Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران: رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه احیای برجام از لحاظ فنی همان سازوکارهای برجام را دارد، گفت: من معتقدم علم قدرت در اینجا حاکم  و تنها تضمین «قدرت طرفین» است. طرفین سعی می کنند ابزارهای قدرت خودشان را حفظ کنند و این بخشی از چالشی است که الآن وجود دارد. یعنی ایران می خواهد یک برنامه زمان بندی را شکل بدهد که مثل برجام یکباره کل قابلیت های خودش را از دست ندهد و بعد از آن طرف آمریکایی تعهدی را نپذیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با حشمت الله فلاحت پیشه را در ادامه می خوانید:

مقامات وزارت خارجه اعلام کرده اند که پاسخ ایران به آمریکا در خصوص احیای برجام در حال بررسی است. به نظر شما نکات کوچک و حساس باقی مانده چیست و ایران چه جوابی می تواند به این مسأله بدهد؟

مطرح می شود که دو موضوع باقی مانده که یکی از آنها مسائل پادمانی است و باید اعلام شود که نقطه چالشی در برنامه های ایران وجود ندارد. اشاره به ادعاهایی است که در مورد سه سایت هسته ای ایران از قبل سال 2003 وجود دارد و عمدتا اسنادی است که رژیم صهیونیستی در اختیار آژانس قرار داده و یک بار هم این موضوع حل شده ولی کسانی که دنبال این موضوع هستند سعی می کنند پرونده ایران کماکان باز باشد؛ یعنی پرونده ای که همواره در آستانه فصل هفتم منشور ملل متحد است. ایران می خواهد این موضوع بسته شود. مثل پی ام دی یا ابعاد احتمالی نظامی که سال 1394 ابتدا آن بسته شد و بعد برجام اجرایی شد.

 

احیای برجام از لحاظ فنی همان سازوکارهای برجام را دارد

 

ما در برجام یک سری نظارت های فراپادمانی را پذیرفتیم ولی از صحبت های اخیر وزیر امور خارجه این طور برداشت می شود که ظاهرا این دور قرار نیست نظارت های فراپادمانی را بپذیریم. نظر شما در این خصوص چیست؟

حتما این یک ادعا است. چون احیای برجام از لحاظ فنی همان سازوکارهای برجام را دارد. یعنی اینکه ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا می کند. داوطلبانه از این نظر که چون هنوز در مجلس تصویب نشده، ایران یک تعهد سیاسی می دهد که پروتکل الحاقی را اجرا و در یک مدت مثلا شش ماهه هم مجلس پروتکل الحاقی را تصویب کند. یعنی عملا نظارت های فراتر از NPT را ایران می پذیرد. یعنی بالاترین نظارت هایی که یک کشور پذیرفته را ایران می پذیرد؛ همان طور که در برجام پذیرفت.

اتفاقا من این قسمت را نقطه مثبت می بینم و معتقدم وقتی که یک کشوری بالاترین بازرسی ها را می پذیرد و مشخصا هم دنبال بمب نیست، دیگر مسائل پادمانی مشکلی را ایجاد نمی کند. ولی به هر حال این مشکل مطرح شده که من معتقدم این مسأله قابل حل است. اما به نظر من مسأله مهمتری وجود دارد که بحث تضمین ها است. بر اساس تجربه تاریخی ایران حق دارد دنبال تضمین باشد و در مورد جزئیات تضمین هم صحبت شده است.

 

در دوران برجام فقط 70 میلیارد یورو با کشورهای اروپایی و حدود 40 میلیارد یورو با شرکت های چینی و دیگر کشورها قرار داد بسته شد

 

به عنوان مثال، در دوران برجام فقط 70 میلیارد یورو با کشورهای اروپایی و حدود 40 میلیارد یورو با شرکت های چینی و دیگر کشورها قرار داد بسته شد ولی با خروج ترامپ از برجام عملا هیچ قراردادی اجرا نشد. شرکت ها به تحریم از طرف وزارت خزانه داری آمریکا تهدید شدند و بیرون رفتند.

ایران از این نظر دنبال تضمین هست و از این نظر که به هر حال پول فروش نفت به ایران برگردد؛ یعنی تحریم های ثانویه منع پولی و بانکی مقابل ایران ایجاد نکند. سازوکارهایی را اتحادیه اروپا پیشنهاد داده و ایران ملاحظاتی و آمریکا هم ملاحظات دیگری را مطرح کرده اند ولی فراتر از همه این مسائل بنده معتقدم بر اساس تجربه تاریخی، اولا هیچ تضمینی پشتوانه معاهدات بین المللی نیست و در عرصه بین المللی علم قدرت حاکم است.

یعنی اگر ایران یک توان نظامی خوداتکا نداشت، مردم تحریم ها را تحمل نمی کردند و در زمینه هسته ای ایران پیشرفت نکرده بود، هیچ وقت طرف آمریکایی حاضر نبود به ایران امتیازی بدهد و اینها مثلث قدرت ایران در مذاکرات هستند. از سوی دیگر وزارت خزانه داری آمریکا این امکان را دارد که تحریم فراگیر علیه ایران داشته باشد و دیگر کشورها را هم به اجرای تحریم ها مجبور کند.

به همین دلیل من معتقدم علم قدرت در اینجا حاکم  و تنها تضمین «قدرت طرفین» است. طرفین سعی می کنند ابزارهای قدرت خودشان را حفظ کنند و این بخشی از چالشی است که الآن وجود دارد. یعنی ایران می خواهد یک برنامه زمان بندی را شکل بدهد که مثل برجام یکباره کل قابلیت های خودش را از دست ندهد و بعد از آن طرف آمریکایی تعهدی را نپذیرد. لذا به عنوان مثال در مرحله اول دارایی های مسدود شده ایران آزاد شود، در مرحله دوم ایران بتواند نفت بفروشد و پولش را دریافت کند و در مرحله سوم ایران بتواند قراردادهای توسعه ای خودش را ببندد و شرکت ها بتوانند بدون ترس از تحریم آمریکا با ایران کار کنند.

ایران می خواهد در هر مرحله بخشی از توانایی های خودش را حفظ کند و این چالشی است که بین ایران و آمریکا وجود دارد اما من معتقدم فراتر از همه اینها عوامل سیاسی صاحب نقش هستند. هدف عوامل سیاسی این است که چالش بین ایران و آمریکا ادامه پیدا کند؛ چه در ایران که کماکان یک عده سعی می کنند موضوع برجام به معنای تنش زدایی با آمریکا نباشد و به همین دلیل مسائل دیگری را مطرح می کنند و چه در سمت دیگر که آمریکایی ها سعی می کنند به محافظ کاران آمریکا و اسرائیل اعلام کنند که این پایان تنش با ایران نیست.

ما می دانیم که آمریکایی ها سه بار به مواضع نیروهای نزدیک به ایران حمله کرده اند که دو بار آن در یک هفته اخیر و یک بار هم در ابتدای دوره بایدن بوده است. دو بار اخیر توجیه اسرائیل است که آمریکایی ها کماکان ابزار زور علیه ایران را حفظ می کنند.

 

 روی متن برجام عملا متن اختلاف مانع سازی باقی نمانده است

 

لذا بر روی متن برجام عملا متن اختلاف مانع سازی باقی نمانده؛ چیزی که وجود دارد مربوط به دیپلماسی رسمی نیست و مربوط به دیپلماسی عمومی است که طرفین برای راضی کردن طرفداران خودشان و ندادن پاشنه آشیل به رقیب هایشان، سعی می کنند در دیپلماسی عمومی قرارداد را این گونه تفسیر کنند که این قرارداد بهتر از دستاورد گذشته است. لذا می بینیم تیم مذاکره ایران بارها اعلام می کند این قرارداد خیلی بهتر از گذشته است و در طرف دیگر هم آمریکایی ها سعی می کنند اعلام کنند توافقی که با ایران می بندند سیاست های بهتری از دوره ترامپ را در پیش می گیرد.

 

مذاکره مستقیم پیش از این باید اتفاق می افتاد

 

به نظر شما چه قدر محتمل است که برای پیگیری احیای برجام مذاکره مستقیم در سطح وزرای خارجه ایران و آمریکا اتفاق بیفتد؟

مذاکره مستقیم پیش از این باید اتفاق می افتاد؛ که نشد و ما دیدیم که واسطه ها خیلی فعال تر از دو طرف اصلی ایران و آمریکا عمل کردند و هر کدام سعی داشتند منافع خودشان را بگنجانند. ما می بینیم که به راحتی اروپایی ها، روسیه و چین منافع برجامی خودشان را مطرح می کنند. با واسطه احیای برجام به اینجا رسیده و عملا موضوعات باقی مانده مهمتر از موضوعات گذشته نیست که طرفین بدون واسطه مذاکره کنند. به ویژه اینکه دو طرف تحت فشار هستند که اعلام کنند چالش ها باقی مانده و برجام یک چالش بین المللی است که دارند آن را حل می کنند.

جالب است که آمریکایی ها هم اعلام می کنند شرکت های غیر آمریکایی از نوعی صیانت برخوردار می شوند که در صورت خروج آمریکا نگران تحریم نباشند. البته من شخصا اعتقاد دارم اگر در همان زمان برجام ایران و آمریکا به گونه ای عمل می کردند که شرکت های آمریکایی هم می توانستند با ایران کار کنند و تحریم شرکت های آمریکایی برداشته می شد، حتما ترامپ به راحتی نمی توانست از برجام خارج شود.

منبع: جماران

کلیدواژه: افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا برجام حشمت الله فلاحت پیشه احیای برجام مذاکرات احیای برجام جواب ایران به آمریکا افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا میلیارد یورو آمریکایی ها ایران و آمریکا ایران می خواهد سعی می کنند برجام عملا باقی مانده من معتقدم برجام یک شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۷۲۷۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام

آفتاب‌‌نیوز :

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران در سلسله نشست‌های چهلمین سال تاسیس انتشارات اطلاعات و در نشست اول آن با عنوان «ژئوپلیتیک خلیج‌فارس» به سخنرانی پرداخت که مهمترین اظهارات او به نقل از جماران به شرح زیر است:

دنیا گرفتار چالش شناختی است.

خطا‌هایی که بعضا صورت می‌گیرد به دلیل شناخت و ادراک نادرست است.

دوستان ما در جنوب خلیج فارس ادراک خود را اصلاح می‌کنند و ما در اصلاح این ادراک تا حدودی عقب هستیم.

هنوز این تفکر غلط خرید امنیت در این کشور‌های عربی وجود دارد البته ان‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که نمی‌توانند با وابستگی به یک قطب برای خود امنیت تامین کنند.

کویت قبل از اینکه به کشتی‌های خود پرچم امریکا بزنند پرچم شوروی را نصب کرده بودند

این کشور‌ها این مشکل ادراکی را کماکان دارند که باید امنیت را خرید و نخستین آن‌ها صدام بود. آن‌ها تلاش کردند امنیت را با کمک صدام بخرند. 

یکی از رهبران کشور‌های حاشیه خلیج فارس شخصا به آقای روحانی گفتند که ما ۷۵ میلیارد دلار به صدام پرداخت کردیم. 

زمانی که ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت و طارق عزیز گفت تا مذاکره صورت نگیرد، آتش بس صورت نمی‌گیرد، دبیرکل وقت سازمان ملل به وزیرخارجه وقت دولت ریگان زنگ زد و او به دبیرکل جواب داد که ما در مهرماه که به نیویورک بیاییم با شما در این باره گفتگو خواهیم کرد. می‌دانید که تاریخ را نمی‌توان فراموش کرد. وقتی این شرایط پیش امد دبیرکل به پادشاه وقت سعودی زنگ زد و ملک فهد در تماس با صدام، او را به پذیرش آتش بس متقاعد کرد. پادشاه وقت به صدام می‌گوید: «غرور ایرانی را زیر پا نگذار.» عربستان در ان زمان این فهم را داشت که نمی‌تواند کاملا به صدام اعتماد و تکیه کند، اما در عمل متفاوت هم عمل می‌کرد. 

وقتی سیاست خرید امنیت از عراق شکست خورد، این کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس برای خرید امنیت به سراغ شوروی و امریکا رفتند. 

همین کشور‌ها امروز برای خرید امنیت به سراغ اسراییل رفتند و متوجه نیستند که اسراییل در تاریخ خود از هیچکس حمایت نکرده و حتی به امریکایی‌ها در مذاکرات آزادی گروگان‌ها لگد زده اند. اسراییل در تاریخ تقلبی خود به هیچکس رحم نکرد. این اشتباه شناختی کنار نرفته است.

زمانی که آرامکو را تیر غیب زد، سعودی‌ها انتظار حمایت از آمریکا داشتند و حالا هم به دنبال خرید امنیت از اسراییل هستند

اشتباه ادراکی دوم ما و اعراب این است که فکر می‌کنیم امریکا به دنبال گسترش حضور خود در منطقه است، اما امریکا به انتقال حضور و نفوذ به خارج از این منطقه است. 

امریکا دیگر قدر قدرت نیست. ما قدرت بزرگ داریم، اما هژمون نداریم. در جهان امروز دیگر قطب نخواهیم داشت، اما یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود. اعراب منطقه و اسراییل به همین دلیل با برجام مخالف بودند که نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند. 

امریکا در حال برون سپاری تامین امنیت به اسراییل است و کشور‌های عربی منطقه که به دنبال عادی سازی رابطه با اسراییل هستند باید بدانند که دیر یا زود قربانی تامین منافع اسراییل خواهند شد

اشتباه ادراکی سوم که به ما هم بازمی گردد این است که اگر با چیزی مخالفت کردیم و، چون خود را مرکز مشروعیت عالم می‌دانیم اگر به چیزی مشروعیت ندهیم جنبه اجرایی و عملیاتی پیدا نمی‌کند. در کاسپین این اشتباه را مرتکب شدیم و در مذاکرات شرکت نکردیم و بستر دریا را در غیاب ما تقسیم کردند. 

عدم حضور به معنای عدم شکل گیری از ترتیبات امنیتی خلیج فارس نیست بلکه به معنای عدم تامین منافع شما است. مگر جلوی طالبان را توانستیم بگیریم؟ خیر؛ از روند مذاکره حذف شدیم. همین قاعده درباره مسیر‌های مواصلاتی هم هست که از این مسیر‌ها دور ماندیم و بعضا حذف هم شدیم. 

در دنیای کنونی هم امریکا نمی‌تواند با وتو در شورای امنیت، مانع از قدرت مقاومت مردم غزه شود. جنگ اسراییل با مردم غزه هفت ماه است که ادامه پیدا کرده، اما جنگ اسراییل با کشور‌های عربی شش روزه تغییر کرده است. آمریکا نمی‌تواند تصمیم گیری‌ها را وتو کند و این را دنیا و مردم و افکار عمومی این را ثابت کرده اند.

دو مبنای بازدارندگی، نصر خدا و قدرت مردم هستند. 

مهم‌ترین کاری که می‌توانستیم پس از جنگ غزه بکنیم این بود که پیشنهاد توافق منع تجاوز به کشور‌های منطقه داده و کنش ایران هراسی را نابود کنیم

تصویر ترسناک ساختن از ایران، هدف اسراییل است و ما هم نباید در این تله بیفتیم. 

این اشتباه ادراکی ما که خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد اشتباه است. تصور نکنیم اگر fatf را نپذیرفتیم تنبیه نمی‌شویم و با تبعات ان روبه رو نمی‌شویم

دنیای امروز هرروز در حال تغییر است و ما هم هرروز باید فکر خود را نو کرده و تفکر جهان دو قطبی را کنار بگذاریم و واقعیت‌ها را ببینیم

بسیاری از انگاره‌های ما درباره نظم جهانی و حتی مردم خودمان غلط است

همسایه‌ها برای ما فرصت هستند. 

مردم برای ما فرصت هستند نه تهدید. به فرصت، امکان بالندگی بدهیم

منبع: سایت انتخاب

دیگر خبرها

  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • تیمو ورنر باقی بازی‌های فصل جاری را از دست داد
  • تا پرتاب ماهوار از پایگاه فضایی چابهار وقت زیادی باقی نمانده
  • اختلاف سلیقه‌ها مانع از تصمیم‌گیری در شورای شهر بندرعباس نیست
  • سرمدی واله : هیچ مانع قانونی برای اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان وجود ندارد
  • نخست‌وزیر اسپانیا: استعفا نداده و با قدرت ادامه می‌دهم
  • تلاش آمریکا برای احیای یک طرح شکست خورده علیه ایران
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران
  • وجود تناقضات و استانداردهای دوگانه در سازوکارهای حقوق بشری
  • فعالیت های حفظ و احیای منابع طبیعی درجنوب کرمان مردمی سازی می شود