Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-30@14:31:59 GMT

فلسفه سیاسی سلطنت مشروطه بریتانیایی

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۹۷۰۰۲۷

فلسفه سیاسی سلطنت مشروطه بریتانیایی

فلسفه سیاسی در بریتانیا ابتدا با ژان بدن و تماس هابز به مثابه دو تن از مهمترین نظریه‌پردزان سیاسی آغاز دوره جدید در تاریخ اندیسه سیاسی اروپا با تمرکز بر مفهوم حاکمیت و یکپارچگی و مطلقیت آن آغاز شد. سپس با فراهم آمدن مقدمات انقلاب شکوهمند انگلستان در سال ۱۶۸۸ و با ظهور متفکرانی نظیر جان لاک و انتشار نوشته‌هایی نظیر دو رساله در باب حکومت، فلسفه سیاسی مشروطه‌خواهی تدوین و نظام سلطنتی مطلقه بریتانیا به نظام سلطنتی مشروطه تبدیل شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته این تبدیل به سادگی محقق نشد و نویسندگان مهمی نظیر رابرت فیلمر با نوشتن رساله‌هایی مثل پدرسالار، از ولایت مطلقه پادشاه و عدم انتقال این ولایت به پارلمان و مقید شدن آن به قانون دفاع کردند. اما در نهایت انقلاب شکوهمند انگلستان بدون درد و خون‌ریزی به پیروزی رسید و پس از آن برای همیشه منطق مناسبات سیاسی در بریتانیا تغییر کرد و پارلمان دائر مدار قدرت سیاسی قرار گرفت. این تحول که با بحث و بررسی متفکران و نظریه‌پردازان سیاسی درباره مفهوم آزادی مقارن شده بود، باعث صدور نظریه آزادی و مشروطیت قدرت فراتر از جزیره شد و نخستین نسیم‌های آزای‌خواهانه از مجلس انگلیس به اروپای قاره‌ای رسید و فرانسه به مثابه سرزمین همسایه را در هم نوردید. متفکران فرانسوی نظیر مونتسکیو با مطمح نطر قرار دادن تجربه انقلاب شکوهمند ۱۶۸۸ دست به نگارش نوشته‌ها و پراکندن ایده‌هایی زدند که به انقلاب ۱۷۸۹ در فرانسه ختم شد. هر چند فلسفه سیاسی مشروطه‌خواهی بریتانیا تفاوت‌هایی با نظریه آزادی‌خواهی در انقلاب فرانسه داشت. البته پیشتر با بیانیه استقلال آمریکا در سال ۱۷۷۶ نیز تحول دیگری در مفهوم آزادی و حاکمیت مبتنی بر قانون اساسی به وجود آمده بود. اما پایه و مایه همه این تحولات انقلاب شکوهمند ۱۶۸۸ در انگلستان و نظریه مشروطه‌خواهی است. نظریه‌ای که تا کنون در بریتانیا تداوم داشته است. اما این نظریه چیست؟

در ابتدا باید گفت که نظریه مشروطیت هیچ‌گونه ترابط و تلازم ذاتی با مفاهیمی نظیر دموکراسی و لیبرالیسم ندارد. این نکته را باید با جدیت و دقت هر چه بیشتری همواره باید مورد تاکید قرار داد تا مبارزان سیاسی و اهل سیاست روز، این مفاهیم را به جای یکدیگر یا در کنار یکدیگر به کار نبرند و ظرافت مفهومی تاریخ اندیشه سیاسی را نادیده نگیرند. مشروطیت بیش از اینکه یک نظریه مفهومی باشد یک کارکرد شکلی دارد و بر خلاف دموکراسی و لیبرالیسم پیوندی با نظریه سلطنت دارد. الگوی حکمرانی در بریتانیا از زمان انقلاب شکوهمند تا به امروز به رغم فراز و فرودهای بسیاری که داشته است مبتنی بر همین نظریه سلطنت مشروطه بوده است. نظریه‌ای که از مناقشات پیچیده دوران جنگ داخلی در انگلستان درباره سلطنت مطلق یا مقید آغاز شد و پایه‌گذار مدلی از حکمرانی مدرن در تاریخ اندیشه سیاسی اروپا شد.

مدل حکمرانی سلطنت مشروطه در بریتانیا که در میانه جنگ‌های دخلی و پیروزی انقلاب شکوهمند از سال ۱۶۲۱ تا سال ۱۶۸۸ تدوین پیدا کرد یک نظریه جدید در تاریخ اندیشه سیاسی بود. در این نظریه اگر چه مقام سلطنت همچنان مقام واضع قانون محاسبه ‌شد، اما قدرت او در چارچوب حقوقی که از سوی پارلمان تبیین می‌شد، محاصره و محدود ‌شد و در عمل قدرت پادشاه مشروط به یک سری قواعد و حقوقی شد که پاسداری از آن بر عهده اعضای پارلمان به عنوان حافظان حقوق عمومی بود. هر جند همواره حکمرانی مبتنی بر سلطنت مشروطه و نظریه مشروطه‌خواهی میان دو الگوی کلان در حال رفت آمد بود» نخست الگویی که توسعه نظریه حقوق و آزادی‌های خصوصی افراد در راس آن قرار داشت و دیگری الگویی که ضرورت تامین نظم سیاسی را پیشنهاد می‌کرد. پس از تحولات قرن هجدهم که انقلاب فرانسه در صدر آن قرار داشت، آزادی کانون هر نوع نظریه مدرن قرار گرفت. با این حال مشروطه سلطنتی به حیات خود ادامه داد و با وفق دادن خود با شرایط و تحولات روز، پا به پای نظریه جمهوری‌خواهی پیش آمد و یکی از مترقی‌ترین نظم‌های سیاسی را رقم زد. هم‌اکنون علاوه بر بریتانیا، کشورهای ژاپن، استرالیا، کانادا، بلژیک، هلند، دانمارک، سوئد و نروژ نیز با حکمرانی مبتنی بر سلطنت مشروطه و با الهام از ایده سیاسی بریتانیا اداره می‌شوند.
۶۵۶۵

کد خبر 1671904

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: انقلاب شکوهمند مشروطه خواهی سلطنت مشروطه فلسفه سیاسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۹۷۰۰۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد

ابوالقاسم رئوفیان دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین و عضو هیأت‌عالی شورای وحدت نیرو‌های انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره اهمیت حضور مردم در انتخابات دور دوم مجلس اظهار کرد: احزاب و تشکل‌های سیاسی نسبت به ترغیب و تشویق مردم نسبت به شرکت مردم در انتخابات دور دوم مجلس نقش کلیدی دارند.

او افزود: شرایط اقتضا می‌کند که رسانه ملی و گروه‌های تاثیر گذار از هیچ تلاشی برای تشویق مردم به شرکت در انتخابات فروگذار نکنند و تلاش بیشتری در این حوزه انحام دهند.

رئوفیان متذکر شد: اصلی که به هر نظام سیاسی مشروعیت مردمی می‌بخشد مشارکت مردمی در انتخابات است که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی هم بیش از هر کلید واژه‌ای، به ویژه در انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲، از این کلیدواژه استفاده کردند تا اینکه مشارکت مردم نسبت به پیش‌بینی‌ها و نظرسنجی‌های رسمی افزایش پیدا کرد.

عضو هیأت‌عالی شورای وحدت نیرو‌های انقلاب اسلامی گفت: مردم از شرایط موجود و عملکرد دولت و مجلس ناراضی‌اند و خواهان تحول هستند.

او متذکر شد: مجلس باید نسبت به ایجاد تحول در جامعه تلاش کند که لازمه تحقق این امر شکل گیری کمیسیون‌های تخصصی مبتنی بر معیار‌های تحول آفرین است. همچنین هیات رئیسه مجلس باید بتواند منشا تغییرات مثبت باشد و لازمه آن انتخاب اعضای با کفایت برای هیات رئیسه است.

رئوفیان درباره اولویت‌های مجلس دوازدهم گفت: نمایندگان مجلس باید به اولویت‌های مردم از جمله کاهش نرخ بیکاری و کنترل نوسان ارز بپردازند، چرا که این موارد مشکلات عدیده‌ای را برای کشور رقم زده است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی احزاب و تشکل‌ها

دیگر خبرها

  • ۲۰ سال از درگذشت گل آقای ایران گذشت
  • کتاب تاریخ مفهوم عدالت اجتماعی در دوران مشروطه نقد می شود
  • مهدی نصیری و توهم اتحاد
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد
  • قدردانی از مربیان عقیدتی سیاسی
  • تجلیل از مربیان عقیدتی سیاسی
  • معلمان با رهبر معظم انقلاب دیدار می‌کنند
  • شکست جادوگر بریتانیایی پس از توهین به وفایی
  • تحمیل فراقانونی کردن سلطنت در قانون اساسی
  • تجلیل از فرماندهان و مربیان برتر عقیدتی سیاسی