Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست نقد و بررسی «جایگاه شرق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» از سلسله نشست‌های سومین نمایشگاه کتب تاریخ معاصر یکشنبه ۱۵ بهمن در سرای کتاب موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

عباس سلیمی نمین در این نشست گفت: در ارتباط با بحث جایگاه شرق در سیاست جمهوری اسلامی ابتدا باید مشخص کرد منظور از شرق چیست؛ جغرافیایی یا سیاسی؟ بعد از فروپاشی شوروی شرق سیاسی دیگر موضوعیت خود را از دست داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بلوک شرق مضمحل شد و قدرتی دیگر جای آن را نگرفت. برخی به بلوک غرب پیوستند و برخی غیرمتعهد شدند. بنابراین به آن معنا دیگر شرق نداریم، اما مناسب است که ما بحث روابط خودمان را با بلوک شرق مقداری مرور کنیم.

وی افزود: روابط دوران پهلوی با بلوک شرق متأثر از سیاست بلوک غرب بود. هر آنچه که آنها منافع خود می‌دیدند رژیم پهلوی نیز آن را پیاده می‌کرد. در حالی که تبلیغات ضدمارکسیستی رژیم بسیار شدید بود، اما وقتی غرب تصمیم می‌گرفت که با چین روابطش را بهبود ببخشد، پهلوی نیز چنین می‌کرد. این بهانه‌ای بود برای اینکه غرب فاصله چین و شوروی را افزایش دهد. بر اساس دیپلماسی پینگ پنگی تلاش شد با چین روابط پنهانی شکل بگیرد. در این چهارچوب رژیم پهلوی نیز نقش خودش را ایفا می‌کرد ولو این نقش بسیار سطح پایین بوده باشد. رژیم پهلوی با سفرهایی به چین این دیپلماسی را پیگیری کرد. این باعث شد که روابط تجاری ایران و چین نیز دستخوش تغییراتی بشود. آنچه که اهمیت دارد پیروی محض رژیم پهلوی در ارتباط با بلوک غرب است.

سلیمی‌نمین درباره دگرگونی‌های سیاسی عراق گفت: آنچه که در این زمینه حائز اهمیت است تغییراتی است که در عراق رخ می‌داد. عراق به عنوان کشوری که ذیل بلوک شرق تعریف می‌شد و کودتایی در آن بر اساس بلوک شرق صورت گرفت، اهمیت داشت. در عراق عنصری به نام صدام مورد حمایت غرب قرار گرفت و به تدریج توانست کشوری به ظاهر وابسته به شرق را هدایت کند. عراق ظاهراً ارتباطاتی با بلوک شرق داشت، اما در نهان تغییراتش به نفع غرب بود. در این زمینه هم شاه نقش اساسی ایفا کرد. شاه در اجرای پروژه تغییر جایگاه عراق از بلوک شرق به غرب نقش مهمی داشت و حتی جایگاه خودش را تنزل داد. به ویژه در دعوای حساب‌شده درباره بحث اکراد در عراق به این امر پی می‌بریم. با این اهرم عراق را وارد مذاکره کردند. از آنجایی که غربی‌ها به تدریج داشتند صدام را ارتقا می‌بخشیدند شاه ناگزیر به پذیرش این تحقیر بود.

این تاریخ‌پژوه افزود: این تغییرات منجر به آن شد که پس از فروپاشی رژیم پهلوی، صدام بتواند شرایط را تغییر دهد. او تلاش می‌کرد تا جای محمدرضا پهلوی را در سیاست غرب بگیرد. از روز ۲۳ بهمن همکاری گسترده بین صدام و آمریکایی‌ها صورت می‌گیرد برای اینکه بتوانند تحولی را که در ایران صورت گرفته است، با مخاطرات جدی مواجه کنند. آنها گروه‌های پایبند به شاه را مسلح کردند. این درآن مقطع قابل فهم نبود؛ یعنی سیاست دیپلماسی کاملاً سری و پنهانی بود.

او درباره روابط ایران و شوروی بعد از انقلاب گفت: روابط با اتحاد جماهیر شوروی تا حد زیادی متأثر از کمک‌های تسلیحاتی بود که به عراق داده می‌شد. ایران کاملاً در این زمینه تحریم بود. عراق به تدریج هم تسلیحات شرقی دریافت می‌کرد هم غربی. این امر باعث سردشدن روابط می‌شد. ایران علاوه بر مسئله عراق که رویارویی میان ایران و بلوک شرق را رقم می‌زد، مشکلات دیگری هم در ارتباط با بلوک شرق داشت؛ از جمله در ارتباط با حزب توده.

سلیمی‌نمین افزود: گرچه این حزب در سال‌های اول انقلاب اسلامی به نوعی با نهضت امام (ره) همراه بود ولی از آنجایی که سابقه‌ای غیرقابل‌اعتماد داشت، هرگز مورد اعتماد جمهوری اسلامی ایران قرار نگرفت. به شعارهای همراهی حزب با انقلاب اسلامی اعتماد نمی‌شد. در سال ۱۳۶۱ جمهوری اسلامی ایران مواضع تندی را درباره فعالیت حزب توده اتخاذ کرد. حکومت علاوه بر اینکه حزب توده را منحل کرد و مقامات این حزب (از جمله فرمانده نیروی دریایی ایران) را دستگیر کرد، مدعی شد که شوروی تلاش کرده در ایران کودتا کند. تحلیل پنهان حزب این بود که جمهوری اسلامی نمی‌تواند کشور را اداره کند و به همین دلیل تصمیم به کسب قدرت گرفتند. روابط مسکو و تهران شکننده بود. اولین کشتی‌ای که ایران زد متعلق به اتحاد جماهیر شوروی بود. یعنی وقتی که اولتیماتوم داده شد که در صورت حمله عراق به نفت‌کش‌ها، ایران نیز حمله می‌کند این اتفاق افتاد.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران درباره جهان تک‌قطبی گفت: بحث اصلی ما مربوط به دورانی است که اتحاد شوروی فروپاشید و تغییراتی در سطح جهان صورت گرفت. آمریکایی‌ها شروع به یکه‌تازی کردند و جهان تک‌قطبی شد. سیاست‌های تحریمی در این زمان افزایش پیدا کرد. آمریکایی‌ها از همان ۲۳ بهمن برای براندازی تلاش می‌کردند. آن‌ها سرنگونی جمهوری اسلامی را از راه‌های مختلف امتحان کردند. این بحث مطرح می‌شود که آیا ما باید در برابر این فشارها هیچ راه حلی را برای برون‌رفت پیدا نکنیم؟ منتظر بمانیم رابطه‌مان تغییر کند؟ برخی در ایران چنین تحلیلی داشتند. یعنی معتقد بودند این فشارها گذرا هستند و تمام می‌شوند.

وی افزود: این تصور لاقل بر اساس روند تاریخی سست‌بودن خودش را کاملاً آشکار ساخته است. سیاست‌ها علیه استقلال ایران شدت گرفته است. برخی حرکتی مدنی مانند تسخیر سفارت آمریکا را عامل ضدیت آمریکا با ایران تلقی می‌کنند که تحلیل نادرستی است. سندی وجود دارد که نشان‌دهنده بحثی میان دکتر ابراهیم یزدی و کاردار سفارت آمریکاست. عباس امیرانتظام این سند را در خاطراتش نقل می‌کند. ابراهیم یزدی طی دو جلسه به شدت علیه آمریکا و اسرائیل و عراق سخن گفته است؛ آنها را متهم می‌کند به اینکه همه تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا غرب ایران را جدا کنند. کاردار سفارت آمریکا نمی‌تواند در برابر سخنان یزدی از خودش دفاع کند. می‌بینیم که حتی جریان نهضت آزادی که مایل نبود نسبت به اعمال ضدایرانی غرب موضع بگیرد در اینجا چنین می‌کند.

سلیمی‌نمین درباره رابطه ایران و آمریکا گفت: این استدلال که برخی می‌گویند بعدها ایرانیان اقداماتی علیه آمریکا شکل دادند و باعث دشمنی با آمریکا شدند نادرست است. آنچه که مسلم است این است که سیاست آمریکا در قبال ایران خصمانه بوده است. برخی گرایش‌ها در ایران این امر را ناشی از سوءتفاهم می‌پنداشتند که اگر با آن‌ها مذاکره کنیم می‌توان سوءتفاهم را برطرف کرد. آن‌ها معتقد بودند که ایران و آمریکا دارای ارتباط سنتی دارای پیشینه هستند و می‌توانند به آن استمرار ببخشند. این بحث در تداوم دشمنی‌های آمریکایی‌ها نقش جدی‌تری ایفا می‌کرد. وقتی می‌دیدند که هر فشاری وارد کنند ایران از مسیر گرایش به غرب خارج نمی‌شود، طبیعتاً فشار را افزایش می‌دادند. اینکه چرا در طول این مدت با آمدن دولت‌های مختلف نتوانستیم از گزینه‌های گوناگون در تأمین منابع تجاری استفاده کنیم به عواملی مختلفی برمی‌گردد. به ویژه بعد از افزایش قیمت نفت، تجارت گسترده میان ایران و غرب رقم خورد. وقتی روابط گسترش یافت بسیاری از تاجران به سود رسیدند و روابطی فرهنگی نیز شکل گرفت. تاجران از این امر استقبال می‌کردند.

این پژوهشگر تاریخ در پایان سخنانش گفت: دلیل دیگر موقتی‌پنداشتن بحث تعارضات ایران و آمریکا بود. عامل بعدی فشار روانی‌ای بود که رسانه‌های غربی وارد می‌کردند تا ایران از طریق کشور دیگری غیر از غرب فعالیت نکند. آنچه مسلم است این است که امروز نه تنها از گزینه‌های مختلف استفاده نمی‌کنیم بلکه تلاش نکردیم که در منابع تجاری تفاوت ایجاد کنیم. همچنان دوباره به طرف شرکت‌های غربی می‌رویم. این در جهان نوعی بی‌اعتمادی نسبت به ما ایجاد می‌کند. متأسفانه این رویکرد که منابع متفاوتی داشته باشیم در بسیاری از جریانات سیاسی وجود نداشته است. می‌خواهم بگویم تنوع منابع پیش رو می‌تواند منافع ملی را تقویت کند. تنوع منابع کشور به معنای وابستگی نیست بلکه به معنای جلوگیری از اهرم فشارشدنِ نیازهاست.

کد خبر 6014892 فاطمه میرزا جعفری

منبع: مهر

کلیدواژه: محمدرضا پهلوی عباس سلیمی نمین رژیم پهلوی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران دهه فجر کتاب و کتابخوانی انقلاب اسلامی ایران نهاد کتابخانه های عمومی کشور دهه فجر معرفی کتاب چهل و یکمین جایزه کتاب سال هجدهمین جشنواره شعر فجر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اسرائیل فلسطین رژیم صهیونیستی دفاع مقدس انتشارات سوره مهر انتشارات شهید کاظمی جمهوری اسلامی آمریکایی ها بلوک شرق سلیمی نمین رژیم پهلوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۹۶۸۳۱۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش گرایش مردم به لیست‌ها در دور دوم انتخابات مجلس

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی گفت: به نظر می‌رسد مردم با توجه به اینکه در دور قبل به لیست‌ها توجه چندانی نداشتند و کاندیدای‌های خود را فارق از فهرست‌ها انتخابات کردند، در مرحله دوم به دلیل اینکه فرصت کمتری برای بررسی و شناسایی وجود دارد، گرایش و توجه بیشتری به لیست‌ها داشته باشند.

حمیدرضا ترقی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به آرایس سیاسی فهرست‌ها در مرحله دوم دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: به طور طبیعی و طبق تجربیات گذشته میزان مشارکت در دور دوم انتخابات کمی کاهش پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه ۴۵ نماینده باقی مانده منتخب در این مرحله از انتخابات، می‌توانند نقش تعیین کننده‌ای در سرنوشت مجلس داشته باشند، اذعان کرد: در این میان به طور ویژه نمایندگان تهران نقش موثرتری خواهند داشت و امیدواریم مردم با توجه به شرایط سخت اقتصادی از تأثیر مجلس در سفره، معیشت و شرایط اقتصادی آگاهی داشته باشند و با مشارکت خوب خود مجلسی قوی را تشکیل دهند که هم به مشکلات و مسائل اجتماعی و هم به مسائل اقتصادی مردم نظر مطلوب‌تری داشته باشد.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی تاکید کرد: در مجموع میزان مشارکت به حد دوره اول نخواهد رسید اما در حد قابل قبولی خواهد بود که بتواند مجلس را کامل کند و برآیند فراگیر برای تأثیرگذاری بر نظام قانونگذاری کشور باشد.

وی در ادامه به فهرست‌های ارائه شده اشاره کرد و افزود: عمده نامزدهای باقی مانده مربوط به سه ائتلاف شورای ائتلاف، شورای وحدت و امنا هستند و در این بین حزب موتلفه اسلامی هم به صورت مستقل فهرست انتخاباتی ارائه می‌دهد که البته مشترکاتی با شورای ائتلاف، شورای وحدت و امنا دارد.

ترقی ادامه داد: در مجموع به نظر می‌رسد مردم با توجه به اینکه در دور قبل به لیست‌ها توجه چندانی نداشتند اما احتمالاً در مرحله دوم به دلیل اینکه فرصت کمتری برای بررسی و شناسایی وجود دارد، گرایش به لیست‌ها تا حدودی بیشتر خواهد شد.

وی اضافه کرد: همچنین به نظر می‌رسد رقابت در این مرحله بیشتر در درون جریان اصولگرایی و انقلابی صورت گیرد؛ هر چند نتیجه انتخابات این مرحله هر چه که باشد غالب نمایندگان از طیف جریانات اصولگرایی در مجلس خواهند بود.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با اشاره به اختلاف سلایق جریان‌های اصولگرایی یادآور شد: منشأ بخشی از اختلافات روش اولویت بندی مسائل در مدیریت مجلس است که شاهد بودیم؛ اگر بتوانیم چنین مواردی را به حداقل برسانیم و اولین‌های مقام معظم رهبری را ملاک بررسی‌های مجلس قرار دهیم، اختلاف نظرها به طور طبیعی برطرف می‌شود.

وی با بیان اینکه تأکیدات مقام معظم رهبری بر حفظ وحدت و پرهیز از رفتارهای غیراخلاقی موجب می‌شود زمینه وحدت و انسجام در مجلس افزایش پیدا کند، خاطر نشان کرد: مهمترین مسئله پس از ورود نمایندگان جدید به مجلس، انتخاب هیئت رئیسه است که اگر از آن عبور کنیم وحدت و انسجام به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.

کد خبر 750582

دیگر خبرها

  • امام جمعه بلوک براثر سانحه تصادف درگذشت
  • افزایش گرایش مردم به لیست‌ها در دور دوم انتخابات مجلس
  • روزی که شوروی پشت مزدوران را در ایران خالی کرد / پاسخ بختیار به ادعای رضا پهلوی / تصاویر رنگی آلمان‌ها از نبرد استالین گراد / گرامافونی که ایرانی‌ها ۱۲۰۰ سال پیش ساختند / آبادان در بیش از یک قرن پیش
  • تاریخچه آتش‌سوزی، پیوست ساخت‌وسازها باشد/بیمه در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کند
  • عضو خبرگان رهبری: اگر گفته‌های ما منطقی باشد مردم به سمت دین گرایش پیدا می‌کنند
  • قیمت دینار عراق امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • گشایش نمایشگاه موزه عبرت در شیروان
  • ببینید | سخنان شاپور بختیار در مورد شخصیت و سبک زندگی امام خمینی در جلسه‌ی شورای امنیت حکومت پهلوی
  • آیت‌الله حسینی بوشهری: اگر گفته‌های ما منطقی باشد مردم به سمت دین گرایش پیدا می‌کنند
  • زبانزد شدن تجمل‌گرایی اشرف خواهر شاه + عکس و سند