Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-29@03:40:29 GMT

آداب و رسوم ویژه مردم کردستان در ماه مبارک رمضان

تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۵۴۸۸۸۸

آداب و رسوم ویژه مردم کردستان در ماه مبارک رمضان

به گزارش خبرنگار تقریب از سنندج،مردم مناطق کردنشین ایران اسلامی به ویژه استان کردستان نیز از این امر استثنا نبوده و آداب و سنن ویژه ای را در ایام مختلف سال برای پاسداشت آموزه های اسلامی دارند.

ماه مبارک رمضان به عنوان ماه مهمانی خدا در مناطق مختلف کردستان با آداب و سنن ویژه ای همراه است.

گلبانگ مساجد کردستان در اولین شب رویت هلال ماه نو طنین انداز نوای مرحبا می شود که نوید رسیدن ماه رمضان است، نوای مرحبا شامل اشعاری مذهبی در مدح رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص) است که شنیدن آن از مساجد و تکایای استان کردستان همزمان با اولین شب ماه مبارک آغاز و تا پانزدهم این ماه ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



آواز مرحبا به معنی خیرمقدم گفتن به ماه مبارک رمضان است که از روز اول تا پانزدهم رمضان در نمازها، ادعیه، شب‌ خوانی و نمازهای مردم کردستان خوانده می شود و شامل ابیات مرحبا مرحبا یا شهرالرمضان، مرحبا مرحبا یا شهر الخیر و البرکت و الاحسان، مرحبا مرحبا یا شهر التسبیح و التلاوت القرآن است از پانزدهم تا آخر ماه رمضان نیز آواز الوداع جای مرحبا را می ‌گیرد.

ماموستا اشرف ایل بیگی مدیر پژوهش مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور در خصوص آداب و سنن مردم کردستان در ماه مبارک رمضان در گفت و گو با خبرنگار تقریب در سنندج اظهار کرد: در کردستان روال بر این است که در مساجد بعد از نماز عصر، ماموستاها شروع به سخنرانی مذهبی می ‌نمایند که بیشتر موضوعات آن پیرامون رمضان و فضایل و آداب امساک و روزه داری است.

وی افزود: این سخنرانیها از بلندگوی مساجد پخش می شوند و در شهرهای مختلف کردستان به ویژه در شهری مانند سنندج که نسبت به مساحت‌ و جمعیتش بیشترین مساجد دنیا را دارد، حال و هوای غریبی به وجود می ‌آورد.

ماموستا ایل بیگی خاطرنشان کرد: در رمضان بازار زودتر از ماههای دیگر تعطیل می ‌شود. تقریباً می‌توان گفت نیم ساعت قبل از اذان مغرب کمتر کسی در خیابانها حضور دارد. بلندگوهای مساجد شروع به پخش کردن مناجاتها و دعاها می ‌نمایند و اعضای خانواده ها دور هم بر سفره ‌افطاری می ‌نشینند.

وی اظهار داشت: سفره‌ افطاری با شام تفاوت دارد و در این سفره معمولاً شربت، پنیر، ماست، نوعی نان مخصوص به نام برساق، نان سنگک، بامیه و زولوبیا، خرما و سبزی یافت می ‌شود. بعضی از خانواده‌ها برای افطاری حلیم نیز تهیه می‌نمایند.

نماز تراویح

تراویح لغتی عربی است و به نمازهایی اطلاق می‌شود که مسلمانان اهل سنت در شبهای ماه رمضان به جماعت می‌ خوانند.

این نماز پس از نماز عشا خوانده می‌شود. نماز تراویح بیست رکعت است، اما پس از هر دو رکعت سلام داده می ‌شود و پس از هر چهار رکعت، مختصر استراحتی (ترویحه) می‌کنند.

ترویحه، وقفه کوتاهی است که از آن برای خواندن دعا یا اذکار استفاده می شود. از این رو آن را نماز تراویح می نامند. البته پس از اتمام نماز تراویح، نماز وتر هم خوانده می شود.

نماز وتر سه رکعت است که بلافاصله پس از تراویح اقامه می گردد. در بسیاری از کشورهای اسلامی رسم است که هر شب یک جزء قرآن را در این نمازها تلاوت کنند، تا در پایان ماه رمضان، قرآن ختم شود. اما ائمه جماعات مساجد کردستان، به منظور رعایت حال نمازگزاران حتی المقدور این نمازها را کوتاه می خوانند و براساس فتاوای برخی از ائمه مذهب شافعی(ره) به خواندن هشت رکعت تراویح و سه رکعت وتر اکتفا می کنند.


لیالی قدر
در کردستان عمدتاً مراسم شب قدر از دهه آخر ماه رمضان شروع می شود، این رسم نیز مستند به حدیثی از نبی مکرم اسلام(ص) است که فرمود: «شب قدر را در دهه آخر ماه رمضان بجویید» (صحیح بخاری، ج2، صص710-720). این حدیث را اغلب محدثین بزرگ اهل سنت در متون روایی خود نقل کرده اند. با این حال در بعضی دیگر از مناطق کردنشین لیالی قدر از نوزدهم رمضان شروع می شود. مردم در این لیالی با جدیت تمام می کوشند که آئین های این شب ها را با شکوهی آکنده از معنویت برگزار کنند. مردم تمام این شبها را تا صبح بیدار می مانند و به تلاوت قرآن و شب زنده داری و برگزاری آئین های عبادی می پردازند.

در این شبها اهالی هر محل که پیشتر جهت اقامه نماز تراویح در مسجد محل خود جمع شده اند، معمولاً به منزل باز نمی گردند و تمام شب را با خواندن نماز، تلاوت قرآن، دعا و نیایش و یا گوش دادن به مناجات و یا سخنرانیهای مذهبی سپری می کنند.

در بعضی از شبهای ماه رمضان، ‌در برخی از مساجد کردستان، مولودی خوانی هم برگزار می ‌شود. هرچند مولودی خوانی مختص ماه مولود است، اما بسته به نظر روحانی و امنای مسجد و یا بعضی افراد موجه در برخی از مساجد کردستان برگزار می‌شود.

در این مجالس، مولودنامه که اشعار و سروده ها و قصایدی بدیع در وصف پیامبر اکرم(ص) است، خوانده شده و گاه دف نوازی هم می ‌شود. معمولاً در این مجالس از شب زنده داران با شربت و نقل و شیرینی پذیرایی به عمل می آید. این مراسمات تا وقت سحر ادامه می یابد. پس از آن مردم جهت صرف «پارشیو» یا سحری مساجد را به قصد منازل خود ترک می کنند و با صرف سحری، مجدداً جهت شرکت در نماز جماعت صبح، به مسجد باز می گردند.

پخت «کولیره» بیست و هفتم
در کردستان در شب بیست و هفتم، مردم نان های محلی برساق و نان تاوه‌ ای درست کرده و آن را برای آشنایان و همسایگان می ‌فرستند. تراویح و شب ‌زنده ‌داری در بیست و هفتم رمضان جدی ‌تر دنبال می‌ شود.
از دیگر آیین های مردمان این خطه این است که سفره های ماه رمضان را با پخش نانهای محلی مثل برساق و نان تاوه ای که حاصل تلاش کدبانوهای این استان است، رنگین می کنند.

مردم کردستان به ویژه روستاییان، طبق عادت دیرینه شان در شب بیست و هفتم ماه رمضان نوعی نان محلی به نام «کولیره بیست و هفتم» می پزند و در بین اهالی محلی تقسیم می کنند. این نان مقوی مخلوطی از آرد، مغز گردو و مقداری روغن محلی است که در تنور پخت می شود.

در حقیقت این خمیر روز 26 رمضان آماده و روز 27 رمضان پس از پخت در بین خانواده های اطراف توزیع می شود تا با آن افطار کنند.

همچنین چند کولیره کوچک پخته شده را به نخ می کشند و برای سرایت خیر و برکت رمضان به دارایی آنها تا یک سال آن را در انبار گندم و کندوهای آرد نگهداری می کنند.

شب عید

در غروب روز آخر ماه رمضان نیز مثل اول ماه مردم به دنبال هلال ماه شوال مى ‏گردند و با پیدا کردن ماه یا اعلام رسمی توسط رسانه ها و با صداى مؤذن خود را براى عید رمضان آماده مى ‏کنند. در روز عید فطر در گذشته موقع اذان صبح سه گلوله توپ شلیک مى ‏شده است. در این روز چهره ها همگی شادمان هستند و هرکس زیر لب چیزی زمزمه می کند.

نماز عید

صبح روز عید و ساعتی پیش از طلوع آفتاب لحن آشنا و زیبای «الله اکبر، الله اکبر، الله اکبر، لا اله الا الله، الله اکبر، الله اکبر و لله الحمد» از بام مساجد کردستان برمی خیزد و مردم مؤمن نیز پس از یک ماه طاعت و بندگی خداوند متعال راهی مساجد می شوند تا ضمن شرکت در آئین نماز عید سعید فطر شکرانه نعمت های خداوند متعال را به جای آورند.

حضور مردم کردستان در نماز عید فطر به گونه ای است که مساجد از همان لحظات اولیه صبح مملو از جمعیت می شود و ائمه جماعات همه مساجد نیز ضمن سخنرانی آداب و اعمال عید فطر را برای روزه داران تشریح می کنند.

این نماز شکوهمند در تمامی مساجد استان کردستان با حضور انبوه مردم اقامه می گردد. به عنوان مثال در شهری مانند سنندج دویست نماز عید برپا می گردد و جلوه ای دیدنی از عبودیت و بندگی را خلق می کند.

نماز عید در مذهب امام شافعی(ره) سنت مؤکده است، البته برخی از فقهای این مذهب آن را واجب کفایی دانسته اند؛ به این معنی که اقامه نماز عید بر همه مسلمانان (اهل تکلیف) واجب است و ترک آن موجب مؤاخذه و عقوبت همگان خواهد بود، اما اگر عده ای از مسلمین آن را اقامه نمایند، تکلیف از عهده بقیه ساقط می گردد. به هر حال پس از اعلام رؤیت هلال ماه شوال، صبح زود همگی لباس نو می پوشند و با آراستگی کامل راهی مسجد می شوند و نماز صبح را به جماعت می خوانند.

آن گاه صدای تلاوت قرآن کریم و تکبیر مخصوص عید فطر از بلندگوهای مساجد طنین انداز می شود. وقتی همه در مسجد حاضر شدند، امام جماعت مسجد در محراب مستقر می شود و مردم با صفوف منظم خود مسجد را پر می کنند و آماده مراسم می شوند. چند نفر از قاریان قرآن آیاتی از کلام الله مجید تلاوت می کنند و در بین آیات ذکر مخصوص عید «الله اکبر، الله اکبر، الله اکبر، لا اله الا الله، الله اکبر، الله اکبر و لله الحمد» را می خوانند.مردم نیز با آنان همخوانی دارند و همگی یک صدا این اذکار را تکرار می کنند. ذکر و تلاوت قرآن حدود یک ساعت و تا هنگام طلوع آفتاب طول می کشد. پس از طلوع آفتاب و ارتفاع نسبی خورشید، نماز عید، با شکوه و جلوه منحصر به فردی اقامه می شود. نماز عید دو رکعت است، مانند نماز جمعه با دو تفاوت، نخست اینکه امام جماعت در رکعت اول پس از تکبیرة الاحرام و پیش از قرأت سوره حمد ابتدا هفت مرتبه ذکر جهری «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر» و در رکعت دوم باز هم پیش از سوره حمد، پنج مرتبه این ذکر را تکرار می کند. مأمومین نیز در این اذکار امام را همراهی می کنند. دوم اینکه خطبه نماز عید پس از نماز خوانده می شود، برخلاف نماز جمعه که خطبه ها پیش از نماز ایراد می گردند. پس از سلام، خطبه نماز عید آغاز می شود و ائمه جماعات در این خطبه ها آداب و اعمال این عید سعید را تبیین و تشریح می کنند.

پس از پایان خطبه نماز عید، حاضران ناگاه قیام می کنند و به دست بوسی و روبوسی همدیگر و طلب حلالیت می پردازند و منظره بدیعی از تعاطف دینی و همبستگی اسلامی را به نمایش می گذارند. در این زمان تک تک حاضران همدیگر را می بوسند و از بابت قصور و کوتاهی ها و نیز مظالم احتمالی در حق همدیگر، عذرخواهی کرده و همدیگر را حلال می کنند. در کردستان معمول این است که حاضران ابتدا با روحانی و امام جماعت مسجد خود روبوسی می کنند.

پرداخت زکات فطریه
رسم دیگر در رمضان پرداخت زکات فطر به مستحقان است. ثروتمندان، تجار، بازرگانان، کسبه، اعیان و اشراف در این ماه سخاوتمندانه تر از همیشه، زکات اموال و دارایی های خود را به فقرا، مساکین، یتیمان، بیوه-زنان، قاریان قرآن و نابینایان می پردازند، اما فطریه را معمولاً از پانزدهم رمضان به بعد به مستحقان شرعی، پرداخت می کنند. کردها زکات فطر را «سر فطره» می گویند و شیوه پرداخت آن را «قولاندن» می نامند که به معنای قبولاندن می باشد.

چند روز مانده به عید فطر سرپرست هر خانوار باید برای خود و افراد تحت تکفل خود زکات فطریه را به نیازمندان بپردازد. مبالغ زکات فطریه هر سال توسط عالمان دینی تعیین می شود. کسانی که پیشتر فطریه خود را پرداخت نکرده باشند، در روز عید که آخرین فرصت مجاز است، آن را به نیازمندان محل پرداخت می کنند و یا وجه آن را به صندوق هایی که توسط نمایندگان مؤسسات خیریه و یا نهادهای امدادی مانند بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در مساجد و مصلاها مستقر گردیده، می ریزند. گاهی نیز با همکاری امام جماعت و هیأت امنای محل وجوه فطریه اهالی محل جمع آوری می گردد تا به حسب تشخیص آنان، میان مستمندان محل توزیع گردد و احدی از فقرا و مساکین محل محروم نماند.

در این روز معمول است که اهالی محل به امام جماعت مسجد یا روحانی محل، طلاب علوم دینی که در حجره های مسجد به فراگیری علوم دینی مشغول هستند و همین طور به خادم مسجد عیدی می دهند.

کودکان و خردسالان که از مدتها پیش خود را برای این روز آماده کرده اند، شاید از همه طبقات شادمان تر باشند؛ زیرا در این روز لباس نو می پوشند و از بزرگ ترها عیدی دریافت می کنند.

نان جه ژن(غذای مخصوص روز عید فطر)

روز قبل از عید فطر را «نان جشن» می نامند. در این روز زنان، به خصوص در روستاها به تکاپو می افتند و به کمک یکدیگر می شتابند تا نان و سایر مایحتاج عید را از قبل فراهم کنند و روز عید با فراغ بال به پذیرایی از میهمانان و دید و بازدید بپردازند. در این روز شور و شوق خاصی همه جا را فرا می گیرد و همگی خود را برای برگزاری جه ژن آماده می کنند.

نو جه ژن

نو جه ژن به معنی اولین عید است. در کردستان رسم است که مردم پس از پایان مراسم نماز عید فطر، به صورت دسته جمعی همراه با ماموستا؛ یعنی روحانی برای تبریک عید و حلالیت طلبی به منازلی می روند که عزیزی از دست داده و سوگوار مرگ وی هستند و بالأخره روز عید فطر با همین دید و بازدیدها به پایان می رسد.

روزه شه شه لان (شش روز نخست ماه شوال)

بسیاری از مردم استان کردستان پس از عید فطر طبق یک سنت دینی شش روز (شه شه لان) اول ماه شوال را به نیت مزید اجر و ثواب و نیز به منظور بدرقه ماه مبارک رمضان دوباره روزه می گیرند. مردم کردستان مانند سایر مسلمانان اهل سنت روزه مستحبی «شه شه لان» را مستند به حدیثی از نبی مکرم اسلام می دانند که براساس آن هرکس شش روز نخست پس از عید فطر را روزه بدارد، مانند کسی است که همه سال ـ و در حدیث دیگری ـ همه عمر را روزه دار بوده باشد. این حدیث در منابع مهم روایی اهل سنت از جمله مسلم، ترمذی، ابی داود، بیهقی و طبرانی وارد گردیده است و مورد قبول همه مسلمانان اهل سنت جهان است.

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۴۸۸۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزیده خطبه های نماز جمعه شهرهای کهگیلویه و بویراحمد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، مهمترین محورهای سخنان ائمه جمعه امروز مناطق مختلف استان به صورت خلاصه آمده است:
گزیده خطبه های نماز جمعه دهدشت؛
خطیب جمعه دهدشت به مسئله حجاب اشاره کرد و گفت: از نیروی انتظامی و طرح نور حمایت خواهیم کرد، اجازه نمی‌دهیم که هیمنه نیروی انتظامی شکسته شود، هم‌وطنان مسلمان به حکم شرع و غیرمسلمان به حکم قانون موظف به رعایت حجاب هستند؛ حجاب از اصول اساسی انقلاب شکوهمند اسلامی است که همه باید نسبت آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم‌. حجت‌الاسلام وحدانی‌فر با اشاره به فرا رسیدن روز معلم، از معلمان به‌عنوان پایه‌گذار تمدن نوین نام برد و خاطرنشان کرد: به تعبیر امام راحل جایگاه معلم جایگاه انبیا است و دین و دنیای فرزندانمان در گرو کار و تلاش‌های آن‌ها است. خطیب جمعه دهدشت با بیان اینکه معلمان واجبات الهی، معارف و بذر دین را در قلب دانش‌آموزان خود بکارند، افزود: اگر معلم این کار را انجام دهد مانند حکاکی بر سنگ در قلب دانش‌آموز می‌ماند. گزیده خطبه های نماز جمعه پاتاوه  امام جمعه پاتاوه با اشاره به مناسبت‌های هفته و تبریک هفته معلم گفت: شهید مطهری میدان‌دار جریان مبارزه با غرب و پهلوان میدان جهاد تبیین، ژرف‌اندیش و معلمی بزرگ برای دیروز و امروز کشور است بنابراین بهترین الگو است. حجت الاسلام سیادت با اشاره به روز جهانی کار و کارگر، افزود: رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگران فرمودند: اگر مردم وارد میدان اقتصاد شوند، تولید جهش پیدا می‌کند و اگر این شعار بخواهد محقق شود در این شعار به حضور مردم تأکید شده است. وی ادامه داد: برای این منظور توجه به ظرفیت‌های بومی و تلاش مردم نقش اثرگذاری در جهش تولید دارد و با تلاش مردم و رونق تولید باعث ثروت کشور و آحاد مردم خواهد شد و در این شرایط، بیکاری و فقیری در جامعه مشاهده نخواهد شد. گزیده خطبه‌های نماز جمعه لنده. حجت الاسلام سید هدایت محمودی اصل در خطبه‌های نماز جمعه این هفته شهر لنده با اشاره به نقش خانواده به‌عنوان یک اصل مهم گفت: ازدواج یکی از مهمترین مسائلی است که مورد تاکید نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص) است لذا هر جوانی در وقت مناسب خود باید ازدواج کند.   امام جمعه لنده به نقش سازمان ملل برای حمایت از مردم فلسطین افزود: بیش از ١٩۴کشور جهان در سازمان ملل به حمایت از مردم غزه دست به یک حرکت ارزشمندی زدند که باید مورد حمایت قرار بگیرد که باید این مهم استمرار داشته باشد.   محمودی اصل گفت: مردم در امریکا چندین روزه است که در حمایت از مردم غزه راهپیمایی دارند و شاهد برخورد خشن پلیس امریکا در برخورد با دانشجویان و اساتید خوی وحشیگری آنان را به نمایش گذاشت.   وی به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با نیرو‌های مسلح اشاره کرد وگفت:مسئله حمله موشکی ایران به اسرائیل و اصابت موشک‌ها مهم نیست بلکه شکست هیمنه پوشالی اسرائیل بود که صورت گرفت و ذهن‌های خیلی از اندیشمندان جهان را روشن نمود.   امام جمعه لنده به ١٢اردبیهشت سالروز گرامیداشت مقام معلم پرداخت و گفت: هفته معلم باید با بهترین ویژه برنامه‌های در شأن معلم برگزار شود و یاد و خاطره بزرگ‌معلم انقلاب اسلامی شهید مرتضی مطهری گرامی داشته شود.   وی به نقش شورا‌های شهر و روستا اشاره کرد و افزود: شورا‌ها نقش بی بدیلی در تصمیم گیری شهر‌ها و روستا‌ها دارد و سهم مهمی در تعامل و همکاری با شهردار و دستگاه‌های اجرایی دارند.   امام جمعه لنده گفت: در خصوص مطالبه مردم برای آب شرب در شهرک‌های لنده بحث گل آلود شدن آب در فصول زمستان است که باید این مهم صورت گیرد.   وی گفت: یکی از مشکلات اصلی امروز روستا‌های شهرستان فاقد آب شرب بحث آبرسانی به روستا‌ها است که متاسفانه این مهم از سوی آب و فاضلاب شهرستان و استان جفا شده است و باید پاسخگو باشند گزیده خطبه‌های نماز جمعه سرفاریاب. امام جمعه سرفاریاب با گرامی داشت نهم اردیبهشت، روز شوراها، مشورت را یکی از ارکان مهم صحت و سلامت تصمیم گیری‌ها عنوان کرد و با بیان اینکه جامعه‌ای که سنت مشورت در آن حاکم نیست در تب و تاب خود محوری می‌سوزد، افزود: در قرآن با ذکر تمثیل‌ها و نامگذاری یک سوره به نام شوری و همچنین در احادیث معصومین (ع) سفارشات زیادی به مشورت در امور به عنوان بهترین راه رشد و موفقیت تأکیدشده است. حجت الاسلام زارعی پور با تبریک روز کارگر و قدردانی از زحمات این قشر نجیب در جامعه بهترین روش حمایت از کارگران و رونق اقتصاد جامعه را خرید و استفاده از کالا‌های تولید داخل عنوان کرد. وی به طرح نور نیروی انتظامی در خصوص برخورد با بی حجابی در جامعه و حمایت قاطع مردم از این طرح اشاره کرد و ضمن قدر دانی از نیروی انتظامی در این خصوص، ادامه داد: قطعا بی توجهی به مقوله حجاب توسط برخی افراد در جامعه، مثل بسیاری دیگر از مسائل، با حمایت و پشتیبانی دشمنان نظام و با ابزار رسانه و تبلیغات انجام می‌شود. امام جمعه سرفاریاب اضافه کرد: همه ما باید با هوشیاری و همراهی درست، کمک کنیم موضوع حجاب که یک قانون و وظیفه شرعی است در جامعه به درستی اجرا شود. گزیده خطبه‌های نماز جمعه چرام. حجت الاسلام افشار امام جمعه‌ی شهر چرام در خطبه‌ی دوم نماز گفت: امنیت اخلاقی با عفاف وحجاب محقق می‌شود که این امری بین اللمللی است وتن‌ها به ایران محدود نمی‌شود. خطیب جمعه چرام افزود: نه فقط جوامع اسلامی که غربی‌ها برای ایجاد امنیت اجتماعی راهکاری ارائه کرده اند که اگر کسی اعتقاد دینی نداشته باشد با بی بند باری به خانواده و جامعه‌ی سالم دست نخواهد یافت. وی ادامه داد:حجاب احترام به حرمت‌های الهی و بر همه‌ی مسلمین به ویژه خواهران شیعه واجب است که عفاف و حجاب اسلامی را رعایت کنند. گزیده خطبه‌های نماز جمعه لیکک. امام جمعه لیکک در جمع نمازگزاران این شهر به مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد هشدار داد که چرا باید کارفرمایان فرزندان ما را به دلایل گوناگون مورد بی‌حرمتی قرار دهند. حجت الاسلام اسماعیل صلواتی دربخش دیگری از سخنانش با گرامیداشت هفته مقام معلم افزود: امروز بالاترین خدمت به بشریت نشر معارف دین است بالاترین خیانت محروم کردن انسان‌ها از حقایق دینی است. وی ادامه داد: شهید مطهری این خدمت را به جامعه و انسانیت کرد و مقابل انحراف‌ها و کج فکری‌ها ایستاد. امام جمعه بهمئی با انتقاد از عملکرد برحی مسئولان و پیمانکاران گفت: بعضی از کارفرمایان شرکت‌ها و پیمانکاران و مدیران شرکت‌ها و کارخانه‌ها و طرح‌های ملی هم در خارج از استان و حتی بعضی اوقات در داخل استان فرزندان این استان را مورد بی‌حرمتی قرار می‌دهند و در اوج مظلومیت آنان را از کار برکنار می‌کنند. حجت الاسلم صلواتی از مسئولان خواست در این خصوص چاره اندیشه کنند. گزیده خطبه‌های نماز جمعه دیشموک. امام جمعه موقت دیشموک هم در جمع نمازگزاران حمله ایران به اسرائیل توسط نیرو‌های مسلح به خصوص سپاه پاسداران را سیلی محکم اسلام و جبهه مقاومت به دشمنان خواند و افزود: این روز‌ها سرخط مسائل روز در فضای رسانه‌ای در سراسر جهان حماسه غرورآفرین حمله حماسی سپاه پاسداران به رژیم غاصب صهیونیستی است. حجت الاسلام امیر داوودی در بخش دیگری از سخنانش دسیسه‌ها و پروتکل‌های یهود به منظور ترویج بی‌حجابی در جامعه را یادآور شد و تاکید کرد: حجاب در دین و مذهب و ملیت ایرانی ما قدمت تاریخی دارد که سند‌های تاریخی آن موجود است. وی ۱۲ اردیبهشت روز معلم را نمایانگر تجلیل از کسانی دانست که حتی در کلام پیامبر اکرم نیز بیان شده است و خاطرنشان کرد: گل سرسبد معلمان تاریخ شهید استاد مرتضی مطهری است. حجت الاسلام داوودی روز کارگر را نیز روز تجلیل از کارگران زحمتکش با کمترین خدمات و امکانات رفاهی عنوان کرد و افزود: همانگونه که معلم احیاگر جامعه است کارگر نیز بنا کننده جامعه است و باید مورد تقدیر و حمایت قرار گیرد. خطیب جمعه موقت دیشموک با بیان اینکه کارگران در سخت‌ترین شرایط مثل کوره‌های آهن و در گرمای شدید و سرمای استخوان سوز در حال ساخت خانه و پل و نیروگاه و ساختمان برای ما هستند گفت: انتظار داریم مسئولان به منظور تامین رفاهیات این قشر زحمتکش فکری کنند تا معیشت و زندگی آنها بهبود یابد. حجت الاسلام داوودی مشکل راه‌های روستایی بخش دیشموک را یادآور شد و گفت: از اداره راه استان و شهرستان انتظار داریم راه‌های روستایی را که پیمانکار آن مشخص شده است وضعیت آنها مشخص است را هرچه زودتر به تسریع روند کار کمک کنند تا در فصل بهار و تابستان که شرایط آب و هوایی مساعد است کار انجام شود و به فصل سرمای آینده نرسد که باعث بی‌کیفیتی کار شود. وی از مسئولان نظارتی خواست شرایط پیمانکاران راه‌های ارتباطی دیشموک را با جدیت بیشتر بررسی کنند.
گزیده خطبه های نماز جمعه مارگون
حجت الاسلام خواجه پور اجرای طرح نور، یعنی عفاف و حجاب توسط نیروهای جان بر کف انتظامی را یادآور شد: مجدانه از این عزیزان باید تشکر کنم که مثل همه صحنه‌های امنیتی وارد میدان شدند و امنیت دینی و اسلامی را برای مردم رقم می‌زنند. امام جمعه شهر مارگون گفت: اگرچه شاهد یک سری بی‌همتی‌ها از سوی بی‌حجاب‌ها هستیم، اما راه برون رفت از بی‌حجابی و بی‌حیایی در جامعه، اجرای طرح نور و تحقق دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر است. وی به ثمرات واقعه مبارک عملیات وعده صادق اشاره کرد و افزود: عملیات وعده صادق اگرچه اسرائیل و آمریکا را بر جای خود نشاند، ضعف و استیصال آنها را به رخ جهان کشاند و از طرفی اقتدار ایران اسلامی را به دنیا اثبات کرد، اما مردم باید بدانند ثمرات این عملیات و واقعه مبارک چه بود.       

دیگر خبرها

  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • مورایس: با افتخار یک مسلمان هستم
  • مورایس: با افتخار یک مسلمان هستم + فیلم
  • مسابقات جام رمضان تنیس روی میز بانوان در سمنان پایان یافت
  • گزیده خطبه های نماز جمعه شهرهای کهگیلویه و بویراحمد
  • سکوت مجامع بین المللی نسبت به کشتار مسلمانان از حد وجدانی فراتر رفته است
  • نماز جمعه پایگاه مردمی است
  • حرف دل مردم در تریبون نماز جمعه زده شود
  • تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»
  • «نون خ» پایبند به آداب ایرانی