Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@19:28:08 GMT

برجام در انتظار بررسی پایتخت‌ها

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۹۹۹۳۳

برجام در انتظار بررسی پایتخت‌ها

در آخرین تبادل متن توافق هسته‌ای بین دو طرف یک هفته طول کشید تا آمریکایی‌ها به موارد مورد نظر ایران پاسخ دهند، اعلام نظر ایران نیز احتمالاً یک هفته طول می‌کشد اما پاسخ ایران یا آمریکا نهایی نیست و قرار است دوباره متن‌ها در اختیار پایتخت‌ها قرار گیرد و این رفت و برگشت‌ها چندین بار ادامه خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، اظهارنظرهای ضد و نقیض درباره نهایی شدن متن توافق هسته‌ای یا ادامه مذاکرات این روزها به یکی از پربازدیدترین خبرها تبدیل شده است، از یک سو سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه سه‌شنبه در کنفرانس خبری گفت که هیچ تحول جدیدی درباره برنامه جامع اقدام مشترک با ایران وجود ندارد و از سوی دیگر رئیس جمهور ایران در دومین نشست خبری خود از ادامه مذاکرات با محوریت رفع تحریم‌ها خبر داد و گفت: بر راستی آزمایی اطمینان بخش و تضمین‌های اعتماد آفرین در مذاکرات و همچنین حل مسائل پادمانی تاکید داریم، این یک رکن در مذاکرات است و بدون آن سخن از توافق معنا ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بعد از اتمام دور جدید مذاکرات که به دنبال وقفه‌ای پنج ماهه و از ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد، مقام‌های آمریکا و اتحادیه اروپا مدعی شدند که یک «متن نهایی» به همه طرف‌ها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته و یا شکست مذاکرات اعلام شود اما این ادعا از سوی یک مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد جمهوری اسلامی ایران همچنان راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلی‌ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داده است و تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه‌ای را می‌پذیرد که در ازای برخی محدودیت‌ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد.

طولانی شدن روند مذاکرات را طبیعی و قابل پیش بینی بود

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین المللی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خصوص چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای اظهار کرد: برجام یک ابر پروژه و موضوع چند وجهی بسیار پیچیده است که از موضوعات عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای شروع می‌شود و موضوعات اقتصادی، تحریم‌ها، اثرگذاری آن بر نظام بین‌الملل، منطقه و کشورهای دارای منافعی که حتی در برجام حضور ندارند همچنین تحریم‌های اقتصادی را در بر می‌گیرد که مجموعه‌ای از هزار و ۷۰۰ شرکت حقیقی و حقوقی با این موضوع پیوند خورده‌اند.

وی طولانی شدن روند مذاکرات را طبیعی و قابل پیش بینی دانست و افزود: بازبینی و بررسی متن حدود ۱۶۰ صفحه‌ای برجام نیازمند مذاکرات فشرده و زمان‌بر است و نمی‌توان این موضوع را ظرف مدت یک هفته حل و فصل کرد علاوه بر مواردی که در این متن نیاز به حک و اصلاح دارند، بدبینی دو طرف نسبت به یکدیگر بر پپچیدگی مذاکرات برجام افزوده است.

این کارشناس مسائل بین المللی با اشاره به بدبینی ایران به دلیل خروج آمریکا از برجام، خاطرنشان کرد: ایران به دنبال تضمینی برای پایبندی آمریکا به توافق احتمالی است و طرف مقابل نیز موضوع نزدیک شدن ایران به ساخت سلاح هسته‌ای را مطرح می‌کند که این موضوعات بسیار پیچیده است و از این جهت نمی‌توان تصور کرد که دو طرف در حال اتلاف وقت هستند.

بالاگرفتن مخالفت و کارشکنی با برجام در داخل آمریکا

وی خواسته هر دو طرف را به نتیجه رسیدن هر چه زودتر مذاکرات دانست و گفت: ایران برای امضای توافق بیشتر تلاش می‌کند اما در کنار اختلاف نظرهایی که بین دو طرف درباره متن پیشنهادی وجود دارد، در داخل دو کشور و به ویژه در ایالات متحده نیز مخالفت‌هایی وجود دارد و دولت این کشورها باید علاوه بر قانع کردن هواداران خود، افراد زیادی را با دیدگاه‌های مختلف از حزب رقیب تا لابی‌ها و اسرائیل و عربستان توجیه کند.

ابوالفتح یادآور شد: در داخل ایران نیز جریان‌هایی وجود دارند که با این موضوع مخالفت هستند و یا نگرانی‌هایی دارند که باید برطرف شود اما کار اصلی در این حوزه در آمریکا در حال انجام است از این جهت باید منتظر بود تا این رایزنی‌ها انجام شود.

وی برخی از موضوعات توافق را بسیار پیچیده خواند و گفت: لازم است که بارها درباره این موارد بحث و تبادل نظر شود تا دو طرف به یک نتیجه مشخص دست یابند در طول این روند طبیعی است که هر دو طرف مذاکره ادعا کنند که امتیاز بیشتری به دست آورده‌اند.

فضاسازی رسانه‌ها درباره امتیازات

این کارشناس مسائل بین المللی با اشاره به ادعاهای دو طرف درباره دریافت امتیازات بیشتر در متن توافق پیشنهادی اظهار کرد: این موضوع بخشی از فضاسازی رسانه‌ای است که در هر مذاکره اتفاق می‌افتد و دو طرف ادعا می‌کنند که بیشترین امتیاز را دریافت کرده و کمترین امتیاز را داده است، این موضوع طبیعی است زیرا هیچکس حاضر نیست وارد مذاکره شود و در میانه راه اعلام کند که به طرف مقابل امتیاز می‌دهد.

وی تعیین میزان برد و باخت کشورها در روند مذاکره را نیازمند ارزیابی کارشناسانه دانست و ادامه داد: دولت‌های در حال مذاکره اعلام می‌کنند خواهان توافق هستند و طرف مقابل وقت کشی می‌کند تا بخشی از فشار ناشی از مخالفت‌ها و انتقادات را کاهش دهند این عملیات روانی و جنگ‌های روایتی درباره برجام نیز اتفاق افتاده و تا حدودی در رسانه‌ها نیز به آن پرداخته می‌شود.

ابوالفتح با اشاره به اینکه پیش از تصویب متن نهایی برجام نمی‌توان درستی روایت دو طرف را ارزیابی کرد، گفت: باید این متن تصویب و منتشر شود تا بتوان درباره امتیازات آن برای ایران و تفاوت‌هایی که با متن قبلی یعنی برجام ۲۰۱۵ دارد، قضاوت کرد اما اکنون جنگ روایت‌ها در جریان است و نمی‌توان تشخیص داد که روایت کدام یک از دو طرف به حقیقت نزدیک‌تر است.

انتشار متن ضرورتی ندارد

وی درباره دلیل منتشر نشدن متن پیشنهادی توافق و جزئیات موارد اختلاف یادآور شد: در جریان مذاکرات هیچگاه متنی منتشر نمی‌شود، جزئیات زمانی اعلام خواهد شد که فرایند تصمیم‌گیری انجام و توافقی حاصل شده باشد تا پیش از آن ممکن است به شکل جسته و گریخته یا هدفمند بخش‌هایی از متن در اختیار افکار عمومی قرار گیرد یا از طریق عملیات اطلاعاتی و امنیتی منتشر شود اما نباید انتظار داشت که یک متن در حال مذاکره در اختیار عموم قرار گیرد.

این کارشناس مسائل بین المللی با اشاره به تغییرات مداوم متن توافق برجام و افزوده شدن یا حذف بخش‌هایی از آن ادامه داد: به طور کلی معلوم نیست که در فرآیند مذاکرات چه بر سر متن خواهد آمد بنابراین اکنون دلیلی و ضرورتی برای انتشار آن وجود ندارد زیرا ممکن است متنی که امروز منتشر می‌شود با آنچه در آینده وجود دارد تفاوت‌های زیادی داشته باشد.

وی درباره چشم‌انداز توافق احتمالی در مذاکرات هسته‌ای گفت: در مقایسه با گذشته می‌توان گفت که اکنون فضای مذاکرات بهتر است و حتی برخی مقامات کاخ سفید از نزدیک شدن به توافق نهایی خبر می‌دهند به طور کلی اکنون روند رو به جلویی در مذاکرات هسته‌ای وجود دارد اما درباره اینکه پیش‌بینی آینده چندان خوش بینی نیستم.

ادامه رفت و برگشت بین پایتخت‌ها

ابوالفتح با اشاره به ادامه رفت‌وبرگشت متن توافق بین پایتخت‌ها خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دو کشور به شکل مستقیم با یکدیگر مذاکره نمی‌کنند، باید متن مورد نظر هر طرف در اختیار اتحادیه اروپا قرار گیرد و از آنجا به ایران یا آمریکا فرستاده شود و روند رفت‌وبرگشت این متن نیز زمان بر خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه برجام در کوتاه مدت نهایی نخواهد شد، افزود: در آخرین تبادل بین دو طرف یک هفته طول کشید تا آمریکایی‌ها به موارد مورد نظر ایران پاسخ دهند، اعلام نظر ایران نیز احتمالاً یک هفته طول می‌کشد اما پاسخ ایران یا آمریکا نهایی نیست و قرار است دوباره متن‌ها در اختیار پایتخت‌ها قرار گیرد و اگر قرار باشد این رفت و برگشت‌ها چندین بار تکرار شود نباید انتظار داشت که در یکی دو ماه آینده تکلیف برجام مشخص شود.

کد خبر 601092

منبع: ایمنا

کلیدواژه: برجام خروج آمریکا از برجام خروج از برجام مذاکرات برجامی بازگشت به برجام تعهدات برجامی توافق هسته ای برجام بازگشت آمریکا به برجام احیای برجام مذاکرات برجام پیشرفت مذاکرات برجام خلاصه برجام توافق هسته ای احیای توافق هسته ای دستیابی به توافق هسته ای مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین کارشناس مسائل سیاسی سیاسی روابط سیاسی روابط بین الملل شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق کارشناس مسائل بین المللی یک هفته طول قرار گیرد متن توافق نظر ایران پایتخت ها تحریم ها هسته ای دو طرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۹۹۹۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرملین: انگلیس مانع توافق آتش‌بس اوکراین شد

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین می‌گوید که اوکراین پیش نویس پیمان صلح با روسیه را در سال ۲۰۲۲ تحت فشار انگلیس کنار گذاشت.

به گزارش آر تی، این توافق که می‌توانست چند هفته پس از آغاز جنگ، به مناقشه اوکراین پایان دهد، توسط مذاکره‌کنندگان در استانبول تأیید شد، اما کی‌یف بعداً از مذاکرات خارج شد.

روزنامه آلمانی ولت روز گذشته مدعی شد که مسکو پس از طرح یک چارچوب برای توافق، درخواست‌های دیگری از جمله تبدیل زبان روسی به عنوان دومین زبان رسمی در اوکراین را مطرح کرده و سبب خروج اوکراین از مذاکرات شده است.

با این حال، پسکوف امروز (شنبه) با استناد به اظهارات دیوید آراخامیا، نماینده پارلمان اوکراین که ریاست هیئت کی‌یف در مذاکرات را بر عهده داشت، این ادعا‌ها را رد کرد.

آراخامیا نوامبر گذشته در مصاحبه‌ای با رسانه‌های داخلی اوکراین گفت که بوریس جانسون، نخست وزیر وقت انگلیس در روند صلح مداخله کرده و از اوکراینی‌ها خواسته که «فقط با روسیه بجنگند».

پسکوف تاکید کرد که کی‌یف عملاً این توافق را تحت فشار مستقیم لندن کنار گذاشت و بقیه دلایلی که مطرح می‌شود صرفا حدس و گمان است.

مقامات روسی مناقشه اوکراین را جنگ نیابتی غرب علیه مسکو توصیف کرده‌اند. به گفته مسکو، هدف آنها مهار روسیه و متوقف ساختن توسعه آن به جای حفاظت از منافع مردم اوکراین است.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل بین‌الملل

دیگر خبرها

  • کرملین: انگلیس مانع توافق آتش‌بس اوکراین شد
  • هیچ بستری برای مذاکره بین اوکراین و روسیه وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • پایتخت گل در انتظار فناوری نوین/مکان‌یابی غلط به مشکلات دامن زد
  • هیئتی از مصر وارد اسرائیل شد
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان
  • طرح آمریکا و ۱۷ کشور دیگر برای آتش‌بس در غزه
  • طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»