Web Analytics Made Easy - Statcounter

قاضی‌پور گفت: با وجود سابقه 160 ساله راه آهن در ایران با امکانات کنونی راه آهن 181 کیلومتری مراغه به ارومیه طی سالیان طولانی هنوز به بهره برداری نرسیده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناج،نادر قاضی پور در جلسه بررسی مشکلات راه آهن مراغه به ارومیه کهبا حضور مدیران کل راهداری و شرکت توزیع نیروی برق استان برگزار شد با بیان اینکه راه آهن مراغه به ارومیه که سال 80 شروع شده و قرار بود ابتدا در 84 و سپس در 88 به بهره برداری برسد، ابراز کرد: با مشکلات عدیده‌ای که در راه احداث این پروژه به وجود آمد، تاکنون شاهد پیشرفت آن چنانی بعد از گذشت چندین سال از شروع این پروژه نیستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به وعده رئیسجمهور در شورای اداری استان مبنی بر اتمام این پروژه در اردیبهشت ماه سال جاری، اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده در شهریور ماه فقط مراحل ریل گذاری قطار تمام می‌شود و پروژه هم چنان ناقص باقی می‌ماند.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: خسارات زیادی در مراحل احداث قطار به کشاورزان منطقه و استان وارد شده است که مسئولان باید مشکلات آنها را مورد توجه قرار داده و به زودی حل و فصل کنند چرا که بیشتر مردم ارومیه و استان از راه کشاورزی امرار معاش می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه دولت‌ها به بهانه حمایت، به تولید ملی صدمه زده و ریل‌های این راه آهن را از ترکیه که کیفیت بسیار پایینتری نسبت به نمونه داخلی دارد، وارد کردند گفت: در تمام دنیا محل ایستگاه راه آهن در مرکز شهر است که حتی این مورد نیز در احداث راه آهن رعایت نشده است، چه برسد به کیفیت ریل های آن؟! گویا آقایان می‌خواهند قطار ارومیه را تبدیل به یک قطار قتل کنند و حادثه‌ای همانند قطار تبریز به مشهد را در ارومیه رقم بزنند.

نادر قاضی پور متذکر شد: روز سه شنبه در صحن علنیمجلس شورای اسلامی در رابطه با راه آهن ارومیه سوال خواهم کرد که چرا آذربایجان غربی مورد غفلت و بی مهری قرار گرفته است و چرا می‌خواهند قطار را با امکانات بی‌کیفیت و غیر استاندارد به ارومیه برسانند تا شاهد حوادثی دل‌خراش شویم.

وی با تاکید بر اینکه تولید باید در روستاها عملی شود،تاکید کرد: باید به روستاها توجه بیشتر و بسزایی شود تا روستاهاآباد شود و آبادی روستاها به خدماتی چون برق و تلفن نیست بلکه تمامی حیات و زندگی در روستاها بسته به آب است، با وجود آب در روستاها رفاه وامکانات افزایش خواهد یافت، پس بیایید مشکل آب روستاها و کشاورزان را حل کنیم نه اینکه به بهانه آوردن قطار زمین‌های کشاورزیآنها را نیز خراب کنیم.

این مقام مسئول در ادامه سخنانش تصریح کرد: جاده ارومیه به اشنویه که در مجموعا 70 کیلومتر است، وضعیت بسیار نامطلوبی دارد و در عرف و زبان محلیبه عنوان جاده هزار چاله شناخته می‌شود که این موارد ناشی از ضعف وزارت راه و مسئولان محلی است که تاکنون هیچ اقدامی در تعمیر و احداث راه مناسبی را نکرده‌اند.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ستاد احیای دریاچه ارومیه خائنترین تشکیلات در آذربایجان و منطقه است، گفت: دیگر سد شهر چای ارومیه همان سد چند سال قبل نیست و بیشتر نمادین و تزیینی شده است، مسئولین ستاد دریاچه ارومیه در این دنیا جوابگوی اعمال خود به مردم فهیم آذربایجان و درآن دنیا باید جوابگوی خداوند تعالی باشند.

نادر قاضی پور در پایان به انتخابات پیش روی ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا اشاره کرد و بیان داشت: باید در انتخابات با مشارکت گسترده حضور پیدا کنیم چرا که هر چقدر مشارکت مردم روستاها و شهرها در انتخابات بیشترباشد، نشان دهنده شعور سیاسی مردم آن منطقه است، مردم استان آذربایجان غربی همانند شهدای این مرز و بوم نخواهند گذاشت تا خون این دلاوران پایمال شود و در سر صندوق‌های رای شرکت خواهند کرد.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۱۸۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریزگردها به ترکیه رسیدند

روزنامه «حریت دیلی» در گزارشی از این پدیده طبیعی نوشت: بادهای داغ از سمت لیبی به نواحی غربی ترکیه رسیده و شهرهایی از جمله استانبول، ازمیر، آنتالیا، بولو، تکیرداغ و موغلا (موغله) را فراگرفته است.

در این گزارش آمده است افزایش سطح ذرات معلق که توسط «شبکه ملی پایش کیفیت هوا» در ترکیه نظارت می‌شود، در این مناطق مشاهده شده و اندکی از استانداردهای سازمان جهانی بهداشت فراتر رفته است.

کارشناسان می‌گویند این رویدادهای جوی ناشی از انتقال ماسه و گرد و غبار بر اثر وزش بادهای شدیدی است که عمدتا از صحرای آفریقا سرچشمه می‌گیرد.

پیش‌بینی می‌شود این تاثیر جوی تا اواخر امروز (جمعه) کاهش یابد با این حال تا دو روز دیگر در مناطق ساحلی و جنوب شرقی آناتولی ادامه خواهد داشت.

با این حال شبکه ملی پایش کیفیت هوای ترکیه اعلام کرد در استانبول به دلیل وزش باد، غلظت این ریزگردها افزایش نخواهد یافت و سلامت شهروندان را تهدید نمی‌کند.

این در حالی است که خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از شهردار استانبول گزارش داد در برخی از محله‌های این شهر افت کیفیت هوا نگران کننده است و به ساکنان توصیه می‌شود تا بهبود شرایط از پیک نیک و هر گونه فعالیت ورزشی در فضای باز خودداری کنند.

کارشناسان همچنین توضیح می‌دهند افزایش چنین پدیده‌های اقلیمی در خاورمیانه و جنوب غرب آسیا ناشی از تغییرات آب و هوایی است و احتمالا در آینده، مناطق غرب و جنوب ترکیه را بیشتر تحت تاثیر قرار خواهد داد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • از آغاز عملیات احداث خط ۱۱ تا نوسازی ۱۴۵۷ تاکسی
  • از تمامی ظرفیت‌های قانونی برای کمک به شورا‌های در رفع مشکلات مردم استفاده می‌کنیم
  • از تمامی ظرفیت‌های قانونی برای کمک به شوراها استفاده می‌کنیم
  • شمارش معکوس برای اتمام آزادراه مراغه- هشترود+ فیلم
  • کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است
  • شوراها از نگاه بخشی و کوتاه مدت پرهیز کنند
  • هنوز تشریفات گمرکی برای قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران انجام نشده است
  • آبیاری دغدغه مهم کشاورزان گندم کار در شهرستانهای شوش و کرخه است
  • ریزگردها به ترکیه رسیدند
  • لکوموتیو قطار ترانزیتی افغانستان-ترکیه توقیف شد!