Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-01@00:48:45 GMT

جنگل‌های پلاستیکی کاشته‌ایم

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۰۳۷۲۸۲

امروز جنگل‌های پلاستیکی در کشور ایجاد کرده‌ایم؛ این اظهار نظر را روز گذشته معاون رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در همایش روز زمین پاک انجام داد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آرمان ،معصومه ابتکار نیز در پیامی به این همایش از مذاکره با وزارت ارتباطات درباره بازیافت وسایل الکترونیک خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آلودگی زمین به عنوان منبعی که انسان از آن تغذیه می‌کند، می‌تواند تبعات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد، چرا که این نوع آلودگی به معنای ورود آلودگی به آب و چرخه غذایی است. مواد شیمیایی، سموم و همچنین پلاستیک‌ها تهدید اصلی زمین محسوب می‌شوند. در ایران بازیافت زباله‌ها به درستی انجام نمی‌گیرد و در مواردی حتی شاهد این هستیم که زباله‌های شهری نه تنها بازیافت نمی‌شوند که شهرداری‌ها این زباله‌ها را حتی نمی‌سوزانند و تلی از آنها در اطراف شهر‌ها ایجاد شده است که خود به آلودگی زمین می‌انجامد.

استفاده ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف نشات‌گرفته از زندگی ماشینی است، آن‌چنان که بیشتر شهروندان به وفور در زندگی روزمره خود به علت راحت طلبی از آنها استفاده کرده و این امر در نهایت به پیکره محیط زیست ضربه وارد می‌کند، چرا که معمولا این زباله‌ها به ویژه در حین مسافرت در طبیعت رها شده و بازیافت آن به سختی امکانپذیر است. گرچه اخیرا دوستداران محیط زیست با ایجاد کمپین‌هایی قصد فرهنگسازی در این زمینه را دارند، ولی همچنان از این مساله به عنوان یک معضل محیط زیستی یاد می‌شود. با وجود این، نیاز است که بیشتر از پیش متولیان امر تدابیری را برای جمع آوری زباله‌ها پلاستیکی بیندیشند، چرا که سبک زندگی به حجم استفاده از مواد پلاستیکی افزوده و این امر تبعات جبران ناپذیری را برای طبیعت و سلامتی جانداران به همراه دارد.

وضعیت هشداردهنده تولید پسماند

«در مقابل تولیدات کشور هیچ مراقبتی وجود ندارد. ۳۰ تا ۴۰ درصد محصولات غذایی تبدیل به پسماند می‌شوند. این در حالی است که محصول غذایی با مصرف منابع آبی و خاکی کشور تولید شده، ولی در مرحله برداشت، توزیع و انتقال تبدیل به پسماند می‌شوند. این معضلی است که حل آن گرانقیمت است، اما باید نگاه دقیقی نسبت به این موضوع داشته باشیم که منابع آب و خاک ما محدود هستند و نباید با استفاده از این منابع و تولید محصولات غذایی آنها را تبدیل به پسماند و ضایعات کنیم.» این اظهارنظرات روز گذشته توسط معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد. سعید متصدی با تاکید بر اینکه برخی مواد مصرفی ما از جمله کیسه‌های پلاستیک سازگار با طبیعت نیستند، اظهار کرد: عمر یک کیسه پلاستیکی کمتر از چند ثانیه است و ۵۰ درصد کیسه‌های پلاستیکی در جهان فقط یک بار استفاده می‌شوند. او با اشاره به اینکه به منظور کنترل استفاده از کیسه‌های پلاستیک سازمان محیط زیست مصوبه‌ای را برای کاهش مصرف پلاستیک به تصویب رسانده است، گفت: این مصوبه مسیر حمایت از بخش‌هایی را که بتوانند جایگزین‌های مناسبی برای کیسه‌های پلاستیکی داشته باشند ارائه می‌دهد. معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه امروز جنگل‌های پلاستیکی در کشور ایجاد کرده‌ایم، گفت: کشورهایی که سابقه تمدن کهن و درخشان ما را ندارند، امروز توانسته‌اند در این زمینه نسبت به ما پیشروتر باشند. بسیاری از کشورهای آفریقایی و آسیایی کیسه‌های پلاستیکی را حذف کرده‌اند.

مذاکره درباره بازیافت وسایل الکترونیک

همزمان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت که در حال برنامه‌ریزی و امضای تفاهمنامه مشترک با وزارت ارتباطات درزمینه بازیافت وسایل الکترونیک مانند تلفن‌های همراه و باتری هستیم. معصومه ابتکار در پیام خود به همایش روز زمین پاک آورده است: در ایران، روز زمین پاک از سال‌ها قبل با فعالیت بر محور مدیریت مصرف، کاهش و بازیافت پسماند و زباله و پاکسازی از طبیعت متمرکز شده و البته در این زمینه کشورمان صاحب قانون مدیریت پسماند است که در سال۸۳ به تصویب رسید و شامل آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی می‌شود. در دولت یازدهم این قانون به عنوان یک اولویت در مدیریت شهری و مناطق روستایی در دستور کار قرار گرفت، طوری که با بازنگری آن، تسهیلات و حمایت‌های مختلف در فعالیت‌های مرتبط با مدیریت پسماندها به تصویب رسیده است. همزمان رئیس اداره محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینکه هر فرد روزانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم زباله تولید می‌کند، گفت: ۸۰درصد پسماندها قابل برگشت و استفاده مجدد هستند. به گفته محمدحسین بازگیر اگر هر نفر درصد کوچکی از این مقدار را کم کند، در نهایت مقدار زیادی از تولید زباله کاهش پیدا می‌کند. به گزارش ایسنا، او بیان ‌ کرد: بسیاری از معضلات زیست محیطی مانند آلودگی هوا، مدیریت پسماندها، صرفه جویی در انرژی و... می‌تواند از طریق نهاد خانواده در نسل آینده نهادینه شود.

خطر ریزپلاستیک‌ها نامرئی است

یک کارشناس محیط زیست درباره کاشت جنگل‌‌های پلاستیکی می‌گوید: معضل پلاستیک در طبیعت 15 سالی است که در کشور وجود دارد و تنها مختص جنگل‌ها نیست. در مناطق ساحلی، رودخانه‌ها، دریاچه‌ها، کنار جاده‌ها و... هم پلاستیک‌ها حضور دارند. محمدرضا فاطمی می‌افزاید: جنگل یک جای متمرکز و مشخص است، در حالی که زباله‌های پلاستیکی همه جا هستند. او ادامه می‌دهد: عدم رعایت قانون، بی توجهی به طبیعت، پایین بودن فرهنگ رعایت زباله و... موجب شده چنین اتفاقی پیش آید. فاطمی اظهار می‌کند: از سوی دیگر، تولید بی رویه این محصولات توسط کارخانه‌هایی بوده که می‌توانستند محصول جایگزین را به کار ببرند. او با ذکر مثالی می‌افزاید: نوشابه‌هایی که در گذشته شیشه‌ای بودند بازیافت می‌شدند، اما اکنون بیشتر نوشابه‌ها پلاستیکی شده و ضررشان بیشتر از نوشابه‌های شیشه‌ای است. در نتیجه خطر عمده‌ای برای محیط زیست و جانداران محیط زیست ایجاد می‌کنند و مخصوصا در مناطق دریایی که موجب خفه شدن و از بین رفتن آبزیان می‌شود. این کارشناس محیط زیست اضافه می‌کند: این در حالی است که ریز پلاستیک‌هایی که وارد محیط می‌شوند خطرشان بیشتر از زباله‌هاست و در واقع پسماند جامد هستند. فاطمی توضیح می‌دهد: به عبارت دیگر، مواد پلاستیکی به صورت گرد و غبار وارد اتمسفر می‌شوند و ما با آنها نفس می‌کشیم، در حالی که بسیار سرطان‌زا هستند. او عنوان می‌کند: ریز‌پلاستیک‌ها به صورت اجسام معلق در محیط آبی مانند دریاچه‌ها و دریاها وجود دارند. بنابراین وارد ترکیب زنجیره غذایی آبزیان شده و در نهایت برای انسان‌ها خطرساز می‌شوند. فاطمی می‌گوید: خطر ریزپلاستیک‌ها نامرئی است و برای مقابله با آنها برنامه‌ریزی نشده است، در حالی که تاکنون برای جمع‌آوری پلاستیک‌های درشت اقدامات موضعی توسط مردم و نیروها انجام شده است. او با بیان اینکه حتی شناختی از ریزپلاستیک‌ها نداریم، بیان می‌کند: اول باید شناخت ایجاد شود و بعد به ارائه راهکارهای پیشگیرانه بپردازیم. این کارشناس محیط زیست در مورد بازیافت وسایل الکترونیک می‌گوید: تفکیک زباله‌ها وظیفه شهرداری است. در دنیا زباله‌ها را به صورت تخصصی برداشت و مدیریت می‌کنند. او در مورد بازیافت وسایل الکترونیک توضیح می‌دهد: برای بازیافت وسایل الکترونیکی در ایران تاکنون کار خاصی انجام نشده است، این در حالی است که در کشورهای دیگر مشخصا قطعات فلزی، بدنه پلاستیکی و... وسایل الکترونیک را جدا می‌کنند تا به نحو مناسبی دفن شوند. این کارشناس محیط زیست خاطرنشان می‌کند: البته مشکل تلویزیون از قدیم بوده است، مخصوصا لامپ آن که برای طبیعت دردسرساز است. با وجود این، کاری در این زمینه انجام نشده که باید این معضل را مدیریت کرد. فاطمی اضافه می‌کند: اکنون معضل اصلی حجم 95درصدی پسماندهای جامد و مواد غذایی است.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۳۷۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدیریت صحیح پسماند حلقه مفقوده چهارمحال‌ و بختیاری/تهدیدی که می‌تواند به فرصت تبدیل شود

مدیریت صحیح پسماند می‌توتند تهدید انبوه زباله‌ها را به فرصتی جهت ثروت‌آفرینی تبدیل کند اما متاسفانه در چهارمحال‌ و بختیاری نبود مدیریت صحیح پسماند به سمت یک چالش و تهدید برای محیط زیست در حال حرکت است.

⁴به گزارش خبرگزاری ایمنا از چهارمحال‌وبختیاری، امروزه زباله‌ها را می‌توان به معدن‌های طلا تشبیه کرد که بازیافت آن‌ها را به پول تبدیل می‌کند، اگرچه این فرایند، فرایند بسیار سختی است؛ اما نباید به سادگی از کنار ارزش آن عبور کرد. از زباله‌ها به عنوان روش‌هایی عالی برای درآمدزایی یاد می‌شود که پتانسیل بالایی در چرخه اقتصادی کشور دارند.

در حال حاضر از صنعت بازیافت به عنوان صنعتی پول‌ساز یاد می‌شود که موجب شده است تا شهرهای پیشرفته این فرصت را غنیمت بشمارد و از آن بهره‌های بسیار زیادی ببرند.

شهرهای پیشرفته تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا از فناوری و تکنولوژی‌های پیشرفته استفاده کرده و زباله‌ها و ضایعات دور ریختی را بازیافت کنند و با بازیافت این زباله‌ها شرایطی فراهم کنند تا آنها را مجدداً مورد استفاده قرار دهند.

اما همین معدن طلا اگر به درستی مدیریت نشود می‌تواند باعث تخریب زیستگاه‌ها، از بین رفتن تنوع زیستی، کاهش کیفیت هوا و آلوده شدن خاک و آب شود و می‌توان گفت محیط زیست قربانی خاموش زباله‌ها است.

احداث کارخانه زباله که در جهت کاهش حجم دفن زباله بسیار مؤثر است، یکی از راهکارهای مناسب مدیریت پسماند است، مجوز احداث کارخانه بازیافت زباله در شهرکرد در حدود یک دهه قبل به بخش خصوصی واگذار شد، اما متأسفانه این سرمایه‌گذار نتوانست به تعهدات خودت عمل کند و در حال حاضر تمام زباله‌های چهارمحال و بختیاری دفن می‌شود و در بسیاری از مناطق بوی زباله‌ها بسیار آزاردهنده شده است.

طرح جامع پسماند گره کور شهر شهرکرد

محمد حسین واحدیان شهردار شهرکرد، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان این‌که از مهم‌ترین رسالت وظایف شهرداری‌ها بحث مدیریت پسماندهای شهری است، اظهار می‌کند: عمده تناژ زباله‌ها از نوع خانگی است و درگیری شهرداری‌ها بیشتر بر سر پسماندهای خانگی است، در شهرکرد بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ تن زباله خانگی به صورت روزانه تولید می‌شود و این مقدار به اقتضای نیاز مصرف مردم در فصول سال تغییر می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: برای این میزان تناژ تولیدی زباله باید برنامه‌ریزی دقیقی توسط مدیریت شهری صورت پذیرد و اولین گامی که شهرداری باید انجام دهد تدوین طرح جامع پسماند است که در سال ۱۳۸۶ گام‌های در جهت اجرای آن برداشته و اتفاقات اولیه نیز انجام شد اما متأسفانه وسط کار رها شده است.

شهردار شهرکرد اضافه می‌کند: شهری که طرح جامع پسماند داشته باشد اولاً یک خط راهی برایش وجود دارد دوماً جامع‌نگر و کلی‌نگر است، نه تنها شهر را در نظر می‌گیرد بلکه شهرهای اطراف مجموعه‌ای شهرکرد را در نظر می‌گیرد.

واحدیان تاکید می‌کند: یکی از چالش‌های حوزه پسماند این است که باید توجیه اقتصادی داشته باشد و یکی از بخش‌های که در توجیه اقتصادی تأثیرگذاری بالایی دارد، تناژ زباله است یعنی زمانی که شما تناژ را افزایش می‌دهید توجیه اقتصادی برای سرمایه‌گذار یا برای بخش خصوصی که آن را انجام می‌دهد، وجود دارد.

وی می‌افزاید: چند سالی است که وزارت کشور هر استان را به پهنه‌ها و مناطقی تقسیم کرده است و اعلام شده که در حوزه پسماند منطقه‌ای نگاه شود و اگر طرح جامعی نوشته می‌شود، منطقه‌ای باشد، این موضوع تا حدی می‌تواند بحث تناژ و سرمایه‌گذاری را حل کند.

شهردار شهرکرد می‌گوید: چهارمحال‌وبختیاری در حوزه مدیریت پسماند به شش پهنه تقسیم بندی شده که یکی از پهنه‌ها شهرستان شهرکرد است، شهرکرد به عنوان مرکز استان و با توجه به این‌که بیشترین تناژ زباله در این شهر وجود داشت، شهرداری شهرکرد متولی تدوین طرح جامع پسماند شهرستان شهرکرد شد.

واحدیان با بیان این‌که مشکل اصلی شهرداری شهرکرد در بحث مدیریت پسماند این بوده که طرح جامعی در این خصوص وجود نداشته است ادامه می‌دهد: با تدوین طرح جامع پسماند شهرستان شهرکرد بلاتکلیفی شهرهای کوچک و بزرگ، دهیاری‌ها و شهرداری در حوزه پسماند حل خواهد شد، در طرح جامع پسماند سیاست تفکیک از مبدا، کارخانه بازیافت و ساماندهی محل دفن زباله دیده شد و باید برای هر کدام از این بخش‌ها یک طرح تفصیلی نوشته شود.

وی با اشاره به محل دفن زباله در شهرکرد تصریح می‌کند: در حال حاضر سعی شده است محل دفن زباله با نظارتی که اداره کل محیط زیست در حال انجام آن است بر اساس اصول محیط زیستی، بهداشتی و هم مبناهای طرح جامع پسماند جانمایی دفن زباله باشد.

شهردار شهرکرد با بیان اینکه دفن زباله راهکار مناسبی برای مدیریت پسماند نیست، می‌افزاید: با شرایط فعلی اداره کل محیط زیست از محل دفن و شیوه دفع رضایت دارد ولی دغدغه این سازمان راه‌اندازی کارخانه بازیافت است که بشود این میزان دفن زباله را کاهش دهد.

واحدیان با بیان اینکه با راه‌اندازی کارخانه بازیافت شهرکرد تناژی دفن زباله به مراتب کمتر خواهد بود می‌افزاید: کارخانه بازیافت شهرکرد با فضای ۱۰ هکتاری در محل دفن زباله به‌صورت ناقص به دلیل شکل قرارداد با کارفرما و مشخص نبودن مجری رها شده است و در هر برهه‌ای یا به دلیل عملکرد بخش خصوصی و یا تعامل نداشتن شهرداری دچار مشکل شده است.

وی با اشاره به تلاش‌ها برای راه‌اندازی کارخانه بازیافت شهرکرد، اظهار می‌کند: شهرداری قصد دارد با خرید دستگاه‌های موجود و واگذاری زمین از طریق اداره صنعت، معدن و تجارت به شهرداری و با نگاهی به طرح جامع پسماند کارخانه بازیافت را راه‌اندازی کند.

شهردار شهرکرد می‌گوید: به صورت منطقی ۱۰ الی ۱۵ درصد از تناژ زباله‌ها بازیافت می‌شود ولی تاکنون هیچ شهری نتوانسته به این مقدار برسد و تقریباً هفت تا هشت درصد محتمل‌تر است و برای داشتن صرفه اقتصادی حداقل بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن زباله باید وجود داشته باشد که تناژ زباله شهرستان شهرکرد می‌تواند به این رقم برسد.

اشتغال ۱۰۰ نفر با راه‌اندازی کارخانه بازیافت

واحدیان تاکید می‌کند: با راه‌اندازی کارخانه بازیافت شهرکرد به طور مستقیم در محل کارخانه ۲۵ نفر و به صورت غیر مستقیم ۱۰۰ نفر مشغول به کار می‌شوند.

وی با اشاره به اهمیت تفکیک زباله از مبدا اضافه می‌کند: تفکیک زباله از مبدا بهترین راه‌حل مدیریت پسماند است و می‌تواند در کاهش هزینه‌ها همچون هزینه جمع‌آوری، حمل و دفن و زباله بسیار مؤثر باشد و باعث کاهش زباله گردی‌ها در سطح شهر شود.

شهردار شهرکرد با اشاره به راه‌اندازی کارخانه بازیافت، تاکید می‌کند: سعی شده از نیمه دوم سال آینده یک پیمانکار توانا که بتواند بحث تفکیک زباله از مبدا و کارخانه را مدیریت کند به کار گرفته شود.

واحدیان می‌گوید: در بلندمدت برنامه‌ریزی شده است که کارت شهروندی راه‌اندازی شود و در بحث تفکیک زباله به‌کارگیری شود.



تفکیک زباله بهترین راهکار جهت مدیریت پسماند

سعید یوسف‌پور مدیرکل حفاظت‌محیط‌زیست چهارمحال‌وبختیاری با بیان اینکه وظیفه سازمان محیط زیست در حوزه پسماند نظارتی است، اظهار می‌کند: قانون مدیریت پسماند و آئیننامه مشخص کرده است که متولی تولید پسماند، هر بخش مسئول مدیریت آن پسماند نیز خواهد بود. مثلاً در حوزه محدوده روستاها و شهرها، دهیاری‌ها و شهرداری‌، در حوزه بهداشت و درمان، دانشگاه علوم پزشکی مسئول خنثی‌سازی و بی‌خطرسازی پسماند هستند.

وی با بیان اینکه دفن ناصحیح پسماند باعث آلودگی آب، خاک و حتی هوا می‌شود، می‌افزاید: دفن سنتی پسماند شهری و روستایی که منطقی و کارشناسی هم نیست، یکی از چالش‌های استان در این حوزه است.

مدیرکل حفاظت‌محیط‌زیست چهارمحال‌وبختیاری، ادامه می‌دهد: سازمان حفاظت محیط زیست با این شکل مدیریت پسماند که در استان در حال انجام است، موافق نیست و طبیعی است که از همه ابزارهای قانونی که در اختیار است، برای تغییر شکل نحوه مدیریت پسماند در استفاده خواهد شد.

یوسف‌پور بیان می‌کند: اصلی‌ترین و بهترین راهکار که منافع اقتصادی هم برای مردم، دهیاری‌ها و شهرداری‌ها دارد، تفکیک از مبدا زباله‌های شهری و روستایی است در همین راستا طرح مدیریت اجتماعی پسماند پیشنهاد شده است و قرار است این طرح در ۱۰ روستا و پنج شهر استان به صورت آزمایشی صورت گیرد.

وی تصریح می‌کند: در صورت اجرایی شدن طرح تفکیک زباله از مبدا در پایان کمتر از ۲۰ درصد زباله‌ها نیازمند دفن هستند و ۸۰ درصد قابلیت بازیافت، درآمدزایی و اقتصادی شدن دارد.

مدیرکل حفاظت‌محیط‌زیست چهارمحال‌وبختیاری می‌گوید: در خیلی از کلان‌شهرها بر سر سطل زباله دعوا وجود دارد و می‌توان از این طلای کثیف درآمدزایی میلیاردی به دست آورد، اما نیازمند یک کار اصولی است.

یوسف‌پور بیان می‌کند: موضوع تفکیک زباله از مبدا یک تکلیف قانونی بر دوش شهرداری‌ها بوده که باید سال ۹۳-۹۲ به نتیجه می‌رسید اما متأسفانه این قانون معطل مانده و دستگاه‌های نظارتی در این خصوص باید ورود پیدا کنند.

به گزارش ایمنا، چهارمحال‌وبختیاری سرچشمه دو رود مهم کشور و دارای طبیعت بکر و هوای سالم است که در صورت ادامه روند دفن زباله به صورت سنتی ممکن است، منابع آبی، طبیعت بکر و هوای سالم استان در معرض خطر قرار گیرد.

کد خبر 746387

دیگر خبرها

  • نشان «همیار بازیافت» در کرمان رونمایی شد
  • زباله‌های پلاستیکی؛ معضل دیروز، امروز و فردای استان ایلام
  • برگزاری کارگاه آموزشی مدیریت پسماند به مناسبت گرامیداشت هفته زمین پاک
  • تاثیر ظروف یکبار مصرف بر محیط زیست
  • بازیافت پسماند زباله توسط دانش‌بنیان‌ها و تبدیل به سوخت پاک
  • مدیریت صحیح پسماند حلقه مفقوده چهارمحال‌ و بختیاری/تهدیدی که می‌تواند به فرصت تبدیل شود
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • پاکسازی مسیر کوهنوردی درکه با حضور دوستداران محیط زیست
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار
  • دودی که از سیانور خطرناک تر است