Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا-در پی صدور مجوز کاوش لایه نگاری توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، کاوش باستان شناسی تپه کوراییم با سرپرستی عضو هیات علمی دانشگاه مازندران آغاز شد.

به گزارش خبرنگارآریادرشهرستان بابلسر، بر اساس درخواست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل، مجوز کاوش لایه نگاری تپه باستانی کوراییم توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به سرپرستی دکتر رحمت عباس نژاد سرستی، دانشیار گروه باستان شناسی دانشگاه مازندران، صادر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس این گزارش، در این کاوش که در چارچوب تفاهم نامه پژوهشی فیمابین دانشگاه مازندران و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از 5 فروردین آغاز شده است تا 10 اردیبهشت 1402 ادامه خواهد داشت، اعضای هیات علمی و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه های مازندران و تهران و همچنین کارشناسان باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل حضور دارند.

دکتر عباس نژاد ضمن اعلام این خبر گفت: تپه باستانی کوراییم در بخش کوراییم شهرستان نیر در استان اردبیل واقع شده و دربردارنده توالی فرهنگی دوران اسلامی تا پیش از تاریخ است. این تپه از لحاظ گستردگی و تنوع لایه¬ها، آثار و بقایای فرهنگی و باستان شناختی، یکی از مهم ترین محوطه های باستانی دشت اردبیل است که کاوش در آن می تواند در تکمیل جدول گاه‌نگاری و تاریخ‌گذاری استان اردبیل و منطقه شمال غرب ایران و هم‌چنین، ارتباط آن با فرهنگ¬های باستانی هم‌جوار کمک شایانی نماید. کاوش لایه نگاری کوراییم به منظور شناخت توالی فرهنگی دوره ها و نیز گردآوری و شناسایی نمونه¬های مطالعاتی نظیر بقایای فناوری، گیاهی و جانوری آغاز شده است. بقایای گیاهی و جانوری جهت انجام مطالعات آزمایشگاهی به منظور شناسایی گونه ها و هم‌چنین نمونه های دیرین اقلیم شناسی برای شناخت و بازسازی زیست ‌بوم های پیش از تاریخ دشت اردبیل گردآوری و مطالعه خواهند شد.

عضو هیات علمی دانشگاه مازندران با اشاره به این‌که در این فصل کاوش، دو گمانه لایه نگاری در این محوطه مورد کاوش قرار گرفته است، اظهار داشت: گمانه اول در بلندترین قسمت تپه در جهت شمالی(ارتفاع 12.5 متری نسبت به زمین¬های پیرامون) انتخاب گردید که دلیل این مکان گزینی، وجود برش هایی بوده که در اثر عوامل انسانی در این بخش ایجاد شده و بیشترین توالی دوره های استقراری را در اختیار قرار خواهد داد. نتایج حاصل از کاوش(در حال حاضر تا عمق 11 متر)، نشان دهنده وجود لایه¬های دوران اسلامی، تاریخی و پیش از تاریخ است. بقایایی از سفال های دوره های قاجار و صفوی در این گمانه به دست آمده است. در لایه های پایین تر، سفال و معماری خشتی و سنگی دوران ایلخانی و سلجوقی مشاهده شده است. شواهد وقوع رویدادهای طبیعی از جمله سیل و زلزله(روی گسل سنگاور) در این دوره های اخیر ملاحظه شده است. پیش از این زلزله، شواهد استقراری دوران صدر اسلام در این محوطه شناسایی شده و این امر بیانگر آن است که وقفه ای در سکونت ساکنان این محل بین دوران میانه و سده های اولیه اسلامی به علت زلزله یادشده، رخ داده است. هم‌چنین شواهد دوران تاریخی ایران در لایه های پایین تر کاوش گردیده که شاخص ترین بقایای این دوران که شامل قطعات سفال و معماری خشتی هستند، شواهد مربوط به دوران اشکانی می باشند. وجود شواهد سایر دوره های تاریخی پیش از اشکانی و عصر آهن، در حال حاضر در هاله ای ابهام است و نیازمند تحلیل¬های بیش¬تر در آینده می¬باشد. احتمالا با یک وقفه فرهنگی نسبتا طولانی، شواهد دوره مفرغ در این گمانه مشاهده گردیده است.

دکتر عباس‌نژاد افزود: گمانه دوم با هدف کشف و شناسایی مراحل گوناگون دوران مفرغ ایجاد شده است. به همراه سفال¬های متنوع این دوره، سفال شاخص موسوم به کورا ارس(نوع یانیقی) و پیکرک¬های حیوانی متعدد(شکسته و سالم) به دست آمده است. هم‌چنین، بقایای یک کوره ذوب فلز با ساختار خشتی و شکل تقریبا مدور در این گمانه ثبت و ضبط شده است. قطعاتی از فلزات مس و مفرغ، خاکستر صنعتی و قالب¬های روباز در زمره کشفیات این بافت کاوش بوده-اند. ابزارهای استخوانی، پیکرک¬های حیوانی، سردوک و نظایر آنها از جمله مواد فرهنگی مکشوفه هستند.

سرپرست گروه کاوش تپه گوراییم با تاکید بر این نکته که نمونه¬برداری¬های زیادی برای انجام مطالعات تاریخ‌گذاری به روش کربن 14 و سایر مطالعات میان¬رشته¬ای و آزمایشگاهی انجام پذیرفته است، گفت: لطف و حمایت مسوولان استان اردبیل، شهرستان نیر و بخش کوراییم، موجب اجرای مطلوب این برنامه شده است که از همه آن‌ها صمیمانه تقدیر به عمل می¬آید.

 

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: کاوش باستان شناسی با سرپرستی عضو هیات علمی دانشگاه دانشگاه مازندران استان اردبیل میراث فرهنگی لایه نگاری لایه ها آغاز شد دوره ها هم چنین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۷۶۲۲۴۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعطای جایزه البرز به پدر ماهواره ایران و پدر پیوند کبد

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، در مراسم شصت و دومین جایزه البرز از ۵ دانشمند تقدیر شد که ۳ نفر آنها از دانشمندان بنام کشور و یک دانشمند زیر ۴۰ سال و جوان است.

اسامی این دانشمندان به این شرح است:

دکتر حسین بلندی، عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت و پدر ماهواره ایران است. وی همچنین مجری طراحی و ساخت ماهواره‌های نوید و ظفر بوده است.

دکتر شمس السادات زاهدی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و اولین بانوی دارای مدرک دکتری در رشته مدیریت است.

دکتر مسعود صلواتی نیاسر، عضو هیات علمی دانشگاه کاشان و چهره برجسته نانوی ایران است.

دکتر  سید علی ملک حسینی، پدر پیوند کبد ایران است.

در بخش دانشمندان زیر ۴۰ سال و جوان جایزه البرز به دکتر امیرحسین آبادی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد جایزه البرز اعطا شد.

وی در تلاش است تا با استفاده از هوش مصنوعی روشی را برای تشخیص زودهنگام سرطان دستگاه گوارش ارائه دهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی رشته آسیب‌شناسی ورزشی و تمرینات اصلاحی در دانشگاه آزاد شهرکرد
  • اعطای جایزه البرز به پدر ماهواره ایران و پدر پیوند کبد
  • کمبود یک هزار عضو هیات علمی در دانشگاه فنی و حرفه ای
  • تهران و قم میزبان همایش دین‌، فرهنگ و رسانه‌های نوین شدند
  • برگزاری هفتمین جشنواره ملی اشکواره حسینی در مازندران
  • صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان پارس آباد صحت ندارد
  • جشنواره دانش‌آموزی فرهیختگان جوان ۱۹ اردیبهشت آغاز به کار می‌کند/ ایجاد شبکه پژوهشی قوی و منسجم در بخش دانش‌آموزی
  • سیزدهمین دوره جشنواره نشریات دانشجویی تیتر در دانشگاه فردوسی آغاز شد
  • سیزدهمین دوره جشنواره نشریات دانشجویی تیتر آغاز شد
  • نشست هم‌اندیشی نمایندگان مجلس با هیات رییسه دانشگاه مازندران