Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-08@02:27:45 GMT

قمار بزرگ نخست وزیر ژاپن بر سر انرژی هسته‌ای

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۷۲۲۵۹

قمار بزرگ نخست وزیر ژاپن بر سر انرژی هسته‌ای

اقتصادآنلاین – اکرم شعبانی؛‌ به گزارش فایننشال تایمز، استفاده از کلمه «بحران» نشان می‌دهد که چرا نخست وزیر ژاپن، فومیو کیشیدا سرمایه سیاسی خود را به خطر انداخته است تا به از کار افتادگی که از زمان فاجعه هسته‌ای فوکوشیما دایچی در سال ۲۰۱۱ در بخش انرژی کشور ایجاد شده بود، پایان دهد.

اول، بحران جهانی انرژی و افزایش قیمت کالاها ناشی از تهاجم روسیه به اوکراین است که ضربه سنگینی به این کشور فقیر از منابع طبیعی که بخش اعظم انرژی مورد نیاز خود را از طریق واردات تامین می‌کند، وارد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سپس ترس خاموشی برق امسال در توکیو بود که همراه با افزایش قبوض برق، مخالفت عمومی را با راه‌اندازی مجدد رآکتورهای هسته‌ای کاهش داد. انرژی هسته‌ای یک سوم برق کشور را قبل از فاجعه فوکوشیما تامین می‌کرد اما اکنون تنها شش رآکتور از ۳۳ رآکتور قابل بهره‌برداری، در مدار هستند.

در نهایت، همچنین احساس ناامیدی به ویژه در میان رهبران تجاری وجود داشت که اگر این کشور به سوزاندن زغال‌سنگ، گاز طبیعی و نفت اضافی برای جبران انرژی هسته‌ای از دست رفته ادامه دهد، هر گونه تعهد را برای دستیابی به انتشار خالص کربن صفر تا سال ۲۰۵۰ ناامیدکننده می‌کرد.

جورج بوروواس رییس بخش هسته‌ای در هانتون اندروز کورث در توکیو عنوان کرد: این یک طوفان عالی بود. گاهی اوقات در سیاست بهترین هدیه‌ای که می‌توانید داشته باشید، زمان‌بندی خوب است. کیشیدا در زمان‌بندی برای اجرای آنچه که باید اتفاق بیفتد، در شرایط خوبی است.

نخست وزیر ژاپن پیش از این در طول سال، چندین اشاره به این مساله کرده بود که دولت به راه‌اندازی مجدد نیروگاه‌های هسته‌ای ادامه خواهد داد. اما اعلام ناگهانی او مبنی بر در نظر گرفتن ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای بیشتر – پس از اینکه مکررا از این احتمال چشم‌پوشی کرد – باعث تعجب شد.

این قمار بزرگ سیاسی در یک لحظه حساس برای دولت کیشیدا رخ می‌دهد. محبوبیت نخست وزیر که از زمان روی کار آمدن او در اکتبر گذشته تغییر قابل توجهی نداشت، در هفته‌های اخیر به خصوص پس از افشای روابط مشکوک بین اعضای حزب حاکم لیبرال دموکرات و کلیسای اتحاد پس از ترور شینزو آبه، نخست وزیر سابق ژاپن، به شدت کاهش یافته است.

امنیت انرژی تنها نقطه آسیب نبود که با آغاز جنگ در اوکراین آشکار شد. تهاجم روسیه همچنین باعث شد که ژاپن متوجه شود اگر چین به طور فزاینده در برابر تایوان تهاجمی‌تر شود، آنها چه اندازه در چنین شرایطی ناآماده خواهند بود. بنابراین کیشیدا باید چالش بازسازی برنامه انرژی متوقف‌شده ژاپن را حل و در عین حال استراتژی امنیت ملی خود را برای اولین بار در یک دهه اخیر اصلاح کند.

تحلیل‌گران می‌گویند شکست در هر یک از این دو بخش از سیاست‌های دولت، تاثیر فاجعه باری بر دولت کیشیدا و آینده کشور خواهد داشت. چالش‌ها در دو جبهه کم نیستند. هنوز مخالفت و بی اعتمادی عمیقی در جوامع محلی در مورد راه‌اندازی مجدد نیروگاه‌های هسته‌ای وجود دارد. در دفاع، اینکه ژاپن واقعا چقدر می‌تواند هزینه‌های نظامی را افزایش دهد – و اینکه چقدر عاقلانه از این پول استفاده می‌کند – هنوز مورد بحث است.

خطرات موجود در احیای انرژی هسته‌ای هر چه باشد، جامعه تجاری معتقد است که ارزش آن را دارد تا رقابت‌پذیری صنعت ژاپن را افزایش دهد. هزینه‌های بالای راه‌اندازی کارخانه‌های داخلی مدت‌هاست که تولیدکنندگان کشور را در مقابل رقبای آلمانی آنها در مضیقه قرار داده است. این در حالی است که صنعت هسته‌ای ژاپن هم دانش و مهندسین ارزشمند خود را در یک دهه پس از فاجعه فوکوشیما از دست داده است.

نکته مهم اینکه با بازنگری گسترده‌تر در استراتژی هسته‌ای که در سراسر اروپا و ایالات متحده اتفاق می‌افتد، موج نگرانی‌ها در سطح جهانی تغییر کرده است.

هیرویوکی تزوکا عضو موسسه بین‌المللی محیط زیست و اقتصاد می‌گوید: کیشیدا حتی می‌تواند شروع مجدد هسته‌ای را به یک موضوع سیاست خارجی تبدیل کند. بر اساس برآوردهای تزوکا، اگر ژاپن ۲۷ رآکتور هسته‌ای را راه‌اندازی مجدد کند، مقدار گاز طبیعی که نیازی به خرید آن نخواهد داشت، حدود ۱۴ درصد از ۱۵۵ میلیارد مترمکعب گاز وارداتی اروپا از روسیه در سال ۲۰۲۱ خواهد بود. برخی منابع برای کشورهای در حال توسعه آسیا نیز آزاد خواهد شد.

بنابراین، یک راه‌اندازی مجدد موفق هسته‌ای می‌تواند اعتبار بین‌المللی ژاپن را بازآفرینی کند و همچنین نشان دهد که توکیو می‌تواند زمانی که با یک بحران سیاسی مواجه می‌شود، قاطعانه عمل کند. با این حال، عدم پیگیری نه تنها به اعتبار کیشیدا بلکه به اعتبار ملت او نیز آسیب می‌رساند و این قماری است که نخست وزیر ژاپن به سختی می‌تواند آن را از دست بدهد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: انرژی هسته ای ژاپن اخبار بین الملل راه اندازی مجدد نخست وزیر ژاپن انرژی هسته ای هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۷۲۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازتعریف تعاملات آتی ایران و آژانس در اصفهان

اظهارات مقامات هسته‌ای ایران و آژانس پس از مذاکرات در اصفهان تأکید مجدد بر دیپلماسی است و دو نکته کلیدی دارد؛ اولا بیانیه مارس مبنای همکاری های است و سند جدیدی در میان نیست و دوم، تلاشی برای بازتعریف تعاملات آتی میان دو طرف است. - اخبار بین الملل -

به پگزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، اصفهان در حالی میزبان نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای با حضور متخصصان داخلی و خارجی است که حضور رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منجر شده تا اهمیت این نشست دوچندان شده و همگان منتظر دستاوردی تازه در تعاملات ایران و آژانس بودند. از قبل هم پیش‌بینی می‌شد که این سفر و گفتگو در خصوص موارد اختلافی می‌تواند فرصت مناسبی در جهت ارتقای روابط ایران و آژانس باشد.

در همین چهارچوب محمد اسلامی رییس‌ سازمان انرژی اتمی با رافائل گروسی دیدار کرد و از فرصت این اجلاس برای رایزنی درخصوص برخی مسائل فی مابین بهره برد.

پس از پایان این نشست دو طرف به جمع خبرنگاران آمدند و اظهاراتی را مطرح کردند که بین السطور آن حاکی از  تأکید مجدد دو طرف بر همکاری و احیای روند دیپلماسی در ابعاد فنی مربوط به پرونده هسته ای بود.

رافائل گروسی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: اکنون در فرآیند حساسی قرار داریم. دیشب و امروز هم رایزنی‌های فشرده‌ای را جهت اتخاذ گام‌های متقابل داشتیم. بیش از یک سال قبل ما برای صدور بیانیه توافق کردیم تا مسیر آینده را مشخص کنیم، آن سند(بیانیه مارس2022) مهم بود. این سند همچنین اشاره دارد به آنچه نیاز است برای حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده و مشخص می‌کند گام‌های اضافی که طرفین باید بردارند.

گروسی با اشاره به این که پیشنهادهای برای ادامه همکاری‌ها به ایران داده است، افزود: علی‌رغم کاستی‌ها گام‌ها پیشتر برداشته شده است و مفاد سند معتبر است. نیاز است که ما گام‌های عملیاتی را برداریم و من پیشنهادی را به ایران ارائه دادم. تیم‌های طرفین در نشست جداگانه‌ای در حال تعریف گام‌های تکمیلی هستند.

سخنان گروسی بدین معناست که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که زیر فشارهای سیاسی آمریکا و رژیم صهیونیستی در خود آژانس و در روند همکاری‌های این نهاد با ایران بود بار دیگر سند مارس را که بعد از چانه‌زنی‌های فراوان حاصل شده بود را دارای اعتبار کافی برای حل مسائل می‌داند و دوباره خواستار بازگشت به آن توافق است. آژانس از این رهگذر به دنبال استمرار نظارت‌ها بر برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران و حل گره ها و سوالات باقی‌مانده موجود در این خصوص است.

نکته دیگر در سخنان گروسی این بود که سند جدیدی در کار نیست و تنها بازگشت به روند سابق همکاری ها مورد توافق قرار گرفته است. وی با این حال در تشریح بیشتر منظور خود در این زمینه اظهار داشت: قصد ما تولید سند جدید نیست و مبنای ما همان بیانیه مارس است. اینها گام‌های عملیاتی هستند که در جهت برداشتن اتخاذ کردیم. بیانیه مشترک ظرفیت دارد که مسائل باقی‌مانده را حل‌وفصل کند. ما برای اجرایی کردن بیانیه مشترک روی گام‌های ملموس و عملیاتی توافق کردیم.

این رویکرد گروسی تأییدی بر نگاه پیشین کارشناسان مسائل ایران بود که این سفر با توجه به تحولات و شرایط منطقه و همچنین با توجه به روابط ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و موارد ادعایی آژانس علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران دارای اهمیت خاصی است و می‌تواند در صورت رویکرد فنی و عدم توجه به مسائل سیاسی به اصلاح روند غیرسازنده آژانس در برابر ایران منجر شده و همکاری‌های فی‌مابین را افزایش دهد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در طی سال‌های گذشته بدون توجه به همکاری‌های گسترده ایران با آژانس و اعطای دسترسی به این نهاد برای بازرسی، ادعاهای سیاسی خود علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران را در گزارش‌های فصلی به شورای حکام و همچنین در مصاحبه‌های صورت گرفته با رسانه‌ها مطرح کرده بود.

در آخرین گزارش فصلی گروسی به شورای حکام در اسفند ماه سال گذشته نیز رویکرد سیاسی مدیرکل مشهود بود که از رویکرد ایران در کاهش همکاری با این آژانس انتقاد کرده و در خصوص مسائلی از جمله پادمان و اصطلاح دو مکان باقی مانده، توقف اجرای کد اصلاحی 3.1 و همچنین بازرسی‌ها ادعاهای قبلی را تکرار کرده بود.

با این حال نقطه عطف جلسات اصفهان را می‌توان تأکید مقامات دو طرف به بازتعریف تعاملات آتی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دانست.

محمد اسلامی، رئیس‌ سازمان انرژی اتمی ایران نیز در همین راستا و در همان کنفرانس خبری با اشاره به اینکه بیانیه مارس مبنا و  سنگ بنای تعاملات آتی است، تاکید کرد: به دلیل برخی موضوعات حرکات و روند تعاملات دو طرف کُند شده ولی امروز با مروری که بر بیانیه مشترک (بیانیه مارس) داشتیم این امیدواری ایجاد شد که این خط مبنا را ادامه دهیم.

وی بیان کرد: بخش اول صحبت‌های ما موارد گذشته‌ای است که در قالب برجام تحت عنوان پی ام دی بسته شده بود و آغشته با موضوعات سیاسی و پیرامونی هست و همواره با الزامات خودش مورد پیگیری قرار می‌گیرد و نباید به دیگر بخش‌ها تسری پیدا کند. در این بخش موضوع مهم بحث دو مکان باقیمانده است و خوشبختانه دو مکان بسته شده و موضوع ناترازی مواد نیز بسته شده است و دو مکان از چهار مکان باقیمانده است.

اسلامی عنوان کرد: بخش دوم مرتبط با وضعیت موجود است که در چارچوب پادمان و ان پی تی و ملاحظاتی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد، برای کاستی ها و انتظاراتی که وجود دارد اقداماتی متقابل و هماهنگ را انجام بدهیم.

معاون رئیس جمهور کشورمان گفت: بخش سوم گام‌های آینده و انتظارات متقابل و نقشی که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد است که می‌تواند برای برداشتن موانعی که عمدتا سیاسی است تاثیرگذار باشد.

وی ادامه داد: توافق کردیم برای تهیه پیش نویس این سه بخش معاونین دو طرف بر روی زمانبدی‌ها و آیتم‌های این سه بخش گفت‌وگو داشته باشند؛ این آغاز یک فرایند است.

اسلامی با این حال و با علم به این که دشمنان ایران بخصوص آمریکا و رژیم صهیونیستی به روند کارشکنی‌های خود ادامه خواهد داد گفت: موضوع مهم دیگر این است که مراقب باشیم اقدامات خصمانه‌ای که علیه برنامه هسته‌ای پایه گذاری شده و منشا آن صهیونیست‌ها هستند در تعاملات میان دو طرف تاثیرگذار نباشد.

در مجموع می توان گفت که فارغ از ابعاد فنی و علمی کنفرانس، به نتیجه رسیدن مذاکرات با هدف دور شدن آژانس از رویکردهای سیاسی در قبال برنامه هسته‌ای و بازگشت روند همکاری ها دستاوردی دیپلماتیک برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.

اسلامی: ما در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی حرکت می‌کنیماسلامی: ایران و آژانس برای تداوم همکاری‌ها برنامه دارندگروسی: پیشنهادی برای ادامه همکاری به ایران ارائه دادم

 

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • بازتعریف تعاملات آتی ایران و آژانس در اصفهان
  • صفحه نخست روزنامه‌های امروز استان کرمان ـ سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه
  • چرا نتانیاهو نمی‌خواهد جنگ در غزه تمام شود؟
  • تاکید معاون وزیر خارجه بر ضرورت بی‌طرفی و حرفه‌ای گری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
  • در دیدار گروسی و باقری چه گذشت؟
  • دیدار و رایزنی گروسی با امیرعبداللهیان در تهران
  • ایران با اراده مصمم، فناوری هسته‌ای را گسترش خواهد داد
  • نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای آغاز به کار کرد
  • همکاری ژاپن در بخش انرژی و آب افغانستان
  • چرا ژاپن سیاست تخریب و ساخت مجدد دارد؟