Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@15:54:22 GMT

شکوه عظمت ایران باستان را در هرسین نظاره کنید

تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۴۰۳ | کد خبر: ۴۰۰۰۳۵۵۷

شکوه عظمت ایران باستان را در هرسین نظاره کنید

ایسنا/کرمانشاه شهرستان هرسین با داشتن آثار تاریخی مهمی همچون گنج دره، چندین گوردخمه، مجموعه ثبت جهانی شده بیستون، ساعت آبی سنگی و ده‌ها اثر تاریخی دیگر شکوه عظمت ایران باستان را جلوه گری می کند.

داریوش کیانی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی  و گردشگری شهرستان هرسین، در گفت و گو با ایسنا، بااشاره به جاذبه های تاریخی متعدد در این شهرستان، اظهارکرد: اهمیت این آثار به گونه ای است که برخی از آنها  جزو مهمترین آثار تاریخی دنیا قرار گرفته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی یکی از این آثار تاریخی مهم را محوطه باستانی گنج دره دانست و افزود: گنج دره در هشت کیلومتری شهر هرسین و در مجاورت روستای قیسوند و داخل دره ای قرار دارد که یک گذرگاه طبیعی است. گذرگاهی که در اطراف آن کوه های کشیده ای وجود دارد و در دوره پارینه سنگی و بعد هم در دوره نوسنگی اهمیت داشته است.

رئیس میراث فرهنگی هرسین با بیان اینکه گنج دره یکی از محوطه های باستانی مهم دنیاست، تصریح کرد: در گنج دره ۱۲ لایه فرهنگی وجود دارد، یعنی از بیش از ۱۰ هزار سال قبل ۱۲ دوره انسان نسل به نسل در آن زندگی می کرده  و تاکنون حدود ۱۰۰ تاریخ نگاری برای گنج دره انجام شده که در بین محوطه های تاریخی دیگر منحصربفرد و نشان از اهمیت آن دارد.

وی تاکید کرد: مطالعات نشان داده که در گنج دره دامپروری رایج بوده، بگونه ای که بقایای بز و بزغاله در این مکان کشف و مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و حتی اثر سُم بز نیز روی برخی خشت های گلی برجای مانده وجود دارد که نشان می دهد دراین مکان برای اولین بار در دنیا بز اهلی شده است.

کیانی به وجود تعدادی گوردخمه در این شهرستان هم اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین این گوردخمه ها، مجموعه گوردخمه های اسحاق وند معروف به فرهاد تاش است که سه گوردخمه در دل یک کوه در روستایی به همین نام قرار گرفته اند.

به گفته این مسئول، عده ای این گوردخمه ها را مربوط به  دوره مادها  و برخی دیگر مربوط به دوره هخامنشی می دانند و حتی عده ای معتقدند که گوردخمه اصلی محل دفن گئومات مغ بوده است. 

وی در ادامه از مجموعه ثبت جهانی شده بیستون هم به عنوان شکوهی از ایران باستان در این منطقه نام برد و گفت: کتیبه بیستون بزرگترین سنگ نوشته جهان از جمله آثار تاریخی مربوط به دوره هخامنشیان است که در در زمان داریوش اول در دل کوه بیستون در فاصله ۳۰ کیلومتری از شهر کرمانشاه ساخته شده است.

رئیس میراث فرهنگی هرسین افزود: تقدس کوه بیستون، شرایط آب و هوایی مطلوب و قرار گرفتن آن در مسیر کاروانیانی که از فلات مرکزی ایران به بین النهرین می رفتند، باعث شد تا داریوش کبیر دستور دهد این اثر را برای نمایش قدرتش به آیندگان در این نقطه بسازند.

وی توضیح داد: بیستون یکی از اسناد تاریخی مهم در دنیاست که در آن شرح و تصویر پیروزی های داریوش بزرگ در مقابل گئومات مغ و به بندکشیدن یاغیان درآمده است. سنگ نوشته بیستون به سه نسخه زبان فارسی باستان، عیلامی و اکدی به خط میخی نگاشته شده و عاملی برای رمز گشایی از خط میخی باستان بوده است.

کیانی ادامه داد: در اطراف این کتیبه باستانی ۱۷ اثر تاریخی دیگر وجود دارد که به ثبت ملی رسیده اند که از جمله آنها می توان به نیایشگاه مادی، غارهای مرخیل و شکارچیان، سنگ بلاش، کاخ بیستون، تندیس هرکول، نقش مهرداد اشکانی، سنگ نگاره گودرز، فرهاد تراش، کاروانسرای ایلخانی و ...اشاره کرد.

وی در ادامه یکی دیگر از آثار تاریخی مهم در این شهرستان را مجموعه آثار ساسانی واقع در پارک سراب شهر هرسین عنوان کرد و گفت: در این پارک ساعت شگفت  انگیز آبی سنگی وجود دارد که  قدمت آن به دوره قبل از اسلام(احتمالا ساسانیان) باز می گردد و در گذشته به عنوان وسیله ای برای تقسیم آب کشاورزی از آن استفاده می شده است.

رئیس میراث فرهنگی هرسین تاکید کرد: درکنار این ساعت آبی سنگی، حجاری های ساسانی یا فرتاش قرار گرفته که در دامنه کوه دیوانگاه است. در این اثر بخشی بزرگی از کوه تراش خورده و صاف شده و گویا قرار بوده که در آنجا کتیبه ای ساخته شود، اما بنا به دلایل نامعلومی انجام نشده است.

وی افزود: در بخش شرقی ساعت سنگی هم بقایایی از یک پلکان سنگی پیداست که آنطور که منابع قدیمی می گویند شبیه پلکان های پاسارگاد بوده که متاسفانه امروزه تقریبا صاف شده است. در بالای این پلکان طاقی سنگی وجود دارد که بنظر می رسد در گذشته قرار بوده که یک کاخ در این محل احداث شود، اما به سرانجام نرسیده است.

به گفته این مسئول، مجموعه آثار ساسانی درداخل پارک سراب هرسین در  میان انبوهی از درختان و سرابی که آب آن به شکل نهری در بین درختان جاری است واقع شده که فضایی رویایی را ترسیم کرده است.

کیانی از بنای تاریخی پاقلعه در داخل شهر هرسین، گوردخمه سرخ ده، سراب برناج، سراب نجوبران، روستای هدف گردشگری سرماج و نژیوران و... به عنوان دیگر آثار تاریخی این شهرستان نام برد.

وی با بیان اینکه مردم شهر هرسین در هنرهای دست ساز هم پیشینه ای قوی دارند، عنوان کرد: گلیم یکی از هنرهای اصیل مردمان این منطقه است که باعث شده در سالهای گذشته هرسین به عنوان شهر ملی گلیم ایران به ثبت برسد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: كرمانشاه استانی فرهنگی و هنری بيستون آثار تاریخی نوروز ۱۴۰۳ استانی اجتماعی نوروز ۱۴۰۳ استانی فرهنگی و هنری استانی اقتصادی میراث فرهنگی آثار تاریخی تاریخی مهم شهر هرسین گنج دره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۰۰۰۳۵۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهیه نقشه مناطق مستعد و دارای سابقه آتش‌سوزی در مراتع ضرورت است

فرماندار شهرستان هرسین بر تهیه نقشه مناطق دارای سابقه آتش‌سوزی به منظور پیش‌بینی راهبردهای پیشگیرانه و بعنوان‌ یک پدافند غیر عامل تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، ابوطالب ایتوندی امروز _ پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت _ در اولین جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران اظهار کرد: امیدوارم امسال نیز مانند سال گذشته در میزان تصادفات شاهد کاهش آمارها باشیم.

وی افزود: تهیه نقشه مناطق دارای سابقه آتش سوزی به منظور پیش بینی راهبردهای پیشگیرانه و به عنوان یک پدافند غیر عامل ضروری است، و با اجرای این روند می‌توان با راهبردهای پیشگیرانه، تجهیز دهیاری‌های منطقه به امکانات اطفا حریق، اطلاع رسانی و هشدارهای به موقع به کشاورزان، عشایر و روستاییان آنان را از خطرات احتمالی آگاه کرد.

فرماندار هرسین خواستار استاندارد سازی و بروز نمایی آموزش‌های اطفا حریق برای روستاییان و استفاده از ظرفیت گروه‌های روستا دار محیط زیست برای مهار آتش سوزی شد.

وی تصریح کرد: نوسازی کلیه علائم، تابلوها، ایجاد شیارهای لرزاننده در مسیرهای پیش بینی شده، ایجاد و توسعه روشنایی معابر شهری و روستایی و همچنین محورهای مواصلاتی از دیگر مصوبات این جلسه بود.

ایتوندی همچنین از ادارات متولی خواست با آموزش عمومی و فرهنگ سازی مؤثر از وقوع آتش سوزی در مراتع و اراضی کشاورزی پیشگیرانه نمایند، و افزود: آمادگی دستگاه‌های خدماتی و هشدار به دهیاری‌ها با توجه هشدارهای اخیر هواشناسی، مسیل‌ های پر خطر شهرهای هرسین، بیستون و روستاهای بخش‌های مرکزی و بیستون شناسایی و توسط ادارات مربوطه به صورت روزانه مورد بازدید و رصد قرار می‌گیرند.

کد خبر 750222

دیگر خبرها

  • آثار تاریخی مکشوفه در گذر کمرزرین، گویاترین زبان تاریخ اصفهان است
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • تصاویری دیدنی از زنده شدن آبشار‌های کوه معروف بیستون (فیلم)
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • (تصاویر) روستای تاریخی فهرج؛ گنجینه‌ای از جلال و شکوه ایران
  • تهیه نقشه مناطق مستعد و دارای سابقه آتش‌سوزی در مراتع ضرورت است
  • از طاقبستان تا بیستون همسفر با رادیو ایران
  • برگزاری نمایشگاه نقاشی در حمام تاریخی شیخ سلماس
  • سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری