آیا «النینو» ناجی ایران از خشکسالی است؟
تاریخ انتشار: ۹ آذر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۶۵۰۲۱۹۱
النینو یک چرخه مشهور جوی در جهان است که هر هفت سال یک بارکره زمین را تحت تاثیر قرار میدهد و به گفته کارشناسان ناشی از تغییرات دمایی ایجاد شده در سطح اقیانوس آرام است که میتواند در ایران منجر به بارشهای بیشتری در نیمه دوم زمستان و اوایل بهار شود.
به گزارش ایسنا، سال آبی جاری سومین سال کمبارش و خشکسالی است که بسیاری از مناطق ایران را با بحران کمآبی شدیدی مواجه کرده است.
بیشتر بخوانید:
اخبار روز خبربان
بیشتر بخوانید:
زمستان نه چندان سرد در انتظار کشور گرمایش جهانی عامل تشدید پدیدههای "لا نینا" و "ال نینو" تا سال ۲۰۳۰ پیشبینی دما و بارش نرمال در تهران طی زمستانصادق ضیاییان - رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا- در گفت و گو با ایسنا درباره تغییرات شرایط جوی از «لانینا» به «النینو» اظهار کرد:النینو یکی از چرخههای مشهور جو در جهان است که دورههای هفت ساله دارد و تغییرات جوی در کره زمین ایجاد میکند.
وی ادامه داد: بهطور کلی نوسانات جنوبی یا اِنسو (enso) میتوانند دو شرایط جوی متفاوت با عنوان «النینو» و «لانینا» ایجاد کنند که تاثیرات متفاوتی نیز بر میزان بارندگی در کشور دارد. این تاثیرات بهصورت قطعی و صد درصدی نیست اما زمانی که فاز این نواسانات جنوبی بهسوی النینو باشد، بارندگیهای مناسب و اگر لانینا باشد بارندگیهای کمتری در فصل پاییز و زمستان رخ میدهد.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا افزود: لانینا فاز سرد انسو است و در اغلب مواقع بهصورت خشکسالی در کشور بروز میکند.
ضیاییان همچنین تصریح کرد: امسال، سومین سالی است که کشور در فاز لانینا است و بارشهای مناسبی را نیز تاکنون نداشتهایم اما براساس پیشبینیهای انجام شده، انسو وارد فاز خنثی خواهد شد و انتظار داریم که وضعیت بارندگیها بهطور تقریبی در شرایط بهتری قرار گیرد.
احد وظیفه - رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی - نیز در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه امسال، سومین سال پیاپی لانینا است، اظهار کرد: النینو و لانینا دو فاز دمایی متفاوت اقیانوس آرام هستند. النینو فاز گرم و لانینا فاز سرد است و در حال حاضر بهصورت سه سال پیاپی دمای اقیانوس آرام در بخش استوایی آن بهطور میانگین از متوسط دمای بلندمدت سردتر است.
وی ادامه داد: بهصورت آماری مشخص شده است که در شرایط لانینا بارندگیهای ایران کمتر از میانگین است. نمیتوان گفت که شرایط خشکسالی همیشه هنگام لانینا وجود داشته است اما در بسیاری از سالهای حاکمیت لانینا بارش متوسط کشور نسبت به بلندمدت کمتر بوده است و دچار کمبارشی و خشکسالی بودهایم.
به گفته رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در سالهای حاکمیت النینو که دمای آب اقیانوس آرام گرمتر از حد نرمال است، بارش میانگین نسبت به سالهای لانینا بیشتر بوده است بنابراین با توجه به اینکه طبق پیشبینیها انتظار میرود بهتدریج از اواسط زمستان فاز لانینا به شرایط خنثی سپس به النینو تبدیل شود، میتوان شرایط جوی و بارندگی متفاوتی را نسبت به سال گذشته توقع داشت و انتظار میرود که در مجموع زمستان و بهار بارندگیها همانند دو سال اخیر بسیار کمبارش یا با بیهنجاری شدید نباشد و بارندگیها تا حدودی بهتر شود.
وی درباره شیوه تغییر نوسانات از لانینا به النینو گفت: تغییرات در الگوهای گردشی، دمای آب اقیانوسها را نیز تحت تاثیر قرار میدهند بنابراین امیدواریم که با تغییر فاز دمای آب اقیانوس آرام از فاز لانینا به خنثی شرایط بارشها تاحدودی بهتر شود اما نکته قابل توجه این است که این تغییرات ناگهانی رخ نمیدهد و تغییر الگوها میتواند از نیمه دوم زمستان و اوایل بهار اتفاق افتد و باید پروسه زمانی مشخص را طی کند.
وظیفه با تاکید بر زمانبر بودن این تغییرات اظهارکرد: انتظار میرود که بهتدریج این تغییرات طی زمستان تا بهار در پهنه اقیانوس آرام و اقیانوس هند به گونه ای رخ دهد که شرایط انتقال رطوبت را نسبت به دو سال اخیر بهتر کند و کمبارشی با شدت دو سال گذشته را شاهد نباشیم به طوریکه مناطق غرب و جنوب غرب کشور با کم بارشی بین ۴۰ تا ۶۲ درصد مواجه بودند.
وی ادامه داد: تغییرات در گردشها و جریان هوا و دما در سطح اقیانوس آرام، موجب تغییر در انتقال رطوبت از عرضهای جنوبی یا مناطق حارهای به مناطق جنب حارهای - که ایران نیز جزو این مناطق است – میشود بنابراین میزان بارش سامانههای بارشی را تغییر میدهد.
وظیفه در پایان تصریح کرد: این پیشبینیها تا حدی خوشبینانه است. چه بسا که با توجه به کمبارشی فصل پاییز جاری، انتظار بر این است که بارش میانگین کشور تا پایان سال آبی کمتر از حد نرمال باشد. شرایط کمبارشی در استانهایی همچون البرز، تهران و استانهای مجاور همچنان تداوم دارد و نمیتوان خوشبین بود که کمآبی با بارندگیهای زمستانه کاملا برطرف شود. ما باید همچنان سناریوی بدبینانه برای نگهداشت آب در سدها و منابع آبی را لحاظ کنیم، مگر در صورتی که روند تغییرات تا حد چشمگیری میزان بارشها را تغییر دهد و تا حدودی کم بارشی موجود جبران شود.
انتهای پیام

منبع: ایسنا
کلیدواژه: بحران کم آبی خشكسالي کم بارشی ال نینو لانینو جام جهانی ۲۰۲۲ قطر قیمت طلا تعطیلی مدارس تيم ملی فوتبال ايران مدیریت بحران اقیانوس آرام بارندگی ها شرایط جوی پیش بینی کم بارشی مرکز ملی ال نینو کم بارش بارش ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۶۵۰۲۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
این شهرها تا آخر هفته منتظر موج بزرگ بارندگی باشند
طی امروز و فردا( ۸ و ۹ بهمن) بندرعباس با دمای ۲۰ و ۲۱ درجه سانتیگراد گرمترین و شهر کرد با دمای ۱۷- و ۱۰- درجه سانتیگراد سردترین مرکز استان کشور هستند.
به گزارش خبرگزاری برنا؛ رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارش برف و باران در نقاط مختلف کشور، ورود سامانه بارشی جدید از شمال غرب و افزایش دما تا دوشنبه (۱۰ بهمن) خبر داد.صادق ضیاییان درباره شرایط جوی کشور اظهار کرد: امروز (۸ بهمن) در استانهای کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، جنوب خراسان رضوی، همچنین دریای عمان، دامنههای زاگرس مرکزی ارتفاعات مرکزی و غربی البرز بارش گاهی رعدوبرق، وزش باد شدید موقت و در مناطق سردسیر و مرتفع کشور بارش پراکنده برف و مه آلودگی رخ میدهد.
وی افزود: از بعد از ظهر شنبه با ورود سامانه بارشی جدیدی از سمت شمال غرب و غرب، بارش در استانهای مرزی این مناطق و برخی مناطق غرب کشور شروع خواهد شد این سامانه در روز یکشنبه(۹ بهمن) در شمال غرب، برخی نقاط غرب و استانهای واقع در دامنههای البرز مرکزی و غربی و ارتفاعات زاگرس مرکزی سبب بارش برف و باران و وزش باد میشود.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا ادامه داد: دوشنبه (۱۰ بهمن) گستره فعالیت سامانه بارشی علاوه بر مناطق ذکر شده در برخی نقاط جنوب غرب، غرب سواحل دریای خزر، مناطقی از استان اصفهان و بهتدریج شمال شرق کشور خواهد بود که سبب بارش برف و باران و در مناطق گرمسیر گاهی رعد و برق و وزش باد شدید موقت و در مناطق مستعد سبب کولاک برف میشود.
وی افزود: سه شنبه (۱۱ بهمن) با تشدید فعالیت سامانه بارشی علاوه بر مناطق ذکر شده بارش دامنههای البرز شرقی در استان سمنان خراسان رضوی و خراسان شمالی را نیز فرا میگیرد. در این روز شدت بارش در استانهای واقع در غرب، مناطق جنوبی استانهای شمال غرب کشور، ارتفاعات البرز و زاگرس مرکزی خواهد بود.
به گفته ضیاییان بارش برف در امتداد رشته کوههای البرز و زاگرس بهویژه در البرز مرکزی و زاگرس در استان کردستان تا چهارمحال و بختیاری نیمه سنگین تا سنگین است. طی روز چهارشنبه (۱۲ بهمن) بارش در شمال غرب تضعیف شده ولی علاوه بر برخی مناطق غرب، جنوب غرب، دامنههای جنوبی البرز مرکزی و شرقی مناطق مرکزی کشور و شمال شرق سواحل شرقی خزر و استانهای فارس و بوشهر نیز بارش خواهند داشت. در این روز شدت بارش در زاگرس مرکزی پیشبینی میشود.
وی ادامه داد: چهارشنبه در مناطق مرکزی و کویری جنوب همچنین در جنوب شرق، شرق و شمال شرق کشور، وزش باد شدید رخ میدهد که در مناطق مستعد و بی بارش خیزش گردوخاک دور از انتظار نیست.
ضیاییان تصریح کرد: در غرب کشور تا یکشنبه و در دامنههای جنوبی البرز تا دوشنبه روند افزایش نسبی دما در پیش است و پس از آن تا پایان هفته کاهش دما رخ میدهد.
وی ادامه داد: امروز خلیج فارس و دریای عمان و یکشنبه شرق خلیج فارس و دریای عمان مواج است.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده نیز اظهار کرد: آسمان تهران فردا (۹ بهمن ) قسمتی ابری همراه با وزش باد با حداقل دمای ۲ و حداکثر دمای ۹ درجه سانتیگراد و روز دوشنبه ( ۱۰ بهمن ) ابری و در بعضی ساعات بارش باران و گاهی وزش باد با حداقل دمای ۳ و حداکثر دمای ۸ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.
ضیائیان در پایان گفت: طی امروز و فردا( ۸ و ۹ بهمن) بندرعباس با دمای ۲۰ و ۲۱ درجه سانتیگراد گرمترین و شهر کرد با دمای ۱۷- و ۱۰- درجه سانتیگراد سردترین مرکز استان کشور هستند.
انتهای پیام/
آیا این خبر مفید بود؟نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف