Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، اصلاح و تقویت همه‌جانبه بازارهای مالی در اقتصاد کشور، جزو اصلی‌ترین محورهای اقتصاد مقاومتی به شمار می‌آید که در سیاست‌های 24 گانه ابلاغی مقام معظم رهبری نیز در بند نهم با ذکر عبارت «اصلاح و تقویت همه‌جانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی» به آن پرداخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اصلاح و تقویتی که باید نتیجه آن در بخش واقعی اقتصاد هویدا گردد و از این رو، تمرکز بر این محور، با شعار سال جدید، یعنی بهبود تولید و اشتغال نیز کاملاً سازگار است.

*کم‌عمقی بازارهای مالی در ایران

اصطلاح عمق کم که در ادبیات مالی اصطلاحی پرکاربرد محسوب می‌شود به معنای تأثیرپذیری بالای بازار از ورود و خروج نقدینگی و در کلامی دیگر، تاب‌آوری پایین بازار در مقابل اتفاقات پیرامونی و ریسک‌های کوتاه‌مدت است.

عوامل متعددی بر کاهش عمق بازارهای مالی تأثیر می‌گذارند که عمده‌ترین آن کمبود نقدینگی، ضعف اساسی در ساختار نهادهای مالی، نقصان قوانین بازار، آگاهی پایین فعالان بازار، کمبود تنوع ابزارهای مالی و به‌صورت عمده، مشکلات ساختاری اقتصاد کشور از جمله دستوری و دولتی بودن ساز و کارهای اقتصاد است.

عمق کم بازار ثانویه بورس در ایران موجب شده تا رغبت شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران به حضور در این بازار و افزایش فعالیت‌های مالی حداقل شود و نتیجه آن سهم کم بازار سرمایه از نظام تأمین مالی کشور و فشار به بانک‌ها است.

*فاصله معنادار بخش حقیقی و غیرحقیقی اقتصاد ایران

نقصان شدید در کارکرد نهادهای ناظری همچون سازمان بورس، شرکت بورس، شرکت فرابورس و سپرده‌گذاری مرکزی در کنار عدم وجود نهادهای مالی کارا در بازار سرمایه موجب شده تا بورس معنای واقعی خود را از دست بدهد و صرفاً محلی برای سفته‌بازی سرمایه‌های سرگردان شود.

در حالی‌ که ماهیت این بازار، تأمین مالی تولید و کمک به بخش واقعی اقتصاد است؛ نبود ساز و کارهای واقعی برای ایجاد این ارتباط موجب بی‌تأثیر شدن تحرکات این بازار در کمک به بخش واقعی اقتصاد شده است.

پیدا کردن راهکارهای تأمین منابع مالی از طریق بازار سرمایه در کشورهای مختلف جهان، از اوایل دهه 90 میلادی آغاز شده به‌ نحوی‌که هم‌اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته و نوظهور، بازارهای منسجمی در قالب بازار سهام شرکت‌های کوچک و متوسط راه‌اندازی شده و امور مرتبط با پذیرش و انجام معاملات سهام این بنگاه‌ها تدوین، اجرایی و عملیاتی شده است.

در بازارهای سرمایه مطرح جهان مانند بورس تورنتو کانادا، بورس سهام لندن، بورس کره جنوبی، بورس استانبول ترکیه و بورس بمبئی هند، بازاری مجزا برای پذیرش و عرضه شرکت‌های کوچک و متوسط به وجود آمده است که وظیفه آن نیز گسترش و رشد یک بازار حرفه‌ای با شرایط مناسب برای پذیرش این بنگاه‌ها و ایجاد کیفیت بیشتر خدمات تأمین مالی و فراهم کردن مشاوران و متخصصان لازم برای سرمایه‌گذاران در زمینه تصمیم‌گیری بهتر برای سرمایه‌گذاری در شرکت‌های کوچک و متوسط است.

*مضرات ظاهرسازی و آمارسازی در بورس

در طی سال‌های اخیر، ابزارهای مالی متنوعی در بازار سرمایه ایران رونمایی شدند اما توسعه آن‌ها صرفاً به رونمایی نمادین محدود شد و هرگز، توسعه کمی و کیفی در این بخش از بازار سرمایه مشاهده نشد.

برای مثال، در سال گذشته 100 میلیارد تومان اوراق صکوک مرابحه فولاد مبارکه منتشر شد که این ارزش ریالی این اوراق در مقابل فروش بیش از 9 هزار میلیارد تومانی شرکت، عدد قابل توجهی نیست و در حقیقت انتشار این اوراق، مشکلی از فولاد مبارکه حل نمی‌کند.

کارشناسان بورسی دلیل این‌گونه اتفاقات را آماده نبودن ساز و کار بازار بدهی و کم‌عمقی آن اعلام می‌کنند و معتقدند؛ فرآیند درخواست شرکت‌ها برای انتشار اوراق صکوک و استفاده از امتیازات بازار سرمایه به‌ قدری زمان‌بر و هزینه‌بر است که در اغلب اوقات، استفاده از امتیازات صرفه کمتری نسبت به استفاده از تسهیلات بانکی دارد.

از این رو، رونمایی از ابزارهای جدید در بازار سرمایه نیز مادامی‌که این ضعف ساختاری در اقتصاد کشور وجود دارد؛ بیشتر جنبه نمادین و آمار سازی خواهد داشت و اثری بر بخش واقعی اقتصاد به وجود نخواهد آورد.

بازار سرمایه ایران به‌رغم نوپا بودن، از نظر تنوع ابزارها جایگاه مناسبی دارد و اما با این‌ حال، تجربه صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری، ETFها، صندوق‌های با درآمد ثابت، اوراق خزانه و سایر ابزارهای جدید تأمین مالی نشان می‌دهد در بسیاری از موارد، انحرافات پیش آمده موجب بروز فساد یا فاصله گرفتن از نتیجه مطلوب شده و از این رو به نظر می‌رسد مشکل فعلی بازار سرمایه کشور، تنوع ابزارها نیست؛ بلکه صاحب‌نظران و تصمیم سازان باید در درجه اول ریسک سیستماتیک، ریسک‌های قانونی و مشکلات ساختاری را حل کنند و سپس برای بهبود اوضاع اقدام به توسعه ابزارها نمایند.

*ام‌المسائل مشکلات بازار مالی ایران در چیست؟

نرخ دستوری سود بانکی و نبود نظام رتبه‌بندی در بین بانک‌ها و مؤسسات مالی، دو معضل بزرگ اقتصاد کشور هستند که عامل اصلی عدم توسعه بازارهای مالی در ایران شده‌اند.

اعلام نرخ سود دستوری توسط شورای پول و اعتبار و نبود فرآیند مشخص و منطقی برای تعیین این سود در بازارهای مالی موجب شده تا همه ابزارهای مالی اعم صندوق‌های سرمایه‌گذاری، اوراق بدهی، سپرده‌های بانکی و اوراق اجاره و ... همگی با نرخ بازدهی انتظاری ثابت و برابر با سود اعلام‌شده توسط این شورا منتشر شوند و عملاً مدیریت ریسک و نظریه‌های انتخاب دارایی مالی در بازارهای مالی ایران بلااثر شوند.

این عامل، ریسک موجود در همه ابزارهای مالی را یکسان کرده و آن را به‌ صورت پنهان به‌کل سیستم مالی تزریق می‌کند و نتیجه چنین وضعیتی، افزایش ریسک سیستماتیک بازارهای مالی، سرکوب کارایی بازارهای مالی، فشار به بخش بانکی، عدم توسعه ابزارها و ایجاد شکاف بین بخش حقیقی و غیرحقیقی اقتصاد می‌شود.

پرواضح است که در این حالت، شرکت‌های بزرگ و کوچک صنعتی از ظرفیت‌های تأمین مالی بازار سرمایه محروم شده و مجبور به استفاده از تسهیلات گران‌قیمت بانکی و تحمل هزینه‌های سرسام‌آور آن می‌شوند.

انتهای پیام/63062/ک

منبع: فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۳۸۱۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روند حرکتی شاخص‌های بازار سرمایه چگونه خواهد بود؟ +عکس

علی ملک لی تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: شاخص کل بورس تهران در هفته گذشته با عدد دو میلیون و ۲۰۸ هزار واحد شروع به کار کرد و در پایان هفته و رشد خوب بیش از ۴.۵ درصدی، به عدد دو میلیون و ۳۰۴ هزار واحد رسید تا هفته‌ای سراسر سبز در بورس تهران رقم بخورد.

او افزود: شاخص کل با رشد خوب هفته گذشته، توانست محدوده ۲.۳۰۰.۰۰۰ واحد را به سمت بالا شکسته و در این منطقه تثبیت شود. با توجه به شرایط، انتظار داریم به روند صعودی خود در میان مدت ادامه دهد. حمایت شاخص کل محدوده ۲.۲۶۰.۰۰۰ واحد است‌.

 

این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: شاخص کل هم وزن که نماگر بهتری از وضعیت بورس تهران است، اما رشد بیشتری نسبت به شاخص کل داشت. این شاخص در روز اول کاری هفته گذشته با عدد ۷۲۳ هزار واحد شروع به کار کرد و پس از رشد بیش از ۵.۵ درصدی، در پایان هفته به تراز ۷۶۳ هزار واحد رسید.

او می‌گوید: حمایت معتبر این شاخص نیز محدوده ۷۵۰.۰۰۰ واحد است و در صورتی‌که بتواند محدوده ۷۸۰ هزار واحد را با قدرت به سمت بالا بشکند، روند صعودی جدید آغاز می‌شود.

شایان ذکر است دیدگاه‌های فوق صرفا تکنیکال بوده و عوامل و اخبار زیادی مانند مناسبات سیاسی و تصمیمات اقتصادی، می‌تواند بر روند این شاخص‌ها تاثیر بگذارد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • اعطای نشان درجه یک اقتصاد مقاومتی به مدیرعامل پاکسان
  • اقتصاد مقاومتی با اتکا به تولید داخل محقق می‌شود
  • رفع موانع در مسیر تحقق شعار سال در دستور کار دادگستری اصفهان
  • شهرهای مولد در سواحل نقش مهمی در تقویت معیشت خانوارها دارد
  • وزیر کار: برای تحقق شعار امسال، باید در مسیر جهش تولید قدم برداریم
  • لزوم جذب مشارکت بخش خصوصی برای اتمام طرح‌های نیمه تمام استان
  • اعطای نشان اقتصاد مقاومتی به ۱۲ واحد تولیدی برتر
  • نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف
  • روند حرکتی شاخص‌های بازار سرمایه چگونه خواهد بود؟ +عکس
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت