Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد آنلاین – سیده زهرا محمودی؛ روز گذشته وزیر اقتصاد اعلام کرد که امروز می‌توانیم بگوییم چه کسی از کدام نانوایی نان خریده است. این خبر واکنش‌های بسیار زیادی از سمت مردم به دنبال داشت و بسیاری با زبان طنز سعی داشتند اعتراض خود را به این سیاست عجیب و غریب اعلام کنند؛ خنده‌دار بودن این جمله در حدی بود که در بین کامنت‌هایی که در صفحات مختلف اقتصادآنلاین گذاشته شد، حتی یک نفر نبود که این سیاست را، سیاستی صحیح برای توزیع آرد و نان بین مردم بداند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما بیایید کمی به عقب برگردیم؛ یعنی دقیقا نقطه شروع ماجرا. همانطور که می‌دانید بیشتر از یک سال است که قرار شده بود ارز ترجیحی حذف شود و به جای آن حمایت‌های نقدی و کالایی داشته باشیم؛ شاید زمانی که بحث حذف ارز ترجیحی مطرح شد به ذهن هیچ کس خطور نمی‌کرد که آرد از اولین کالاهایی باشد که ارز آن حذف می‌شود؛ اما این اتفاق افتاد و با افزایش قیمت‌های جهانی قرار بر آن شد تا یارانه آرد صنعتی حذف شود. 

اگر یادتان باشد در آن زمان به ناگاه با افزایش شدید قیمت ماکارونی مواجه شدیم و حتی در برخی از سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌ها ماکارونی وجود نداشت. شاید افزایش قیمت ماکارونی آنقدر حائز اهمیت نبود، اما بر هیچکس پوشیده نبود که قیمت نان نباید اینگونه افزایش می‌یافت؛ بنابراین دولت شروع به تصمیم‌گیری در این باره کرد. در نهایت تصمیم بر آن شد که سهمیه آرد به نانوا داده شود و مردم با کارت بانکی به قیمت قبل نان دریافت کنند؛ در نتیجه قیمت نان برای افراد تغییری نمی‌کند.

در ظاهر تصمیم درست به نظر می‌رسد؛ بدین صورت که نه قیمت نان عوض می‌شود و نه نانوا آرد را با قیمت بالا دریافت می‌کند؛ اما مشکل داستان کجاست و چرا این تصمیم هم مانند دیگر تصمیم‌های دولت، دودش در نهایت در چشم مصرف‌کننده است؟

شما به نانوایی می‌روید، نانی که می‌خرید رصد می‌شود و مشخص است که در روز چقدر نان خریده‌اید و نانوا چقدر نان فروخته و براین اساس سهمیه آرد می‌گیرد؛ تا اینجا همه چیز خوب است؛ نانوا هم نمی‌تواند آرد را به واحدهای دیگر مانند شیرینی‌فروشی‌ها و... بفروشد. اما مشکل از جایی آغاز می‌شود که آمدیم و نانوا از سهم چانه‌ها کم کرد و باقی آرد را در بازار آزاد فروخت؛ آیا این موضوع به نفع مصرف‌کننده است؟

البته در پاسخ به این سوال گفته‌اند که وزن را هم رصد خواهیم کرد؛ وزن را هم رصد کردیم، کیفیت را چه می‌کنید؟ اگر برای افزایش وزن چیزی جز آرد به نان اضافه شد و کیفیت آن کاهش یافت چه خواهید کرد؟ و سوال بعدی آنکه تا کجای زنجیره را می‌خواهید رصد کنید؟ اصلا منابع برای این همه رصد کردن و اضافه کردن بار اجرایی غیرضروری به نظام اداری کشور دارید؟ 

همه این‌ها را بگذارید کنار و بیایید به حرف خاندوزی برگردیم؛ دولت می‌داند شمای مصرف‌کننده از کدام نانوایی نان خریدید؛ البته می‌دانیم هدف آن است که اگر کسی با نانوایی تبانی کرد و نان بیشتری خرید، متوجه شوید که برای مصرف شخصی نیست و به او هشدار بدهید. اکنون سوالی که مطرح می‌شود این است؛ فرض کنیم هشدار هم داده شد، در مرحله بعد اگر فرد همچنان رعایت نکرد، چه اتفاقی می‌افتد؟ چه برخوردی با فرد می‌شود؟ چرا باید چنین سیاستی در پیش گرفته شود که اساسا نیاز به برخورد باشد؟

این‌ها را گفتیم که بگوییم اقتصاد در هیچ کجای دنیا با رصد و کنترل و .... اقتصاد نشد؛ در ایران هم نخواهد شد؛ به جای اینکه هم کار را برای خود سخت کنید و هم مردم و در نهایت هم به آنچه که می‌خواستید نرسید، کمی به اقتصاد اعتماد کنید. قطعا نتیجه این اعتماد بهتر از آن خواهد بود که بخواهید برای نان هم به سراغ مردم بروید.

چرا نباید در شرایط فعلی که دولت تجربه موفقی از حذف ارز ترجیحی و پرداخت یارانه نقدی داشت، برای نان سیاست دیگری در پیش گرفته شده است؟ آیا نمی‌شد همین سیاست را برای نان هم در پیش گرفت و یارانه‌ای که دولت می‌خواست برای پایین نگه داشتن قیمت نان پرداخت کند، را به صورت نقدی به افراد پرداخت می‌کرد تا خود را درگیر این میزان از بار اجرایی غیرضروری نکند؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: یارانه نان قیمت نان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۵۶۶۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آرامش بازار نفت و افول قیمت طلا تا چه زمانی ادامه دارد؟

به گزارش همشهری آنلاین، بهای نفت برنت در معاملات روز جمعه، با ۴۹ سنت معادل ۰.۵۵ درصد افزایش کرد و به ۸۹.۵ دلار برای هر بشکه رسید. این رشد آرام، یکی از نتایج کاهش نسبی ریسک‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه است که به سرمایه‌گذاران مهلتی داده تا بیشتر به عوامل مثبت اقتصاد جهانی توجه کنند و البته در صورت شعله‌ور شدن دوباره تنش‌ها، آرامش بازار نفت نیز بر باد خواهد رفت.

در این میان، بازار انرژی با تهدید ناشی از تحریم‌های پیشنهادی اتحادیه اروپا برای ممنوعیت واردات گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) روسیه نیز روبروست. پاتریک پویانه، مدیرعامل «توتال انرژی» به‌عنوان یکی از ذینفعان پروژه «یامال ال‌ان‌جی» که اروپا به دنبال تحریم آن است، می‌گوید: اگر اتحادیه اروپا، پروژه «یامال ال‌ان‌جی» را تحریم کند، قیمت ال‌ان‌جی به‌سرعت بالا خواهد رفت و در سطح جهانی، به نفع ما خواهد بود. اگر تحریم‌هایی در کار باشند، مثبت است و منفی نیست زیرا درآمد توتال از این پروژه کاملاً محدود است.

در مقابل آرامش بازار نفت، بازار جهانی طلا با ناآرامی روبرو شده و قیمت‌ها در این بازار پایین آمده است. قیمت هر اونس طلای جهانی به ۲۳۳۱ دلار رسیده که تقریباً ۱۰۰ دلار نسبت به بالاترین رکورد تاریخ در ۱۲ آوریل پایین‌تر است. افول ۱۰۰ دلاری قیمت هر اونس طلای جهانی در بازار ناآرام فعلی، ناشی از کاهش نسبی تنش‌های ژئوپلیتیکی است و عمر آن محدود به زمانی است که تنش‌ها در سطح پایین باقی بماند.

کاهش شیب رشد اقتصاد آمریکا، خبر دیگری است که در اقتصاد جهانی دست‌به‌دست می‌شود. داده‌ها نشان می‌دهند که رشد تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان در سه‌ماهه ۲۰۲۴ به ۱.۶ درصد کاهش یافته که بسیار کمتر از برآورد ۲.۴ درصدی است.

همچنین شاخص هزینه‌های مصرف شخصی، به‌عنوان متغیر تورم کلیدی برای فدرال رزرو، با سرعت سالانه ۳.۴ درصد برای سه‌ماهه ۲۰۲۴ افزایش یافته که بزرگ‌ترین افزایش آن در یک سال را رقم زده است.

در این‌سوی جهان، متحد آسیایی آمریکا یعنی ژاپن برخلاف ایالات‌متحده به دنبال بالا بردن نرخ تورم است و آمارها از کاهش ضریب موفقیت آن خبر می‌دهد. طبق اعلام اداره آمار ژاپن، شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) برای توکیو بسیار کمتر از انتظار بوده و در ماه آوریل به میزان ۱.۸ درصد رشد کرده است. این رقم در مقایسه با داده‌های سالانه ماه قبل که ۲.۶ درصد محاسبه شده بود، کاهش یافته است.

تثبیت سیاست نرخ بهره بانک مرکزی ترکیه نیز از خبرهای مهم اقتصاد منطقه‌ای است. بانک مرکزی جمهوری ترکیه اعلام کرد که نرخ بهره را پس از افزایش در ماه گذشته بدون تغییر در ۵۰ درصد نگه می‌دارد و البته به‌شدت به ریسک‌های تورمی توجه می‌کند و تا زمانی که شاهد کاهش قابل‌توجه و پایدار در روند زیربنایی تورم ماهانه نباشد، موضع پولی فشرده خود را حفظ خواهد کرد.

سقوط سودآوری استخراج‌کنندگان بیت کوین، خبر دیگری است که اقتصاد جهانی به آن توجه نشان داده است. سودآوری استخراج بیت‌کوین پس از هاوینگ چهارم به پایین‌ترین میزان خود رسیده است. خبرها حاکی از این است که شاخص هش‌ریت که میانگین درآمد استخراج‌کنندگان به‌ازای هر تراهش را نشان می‌دهد و معیاری کلیدی برای سودآوری استخراج بیت‌کوین است، پس از چهارمین رویداد هاوینگ در هفته گذشته، سقوط بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده است.

در واقع استخراج‌کنندگان بیت‌کوین پس از چهارمین رویداد هاوینگ برای حفظ سودآوری خود با مشکل مواجه هستند زیرا قیمت هش بیت‌کوین به پایین‌ترین حد خود رسیده است. قیمت هش در جمعه گذشته به ۵۷.۰۹ دلار کاهش یافت.

کد خبر 847593 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها نفت قیمت طلا و فلزات گرانبها - جهان قیمت نفت و گاز

دیگر خبرها

  • دعوت از حکومت برای دیدن یک مناظره | گره خوردن سرنوشت مردم به ذهنیت‌ ساده‌انگارانه | پس‌موضوع حجاب دقیقا چه می‌گذرد؟
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
  • قیمت ارز مرکز مبادله‌ای ۹ اردیبهشت؛ افزایش قیمت دلار و یورو
  • آرامش بازار نفت و افول قیمت طلا تا چه زمانی ادامه دارد؟
  • پای نفت برای صعود قیمت بسته می‌شود
  • برهم خوردن سخنرانی سفیر آلمان در پاکستان+ فیلم
  • موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند | واقعیت سفره مردم را هم منعکس نمی‌کنند
  • جدیدترین قیمت دلار، یورو و درهم در مرکز مبادله ارز | افزایش قیمت ارزهای مبادله‌ای
  • قیمت دلار چقدر شد؟ / نرخ روز ارزهای مبادله‌ای
  • افزایش قیمت ارزهای مبادله‌ای/ دلار چند شد؟