Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@04:42:55 GMT

بررسی تطبیقی آثار عدالت در اسلام و حقوق بشر

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۴۰۳ | کد خبر: ۳۹۹۸۹۳۳۷

بررسی تطبیقی آثار عدالت در اسلام و حقوق بشر

ایسنا/همدان عضو هیأت علمی گروه حقوق دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: عدالت مانند توحید، یکی از مقیاس‌های ارزیابی حقوق بشر است.

میثم نوروزی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه عدالت ضابطه غالب بر جهان خلقت است، اظهار کرد: نظام کائنات بر پایه عدل پابرجا است و در قلمرو تدبیر و اجتماع، دادگری و اقامه عدالت قدیمی‌ترین هدفی بوده که پیوسته در فکر و خاطر دانشمندان و مصلحت‌اندیشان اجتماعی بوده که نظام‌های حقوقی، با وجود تفاوت برداشت‌ها، در اصل عدالت به‌عنوان مبنای حقوق بشر توجه خاصی دارند اما در نظام اسلامی، این عقیده معنای واضح‌تری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه عدل همچون توحید در همه مسائل اعتقادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حقوقی نظام اسلامی وجود دارد، افزود: هدف دین ساماندهی روابط اجتماعی براساس قانون عدل تبیین می‌شود و در این نظریه، همان‌طور که پیامبران الهی مأمور هستند تا عدالت را اجرا کنند، مردم به‌تبعیت از آنها مکلف هستند تا در راستای اجرای عدالت کوشش کنند همانطور که آیه ۱۴۶ سوره آل عمران اشاره شده تعداد زیادی از مردان بزرگ و دلاور در کنار پیامبران برای اجرای عدالت با ظالمان مقابله کرده‌اند.

عضو هیأت علمی گروه حقوق دانشگاه بوعلی‌سینا بیان کرد: در مورد عدالت اجتماعی باید توجه داشت که عدالت اجتماعی از جذاب‌ترین شعارهای مکاتب بشری در طول تاریخ بوده و در دهه‌های اخیر نیز یکی از مهمترین موضوعاتی است که دانشمندان علوم اجتماعی به آن توجه دارند که این مسأله ناشی از رویکرد واقع‌بینانه همه رشته‌های علوم انسانی به فرآیند نابرابری در جهان بوده و در عصر حاضر، اصلی‌ترین علت بحران‌های جوامع بشری در نابرابری اجتماعی و بی‌عدالتی ریشه دارد.

وی با بیان اینکه چشم‌انداز حیات بدون عدالت، تاریک جلوه می‌کند، ادامه داد: جغرافی‌دانان نیز در دهه‌های پیشین بیش از گذشته به تأثیر عدالت اجتماعی و نابرابری در مورفولوژی و سازمان‌یابی فضایی شهرها توجه دارند و جان استوارت میل، نخستین کسی است که اصطلاح عدالت اجتماعی را به معنای امروزی به کار برد و طبق نظر او عدالت اجتماعی یعنی جامعه، رفتار یکسانی با همه‌کسانی داشته باشد که شایستگی دارند همچنین دیوید اسمیت نیز نخستین جغرافی‌دانی بود که به رفاه و عدالت اجتماعی اشاره کرد.

نوروزی تصریح کرد: تعریف عدالت در بیان نویسندگانی مانند هاروی به‌عنوان مجموعه‌ای از اصول در نظر گرفته‌ می‌شود که برای حل‌وفصل دعاوی متضاد به وجود آمده است و عدالت اجتماعی نیز در واقع کاربرد خاص این اصول برای غلبه بر تعارضاتی است که لازمه همکاری اجتماعی برای پیشرفت افراد است و مفهوم عدالت اجتماعی برخلاف تصور رایج، مفهومی به‌غایت ذهنی و سیال است به‌طوریکه مضمونی عینی، مشخص و قابل‌قبول برای همگان تصور نمی‌شود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در حقوق بشر غربی ‌در بیشتر موارد مساوات برابر با عدالت در نظر گرفته‌شده و به‌ویژه این مسأله در حقوق جنسیتی، ازدواج و حقوق کودکان مشهود است و مهمترین آثاری که بر عدالت مقرر هستند شامل شکل‌گیری جامعه آرمانی بوده که در نگرش توحیدی، عدالت پس از توحید جوهره اصلی حقوق بشر به حساب می‌آید و این استنباط می‌تواند حقوق بشر را از وضعیت مطلق‌گرایی بیرون ساخته و با حقیقت سازگار سازد.

وی با بیان اینکه فلسفه حقوق بشر در اصل تأمین عدالت است، گفت: حقوق بشر به نظم اجتماعی رنگ عدالت می‌بخشد و به نفع انسان‌های آسیب‌پذیر نظام‌های حقوقی را عادلانه می‌سازد و اسلام یک نظام ایده‌آل است که در آن از سویی، جامعه الگو به تصویر کشیده می‌شود تا مردم آن را سرمشق خود قرار دهند و از سوی دیگر جایگاهی شایسته و ویژه‌ برای مردم ساخته می‌شود تا در یک نظام ارزشی نقش‌آفرینی کنند و دارای حق و تکلیف باشند.

نوروزی افزود: هنگامی که حاکم خود را وقف عدالت کند و جامعه بر پایه عدل انتظام یابد، مدینه فاضله یا جامعه آرمانی ایجاد می‌شود و علت این است که اقامه عدالت، مقیاس راستی و صحت عمل حکومت است و سیاستمدار جامعه موظف است، روابط اعضای جامعه را براساس عدل نظام‌مند سازد همچنین عمل خاص دولت‌ها مقابله با حق‌کشی و محافظت از عدالت اجتماعی بوده و جامعه نمونه اسلامی، خصلت‌هایی دارد که یکی از آنها ضمانت حقوق بشر و احقاق حق است.

وی با بیان اینکه تکامل اجتماعی یکی دیگر از آثار مقرر بر عدالت است، خاطرنشان کرد: اسلام نظامی است اجتماعی، که فضیلت پسندیده را در سعادت انسان‌ها می‌بیند و حقیقت شریعت دین و اهتمام پیامبران الهی این است که مردم با بهره‌گیری از تعلیم دین و میزان حق و باطل، خود به اقامه قسط و عدل بپردازند چراکه عدالت زمینه‌ساز همیاری و شرط تکامل اجتماعی است.

نوروزی ادامه داد: روح عدالت که در حقوق بشر نهفته است، از اعماق عدالت‌خواهی اسلام سرچشمه می‌گیرد و طبع فردگرایی و اصالت فرد را در قلمرو حقوق بشر بی‌اعتبار می‌سازد و به آن طینت عادلانه می‌دهد. عدالت مانند توحید، یکی از مقیاس‌های ارزیابی حقوق بشر است و به عبارت دیگر به هیچ وجه حقوق بشر نمی‌تواند از حیطه عدالت خارج باشد به همین علت اصرار بر اجرای عدالت به‌منزله یک آیین سیاسی همواره فکر و خیال عالمان را درگیر خودساخته است.

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دانشگاه بوعلی سینا حقوق بشر عدالت نوروز ۱۴۰۳ استانی اجتماعی نوروز استانی اقتصادی عدالت اجتماعی حقوق بشر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۹۹۸۹۳۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدیران موفق استان بوشهر در اجرای قوانین تشویق شوند

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری چهارشنبه شب در نشست شورای اداری استان بوشهر با گرامیداشت سالروز شهادت شهید مطهری و روز کارگر اظهار داشت: عدالت قوام بقا یک نظام است و عدل مایه بقا یک نظام و سلامت حرکت یک نظام به سمت اهداف خود است.

نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه بوشهر افزود: عدالت به معنای قانون مداری و حرکت حسب قانون و انجام به موقع هر کار در بستر و منظومه قانون است.

وی بیان داشت: در واقع اگر کسی خلاف قانون عمل نماید یا حرکتی کند که در مسیر قانون نباشد این از منظومه عدالت خارج شده و بی تردید ضربه سخت به شخصیت مجموعه، و در کلان به هندسه و جغرافیای نظام وارد می‌کند.

آیت الله صفایی بوشهری ابراز داشت: تمام بزرگان عرصه محاسبات عناوین انسانی بیان کردند، بین ظلم و عدل شیء سومی نیست یعنی اگر انسان عدالت به خرج ندهد خود عدم اجرای عدالت ظلم است.

امام جمعه بوشهر گفت: در نظام اسلامی تمام ارکان نظام به ویژه حوزه اجرا که کاملاً نظام مردمی را مدیریت می‌کند باید مظهر عدل نظام اسلامی باشد و تجلی عدالت به گونه‌ای باشد که مردم طعم آن را از سوی مسئولان بچشند.

وی بیان داشت: امام راحل و مقام معظم رهبری روی تحقق و تجلی عدالت بسیار تاکید کرده اند.

آیت الله صفایی بوشهری با بیان اینکه دیوان عدالت اداری کشور یکی از ثمرات انقلاب اسلامی ایران است و رشد و نظارت و توسعه فزاینده ای در عرصه جعل و انشا قانون پیدا کرده و نسبت بر نظارت بر حسن اجرای قانون و رسیدگی به امور مبنایی و مقصدی شکایات دارای وظایف خطیری است گفت: یکی از توفیقات دیوان بروز بودن در عرصه رسیدگی به پرونده‌ها است و با وجود کمیسیون‌ها، تمامی پرونده‌های عدالت اداری کشور ظرف یک هفته به پایان می‌رسد. این نشان از تسلط بر قانون و اجرای سریع آن است.

امام جمعه بوشهر گفت: دیوان عدالت اداری یک فرصت است هم مراقبت از اجرای عدالت می‌کند و خود مظهر عدالت است.

نماینده ولی‌فقیه در استان بوشهر خاطرنشان کرد: بسیاری از تخلفاتی که رخ می‌دهد به جهت عدم اطلاع از وضع قانون یا اطلاع از قوانین جدید است، که توسط مسئولان اجرایی گاهی صورت می‌گیرد به ویژه در تخصیص و هزینه کرد اعتبارات. بنابراین آموزش‌های لازم قبل از حضور در منصب برای همه مسئولین الزامی است که نه خود شخص آسیب ببیند و نه آسیب برساند.

آیت الله صفایی بوشهری ابراز داشت: در یک سال گذشته که کتابچه تفریق بودجه را مطالعه کردم بیش از ۹۰ درصد از تخلفات به علت عدم اطلاع از قوانین بود. بنابراین برای پیشگیری از این موضوع آموزش‌های لازم قبل از ورود به مسئولیت بسیار لازم است.

امام جمعه بوشهر گفت: وضع قوانینی که این قوانین به شکل موجبه جزئیه هستند و این قانون با قانون کلی آن هماهنگ نیست، باعث شده تا در جعل قوانین چه ملی و چه استانی با تزاحم قانونی یا تعارض قانونی مواجه شویم، به همین خاطر باید به مجموعه جغرافیای قوانین مسلط بود.

آیت الله صفایی بوشهری تصریح کرد: بسیاری از مدیران بسیار موفق هستند هم از جهت اطلاعات و هم اجرا؛ لازم است مدیران موفق در عرصه اجرای قوانین تشویق شوند. همچنین در کنار این کار، کارگاه‌های آموزشی توسط کار ویژه‌ها برگزار شود

کد خبر 6094781

دیگر خبرها

  • تعیین ۳۵ شعبه دیوان عالت اداری به حوزه کار + تصویر
  • مدیران موفق استان بوشهر در اجرای قوانین تشویق شوند
  • مدل دانشگاه آزاد برای رسیدن به توانایی گروهی، شبکه سرای نوآوری است
  • توجه همزمان به حقوق و مطالبات کارگری و کارفرمایی در نظام اسلامی
  • جایگاه معلم در سند تحول بنیادین کجاست؟
  • کدام فیلم‌های سینما به جامعه کارگری ادای دین کردند؟
  • دیوان‌عدالت، رای به ابطال مصوبه افزایش حقوق کارگران می‌دهد؟/ میرغفاری: مزد ۱۴۰۳ مشروعیت خود را بین جامعه کارگری از دست داده است
  • بررسی ۱۰ هزار پرونده شکایت کارگران در کردستان
  • تشکیل سه پرونده برای بررسی امکان ابطال مصوبه حقوق و دستمزد کارگری ۱۴۰۳ / تبدیل حکم اعدام بابک زنجانی به ۲۰ سال حبس
  • برای تحقق هرچه بیشتر عدالت اجتماعی در کشور چه باید کرد؟