Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-28@12:07:17 GMT

آینده عراق بر ساختار امنیت جمهوری اسلامی ایران

تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۹۱۲۸۲۳

آینده عراق بر ساختار امنیت جمهوری اسلامی ایران

علیرغم فراخوان‌های گسترده جریان های سیاسی مبنی بر خویشتن داری و خودداری از خشونت، برخی ویدئوها خبر از درگیری با سلاح های سبک و نیمه سنگین در داخل منطقه سبز بغداد می دهد، این درحالی است که خبرگزاری ها از دستکم شلیک ۷ گلوله خمپاره در شامگاه دوشنبه در منطقه سبز مقر دولت و سفارتخانه ها خبر دادند.

عراق در بین کشورهای همسایه، بیشترین اشتراکات را با جمهوری اسلامی ایران دارد و ژئوپلیتیک و تمامیت ارضی این کشور به هر سرنوشتی که مبتلا شود، برای جمهوری اسلامی ایران مهم تلقی می شود؛ چرا که می تواند جغرافیای سیاسی و دورنمای حقوقی بین المللی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران را به شدت تهدید یا تقویت و به تبع آن را تحت تأثیر قرار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیاست امنیتی ایران در عراق و سوریه با تکیه بر سازماندهی و آموزش نیروهای شبه نظامی، اعزام مشاوران بلندپایه و نقش آفرینی مستقیم، متمایز و منحصر به فرد شده است. این سیاست مورد توجه محافل سیاسی و علمی قرار گرفته و پرسش های مهمی در مورد چرایی آن مطرح شده است؛ چرا ایران در کشورهایی همانند سوریه وعراق سیاست امنیتی متفاوتی دارد؟ در پاسخ به این پرسش، تبیین های فراوانی در چارچوب نظریات مادی¬نگر مطرح شدند.

در سطح بین‌المللی نیز، همسایگان عراق خواستار بازگشت به میز گفتگو شدند، ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران تاکید کرد: برقراری امنیت و ثبات در عراق تنها از طریق گفت‌وگو میان همه جریان‌های سیاسی این کشور بر اساس قانون اساسی برای ایجاد اجماع درباره تشکیل دولت جدید فعال برای حل مشکلات مردم عراق، تحقق خواهد یافت. ترکیه نیز ابراز نگرانی کرد و وزارت خارجه ترکیه از همه طرف ها خواست خویشتنداری کرده و اختلافات را از طریق گفتگو حل کنند. انگلیس و اتحادیه اروپا نیز با ابراز نگرانی، از طرف های عراقی خواستند که زبان گفت و گو را در اولویت قرار دهند، آمریکا نیز وضعیت عراق را نگران کننده توصیف کرد و خواستار آرامش و گفتگو شد و افزود: اکنون زمان گفتگو است، نه تقابل.

بر کسی پوشیده نیست که تنش های عراق برهمسایگان به ویژه ایران که روابط برادرانه و خویشاوندی با این کشور همسایه دارد تأثیر منفی خواهد گذاشت زیرا صدها هزار زائر ایرانی برای زیارت عتبات عالیات نجف و کربلا عازم این کشور می شوند و هم چنین عراقی ها برای زیارت مشهد و گردشگری و درمان به ایران عزیمت می کنند. افزون بر آن دو کشور علاوه بر تبادل انرژی، روابط اقتصادی قوی نیز دارند. (گاز و برق) در سطح بین الملل، آنچه برای جهان به ویژه غرب اهمیت دارد این است که یک بازیگر اصلی تولید نفت صحنه را ترک نکند، به خصوص که دنیا شاهد افزایش قیمت نفت است.

بیشتر جریان ها و نیروهای سیاسی عراق بر این باورند که پایان دادن به بن بست سیاسی کشور از طریق موارد زیر امکان پذیر است:

- تشکیل دولت انتقالی برای ایجاد یک روند سیاسی جدید و برگزاری انتخابات زودهنگام.

- انجام اصلاحات قانون اساسی توصیه شده توسط دادگاه فدرال، به ویژه اصلاح قانون انتخابات، تغییر کمیسیون و غیره.

رهبران داخلی بدون رفع کاستی‌های اساسی دولت در کوتاه‌مدت، وضعیت موجود سیاسی فاسد را تقویت می‌کنند. بیشترِ نخبگان سیاسی عراق، به‌ویژه مجموعه‌ای از رهبران جناح‌های سیاسی شیعه و کُرد که از سال ۲۰۰۶ در قدرت سهیم هستند، سیستم سیاسی فاسدی را ایجاد کرده‌اند و از هر منازعه یا جنگ داخلی که موقعیتشان را به خطر می‌اندازد، جلوگیری می‌کنند. پس از انتخابات پارلمانی ۲۰۲۱، کیفیت زندگی مردم عراق بهبود نمی‌یابد؛ اما ممکن است ثبات دولت در میان‌مدت افزایش یابد و زمینه برای توسعۀ سیستم جدید ایجاد شود. با این حال، وضعیت سیاسی و اقتصادی عراق ناپایدار است و دولت عراق توانایی ایجاد شغل دولتی برای جمعیت بیکار، روبه‌رشد و ناراضی خود را ندارد.

لزوم هوشیاری در مقابل توطئه ها و نقشه های وسوسه انگیزی که از سوی دشمنان جهان اسلام از جمله اسرائیل و آمریکا برای تغییر نقشه جغرافیایی منطقه کشیده می شود؛ از جمله نقشه تجزیه عراق و سوریه و حتی سایر کشورهای اسلامی . در این راستا اخیراً رژیم صهیونیستی آشکارا از طرح تجزیه عراق و تشکیل کشور مستقل کردستان سخن به میان آورده و برخی تحلیل گران غربی نیز کما بیش به این مساله دامن می زنند و متاسفانه مواضع چند پهلو و سوال برانگیز برخی مسئولان اقلیم کردستان عراق در کنار عملکرد بسیار ضعیفی که در زمینه فتنه اخیر داعش داشتند ، موید این نکته است که این مساله ، از جانب بخشی از نیروهای اقلیم کردستان عراق جدی گرفته شده و تمامیت ارضی عراق را مورد تهدید قرار داده است . شرایطی که امروزه در عراق در زمینه تمامیت ارضی این کشور حاکم است بسیار شبیه به دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که دشمنان تلاش داشتند تا نظام نوپا را از طریق فرایند تجزیه ، از هم بپاشانند و حتی برخی مقامات مسئول دولت موقت نیز در این زمینه سخنانی مبنی بر موافقت با اعطای خودمختاری به برخی مناطق بر زبان می راندند که ناگفته مشخص بود که تحقق چنین امری ، مقدمه تجزیه کامل این مناطق بود ، با این حال ایستادگی قاطعانه رهبران انقلاب اسلامی در مقابل این توطئه در آن سال ها باعث ناکام ماندن کلیه توطئه های تجزیه طلبانه و حفظ تمامیت ارضی کشور شد . از این روی امروز هم که برخی صداهای تجزیه طلبانه در این کشور ها به گوش می رسد ، لازم است دولت این کشور به جای هر گونه باج دادن و تنزل از مواضع خود در زمینه حفظ تمامیت ارضی این کشور ، در برابر این توطئه ها ایستادگی نماید و گرنه دیر زمانی نخواهد گذشت که خواب تجزیه عراق ، سوریه و حتی سایر کشورهای منطقه صورت واقعیت به خود خواهد گرفت و منطقه حساس خاورمیانه برای همیشه تبدیل به چاه نفت در حال سوختنی خواهد شد که آتش آن دامن ملت های منطقه را برای همیشه خواهد سوزاند.

در یک جمع بندی کلی باید بگوئیم نتیجه معادله چند مجهولی تحولات کشور عراق در هاله ای از بیم و امیدها قرار دارد که علت آن نیز در واقع به غیر قابل پیش بینی بودن واکنش های طرف های درگیر در این معادله باز می گردد ، با این حال در صورتی که رای و نظر واقعی مردم عراق مورد توجه قرار گرفته و با جدیت در عرصه سیاسی از آن پاسداری شود و بر این اساس نخبگان و آحاد مردم عراق نیز در این شرایط سخت و بحرانی به جای هر گونه اختلاف و درگیری ، وحدت و انسجام درونی خود را به نمایش بگذارند و ارتش نیز به صورت یکپارچه ، منسجم و با اقتدار کامل ، به وظایف ذاتی خویش در دفاع از تمامیت ارضی این کشور عمل نموده و با ساماندهی و بهره گیری مناسب و موثر از نیروهای مردمی مسئولیت خود را به خوبی انجام دهد و اقدامات مقتضی جهت حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی عراق صورت پذیرد ، می توان امیدوار بود که افق روشنی در برابر تحولات این کشور در پیشِ رو باشد ، چنانکه مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در دیداری که اخیرا با کارگزاران نظام داشتند ضمن اشاره به ماهیت فتنه گون حوادث عراق ، چنین نویدی را به مردم این کشور داده و فرمودند : (مسئله‌ی آخر، هم مسئله‌ی منطقه است و مسئله‌ی عراق است که در حقیقت فتنه است و ان‌شاءالله به توفیق الهی مردم مؤمن عراق خواهند توانست این فتنه را خاموش کنند و از بین ببرند.)

65

کد خبر 1669423

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: امنیت عراق ایران و عراق عراق تمامیت ارضی این کشور جمهوری اسلامی ایران مردم عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۹۱۲۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنها راه امنیت در منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های صهیونیست هاست




به گزارش خبرگزاری صداوسیما، امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون: «وضعیت خاورمیانه: (سوریه)» گفت: وضعیت انسانی در سوریه همچنان وخیم است. مردم سوریه از چالش‌های اقتصادی عمیقی رنج می‌برند. بر اساس آخرین گزارش سازمان ملل متحد، ۱۶.۷ میلیون نفر، یعنی نزدیک به ۷۰ درصد جمعیت سوریه، به کمک‌های بشردوستانه فوری نیاز دارند. سطح بودجه فعلی تخصیص‌یافته برای رسیدگی به بحران انسانی در سوریه نگران‌کننده است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: گزارش سازمان ملل تاکید می‌کند که برای اجرای کامل طرح واکنش بشردوستانه سوریه در مجموع ۴.۰۷ میلیارد دلار نیاز است. این مبلغ جهت برآورده‌سازی نیاز‌های فوری ۱۰.۸ میلیون فرد آسیب‌پذیر از میان این ۱۶.۷ میلیون نفر، مورد نیاز است.
وی گفت: ارائه کمک‌های فوری بسیار مهم است، با این حال، این یک راه حل پایدار در دراز مدت نیست. تلاش‌ها باید بر بازسازی زیرساخت‌های حیاتی، ایجاد شرایط برای بازگشت امن پناهندگان و آوارگان داخلی و پیشبرد روند سیاسی متمرکز شود.
ایروانی تاکید کرد: متأسفانه ایالات متحده و متحدانش تصمیم گرفته‌اند چشمان خود را بر وضعیت انسانی ببندند و به برنامه سیاسی خود در سوریه ادامه دهند. آنها از تحریم‌ها به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به اهدافی استفاده می‌کنند که از طریق مجاری نظامی یا دیپلماتیک نتوانسته‌اند به آن دست یابند.
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: همچنین، آنها تلاش‌های مذبوحانه‌ای مانند سیاسی کردن کمک‌های بشردوستانه و ممانعت از بازگشت آوارگان انجام دادند. چنین اقدامات غیرقانونی تنها می‌تواند به طولانی‌تر شدن بحران و تشدید رنجی که مردم سوریه متحمل شده‌اند کمک کند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد افزود: جمهوری اسلامی ایران خواستار لغو فوری تحریم‌های یکجانبه است. تداوم چنین اقدامات غیرانسانی حقوق اولیه بشری مردم سوریه را نقض می‌کند، کل جمعیت سوریه را مجازات می‌کند و وضعیت اسفبار آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه را تشدید می‌کند.
ایروانی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از دولت سوریه به دلیل همکاری با سازمان ملل متحد و سایر نهاد‌های بین‌المللی، که تسهیلات ضروری برای امدادرسانی و کمک به مناطق آسیب‌دیده از بحران را فراهم می‌کند، قدردانی می‌کند. هر مکانیسم کمکی باید با هماهنگی نزدیک با دولت سوریه اجرا شود و نهایت احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را تضمین کند.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل گفت: جمهوری اسلامی ایران بار دیگر حملات تروریستی بزدلانه رژیم اسرائیل در ۱ آوریل ۲۰۲۴ علیه اماکن دیپلماتیک ما در دمشق را به شدت محکوم می‌کند.

ایروانی افزود: رژیم اسرائیل مرتکب نقض آشکار منشور ملل متحد، به‌ویژه ماده ۲ (۴) منشور سازمان ملل متحد، قوانین بین‌المللی، حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه شد. این نقض فاحش نیز نقض مصونیت نمایندگان و اماکن دیپلماتیک و کنسولی بود. ما همچنین اقدامات تجاوزکارانه رژیم تروریستی اسرائیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه را که با مصونیت کامل و بدون هیچ واکنشی از سوی شورای امنیت ادامه دارد، به شدت محکوم می‌کنیم.

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران متعهد به حل این بحران از طریق راه حل سیاسی است. ایران به حمایت از یک فرآیند سیاسی که به‌صورت واقعی تحت رهبری و مالکیت سوریه و با تسهیل سازمان ملل، و همچنین کمک به مردم و دولت سوریه برای بازگرداندن وحدت و تمامیت ارضی کشورشان، قرار دارد ادامه خواهد داد.

ایروانی تاکید کرد: ما به حمایت خود از تلاش‌های آقای پدرسون، فرستاده ویژه، برای از سرگیری جلسات کمیته قانون اساسی به عنوان مکانیزمی مؤثر برای پیشبرد روند سیاسی ادامه می‌دهیم.

سفیر ایران در سازمان ملل اضافه کرد: احیای تمامیت ارضی سوریه مستلزم تلاش‌های بی‌وقفه برای مبارزه مداوم با تمامی گروه‌های تروریستی است. در این زمینه، جمهوری اسلامی ایران به‌طور کامل از دولت سوریه در تلاش‌های ضد تروریسم حمایت و کمک می‌کند.

وی تاکید کرد: با این حال، ضروری است که حفاظت از غیرنظامیان در طول تلاش‌های ضد تروریسم مورد توجه ویژه قرار گیرد.

ایروانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران بار دیگر درخواست خود را برای خروج فوری تمامی نیرو‌های نظامی آمریکا از سوریه که بخش‌هایی از خاک این کشور را اشغال کرده‌اند، تکرار می‌کند. ادامه حضور غیرقانونی نیرو‌های آمریکایی در سوریه نه تنها حاکمیت و خاک سوریه را نقض می‌کند، بلکه منشأ اصلی بی‌ثباتی وناامنی در این کشور است و تنها فضا را برای گروه‌های تروریستی فراهم می‌کند تا موقعیت خود را مستحکم نموده و جنایات بیشتری مرتکب شوند.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل اضافه کرد: همراه با شرکای خود در فرایند آستانه، جمهوری اسلامی ایران متعهد به کار در جهت عادی‌سازی شرایط به صورت طولانی‌مدت و پایدار در داخل و اطراف سوریه است. همچنین بسیار مهم است که تمام تلاش ممکن را برای تسهیل بازگشت امن و شرافتمندانه آوارگان سوری به وطن خود و رفع نیاز‌های بشردوستانه آنها انجام دهیم.

سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: در پایان، تنها راه عملی برای بازگرداندن صلح و امنیت به منطقه این است که شورای امنیت رژیم سرکش اسرائیل را مجبور کند تا فوراً جنگ و نسل‌کشی در غزه را متوقف نموده، آتش‌بس فوری و دائمی برقرار کند و به فعالیت‌های بی‌ثبات کننده‌اش در منطقه پایان دهد.

دیگر خبرها

  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • معاون رئیس‌جمهور: ۵۰۰ هزار خانه تحویل متقاضیان شد
  • تنها راه امنیت در منطقه از زبان نماینده ایران در سازمان ملل
  • ایروانی: شورای امنیت اسرائیل را مجبور به توقف فوری جنگ کند
  • تنها راه امنیت در منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های صهیونیست هاست
  • تنها راه بازگشت امنیت به منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل است