Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-08@03:32:18 GMT

مستاجران دوران قاجاری چقدر اجاره می‌دادند؟

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۶۲۵۲۵۷۲

همان روزگار قدیم به مانند این دوران، اجاره‌نامه‌ها بیشتر به نفع صاحبخانه‌ها نوشته می‌شدند. برای نمونه، در متن اجاره‌نامه‌ای از عهد ناصرالدین شاه قاجار شرط شده است که اجاره باید در آغاز هر ماه پرداخت شود و «چنانچه در رأس هر ماه وجه اجاره نرسد، اختیار فسخ اجاره با موجر (مالک) باشد.»

التهاب در بازار اجاره متاثر از رشد تورم عمومی ادامه دارد و امروز سهم هزینه مسکن در سبد خانوار‌های ایرانی از ۵۰ درصد بیشتر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که وزن اجاره‌بها در سبد هزینه خانوار‌های تهرانی سنگین‌تر است و پایتخت‌نشین‌ها با مشکلات بیشتری برای تمدید قرارداد یا جابه‌جایی به یک خانه جدید روبه‌رو هستند.

 

تهرانی‌های قدیم بیشترشان مستاجر بودند

در دوره قاجار، حدود ۱۵۰ سال پیش، بیشتر مردم تهران به مانند امروز اجاره‌نشین بودند. گواه این مطلب، شمار زیاد اجاره‌نامه‌هایی است که از آن روزگار به جا مانده.

اما تفاوت مبلغ اجاره در آن دوران با این دوران تفاوت از زمین تا آسمان است. برای درک این تفاوت، در ادامه تصویر دو اجاره‌نامه مربوط به سال ۱۲۸۵ قمری (برابر با ۱۲۴۷ شمسی به عهد ناصرالدین‌شاه قاجار) را می‌بینید.

هر دو سند اجاره مربوط به محله عباس‌آباد تهران است.

در دوره قاجار، اراضی عباس‌آباد قریه‌ای خارج از حصار اول و دوم شهر تهران با بستری خشک و در بین باغ‌های شمیران و آبادی‌های تهران مثل قصر قاجار (سیدخندان)، یوسف‌آباد و داودیه بود.

نکته قابل توجه آنکه مالکیت اراضی عباس‌آباد در این دوران در اختیار اعیان بود. در آغاز، این اراضی مایملک عباسقلی‌خان از وابستگان حاجی میرزا آغاسی، صدراعظم صوفی محمدشاه قاجار، بوده است.

حاجی میرزا آغاسی در این منطقه باغ عباس‌آباد را احداث کرد و اینگونه شد که اراضی این محدوده آباد شد.

در اواخر دوره قاجار هم مالکیت این اراضی به افرادی، چون مستوفی‌الممالک و حاج امین‌الضرب از رجال برجسته آن زمان رسید.

 

شباهت اجاره‌نامه‌های قدیم و امروز

اما برگردیم به اینکه اجاره یک ملک مسکونی واقع در عباس‌آباد تهران چقدر برای یک خانوار عهد قجر هزینه داشت؟

قبل از پرداختن به بحث مال‌الاجاره (همان اجاره‌بهای امروزی)، خاطرنشان می‌شود که اجاره‌نامه‌های دوره قاجار با نمونه‌های امروزی شباهت‌های زیادی داشته است. در این اسناد مالی که بر اساس اصول فقهی تنظیم می‌شدند، ارکانی مانند موجر، مستاجر، عین‌مستاجره (ملک) و مال‌الاجاره (اجاره‌بها) ثبت می‌شد.

از تفاوت‌های یک سند اجاره دوره قدیم با نمونه امروزی آن می‌توان به عدم نگارش متراژ و مساحت اشاره کرد. در عوض، در اجاره‌نامه‌های دوره قاجار به جای متراژ و مساحت، حدود ملک را می‌نوشتند

حدود اربعه در اجاره‌نامه آن دوره بیانگر این بود که ملک مزبور از جانب شمال، جنوب، شرق و غرب به کجا وصل و ختم می‌شد.

در پایان هم بعد از قلمی شدن متن اجاره، اجاره‌نامه از سوی موجر و مستاجر مُهر می‌شد و سرِ آخر، حاکم شرع و چند شاهد سند را مُهر می‌کردند و سند تنظیم‌شده رسمیت می‌یافت.

اجاره یک ملک اعیانی ۵۵ تومان!

در اجاره‌نامه اولی که در بالا آمده، مالک، حاجی محمدتقی حکیم‌باشی کاشانی است. حکیم‌باشی از مشاغل دیوانی عصر قاجار است. با توجه به مقام و منصب موجر و همچنین با مقایسه مبلغ اجاره با اجاره‌نامه‌های دیگر مربوط به همان تاریخ، این نتیجه به دست می‌آید که ملک مورد نظر برای اجاره، یک ملک اعیانی بوده است.

این اجاره‌نامه برای مدت یک سال تمام منعقد شده است. مال‌الاجاره (اجاره‌بها) این ملک اعیانی هم پنجاه و پنج تومان (۵۵) بوده است.

درباره نحوه پرداخت اجاره‌بها قید شده است که مستاجر وجه اجاره را ماه به ماه، ماهی چهار تومان و پنج‌هزار دینار؛ و ماه آخر هم پنج تومان و پنج‌هزار دینار از وجه موصوف پرداخت کند.

نکته جالب آنکه از همان دوران، اجاره‌نامه‌ها بیشتر به نفع صاحبخانه نوشته می‌شدند. برای نمونه، در متن اجاره‌نامه زیر شرط شده است که اجاره باید در آغاز هر ماه پرداخت شود و «چنانچه در رأس هر ماه وجه اجاره تا بعد از سه روز از ماه رفته، نرسد اختیار فسخ اجاره با موجر مزبور بوده باشد.»

 

اجاره یک ملک معمولی چقدر بوده؟

سند دوم، اجاره یک باب خانه در همان محله عباس‌آباد است. این ملک متعلق به فردی به نام استاد محمد بنّا بوده و تاریخ ثبتش هم همان سال ۱۲۸۵ قمری است.

برای ۳ ماه اجاره این ملک، یک تومان و دو هزار پول سیاه اجاره‌بها تعیین شده که باید ماه به ماه پرداخت می‌شد. پول اجاره یک سال چنین ملکی هم حدود ۶ تومان می‌شده است.

 

رهن ۲ میلیارد تومانی

با گذر ایام عهد قاجاران، بر جمعیت پایتخت ایران روز به روز افزوده شد. امروز دیگر تهران ظاهری بسیار متفاوت نسبت به تهرانِ قدیم دارد. این تغییرات به تغییر اسامی هم انجامید. سال ۱۳۶۰ نام محله عباس‌آباد به خیابان شهید بهشتی تغییر کرد و در حال حاضر خیابان سهروردی، آپادانا، نوبخت، اندیشه و میرعماد در محدوده عباس‌آباد قرار دارند.

به نسبت تغییرات گسترده ظاهری در پایتخت، وضعیت بازار مسکن هم در تهران دچار تغییر و تحولات بسیار شد؛ به گونه‌ای که در حال حاضر تورم بازار مسکن بی‌سابقه است.

امروز اگر کسی بخواهد در همان محدوده عباس‌آباد خانه‌ای اجاره کند حداقل به یک میلیارد پول رهن نیاز دارد.

برای نمونه، اجاره یک واحد ۸۰ متری یک خوابه حوالی خیابان مطهری۹۰۰ میلیون تومان ودیعه می‌طلبد. اجاره یک واحد بزرگتر حدود ۱۰۰ متر در سهروردی شمالی، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان ودیعه می‌خواهد. رهن یک خانه ۲۵۰ متری ۳ خوابه هم ۲ میلیارد تومان است.

عهد ما هم در حال سپری شدن است. با پرواز تاریخی اجاره‌بهای خانه در این زمانه، جای تردید نیست که از دوران ما در تاریخ به عنوان یکی از پرتورم‌ترین دوران یاد شود.

منبع: تاریخ ما

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: اجاره نامه اجاره نامه ها دوره قاجار عباس آباد اجاره بها اجاره یک یک ملک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۶۲۵۲۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۱۷ درصدی صادرات از استان کرمانشاه

مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه گفت: گمرکات استان فروردین‌ را با رشد ۱۷ درصدی صادرات کالا پشت سر گذاشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، علی‌اصغر عباس‌زاده امروز _سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: طی فروردین سال‌جاری صادرات کالا از گمرکات استان کرمانشاه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزش، رشدی ۱۷ درصدی داشته است.

وی افزود: در ماه نخست سال جاری کالا، در مجموع ۲۳۰ میلیون و ۵۲۰ هزار دلار کالای صادراتی به وزن ۴۹۰ هزار و ۵۷۵ تن از گمرکات استان کرمانشاه به خارج از کشور صادرات صورت پذیرفته است.

مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: این میزان کالای صادراتی از گمرکات استان کرمانشاه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزش رشد ۱۷ درصدی و از نظر وزنی کاهش شش درصدی داشته است.

عباس‌زاده عمده کالاهای صادراتی از طریق گمرکات استان را میل‌گرد و آهن‌آلات، کاشی و سرامیک، میوه و تره‌بار، سنگ‌های ساختمانی، لبنیات، انواع محصولات پلاستیکی و ظروف یک بار مصرف عنوان کرد.

کد خبر 751474

دیگر خبرها

  • پاس‌ گل سامانه خودنویس برای مستاجران و مشاوران املاک
  • یک اتفاق جدید در بازار مسکن؛ مالکان و مستاجران منتظر این تغییر باشند
  • عکس‌| واکنش عباس عبدی به رای کمیته انضباطی برای تماشاگران زن
  • رشد ۱۷ درصدی صادرات از استان کرمانشاه
  • خبر مهم برای مستاجران افغانستانی
  • تصویر قدیمی از آشپزخانه بازار طهران در دوره قاجار
  • یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان
  • نوبت مرگ کوره‌های قاجاری رسیده است؟
  • پایش و نظارت۱۴۴ فروشگاه کالای اساسی در عباس آباد
  • عزاداری امام صادق(ع) در امامزاده آقا علی عباس