Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، خوزستان استانِ نفت و گاز و پالایشگاه و پتروشیمی است و به طور متوسط تولید بیش از ۸۰ درصد از نفت ایران و نزدیک به ۲۰ درصد از گاز کشورمان در این استان انجام می‌شود.

بر اساس گزارش آماری سال ۲۰۲۰ شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب ایران، ارزش تولید نفت و گازِ خوزستان در سال نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 و امروز سوال قریب به اتفاق مردم استان خوزستان این است که با وجود تمامی این ظرفیت‌ها، سهم آنها از این همه منابع طبیعی و ظرفیت‌های خدادادی چیست؟ و اما پاسخ این است: استان خوزستان نه تنها سهمی از این منابع سرشار ندارد، بلکه امروز شرکت‌های عظیم نفت و پتروشیمی به محنتی در این خاک بدل شده‌اند که شاهرگ‌های حیات را در این سرزمین به سختی می‌فشارند.

کشتن تالاب‌ها، انتشار انواع آلودگی‌های محیط‌زیستی، سونامی مدیران غیربومی و فاجعه‌ی بیکاری جوانان بومی گواهی راستین بر این ادعاست که کارخانه‌های غول‌پیکر و آلودگی‌گسترِ وابسته به نفت و پتروشیمی با عدم تعهد بر انجام رسالت‌های اجتماعی خویش، بلایی پیش‌رونده و خانمان‌برانداز در جانِ و روح مردمان این دیار هستند.  

چند روز پیش بود که عملیات اجرایی سه طرح بزرگ نفتی در استان خوزستان کلید خورد و جواد اوجی وزیر نفت کشورمان از ورای شبکه‌ی اینترنت، به صورت مجازی و ویدئو کنفرانسی عملیات اجرایی چند طرح بزرگ در حوزه نفت در استان خوزستان را استارت زد. طرحهایی که انجام پروژه‌ی PDH (پروپلین) بیدبلند خلیج فارس یکی از آنهاست.

 

 

استخوانی لای زخم

اما امروز علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در این خصوص اظهار کرد: در انتظار اجرای عملیات واحد PDH بیدبلند خلیج فارس در استان خوزستان نباشید.

وی گفت: استخوان لای زخم‌های زیادی در بحث محیط زیست در کشور داریم که آگاهانه یا ناآگاهانه این اتفاقات افتاده است.

سلاجقه با تاکید بر اینکه هر چه سریع‌تر در این خصوص روشنگری کنید، بیان کرد: رییس جمهور همواره تاکید دارد که گره‌های ذهنی مردم را باز کنید، گره‌های ذهنی برای مردم ایجاد نکنید متاسفانه در این قسمت به ویژه برای دوستداران محیط زیست گره‌های ذهنی زیاد است.

معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: پروژه پتروشیمی بهبهان گزارش ارزیابی زیست محیطی ندارد از این رو از نظر ما کلنگی به زمین زده نشده و این طرح اجرا نمی‌شود.

وی یادآور شد: دولت و تمام همکاران در دولت متعهد شدند طرح‌ها با مجوز محیط زیستی می توانند عملیات عمرانی داشته باشند در غیر اینصورت امکان اجرا وجود ندارد. این دستور رییس جمهور است و ما هم این روال کار را پیگیری می‌کنیم.

بهبهان آبی برای پالایشگاه ندارد

محمد داسمه وکیل پایه یک دادگستری و فعال محیط زیست نیز در این باره اظهار کرد: مکان یابی صنایع بزرگ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است در واقع طرح‌ها و پروژه‌ها پیش از اجرا از باب امکان‌سنجی و مکان‌یابی شوند.

وی افزود: از سوی دیگر به‌ دلیل اینکه در بهبهان دریا وجود ندارد، تنها منبع تامین آب پتروشیمی، رودخانه مارون خواهد بود که اکنون منبع تامین آب پالایشگاه بیدبلند است بنابراین پالایشگاه باید از حقابه تالاب شادگان استفاده کند این در حالی است که بخش زیادی از تالاب خشک شده و اگر این روند ادامه یابد، شاهد گرد و غبار در این منطقه خواهیم بود.

موافقت مهندسان بیدبلند با اجرای طرح

اما یکی از مهندسان مجموعه‌ی پالایش گاز بیدبلند در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، شهرستان بهبهان را انتخاب خوبی برای اجرای این طرح عنوان کرد و گفت: شهرستان بهبهان محل مناسبی برای اجرای این واحد پتروشیمی است.

وی ادامه داد: واحد مشابهی با همین ظرفیت در اراک اجرا شده است و گاز پروپان به عنوان خوراک آن هم به راحتی از پالایشگاه بید بلند بهبهان دو تامین می‌شود که میزان آب مصرفی یک‌سال آن هم حدود 600هزار مترمکعب است.

این کارشناس مسائل نفت اضافه کرد: این آب مصرفی دقیقا به اندازه حجم اسمی سد چاه ماری  است و بیشتر از آن نیست.  

در حالی که به عقیده‌ی متولیان و مهندسان بیدبلند، میزان آب مصرفی در این پالایشگاه کم است و تکنولوژی‌های استفاده شده در طراحی و ساخت دستگاه‌ها از بهترین و بروزترین تکنولوژی‌های دوستدار محیط زیست است و هویت زیست محیطی مجموعه بیدبلند خلیج فارس، به عنوان برگزیده زرین صنعت سبز ایران دارای بیشترین حساسیت‌های زیست محیطی در بخش طراحی و اجراست، اما  مطالبه‌گران بهبهانی نسبت به این امر اطمینان ندارند.

 

 

مخالفت مطالبه‌گران بهبهانی با اجرای طرح

امیر حاجوی، دبیر مجمع مطالبه‌گران شهرستان بهبهان در گفت‌وگو با خبرنگار در این خصوص اظهار کرد: در سال ۹۱ مطالعات جدیدی در خصوص سند آمایش سرزمینی انجام گرفت و در این سند بهبهان جزو منطقه پنج برنامه ریزی آمایش سرزمینی قرار گرفت.

وی اضافه کرد: بر این اساس ایجاد هرگونه صنایع آلاینده بالادستی و پایین دستی شیمیایی، پتروشیمی و صنایع پایین دستی نفت و گاز به دلیل وجود منابع حیاتی کشاورزی در شهرستان مورد تأیید نیست.

این فعال محیط زیست بهبهانی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر ملاک بودن سند آمایش گفت: اگر رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند سند آمایش باید ملاک عمل باشد و استاندار خوزستان و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان نیز در مصاحبه‌های جداگانه اخیرشان تأکید بر اجرای سند آمایش سرزمینی دارند به چه دلیل برخلاف سیاست‌های کلی نظام نسبت به احداث یک پتروشیمی اقدام می‌کنند.

در عین حال بسیج دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز در بیانیه‌ای خطاب به وزیر نفت به بیان پاره‌ای از مطالبات مردمی پرداخت. در بخشی از این بیانیه آمده است: «با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تکیه بر شعار دولت مردمی، این امید وجود دارد که پس از مدت‌ها شاهد تغییراتی در رویکرد آسیب‌زای وزارت نفت نسبت به استان خوزستان در حوزه‌هایی نظیر کمک به آبادانی شهرهای نفت‌خیز، جلوگیری از آسیب‌رسانی به تالاب‌ها و افزایش اشتغال بومی باشیم».

به گزارش خبرگزاری فارس، در هفته گذشته و همزمان با حضور وزیر نفت در اهواز، نمازگزاران اهوازی با حضور در مصلی نماز جمعه با در دست داشتن پلاکاردهایی با این شعار که « نفت می‌رود ولی آب نمی‌آید»، به عملکرد مجموعه وزارت نفت در خوزستان اعتراض کردند و خواستار انجام رسالت‌های اجتماعی این وزارتخانه در استان خوزستان شدند.  

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: رییس سازمان حفاظت محیط زیست علی سلاجقه بیدبلند ارزیابی محیط زیستی استان خوزستان زیست محیطی محیط زیست سند آمایش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۷۷۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند

به‌گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، در نشست میان رشته‌ای به مناسبت هفته هنر انقلاب با حضور اقشار مختلف هنرمندان ازجمله خبرنگاران، نویسندگان، شاعران، عکاسان و همچنین کارشناسان محیط زیست استان بوشهر، ضمن اکران خصوصی مستند رشاد بالف، معضلات محیط زیستی استان بررسی و برای رفع آنها چاره اندیشی شد.

سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان بوشهر در این نشست با تاکید بر لزوم شراکت همه مردم برای داشتن محیط زیستی سالم گفت: هرگونه دستکاری سواحل، ورود فاضلاب و همچنین مواد آلاینده از جمله آلودگی‌های نفتی به دریا باعث برهم خوردن تعادل زیست‌بوم خلیج‌فارس و در نتیجه از بین رفتن مرجان‌ها می‌شود.

سعید نوذری با اشاره به صید و فروش باله کوسه به‌عنوان یک معضل محیط زیستی گفت: به‌تازگی یک صیاد در بوشهر اقدام به صید افزون بر یک تن کوسه تنها برای فروش باله آنها کرده که این ظلم مسلم به محیط زیست است.

وی با تاکید بر غیرقانونی بودن صید به روش ترال، افزود: استفاده از تور ترال، به زیست‌بوم کف دریا و اقیانوس آسیب زده و تمام موجودات کف زی را از بین خواهد برد.

سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان بوشهر یادآور شد: نخبگان استان اختراع‌هایی انجام دادند که جایگزین صید با تور ترال است، اما حمایت‌های لازم از طرح آن‌ها نشده و گره این مشکل نه به دست سیاستمداران و مسئولان بلکه به دست هنرمندان باز می‌شود.

نوذری با بیان این‌که پویش‌های مردمی از اثرگذارترین روش‌های حفاظت از ظرفیت‌های محیط زیستی است، افزود: مجموعه محیط‌زیست هنرمندان را برای چاپ کتاب، برپایی نمایشگاه یا هر اثر هنری مربوط به محیط‌زیست همراهی می‌کند.

مدیر روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر نیز در این آیین با تاکید بر برگزاری نشست‌های هنری با حضور اقشار مختلف هنرمندان به‌جای نشست‌های رایج خبری مسئولان، گفت: به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی، این مجموعه اجرای برنامه‌های شاخص فرهنگی را در دستور کار قرار داد.

مسعود عرب‌زاده عنوان کرد: یکی از برنامه‌هایی که در ششمین دوره هفته هنر انقلاب مصوب شد، نشست هنرمندان با فعالان محیط‌زیست بود که هنرمندان دغدغه‌مند استان از این برنامه استقبال کردند.

وی اظهار کرد: هنرمندان قدرت زیادی دارند و از این رو یکی از سیاست‌های حوزه هنری استان بوشهر این بود که هنرمندان پای کار حل مسائل محیط زیست بیایند و نه مسئولان و سیاست‌مداران.

نوذری با اشاره به ثبت نام افزون‌بر ۳۰۰ هنرمند استان بوشهر در سامانه راه‌اندازی شده از سوی حوزه هنری در هفته هنر انقلاب، افزود: امید می‌رود با برگزاری موفق این نشست، در ماه‌های آینده نیز اداره‌های و نهاد‌های دیگری همچون جهاد کشاورزی، دامپزشکی و... در برگزاری این گونه نشست‌ها با هنرمندان برای حل مشکلات حوزه خود فعال شوند.

وی گفت: طبق برنامه‌ریزی، حوزه هنری استان بوشهر هر ماه نشستی با هنرمندان در هر یک از این اداره‌ها برای رسیدگی به دغدغه‌های محیط زیستی برگزار خواهد کرد.

مدیر روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر با اشاره به اکران خصوصی مستند ساخته شده توسط هنرمند مستند ساز رشاد بالف در این نشست، گفت: آثار فاخری از این جنس میتواند تاثیر بسیار زیادی در فرهنگ‌سازی جامعه داشته باشد و اکران این فیلم در جمع هنرمندان و توضیحات تکمیلی کارگردان اثر باعث دغدغه‌مند شدن هنرمندان و تولید آثار بیشتر در این حوزه خواهد شد.

ریختن فاضلاب به دریا، قطع درختان شهری به بهانه‌های مختلف، صید بی‌رویه آبزیان، آلودگی‌های نفتی، شکار در محیط‌های ممنوع و بازار فروش گسترده حیوانات بومی استان بوشهر ازجمله مواردی بود که هنرمندان و کارشناسان محیط‌زیست به آن پرداختند.

دیگر خبرها

  • جایزه ملی محیط زیست برای دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • اهمیت فرهنگ‌سازی در کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی
  • رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: تنها ۲۰ حکم قانون هوای پاک اجرا شده است
  • ممنوعیت چیدن ریواس در منطقه حفاظت شده پلنگ دره قم
  • آشنایی دانش آموزان مهابادی با آموزه های زیست محیطی
  • پاکسازی بیش از ۹۱۲ هکتار از اراضی خراسان رضوی
  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست