Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-28@10:50:49 GMT

رمزگشایی از نامگذاری محله دزاشیب؛ اینجا آشوب به پا بود؟

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ | کد خبر: ۳۷۷۹۶۹۵۵

رمزگشایی از نامگذاری محله دزاشیب؛ اینجا آشوب به پا بود؟

محله دزاشیب، مثل دیگر محله‌های شمال تهران حالا دیگر کمتر نشانی از آن آبادی‌های سرسبز شمیران را حفظ کرده است.

اما اگر در کوچه و خیابان‌های این محله قدم بزنیم، هنوز هم درختان قدبرافراشته و باغ‌هایی که حال و هوای روزگار گذشته آن را زنده کنند، یافت می‌شود. شاید اولین نکته‌ای که در بررسی تاریخ دزاشیب به ذهن خطور کند، وجه تسمیه یا علت نامگذاری این آبادی کهن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نامی متفاوت که شباهت چندانی با اسامی دیگر آبادی‌های اطراف خود ندارد. «علیرضا زمانی» تهران‌پژوه به تکرار نام این آبادی در منابع مکتوب اشاره می‌کند: «از نام آبادی دزاشیب می‌توان در کتاب معجم‌البلدان یاقوت حموی که در قرن هفتم هجری به رشته تحریر درآمد است، سراغ گرفت. در این کتاب از آبادی‌ای نام برده می‌شود که در محدوده فعلی آبادی دزاشیب شمیران و یا همین محله امروزی دزاشیب اشاره دارد. اما در معجم‌البلدان و نیز در دیگر کتاب‌های تاریخی نام این آبادی «دزاه قصران» است.»

در سراشیبی امامزاده قاسم (ع)

برای کشف ارتباط نام دزاه قصران با دزاشیب باید سراغ دیگر منابع مکتوب برویم. زمانی می‌گوید: «در دیگر منابع مکتوب تاریخی هم از نام «دزج سفلی» یا «دزاه سفلی» برای اشاره به محدوده فعلی محله دزاشیب استفاده کرده‌اند. در واقع واژگان «دزج» و «دزاه» به معنای «دژ» یا همان قلعه هستند. اکنون برای بررسی این ارتباط باید به محله مجاور دزاشیب یعنی محله امامزاده قاسم (ع) اشاره کنیم. در گذشته به آبادی امامزاده قاسم (ع) که بارگاه مقدس امامزاده قاسم (ع) را در دل خود جای داده است، «دزج علیا» می‌گفتند و به دزاشیب «دزج سفلی». بررسی‌ها نشان می‌دهد که، چون آبادی دزاشیب در سراشیبی آبادی امامزاده قاسم (ع) قرار داشت به آن دزج سفلی می‌گفتند. یعنی قلعه‌ای که در سراشیبی امامزاده قاسم (ع) قرار دارد.

اینجا آشوب به پا بود؟

بخشی از تاریخ هر محله را در نقل‌قول‌ها و روایت‌های شفاهی ساکنان آن محله باید جست‌وجو کرد. در باره علت نامگذاری محله دزاشیب هم روایت‌های دیگری وجود دارد که اغلب سینه به سینه نقل شده و برخی از آن‌ها فاقد اعتبار و سندیت است. زمانی درباره یکی از این روایت‌های نامعتبر که اتفاقا هنوز از زبان برخی از ساکنان دزاشیب شنیده می‌شود می‌گوید: «در برخی از خاطره‌نگاری‌ها و روایت‌های شفاهی، از نام «دزآشوب» هم برای اشاره به آبادی دزاشیب استفاده شده است.

عده‌ای گفته‌اند، چون در چند منبع مکتوب، خاطره‌نگاری و روایت‌های شفاهی از واژه دزآشوب استفاده شده، پس نام این آبادی در گذشته دزآشوب بوده است، یعنی محلی که در آن آشوب به پا بود. اما بررسی‌های نشان می‌دهد که این روایت سندیت ندارد و دلیل استفاده از این نام در چند منبع مکتوب هم احتمالا به مشکلات موجود در چاپ سنگی نسخه‌های مکتوب برمی‌گردد؛ بنابراین این روایت نادرست است و نام دزاشیب در واقع به معنای آبادی است که در سراشیبی دزج علیا یا همان آبادی امامزاده قاسم (ع) قرار گرفته است.»

منبع: همشهری

منبع: فرارو

کلیدواژه: قیمت طلا و ارز قیمت موبایل امامزاده قاسم آبادی دزاشیب محله دزاشیب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۷۷۹۶۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنرانی رئیس جمهور در امامزاده حسن(ع) تهران

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور بعد از ظهر امروز پنجشنبه با حضور در اجتماع مردم مناطق جنوب غربی تهران، در صحن امام‌زاده حسن (ع) سخنرانی کرد. به اشتراک بگذارید: https://tn.ai/3075030 درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار ؛ جدیدترین اخبار لحظه به لحظه امروز پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS تلگرام اینستاگرام توییتر   آپارات   سروش   آی‌گپ   گپ   بله   روبیکا   ایتا
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

دیگر خبرها

  • محل دفن افلاطون کشف شد | رمزگشایی طومارهای باستانی از طریق هوش موصنوعی
  • نامگذاری روزی به نام سروستان گامی برای اعتلای این شهر است
  • رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد
  • نامگذاری خیابانی در تهران به نام اولین روزنامه نگار شهید ایران
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم(ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه ای انجام می شود
  • اکسيري که قهرمانان را جاويدان مي کند
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم (ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه‌ای انجام می‌شود
  • دولت انتقالی هائیتی در بحبوحه آشوب باندهای خلافکار آغاز به کار کرد
  • سخنرانی رئیس جمهور در امامزاده حسن(ع) تهران
  • ۲۰۲ روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام