Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@11:52:14 GMT

حفظ و احیای تالاب‌ها با استفاده از ظرفیت بانوان

تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۹۲۴۵۳۴

حفظ و احیای تالاب‌ها با استفاده از ظرفیت بانوان

به گزارش ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، آرزو اشرفی‌زاده افزود: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان پیشگام توسعه پایدار در کشور از سال‌ها پیش همواره تلاش کرده تا از روش‌های مختلف به ویژه از طریق ایجاد ارتباط موثر با جوامع بومی و محلی، ظرفیت زنان برای کمک به حفظ محیط زیست و توسعه پایدار را بالفعل کند.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیاء تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در همین راستا، معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها در قالب طرح حفاظت از تالاب‌های ایران اقدام به الگوسازی مشارکت مردم در احیای دریاچه ارومیه کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اشرفی‌زاده خاطرنشان کرد: بخش قابل توجهی از این اقدامات که از سال ۱۳۹۳ آغاز شد، توجه به معیشت پایدار در مناطق روستایی و عشایری بود و اقدامات و تنوع‌بخشی به معیشت‌های سازگار با منابع تالابی  در دو دسته مشاغل مرتبط با کشاورزی و مشاغل غیر کشاورزی تعریف شد.

وی هدف از اجرای این پروژه را، ایجاد و توسعه معیشت‌های سازگار با منابع تالابی، کاهش فشار بر منابع طبیعی، استقرار برنامه کشاورزی پایدار در حوضه تالاب‌ها، ظرفیت‌سازی شبکه‌های ذینفعان منطقه، مشارکت جوامع محلی و مدیریت پایدار کشاورزی اعلام کرد.  

اشرفی‌زاده با بیان اینکه آب و کشاورزی از مولفه‌های موثر بر شرایط تالاب‌ها است، گفت: مقرر شد با استفاده از ظرفیت‌های محلی به ویژه ظرفیت زنان ۵۴ روستا در چهار استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، فارس و خوزستان، اجرای برنامه‌هایی برای حفظ تالاب‌ها در دستور کار قرار گیرد.  

وی در خصوص نقش زنان در حفاظت از تالاب‌ها اظهار داشت: گاها به دلیل عدم ایجاد ارتباط موثر میان بدنه دولتی و جوامع بومی و محلی، آن‌ها منافع خود را در تقابل و تضاد با برنامه‌های تعریف شده ملی می‌دانند اما پس از اجرای پروژه‌های پایلوت مشارکتی در ۵۴ روستا، شاهد آن بودیم که افراد بومی و محلی به ویژه زنان، بیشترین همکاری در حفظ محیط زیست و تالاب را داشتند و این بیانگر اهمیت تسهیل‌گری توجه به همه اقشار جامعه در حفظ محیط زیست و تالاب ها است.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیا تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست افزود: امروز به واسطه بازار اقتصادی ایجاد شده برای صنایع دستی و سایر تولیدات بومی و محلی همچون گلیم، نان محلی، خیاطی، تولید عرقیات گیاهی و آموزش و توانمندسازی زنان در این حوزه، شاهد افزایش همکاری آن‌ها در حفظ اکوسیستم ارزشمند تالاب‌ها و مدیریت پایدار این اکوسیستم‌ها هستیم.

وی با یادآوری نقش و مسئولیت زنان در زندگی روستایی و عشایری، توانمندسازی و آموزش آنان در حفاظت از محیط زیست را بسیار مهم دانست و تصریح کرد: زنان و محیط زیست قلب تپنده کشورها هستند اما متاسفانه سال‌هاست مورد غفلت و بی‌توجهی قرار گرفته‌اند و شاید اکنون با توجه به شرایط محیط زیست کشور، بهترین فرصت برای جبران غفلت‌های گذشته باشد.  

وی تاکید کرد: به دلیل پیوند زنان و محیط زیست، سرمایه‌گذاری برای توانمندسازی زنان در این حوزه، سرمایه‌گذاری غیر مستقیم برای حفظ محیط زیست است.

اشرفی‌زاده مشارکت ۷۶ درصدی زنان در کارگاه‌های آموزش تخصصی و مشارکت ۶۶.۵ درصدی زنان در کارگاه‌های اطلاع رسانی محیط زیست در روستاهای پایلوت را بخشی از دستاوردهای حوزه زنان سازمان محیط زیست برشمرد.

وی با تاکید بر ضرورت هم افزایی میان جوامع بومی و محلی و محیط زیست بخش های دولتی، تصریح کرد: آموزش و توانمندسازی روستائیان، کشاورزان و جوامع بومی و محلی در حوزه محیط زیست نقشی بسیار مهم در حفظ آن خواهد داشت.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیا تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به آخرین ارزیابی آماری پروژه‌های اجرا شده، گفت: اطلاعات به دست‌آمده نشان داد، مشارکت زنان در پروژه‌های معیشتی در راستای حفاظت تالاب‌ها، اختلاف معناداری با مشارکت مردان دارد و بسیار بیشتر است.  

اشرفی‌زاده اظهار داشت: بالاترین میانگین تعداد مشارکت‌کنندگان زن در پروژه‌های معیشت پایدار مربوط به دو حوضه تالاب بختگان در استان فارس و قره‌قشلاق در استان آذربایجان شرقی  بود.  

وی ادامه داد: در میان پروژه‌های معیشت پایدار غیر کشاورزی، صنایع دستی، خیاطی و صنایع فرش بالاترین میزان استقبال را داشتند و از این رو ترویج و توسعه کسب و کارهای پایدار با استفاده از ظرفیت‌های زنان، در دستور کار محیط زیست قرار داد.

وی کمک به توسعه اشتغال پایدار، توسعه بازار محصولات بومی و محلی، اشتغال توانمندسازی زنان از طریق برگزاری کارگاه‌های آموزشی و توانمندسازی گام به گام در حوزه تالاب‌ها را از جمله برنامه‌های اولویت‌دار سازمان حفاظت محیط زیست برشمرد و گفت: این اقدام‌ها تاثیری بسزا در افزایش نقش زنان برای حفظ محیط زیست کشور دارد.  

اشرفی‌زاده  گفت: هدف‌گذاری برنامه‌ها در این حوزه به شکلی است که تنوع بخشی به معیشت‌های سازگار با منابع تالابی منجر به تنوع‌بخشی منابع درآمدی جامعه روستایی نیز شود تا بدین طریق، شاهد کاهش فشار بر منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی در بخش کشاورزی و در نتیجه بهبود شرایط تالاب‌ها باشیم.  

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست تالاب ها آهنگ حیات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست تالاب ها آهنگ حیات سازمان حفاظت محیط زیست تالاب ها آهنگ حیات سازمان حفاظت محیط زیست جوامع بومی و محلی حفظ محیط زیست اشرفی زاده برنامه ها تالاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۹۲۴۵۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم

حسینی گفت: آمار‌ها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حلیا سادات حسینی، در چهارمین روز از هفته زمین پاک و در مراسم پیاده روی خانوادگی و پاکسازی، در تفرجگاه نرجس خاتون در منطقه ۱۵ در جمع فعالین محیط زیست به اهمیت و مشارکت مردم در قبال کاهش پلاستیک و نجات زمین و حفظ آن برای نسل‌های آینده اشاره کرد.

وی به معضلات محیط زیستی که منجر به عدم داشتن زمینی پاک می‌شود اشاره کرد و افزود: عواملی، چون توسعه شهرها، افزایش جمعیت، توسعه نامتقارن و عدم رعایت عدالت محوری در توسعه شهرها، منجر به بروز معضلات متفاوت و گریبان گیر زمین می‌شود.

حسینی در ادامه گفت: آمار‌ها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم؛ لذا می‌بایست حفاظت از خاک را به معنای واقعی جدی بگیریم و به مواردی، چون نقاط انفصال فاضلاب‌ها، استفاده از گیاهان بومی، مصرف آب‌های زیرزمینی، کاشت گیاهان همسو و هم جهت با شرایط اقلیمی توجه ویژه‌ای داشته باشیم تا بتوانیم خاک حاصلخیز و پویا را حفظ کنیم.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در ادامه به پاکسازی طبیعت اشاره کرد و گفت: در هفته زمین پاک و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، قصد داریم با انجام کار‌های نمادین این هفته را مهم جلوه بدهیم و حساسیت را در بدنه شهروندان ایجاد کنیم تا نسبت به محیط زیست پیرامون خود و حفظ زمین پاک، دغدغه‌مند شوند.

وی در پایان به موضوع فرهنگ سازی و توانمند سازی شهروندان اشاره کرد و افزود: آمار‌ها نشان می‌دهد که ۶ درصد از آلایندگی کره زمین مربوط به استفاده از صنایع شیمیایی و پلیمری است که منجر به تولید پلاستیک می‌شود. امیدواریم در آینده با فرهنگ سازی و دغدغه‌مند کردن شهروندان نسبت به کاهش مصرف پلاستیک و حفظ محیط زیست، شاهد هیچ نوع آلایندگی که حیات خاک را به خطر می‌اندازد نباشیم.

دیگر خبرها

  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • دستگیری متخلفین برداشت غیرمجاز شن و ماسه در منطقه حفاظت شده تالاب نوروزلو
  • فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • آب تالاب‌های پلدشت ۴۰ درصد افزایش یافت
  • پاکسازی حاشیه و تالاب پیرسلمان
  • برگزاری تور رسانه ای بازدید از تالاب های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: تنها ۲۰ حکم قانون هوای پاک اجرا شده است