمترین نقش روانشناس دانست، گفت: نقش روانشناسان برای جلوگیری از ناهنجاری ها و آسیب ها بر کسی پوشیده نیست و روانشناسان در ارتقای بینش، روش، دانش، کنش و واکنش نقش اساسی دارند و این روانشناسی سلامت و روانشناسی کمال است و روانشناسان می توانند توانمندی های فرد را به خوبی شناسایی کنند و قوه ها، داشته ها، ظرفیت ها و استعدادهای فرد را تبدیل به عمل و فعلیت و زندگی اور را متحول کنند.

ارائه یک میلیون و ۷۰۰ هزار مشاوره تلفنی بهزیستی به مردم

مهری سادات موسوی معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز در این جلسه با بیان اینکه سازمان بهزیستی اولین تشکیلات دولتی است که علم روانشناسی و مشاوره را توانسته وارد ساختار اجرایی کند، گفت: ۹۴ مرکز دولتی و ۳ هزار و ۱۷۴ مرکز مشاوره غیر دولتی در سال ۱۴۰۲ حدود یک میلیون نفر را طی دو میلیون و ۷۵۰ هزار جلسه مورد مشاوره قرار دادند.

وی افزود: در راستای عدالت اجتماعی و دسترسی عموم افراد به خدمات مشاوره خط ۱۴۸۰ سال گذشته یک میلیون و ۷۰۰ هزار مشاوره تلفنی ارائه داده است و در سال جاری ارتقای خط و ارتباط با سایر خطوط در دستور کار قرار دارد.

موسوی با اشاره به اختصاص یاری برگ به خانواده های کم بضاعت و مددجویان سازمان بهزیستی، اظهارداشت: برنامه های دیگری مثل مشاوره های به افراد در شرف طلاق، دوره های آموزشی پیش از ازدواج، مهارتهای زندگی و فرزندپروری ارائه می شود که به سلامت روان جامعه کمک می کند.

معاون سلامت اجتماعی بهزیستی کشور با بیان اینکه حدود ۲۲ سال پیش مسوولیت صدور پروانه فعالیت مراکز مشاوره به سازمان بهزیستی واگذار شده است، گفت: ۳ هزار و ۱۷۴ مرکز در این سال‌ها همراه بهزیستی بودند و نظارت های مختلفی بر روی این مراکز انجام می شود.

کد خبر 6092732

دیگر خبرها

  • هشدار سیلابی شدن مسیل‌ها و رخداد صاعقه در برخی استان‌ها
  • در هیچ مکتبی به اندازه اسلام به حقوق زنان توجه نشده است
  • در هیچ مکتبی به اندازه اسلام به حقوق زنان توجه نشده است.
  • بزرگترین حامی حقوق زن اسلام است
  • معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد کاشان معرفی شد
  • اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • دین اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • منشور مشاوره خانواده تدوین و نهایی شد
  • تدوین منشور مشاوره خانواده نهایی شد
  • خاموشی چاه‌های کشاورزی در رفسنجان