Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین – حسن حسن‌زاده: محله دزاشیب، مثل دیگر محله‌های شمال تهران حالا دیگر کمتر نشانی از آن آبادی‌های سرسبز شمیران را حفظ کرده‌ است.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا ببینید

 اما اگر در کوچه و خیابان‌های این محله قدم بزنیم، هنوز هم درختان قدبرافراشته و باغ‌هایی که حال و هوای روزگار گذشته آن را زنده کنند، یافت می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید اولین نکته‌ای که در بررسی تاریخ دزاشیب به ذهن خطور کند، وجه تسمیه یا علت نامگذاری این آبادی کهن است. نامی متفاوت که شباهت چندانی با اسامی دیگر آبادی‌های اطراف خود ندارد. «علیرضا زمانی» تهران‌پژوه به تکرار نام این آبادی در منابع مکتوب اشاره می‌کند: «از نام آبادی دزاشیب می‌توان در کتاب معجم‌البلدان یاقوت حموی که در قرن هفتم هجری به رشته تحریر درآمد است، سراغ گرفت. در این کتاب از آبادی‌ای نام برده می‌شود که در محدوده فعلی آبادی دزاشیب شمیران و یا همین محله امروزی دزاشیب اشاره دارد. اما در معجم‌البلدان و نیز در دیگر کتاب‌های تاریخی نام این آبادی «دزاه قصران» است.»

در سراشیبی امامزاده قاسم(ع)

برای کشف ارتباط نام دزاه قصران با دزاشیب باید سراغ دیگر منابع مکتوب برویم. زمانی می‌گوید: «در دیگر منابع مکتوب تاریخی هم از نام «دزج سفلی» یا «دزاه سفلی» برای اشاره به محدوده فعلی محله دزاشیب استفاده کرده‌اند. در واقع واژگان «دزج» و «دزاه» به معنای «دژ» یا همان قلعه هستند. اکنون برای بررسی این ارتباط باید به محله مجاور دزاشیب یعنی محله امامزاده قاسم(ع) اشاره کنیم. در گذشته به آبادی امامزاده قاسم(ع) که بارگاه مقدس امامزاده قاسم(ع) را در دل خود جای داده است، «دزج علیا» می‌گفتند و به دزاشیب «دزج سفلی». بررسی‌ها نشان می‌دهد که چون آبادی دزاشیب در سراشیبی آبادی امامزاده قاسم(ع) قرار داشت به آن دزج سفلی می‌گفتند. یعنی قلعه‌ای که در سراشیبی امامزاده قاسم(ع) قرار دارد.

اینجا آشوب به پا بود؟

 بخشی از تاریخ هر محله را در نقل‌قول‌ها و روایت‌های شفاهی ساکنان آن محله باید جست‌وجو کرد. در باره علت نامگذاری محله دزاشیب هم روایت‌های دیگری وجود دارد که اغلب سینه به سینه نقل شده و برخی از آنها فاقد اعتبار و سندیت است. زمانی درباره یکی از این روایت‌های نامعتبر که اتفاقا هنوز از زبان برخی از ساکنان دزاشیب شنیده می‌شود می‌گوید:« در برخی از خاطره‌نگاری‌ها و روایت‌های شفاهی، از نام «دزآشوب» هم برای اشاره به آبادی دزاشیب استفاده شده است. عده‌ای گفته‌اند چون در چند منبع مکتوب، خاطره‌نگاری و روایت‌های شفاهی از واژه دزآشوب استفاده شده، پس نام این آبادی در گذشته دزآشوب بوده است، یعنی محلی که در آن آشوب به پا بود. اما بررسی‌های نشان می‌دهد که این روایت سندیت ندارد و دلیل استفاده از این نام در چند منبع مکتوب هم احتمالا به مشکلات موجود در چاپ سنگی نسخه‌های مکتوب برمی‌گردد. بنابراین این روایت نادرست است و نام دزاشیب در واقع به معنای آبادی است که در سراشیبی دزج علیا یا همان آبادی امامزاده قاسم(ع) قرار گرفته است.»

کد خبر 761053 برچسب‌ها محله هویت شهری همشهری محله

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محله هویت شهری همشهری محله امامزاده قاسم ع محله دزاشیب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۷۷۹۵۷۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نامگذاری روزی به نام سروستان گامی برای اعتلای این شهر است

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سعید جاویدی در مراسم بزرگداشت روز سروستان و تجلیل از مفاخر و چهره‌های ماندگار این شهر که شامگاه شنبه در سالن همایش‌های این شهر برگزار شد از کسانی که در راه تعالی این شهرستان تلاش کردند به ویژه خانواده معظم شهدا تجلیل کرد.

امام جمعه سروستان با اشاره به روایت «حب‌الوطن من الایمان» افزود: اینکه مردم سروستان نسبت به پیشرفت وطن خود حساس باشند و آن را ارتقا دهند نشانه ایمان است.

حجت الاسلام سعید جاویدی با بیان اینکه آثار باستانی سروستان مانند کاخ ساسان و بقعه شیخ یوسف نشانه قدمت و عظمت این شهرستان است افزود: از اینکه مردم سروستان صاحب علم و فرهنگ هستند بر خود می‌بالیم.

حجت‌الاسلام جاویدی درخواست ثبت روز ۵ دی بخاطر شهدای عملیات کربلای ۴ به عنوان روز فرهنگ و ایثار شهرستان سروستان را مطرح کرد و ابراز امیدواری کرد که این روز ثبت شود.

امام جمعه سروستان با بیان اینکه نامگذاری روزی به نام سروستان گامی جهت اعتلای این شهر است ابراز امیدواری کرد: روز سروستان در اردیبهشت ماه زمینه پیشرفت و توسعه شهرستان را به وجود آورد.

سروستان مامن عارفان و اندیشمندان علمی است

فرماندار سروستان نیز با بیان اینکه مفاخر این شهرستان در زمینه‌های علمی، فرهنگی، هنری و … باعث افتخار فارس و کشور هستند گفت: سروستان دارای جایگاه رفیعی در سطح استان فارس است و در روز سروستان به عنوان یک روز تأثیرگذار وظیفه داریم ارزش‌های مثبت شهرستان را به نسل بعد انتقال دهیم.

علی‌حسین بهمنی هدف این مراسم را حفظ اتحاد و انسجام و ارتقا شهرستان عنوان کرد و ادامه داد: همه باید در راه پیشبرد اهداف توسعه‌ای شهرستان تلاش کنیم.

بهمنی مهمترین رکن توسعه هر شهرستان را فرهنگ و تمدن آن دانست و گفت: تکریم و تجلیل از شخصیت‌های برجسته شهرستان کاری بسیار ارزشمند است که در این مراسم انجام می‌شود.

وی سروستان را مامن عارفان و اندیشمندان علمی از قبل تا بعد از انقلاب دانست و تاکید کرد: این افراد باید به نسل جوان و دانش‌آموزان معرفی شوند.

فرماندار سروستان در انتها با درخواست از سرمایه‌گذاران جهت سرمایه‌گذاری در شهرستان ادامه داد: هر کس وابسته به شهرستان است باید سرمایه‌اش در بانک‌های سروستان باشد و نسبت به پیشرفت شهرستان خود حساس باشد و احساس مسؤولیت کند.

کد خبر 6090417

دیگر خبرها

  • نامگذاری روزی به نام سروستان گامی برای اعتلای این شهر است
  • رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد
  • لیورپول در سراشیبی نتیجه نگرفتن!
  • قیمت سکه در سراشیبی سقوط
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم(ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه ای انجام می شود
  • دلار در سراشیبی | نزول دلار تا کجا ادامه دارد؟
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم (ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه‌ای انجام می‌شود
  • دولت انتقالی هائیتی در بحبوحه آشوب باندهای خلافکار آغاز به کار کرد
  • ۲۰۲ روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام
  • مسئله‌گی حجاب؛ از بحران داخلی تا بشارت تمدنی