Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@23:16:29 GMT

اگر ابتهاج به جای رشت در کلن به خاک سپرده می‌شد!

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۶۱۹۳۰

اگر ابتهاج به جای رشت در کلن به خاک سپرده می‌شد!

او صبح جمعه بر دستان پرمهر مردمان پایتخت تشییع و پس از وداع با خانه اغوانی‌اش، راهی زادگاهی شد که بسیار دلتنگش می نمود و بالاخره دیروز شنبه با بدرقه باشکوه و مملو از عشق و احترام مردمان سرزمین مادری در باغ محتشم رشت در سایه سار ذهن‌های روشن، یادها و خاطرات مردمان ایران زمین آرمید.

اما صحنه های تشییع این شاعر بلندآوازه معاصر سرزمینمان طی این دو روز و کش و قوس های آمدن و نیامدن پیکر این شاعر به وطن این سوال را در ذهن ایجاد کرد که اگر ابتهاج به جای رشت در کلن آلمان به خاک سپرده می‌شد، چه تفاوتی می‌کرد؟ آیا اهالی کلن آلمان هم می دانستند او چه هنرمند ارزشمندی بوده و ارزش شعرها و سروده هایش را می دانستند و برایش سنگ تمام می‌گذاشتند؟

کم نداریم فرهیختگان، هنرمندان و نخبگانی که به جبر روزگار با هر بهانه و دلیلی از درمان و همراهی با فرزندان و خانواده تا قهر از عدم حمایت‌ها و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. جلای وطن کرده یا از میهن دورمانده اند و در آرزوی سرزمین مادری و در غربت و تنهایی دار فانی را وداع گفته اند. از اینها برخی خانه ابدی‌شان همان زادگاهشان شده، اما کم نیستند آنانکه پیکرشان در خاک غربت دفن شده و عده ای هم در آن سرزمین ها به امانت سپرده شده تا زمانی که به مام میهن بازگردانده شوند.

استاد محمد علی اسلامی ندوشن، حقوقدان و فرهنگ‌شناس برجسته ایرانی که پیکرش در کانادا به امانت است و رضا براهنی شاعر، نویسنده و منتقد نیز یکی دیگر از آنانی است که اخیرا درگذشت و جسدش به امانت در کانادا مدفون شده است.

در سالگرد تولد ۹۲ سالگی استاد امیر هوشنگ ابتهاج، بزرگ شاعر و غزلسرای ایرانی، دکتر میلاد عظیمی، استادیار ادبیات دانشگاه تهران نوشته بود: «در این غروب‌گاه عمر، آرزوی بزرگ شاعر ما این است که آخرین نفس را در هوای ایران بزند و در خاک ایران بمیرد.» و ابتهاج برخلاف اسلامی ندوشن و براهنی، هر چند نتوانست آخرین نفس ها را در هوای آشنایی‌ها بکشد، اما در میان خاک مهر آرام گرفت.

او که شعر «مرگ در غربت» دلمشغولی ذهنی تنهایی‌هایش در سرزمین بیگانه می شود ومی نویسد و می خواند :

«بگذار تا بگریم پیشاپیش / در غربت نخواسته بر روزِ مرگِ خویش/ احساس می کنم/ خاکم در این مغاک غریبه است/ آری بنفشه‌ها لب جوی / اینجا زبان زمزمه آب را نمی دانند.

آری! او با همه لطافت روح و صلابت ذهن و ظرافت گفتار در ۹۲ سالگی اش با وجود غربتی که سالها بر روح و جانش سایه افکنده بود، کنار نیامد 

پس از آن هم طی دو هفته اخیر از زمانی که در بیمارستانی در کلن آلمان درگذشت تا دیروز شنبه پنجم شهریورماه که در رشت تشییع و تدفین شد، اختلاف نظرهایی میان فرزندانش در مورد محل تدفین او رخ داد؛ آنگونه که  برخی مایل به انتقال پیکر پدر به ایران بودند و برخی شاید به دلیل اقامت خود در خارج کشور چندان به این انتقال راضی نبودند. در این میان بعضی روزنامه نگاران خارج کشور هم از فشار اپوزیسیون برای ممانعت از انتقال پیکر سایه شعر معاصر به ایران گفتند.

در نهایت قسمت اینگونه رقم خورد که سرانجام با وجود تاخیری دو هفته ای، این شاعر بلندآوازه شعر معاصر و قدیم به وطن بازگشته و در آغوش مام میهن آرام گیرد.

اما اگر سایه به جای رشت در آرامگاهی در کلن آلمان به خاک سپرده می‌شد، مراسم و مدفنش چه تفاوتی با امروز داشت؟

البته احتمالا فرزندانش راحت‌تر به وقت دلتنگی بر مزار پدر حاضر شده و فاتحه ای نثار و لحظاتی با پدر درد و دل می‌کردند.

اما مشخص نیست صحنه‌های زیبای عشق و علاقه مردمان فرهنگ دوست این خاک پرمهر به شاعر خوش قریحه  و پرنیان اندیش‌شان که طی این دو روز از خیابان حافظ تهران تا باغ مصفای محتشم رشت خلق شد هم نمود می‌یافت یا نه!؟

جمعیت انبوهی که از ساعتی قبل از زمان اعلام مراسم از دور و نزدیک با لباس های محلی کردی و گیلکی در هوای شرجی و دم گرفته که نفس کشیدن را دشوار می‌کند، به انتظار سایه ارغوانی شعر معاصر آمده بود تا حرمت کنند بزرگ شاعری مردمی که مردم‌دوست و مردمدار بود. احترام بگذارند بر او که تا واپسین نفس هایش عشق به ایران و ایرانی را در دل و جان داشت و برای آنها سرود و نوشت.

کودکی که بر نرده های آهنی کشیده بر دور محوطه، خود را آویخته تا بشناسد شاعر بلندآوازه سرزمینش را هر چند دیر؛ پیرمردی که با کمری خمیده به عصایش تکیه داده و با عینک ته استکانی‌اش می‌کوشد نوشته‌های متن مقاله چاپ شده با پوستری بزرگ از استاد ابتهاج را بخواند تا پیکر استاد برسد.

عده ای شعار «زنده باد سایه» سر داده و گروهی دیگر با اسپیکرها و گوشی های خود سرود «ایران ای سرای امید» مرحوم ابتهاج را با صدای استاد شجریان پخش و با آن زمزمه می‌کنند.

مردمانی دیگر اشعار سایه را که از بلندگو به طور مستمر پخش می شود، با خود زمزمه و برخی به صدای بلند همنوا با صدای استاد قرائت میکنند و بی‌هیچ شکوه ای چشم انتظارند تا پیکر سایه شعر و ادب معاصر را بر دستان خود به عشق ببرند و در دل جای دهند و بر ذهن مانا دارند.

چون او کم نیستند فرهیختگان، دانشمندان و هنرمندانی که از غربت به ستوه آمده اند و مدام آغوش مام وطن را آرزو می کنند.

البته اکنون که ماجرای سایه این شاعر بزرگ معاصر اینگونه در میان احترام مردمان سرزمینش ختم به خیر شد و عزتش بر جای ماند؛ باید به همین بهانه اندکی تامل کرد در شرایط برخی فرهیختگان و اهل علم و اهالی فرهنگ و هنر که مشتاقند در سرزمین خود نفس بکشند و حیات خود را به حیات مردمانشان و خاک پرمهر ایران گره زنند و جایی زیند که زندگی را ارج و قربی دیگر است.

جایی که مردمانش هنوز با همه مسائل به مهر و عاطفه زبانزدند، آنجا که سرزمین دوستی ها، عشق، احترام و زیبایی‌هاست. آنها که دستشان به کار است، باید با خدمتی یا همتی یا دست کم مدارا و چشم‌پوشی کاری کنند تا اهالی علم و فرهنگ و هنر، حاضر به ترک میهن نباشند و یا اگر رفته اند بازگردند.

باشد تا در این فرصتی که فراهم می شود دوباره چه بسیار اهل فرهنگ، هنر و علم بر خاک سرزمین بوسه زده و داشته هایشان را بر این سرزمین نثار نمایند.

برچسب‌ها رشت امیر هوشنگ ابتهاج گیلان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: رشت امیر هوشنگ ابتهاج گیلان رشت امیر هوشنگ ابتهاج گیلان کلن آلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۶۱۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ۱۰ میلیون تومانی به مددجویان

مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت از پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ۱۰ میلیون تومانی به مددجویان خبر داد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علی عاشوری با اشاره به فعالیت 34 شعبه صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت در 31 استان کشور اظهار کرد: علاوه بر شعب، در دفاتر کمیته امداد نیز یک نفر به عنوان عامل صندوق، خدمات تسهیلات، پرداخت و سایر خدمات را به مراجعان ارائه می‌کند.

وی با بیان اینکه تسهیلات صندوق تا 10 میلیون تومان هیچ‌گونه کارمزدی اخذ نمی‌شود، ادامه داد: برای تسهیلات بالای 10 میلیون تومان نیز 3 درصد، فقط یکبار به عنوان کارمزد دریافت می‌کنیم. همچنین عدم دریافت جریمه کارمزد و تاخیر دیرکرد اقساط همچنان جاری است و ما هیچگونه جریمه‌ای از بابت دیرکرد اقساط دریافت نمی‌کنیم.

عاشوری با ارائه آمار میزان سپرده‌گذاران صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت، اظهار کرد: در حال حاضر در مجموع حدود 10 میلیون نفر به عنوان سپرده‌گذار در این صندوق حساب دارند و از خدمات آن استفاده می‌کنند.

مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت یادآور شد: بزرگترین شبکه قرض‌الحسنه را در کشور داریم و علاوه بر اینکه خدمات را به صورت حضوری به جامعه هدف ارائه می‌دهیم، یکی از سیاست‌های ما این است که بتوانیم خدمات الکترونیکی را توسعه دهیم و در سال جاری سه خدمت جدید به شعبه دیجیتال صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت اضافه می‌شود.

میزان مستمری مددجویان در سال 1403 اعلام شد

عاشوری گفت: به منظور جلوگیری از سوء استفاده احتمالی، همه پیامک‌های صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت از طریق سرشماری  SQEVارسال می‌شود.

مدیرعامل صندوق قرض الحسنه امداد ولایت به ارائه عملکرد سال 1402 پرداخت و گفت: در حوزه دریافت تضامین، تسهیلگری صورت گرفت ئو سال گذشته درصد معوقات تسهیلات به زیر یک درصد کاهش پیدا کرد.

عاشوری ادامه داد: طبق بودجه سال 1402 باید 4500 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت می‌کردیم که با تلاش صورت گرفته، با افزایش منابع حدود هزار میلیارد تومانی مواجه بودیم و همین عامل باعث شد بتوانیم بیشتر از سقف تعهد در سال گذشته تهسلات پرداخت کنیم.

وی میزان کل تسهیلات پرداخت شده در سال گذشته را حدود 5300 میلیارد تومان به تعداد 270 هزار فقره اعلام کرد و افزود: بیشترین میزان پرداخت تسهیلات با 3756 میلیارد تومان به تعداد 215 هزار و 806 فقره در سرفصل تسهیلات کارگشایی پرداخت شد.

مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت خاطرنشان کرد: در این مدت همچنین 931 میلیارد تومان تسهیلات اشتغال و 591 میلیارد تومان تسهیلات مسکن شامل خرید، احداث و تعمیر مسکن پرداخت شد.

عاشوری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: از ابتدای فعالیت صندوق تا سال گذشته کل تسهیلات پرداخت شده بالغ بر 20 هزار و 700 میلیارد تومان به تعداد دو میلیون و 250 هزار فقره است. همچنان بیشترین میزان تسهیلات پرداخت شده در حوزه کارگشایی با 13 هزار و 338 میلیارد تومان به تعداد یک میلیون و 806 هزار فقره است.

وی افزود: در این مدت 4590 میلیارد تومان تسهیلات اشتغال، 2400 میلیارد تومان تسهیلات مسکن و 372 میلیارد تومان تسهیلات فرهنگی پرداخت شده است.

مدیرعامل صندوق قرض الحسنه امداد ولایت گفت: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران همه ساله به بانک‌ها، مؤسسات اعتباری و صندوق‌های قرض‌الحسنه که رقم سپرده‌های مالی را در بانک مرکزی تأمین می‌کنند، جایزه سپرده قانونی پرداخت می‌کند که صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت در سال 1402  از همین مرجع 5 میلیارد و 900 میلیون تومان دریافت نموده است.

وی خاطرنشان کرد: در مجموع از سال 96 تا 1402 بیش از 19 میلیارد و 500 میلیون تومان از سوی بانک مرکزی به صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت جایزه سپرده قانونی پرداخت شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ایران: راه حل مسئله فلسطین، ایجاد کشور مستقل در تمامی سرزمین‌های فلسطینی با پایتختی قدس است
  • تصویر شهریار شاعر نامدار ایرانی بر دستان هواداران تراکتورسازی
  • هویت ۸ شهید در استان فارس شناسایی شد
  • از ایران تا پاکستان/ شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • تصاویری متفاوت از لحظاتی پیش از عملیات «وعده صادق»
  • تصاویری متفاوت از لحظاتی قبل از عملیات «وعده صادق»
  • نماد سپرده‌گذاری مرکزی در بازار توافقی فرابورس معامله می‌شود
  • انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران تمدید شد
  • پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ۱۰ میلیون تومانی به مددجویان
  • خلیج فارس هویت و میراث گرانبهای سرزمین ایران است