Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-08@17:44:36 GMT

کارکردهای مهم مجالس عزاداری امام حسین چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۹۰۰۵۲۱

کارکردهای مهم مجالس عزاداری امام حسین چیست؟

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، سنت «عزاداری» و برگزاری «مجالس حسینی» از زمان‌های دور یکی از اختصاصات و شعایر اصلی دینی برای شیعیان بوده است. محمد اسفندیاری در بخشی از کتاب «حقیقت عاشورا» به برخی از مهم‌ترین کارکردهای عزاداری پرداخته که در ادامه می‌خوانیم. 


شما مشغول مطالعه بخش‌هایی از این کتابید

چراغ دین با روغن عزاداری روشن می‌شد

بسیاری از مردم در نخستین جایی که از دین و پیشوایان و آن سخن می‌شنوند در همین مجالس عزاداری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گذشته برای عامه مردم که اغلبشان بی‌سواد بودند هیچ راهی برای آشنایی با دین جز از طریق تربیت خانوادگی و مجالس دینی به ویژه عزاداری ممکن نبود. خانواداه‌هایی که دیندار بودند در همین مجالس روضه و تعزیه دیندار شده بودند. چراغ دین با روغن عزاداری روشن می‌شد.

میوه دین امام حسین است

مبدا ارتباط گروهی با دین امام حسین است. عده‌ای از خدا به پیامبر و از پیامبر به امیرالمومنین از امیرالمومنین به سیدالشهدا نرسیده‌اند، بلکه از طریق امام حسین به همه آنها راه یافتند این روش درست باشد یا نه بحث دیگری است، ولی واقعیتی انکار ناپذیر و گویای این است که گروهی درخت اسلام را از میوه اش می‌شناسند. نیز از احساسات عده‌ای منشاء عقایدشان می‌شود، زیرا گروهی با دانستن مظلومیت امام حسین احساساتشان برانگیخته می‌شود و از این رهگذر عقایدشان شکل می‌گیرد.

مستحبی که در خود واجبات فراوان دارد

بیایید به یک، دو قرن گذشته برگردیم یعنی زمانی که آموزش عمومی وجود نداشت و معلومات دینی توده‌های مردم از طریق شنیدن بود نه خواندن. در آن روزگار آنچه مردم از دین می‌دانستند و به آن عمل می‌کردند همان بود که در مسجد‌ها و حسینیه‌ها و تکیه‌ها می‌شنیدند. کتاب و مکتب‌خانه اندکشمار بود، مدرسه و دانشگاه وجود نداشت، مردم بودند و واعظان و روضه خوان‌ها. از همین رو بود شیخ عبدالکریم حائری می‌گفت روضه‌خوانی مستحب است اما چه بسیار واجب در آن است.

عبدالله مستوفی که در خاطرات خود به نقد عزاداری در دوره قاجاریه پرداخته، به فواید مجالس عزاداری نیز اشاره کرده و از جمله گفته است: «این مردم بی‌سواد این خوش رفتاری و نکته سنجی و آزاد فکری را از کجا آموخته اند؟» و بی‌درنگ افزوده است: «مسلماً پای همین منبرها و در همین اجتماعات زیرا روضه بهانه و اصل مقصود انتشار تربیت و معلومات اسلامی در توده مردم بود. گذشته از منبر واعظ‌ها همان روضه‌خوان‌ها و ذاکرین هم مطلبی برای مردم می‌گفتند که مایه پرورش افکار و اخلاق آنها بوده.» وی اندکی بعد می‌افزاید به واسطه همین مجالس بود که معارف اسلامی در عارف و عامی مردمان این کشور عمومیت داشت و بیش و کم سعی می‌کردند خود را متخلّق به اخلاق اسلامی کرده در فرهنگ و اخلاق و مذهب، عامی بحث بسیط نباشند.

فرصتی برای انسان شدن

گذشته از مستوفی جعفر شهری هم که در کتاب تهران قدیم به نقد عزاداری در عصر قاجار و پهلوی پرداخته از فایده‌های آن نیز چنین گفته است: «در ایام محرم و صفر کارهای زشت از میان غالب مردم رخت برمی بندد آن‌ها می‌کوشند به اصلاح اعمال ناپسند خویش بپردازند و قبح گناه برای‌شان مضاعف جلوه می‌کند. از جمله کارهایی که مردم در این دوماه بدان اهتمام می‌ورزند کمک به همنوعان، سرکشی به زندانیان و بیماران بی‌بضاعت و تهیه لباس و پوشاندن برهنگان است.»

همچنان باب آشنایی بسیاری با دین همین ماه محرم است

اکنون بعضی از وظایفی که در گذشته بر عهده مجالس عزاداری بود اشخاص و نهادهای دیگر به عهده دارند اما همچنان باب آشنایی بسیاری با دین همین ماه محرم است. امروزه نیز امام حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است و بسیاری از طریق آن حضرت هدایت شده و نجات یافته اند. عاشورا برای شیعه جزئی از تاریخ نیست که بتواند آن را نادیده بگیرد بلکه نقطه عطفی در تاریخ است و حتی به جزئی از مذهب تبدیل شده است. عشورا برای پیروان اهل بیت هویت‌بخش بوده است تا آن‌ها در مذهب خلفا حل و ذوب نشوند.

یکی از فرصت‌های اختصاصی که شیعه داراست فرصت عاشوراست. شاید در هیچ دینی چنین فرصتی وجود نداشته باشد که مردم گرد هم آیند و آماده شنیدن از دین باشند. از این فرصت باید استفاده کرد نه فرصت‌سوزی کرد از فرصت عاشورا برای عزاداری استفاده کردن کمترین استفاده از آن است. اما برخی روحانیان معمولاً از مصیبت امام حسین می‌گویند نه از مصیبتی که به دین وارد شده بود و امام برای آن جان داد. بیش از اینکه بخواهند مردم بدانند می‌خواهند مردم بگریند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: حقیقت عاشورا تحریفات عاشورا محمد اسفندیاری گزیده کتاب مجالس عزاداری امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۹۰۰۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری یک هزار برنامه به مناسبت دهه کرامت در اصفهان

مدیر کانون‌های خدمات رضوی استان اصفهان از برگزاری بیش از هزار برنامه به مناسبت دهه کرامت در استان اصفهان خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازاصفهان، مصطفی حجه‌فروش در نشستی با اصحاب رسانه فرا رسیدن دهه کرامت را تبریک گفته و اظهار داشت: کرامت امام رضا(ع) شامل همه شیعیان و حتی غیر شیعیان نیز شده و انتخاب این ایام به عنوان دهه کرامت بدون مناسبت نبوده است.

وی افزود: همان طور که می‌دانید رئیس‌جمهور در زمان تولیت آستان قدس رضوی، بنا به فرمان مقام معظم رهبری درخصوص رسیدگی به امور مردم و برطرف کردن نیاز جامعه در راستای زمینه‌های فرهنگی، اقتصادی و غیر، طرح خادم یاری را بر اساس ذوق و علاقه مردم به امام رضا(ع) و خدمت به زائران ایشان مطرح کردند.

استان اصفهان بیش از 10 هزار خادم یار دارد

مدیر کانون‌های خدمات رضوی استان اصفهان با بیان اینکه 150 هزار خادم و خادم یاری در سطح کشور فعالیت دارند،گفت: از این میزان حدود 10 هزار نفر در استان اصفهان هستند و در عرصه‌های مختلف به ویژه بخش فرهنگی و به منظور ارتقای سطح دینی مردم فعالیت می‌کنند.

وی با بیان اینکه مجموعه دبیرخانه کانون خدمت رضوی به مناسبت دهه کرامت برنامه‌های مختلفی را در سطح استان اصفهان تدارک دیده است، افزود: امیدواریم بتوانیم به وظیفه دینی و اخلاقی خود در راستای کمک به مردم در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی و توانمندسازی مردم عمل کنیم.

حجه‌فروش گفت: خدمات خادم یاری صادقانه، مخلصانه و بدون هیچ چشم‌داشتی انجام می‌شود و هدف اصلی ارتقای سطح فرهنگی و دینی جامعه است و برنامه‌های این ایام با هدف تاثیرگذاری در مسائل اخلاقی و دینی جامعه برگزار می‌شوند.

دهه کرامت فرصت ترویج زندگی رضوی و کریمانه است

در ادامه سید محمدحسین امامی معاون کانون‌های خدمت رضوی اصفهان به تشریح وضعیت شبکه خادم یاری استان  اصفهان پرداخته و گفت: دهه کرامت فرصتی برای ترویج سبک زندگی رضوی و کریمانه در بین مردم، آرامش دل‌ها و نشاط معنوی جامعه است.

وی با بیان اینکه نقطه عطف شبکه خادم یاران در استان و کل کشور، خدمات به مردم است، افزود: دهه کرامت فرصتی مناسبی برای ایجاد وحدت و پیوند بین نسلی و عمق بخشیدن به باورهای نسل جوان است و امیدواریم با اقداماتی که به نام امام رئوف‌ و مهربانی‌ها انجام می‌دهیم، بتوانیم پیوند معارف دینی نسل جوان را تقویت کنیم.

255 کانون خدمت رضوی در اصفهان فعالیت دارند

معاون کانون‌های خدمت رضوی اصفهان خاطرنشان کرد: مجموعه کانون‌های خدمات رضوی در 24 شهرستان استان اصفهان نمایندگی دارد و حدود 255 کانون خدمت رضوی در کل استان فعالیت می‌کنند که از کانون‌های تخصصی و محلی تشکیل شده‌اند و در عرصه‌های 19 گانه  به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند.

وی با بیان اینکه در کلان‌شهر اصفهان 90 کانون خدمت رضوی مستقر است، گفت: در کل استان اصفهان ما بیش از 11 هزار خادم یار و یاور رضوی داریم که خانم‌ها حدود 35 درصد این تعداد را تشکیل می‌دهند.

امامی تاکید کرد: با توجه به افزایش کانون‌ها سال گذشته در شبکه خادم یاری رشد بیش از 145 درصدی داشتیم و تا برین لحظه بیش از 125 هزار گزارش خدمت در سامانه خادم یاری استان ثبت شده است و شبکه خادم یاری استان بیش از 700 هزار خدمت مختلف به مردم ارائه داده است.

بیش از هزار برنامه به مناسبت دهه کرامت در استان اصفهان برگزار می‌شود 

وی در بخش دیگری از سخنانش به تشریح برنامه‌های دهه کرامت در سطح استان پرداخته و گفت: در دهه کرامت بیش از هزار برنامه در سطح استان برگزار خواهد شد و قرار است که روز 21 اردیبهشت ماه مصادف با میلاد با سعادت حضرت معصومه(س)، برنامه‌های دهه کرامت با تجدید میثاق با آرمان‌های انقلاب و شهدا در محل گلستان شهدا آغاز شود و بعد از آن جشن ویژه دختر با عنوان " دختر ماه" برگزار خواهد شد.

به گفته این مقام مسئول قرار است که روز 21 اردیبهشت ماه 5 پرچم مزین به نام امام رضا(ع) به صورت نمادین در 5 نقطه شهر به اهتزار در بیاید.

جزئیات برنامه دهه کرامتاجرای 500 عنوان برنامه در دهه کرامت در فارس

برپایی غرفه‌های فرهنگی و خدمت‌رسانی در گذر چهارباغ 

معاون کانون‌های خدمت رضوی اصفهان خاطرنشان کرد: در دهه کرامت غرفه‌های فرهنگی ما در زمینه‌های مختلف مشاور حقوقی، مشاوره و مددکاری، سلامت، کتابخوانی و غیره در گذر فرهنگی چهارباغ به مدت یازده شب برپا می‌شود و همچنین در این ایام به مناسبت دهه کرامت جنگ‌های شبانه را در همین مکان خواهیم داشت.

به گفته این مقام مسئول پخش رادیوی رضوی(از ساعت 17 الی 19)، برپایی غرفه‌های خدمت‌رسانی در گلستان شهدا و خیابان امام رضا(ع)، برپایی شب شعر رضوی در کنار آرامگاه صائب تبریزی، مراسم کوهدشت خانوادگی خادم یاران و عموم مردم در کوه صفه، برپایی سفر کریمانه در یکی از محلات اصفهان، تجلیل از خادمان ملت، آتش‌نشان‌ها، نیروهای اندادی، پارکبان‌ها از جمله ویژه برنامه‌های این ایام است.

اجماع بزرگ امام رضایی‌ها در اصفهان

امامی ادامه داد: در روز 26 اردیبهشت ماه به مناسبت سالروز اشغال فلسطین توسط رژیم منحوس صهیونیستی همایش و اجتماع ابنا الرضا(ع)، جوانان رضوی و مقاومت اسلامی در محل امامزاده محسن(ع) برگزار خواهد شد.

وی یادآور شد: روز میلاد امام رضا(ع) اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در گذر فرهنگی چهارباغ خواهیم داشت و مسیر حرکت از سمت میدان انقلاب به سمت میدان امام (ره) خواهد بود و جشن بزرگ میلاد پس از نماز مغرب و عشاء، همراه با مخت کیک 88 متری در میران امام برگزار می‌شود. همچنین قرار است که در این ایام با همکاری ستاد دیه استان 8 زندانی در قالب پویش نذر امام آزاد شوند.

انتهای پیام/170/.

دیگر خبرها

  • دو عامل کاهش مشارکت در دور دوم انتخابات
  • برگزاری یک هزار برنامه به مناسبت دهه کرامت در اصفهان
  • اعتراض دانشجویان به تعطیلی ۲۳ ماهه مسجد دانشگاه شریف
  • جشن بزرگ «دختران ایران» در میدان امام حسین(ع) برگزار می‌شود
  • محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد
  • پیکر مطهر معلم شهید «حجت‌الله یوسفیه» در ورامین تشییع شد
  • پایان ۳۹ سال غربت/ تشییع پیکر معلم شهید در ورامین
  • آقای رئیسی! به‌قول حسین شریعتمداری الان زنگ انشا نیست
  • آقای رئیسی! به‌قول حسین‌ شریعتمداری الان زنگ انشا نیست /۳۴ ماه از عمر دولت تان گذشته و شما هنوز دارید می گویید: باید فلان شود و نباید بهمان شود!
  • محمد مهاجری : جناب آقای رئیسی! به‌قول حاج‌ حسین‌ آقای‌ شریعتمداری الان زنگ انشا نیست