Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرهنگ مهدی زارع روز سه‌شنبه به ایرنا گفت: روزانه ۶۰ هزار خودرو در مسیر بلوار دانشجو که سه راه تعاون در آن واقع شده تردد می کردند که این تعداد خودرو هر روز در پشت چراق قرمز معطل می ماندند که با مسدود شدن این تقاطع و حذف چراغ قرمز، دیگر هیچ خودروی در این مسیر معطل نمی ماند.

وی ادامه داد: هر چند بستن بریدگی سه راه تعاون، راه خودروهای که قصد دور زدن داشتند را مسدود کرد اما از معطلی هزاران دستگاه خودرو در پشت چراغ قرمز و ایجاد ترافیک سنگین در بلوار دانشجو جلوگیری نمود و خودروهایی هم که قصد دور زدن دارند می توانند از بریدگی های بعدی برای این منظور استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته وی در گردش به چپ بلوار رشتی به سمت میدان امام حسین(ع) روزانه ۵۴۰۰ وسیله نقلیه و در مسیر گردش به چپ بلوار دانشجو به قاسم آباد هم روزانه ۱۴۰۰ ماشین تردد می کردند که با بستن تقاطع سه راه تعاون ۶۸۰۰ دستگاه وسیله نقلیه برای ادامه مسیر به دور برگردان های بعدی هدایت شده اند و در عوض ۶۰ هزار وسیله نقلیه نباید پشت چراغ قرمز متوقف شوند.

سرهنگ زارع، اجرای این طرح را کارشناسی شده اعلام کرد و یادآور شد: در زندگی شهری نمی توان همه را راضی نگه داشت اما می توان منافع اکثریت را بر منافع عده ای خاص ترجیح داد.

وی با بیان اینکه طرح ساماندهی تقاطع محمود آباد هم اجرا شده افزود: در این تقاطع هم زمان چراغ قرمز کم شده و زمان انتظار رانندگان به حداقل رسیده است تا از بار ترافیکی این مسیر هم کاسته شود.

با مصوبه شورای ترافیک استان برای ایجاد محدودیت‌های ترافیکی در شهر یزد، سه راه تعاون از سمت بلوار امیرکبیر به طرف بلوار دانشجو با هدف سرعت بخشی به تردد خودروها در شهر مسدود شد.

این مسیر در رینگ شهری قرار گرفته است و رینگ شهری از بلوار جمهوری اسلامی آغاز و به بلوارهای پاکنژاد ، باهنر و  استقلال و سپس دوباره به بلوار جمهوری می‌رسد و لذا باید پیوستگی داشته باشد و جریان ترافیک قطع نشود و سه راه تعاون پیوستگی را قطع میکرد که از مسیر حذف شد.

برچسب‌ها پلیس راهور فراجا یزد ترافیک

منبع: ایرنا

کلیدواژه: پلیس راهور فراجا یزد ترافیک پلیس راهور فراجا یزد ترافیک بلوار دانشجو سه راه تعاون وسیله نقلیه چراغ قرمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۸۴۹۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۹ سامانه جدید ثبت تخلف سرعت در اهواز فعال می‌شود

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری اهواز با اشاره به افزایش چهار برابری اعتبارات هوشمندسازی در حوزه ترافیک طی سال گذشته گفت: ۱۹ سامانه‌ هوشمند جدید ثبت تخلف سرعت در سطح شهر نصب می‌شود و به زودی فعال خواهد شد.

حجت‌اله سلیمانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خوزستان، اظهار کرد: در انتهای سال ۱۴۰۱ شهرداری اهواز یک حرکت با این رویکرد که حوزه حمل‌ونقل و ترافیک در تمام ابعاد توسعه یابد را آغاز کرد و گام‌های عملیاتی آن در سال ۱۴۰۲ برداشته شد، به این صورت که قفل قرارداد مترو باز شد و بزرگترین قرارداد تاریخ شهرداری اهواز در زمینه خرید اتوبوس به مبلغ ۸,۲۵۰ میلیارد ریال منعقد شد.

وی افزود: ۱۲۹ دستگاه اتوبوس یارانه‌ای و ۵۰ دستگاه ون خریداری شد، علاوه بر آن مابه‌التفاوت سود وام رانندگان تاکسی برای نوسازی ناوگان را نیز شهرداری پرداخت کرد.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری اهواز خاطرنشان کرد: ظرفیت‌های زیرساختی حمل‌ونقلی فعال و قرارداد اتوبوس بی آرتی منعقد شد، پایانه آزادگان پس از چهار سال فعال و احداث سایبان ایستگاه‌های تاکسی در دستور کار قرار گرفت، همچنین قرارداد زیرسازی و احداث سایبان توقفگاه قدس که بزرگترین توقف‌گاه اتوبوس‌رانی اهواز است با مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال منعقد شد، در واقع تلاش شد حوزه حمل‌ونقل همگانی در اهواز زنده شود.

سلیمانی با اشاره برداشت گام‌های بزرگ در حوزه هوشمندسازی، تصریح کرد: طی چند سال گذشته تمام ظرفیت هوشمندسازی حوزه حمل‌ونقل عمومی شهرداری اهواز به دلایل مختلف از بین رفته و سامانه‌های ثبت تخلف سرعت به دو عدد رسیده بود، علاوه بر انعقاد قرارداد تعمیر و نگهداری سامانه‌های پیشین، ۱۶ سامانه جدید خریداری شد که بیشتر در محل‌های مدنظر نصب شده است به زودی فعال خواهد شد. سه سامانه موجود در انبار شهرداری نیز در جاده ساحلی نصب و فعال شده‌اند.

سلیمانی ادامه داد: نزدیک به چهار سال بود که هیچ چراغ هوشمندی در اهواز نصب نشده بود، نصب چراغ میدان نمایشگاه بین‌المللی در کیان‌پارس از سال ۹۶ جزو مصوبات شورای ترافیک اهواز بود که در این دوره نصب شد، نصب چراغ‌های میدان شریعتی، میدان شفا، میدان قوری و چندین نقطه دیگر نیز در دستور کار قرار دارد.

وی اضافه کرد: تمام چراغ‌های عابر پیاده هوشمند نیز از بین رفته بود، تعمیر و بازسازی آن‌ها در دستور کار قرار گرفت و طی یک سال گذشته تمام این چراغ‌ها در مناطق یک و دو که دارای بیشترین چراغ هستند، فعال شد در سایر مناطق نیز به زودی فعال خواهد شد.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری اهواز با اشاره به اینکه تجهیزات پشتیبانی سیستم‌های هوشمند حوزه ترافیک برای رفع نیازهای دو سال آینده خریداری شده و در انبار موجود است، تاکید کرد: با همکاری شورای اسلامی شهر اهواز در سال گذشته اعتبارات حوزه هوشمندسازی به چهار برابر افزایش پیدا کرد، به نحوی که نزدیک به ۸۰۰ میلیارد ریال قرارداد در حوزه هوشمندسازی منعقد شد.

کد خبر 749640

دیگر خبرها

  • نحوه پرداخت حق بیمه خودروها تغییر پیدا می‌کند
  • راننده نیسان زیر چرخ‌های کامیون در همدان جان باخت
  • تاسیس موسسات هوشمند ترافیک در کشور
  • پیگیری برای ارائه تسهیلات بانکی براساس تخلف و تصادف رانندگی/ نحوه پرداخت حق بیمه تغییر می‌کند
  • ترافیک پر حجم در مازندران
  • این مسیر یکطرفه شد | ترافیک سنگین خودروها به سمت شمال
  • شبیخون پلیس آگاهی تهران به ۵۷ سارق خودرو
  • تاسیس مؤسسات خدمات هوشمند ترافیک/ برای واردات خودرو هیچ چیزی معطل پلیس نیست
  • ۱۹ سامانه جدید ثبت تخلف سرعت در اهواز فعال می‌شود
  • «سمیع» تعیین تکلیف شود/ کمبود نیروی پلیس راهور و راننده اتوبوس مشکل مشترک کلان‌شهرها