Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-30@05:36:56 GMT

تارا کانکتد اولین ماشین هوشمند ایرانی؟

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۶۳۸۹۶

تارا کانکتد اولین ماشین هوشمند ایرانی؟

تارا کانکتد دقیقا همان سدان خانوادگی ایران خودرو است که با یک سری از تغییرات کوچک اما مهم، به ماشین هوشمندی تبدیل شده است که می‌تواند جان شما و خانواده‌ عزیزتان را درست در یک قدمی مرگ نجات دهد.

به گزارش مشرق، در نمایشگاه تحول صنعت خودرو تهران ۱۴۰۱، شاهد یکی از ایده‌های ناب ایران خودرو بودیم که جای آن واقعا در میان محصولات بومی ایرانی حس می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قابلیتی که می‌تواند جان شما را در تصادفات نجات دهد و شما را از کام مرگ بیرون بکشد. در ادامه به سراغ این نسخه از تارا می‌رویم اما اگر شما هم دوست دارید تا دقیقا شکل و طراحی‌های ظاهری تارا کانکتد را با چشم خود ببینید، به شما پیشنهاد می‌کنیم مطلب را ادامه دهید.

معرفی تارا کانکتد

اکثر خودروهای پرچمدار و حتی معمولی اروپایی و آسیایی‌های پرچمدار، به آپشن تماس اضطراری یا همان SOS مجهز شده‌اند و تارا Connected 4G هم اولین محصول ایرانی است که از این آپشن مهم پشتیبانی می‌کند.

سیستم مولتی مدیا تارا کانکتد به تکنولوژی 4G مجهز شده تا در زمانی که نیاز باشد، تماس‌های اورژانسی را با مراکز درمانی برقرار کند. این هشدارها در مرحله اول از طریق سنسورهای نصب شده بر روی ایربگ و کمربند ایمنی فعال می‌شوند و به طور همزمان، شتاب سنج‌ها و سنسورهای ژیروسکوپ هم به روی کار می‌آیند تا در صورت شدت بالای ضربه، سریعا با مراکز اورژانس تماس بگیرند.

البته دکمه تماس SOS هم در سقف و درست در کنار چراغ سقفی قرار گرفته است اما به گفته کارشناس ایران خودرو، این دکمه قرار است با ظاهر جذاب‌تری طراحی شود تا جلوه کابین را تغییر دهد. به طور کلی باقی اجزای کابین، هیچ تفاوتی با نسخه استاندارد تارا ندارد.

البته گاهی پیش می‌آید که در اثر ضربه مهلک به بدنه خودرو، سنسورهای ژیروسکوپ از مدار خارج شوند اما طراحان تارا کانکتد وعده داده‌اند که سنسورهای کمربند و ایربگ، تا آخرین نفس به وظیفه خود عمل می‌کنند. به هر حال به محض فعال شدن این هشدارها، نیروهای امدادی به محل دقیق حادثه می‌آیند چرا که این سیستم می‌تواند لوکیشن را با درصد خطای فوق العاده پایینی ارسال کند.

یکی دیگر از مزیت‌های سیستم 4G در سدان تارا کانکتد، ایجاد یک ارتباط دوطرفه بین کارشناسان ایران خودرو با این محصول است تا به صورت لحظه‌ای، از وضعیت آن با خبر باشند. اخطارهایی مثل خطاهای سیستم دیاگ، سرویس‌های دوره‌ای و این دسته از موارد می‌توانند از طریق سیستم مولتی مدیا به کارشناسان منتقل شوند. به علاوه آپدیت‌های هوایی یا همان OTA هم یکی دیگر از مزایای بزرگ و قابل توجه در چنین سیستم‌هایی است که شما را مراجعه حضوری به نمایندگی‌ها، راحت می‌کند. حالا با تمام این تفاسیر باز هم فکر می‌کنید که تغییرات تارا Connected 4G فقط به اضافه شدن سیستم 4G محدود می‌شود؟

منبع:گجت نیوز

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تحولات اوکراین قیمت خودرو اخبار خودرو بازار خودرو تارا خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت ایران خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۶۳۸۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عکس| دو تصویر ناب از «ماشین دودی»؛ نخستین لوکوموتیو ایران

نخستین قرارداد راه‌اندازی راه‌آهن در ایران، مربوط به راه‌آهن تهران به شهر ری، به طول ۸۷۰۰ متر بود که در سال ۱۲۶۱ش از سوی ناصرالدین شاه قاجار به فابیوس بوآتال فرانسوی واگذار شد. اما بوآتال چند سال بعد، قرارداد خود را به شرکت بلژیکی «آتلیرز دِ توبیز» واگذار کرد و این شرکت بر اساس قراردادی ۹۹ ساله، دست به احداث خط آهنی زد که زائران تهرانی را به شهر ری و زیارت حضرت عبدالعظیم می‌برد. شرکت همه ادوات مورد نیاز خود را از بلژیک وارد کرد؛ حتی ریل‌ها را از بندر «آنتورپ» بار کشتی کردند و به ایران آوردند.

برای راه‌اندازی قطار، چهار لوکوموتیو بین سال‌های ۱۲۶۵ تا ۱۲۸۳ش وارد ایران شد که اولین لوکوموتیو را «پارس» نامگذاری کرده‌بودند. این خط آهن تا اوایل دوره رضاشاه فعال بود و کار می‌کرد و بعد، برای همیشه از دور خارج شد و فقط بقایای آن در معدود بخش‌های مسیر تهران به شهر ری باقی است.

امروزه نخستین لوکوموتیو وارداتی را که به «ماشین دودی» شهرت داشت در سالن مترو شهر ری نگهداری می‌کنند. تصاویری که مشاهده می‌کنید، هر دو متعلق به همان قطار قدیمی یا «ماشین دودی» است. یکی آن را در حال عبور از دروازه شهر ری نشان می‌دهد و دیگری، قطار متوقف شده در ایستگاه تهران را به نمایش می‌گذارد.

تصویری از اولین لوکوموتیو ایران

عکس: آنتون سوروگین

اولین لوکوموتیو ایران اولین لوکوموتیو ایران

دیگر خبرها

  • (ویدئو) یک ایرانی این خودروری یک و نیم میلیون دلاری را نابود کرد!
  • بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن
  • قیمت محصولات ایران‌خودرو +جدول
  • (تصاویر) شاهکار طراح ایرانی در نمایشگاه خودرو پکن
  • عکس| دو تصویر ناب از «ماشین دودی»؛ نخستین لوکوموتیو ایران
  • آزمایشگاه‌های هوشمند آینده پزشکی را متحول می‌کنند؟
  • متخصص حوزه انفورماتیک سلامت بیان کرد؛ نقش آزمایشگاه های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری ها
  • نقش آزمایشگاه‌های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری‌ها
  • اجرای طرح پایش هوشمند سوخت ماشین‌های کشاورزی در فارس
  • نقش آزمایشگاه های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری ها