Web Analytics Made Easy - Statcounter

سلیمانیان اظهار داشت: یادم هست زمانی که رهبری این مسئله را طرح کرد، آنقدر فقر معرفت وجود داشت که چند مجموعه دست به تولید نرم افزارهای فرهنگی رایانه ای زدند و این را در راستای جنبشنرم افزاری دانستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانابه نقل از زیتون،حدود بیست سال از ندای «جنبش نرم افزاریِ» رهبر انقلاب می گذرد؛ محافل مختلفی برای تحققِ چنین درخواستی تلاش کرده و به نتایجی دست یافته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما چنین مفهومِ فراگیر تاکنون از اتاق های تخصصی و نخبگانی خارج نشده است. اگر هم خارج شده مسیر متفاوتی را پیموده است.

معرفت شناسی و روش شناسی در تحقیق وهمچنین نسبت جنبش نرم افزاری با عامِ مردممسئله ای است که دغدغه ی بخشی از فعالان فرهنگی و علمی می باشد. به همین منظور نشستی با عنوان «فراگیرسازی جنبش نرم افزاری» و با حضور جمعی از کارشناسان و فعالان فرهنگی تبریز برگزار شد. بخشی از آنچه در این نشست مطرح شد به شرح ذیل می باشد:

باید مرز نحله های فکری را مشخص کنیم/علم تجربی تا کدام مرز؟

جهانبخش سلمانیانکارشناس ارشد علوم اجتماعی و فعال فرهنگی تبریز: در حوزه جنبش نرم افزاری و تولید علم ابتداباید نسبت غرب و جهان اسلام را تعریف کنیم. آیا بکارگیری روش شناسی غربی مطلقا ممنوع بوده و ما را به سرمنزل مقصود نمی رساند؟ و یا اینکه بخشی از معرفت شناسی و روش شناسی های غربی از متودولوژی جهان اسلام برگرفته شده است؟ آیا می توانروش های تلفیقی و متودولوژی جدیدی معرفی کنیم؟ پاسخ به این سوالات الزاما در اتمسفر جنبش نرم افزاری یافتنی است. متولیان اصلی جنبش نرم افزاری حوزه و دانشگاه است و فعالان حوزه اندیشه باید برای دو نهاد مسئله سازی کنند.

مکاتب اندیشه معمولا دارای محدوده ای هستند. لذا هرکدام باید در جایگاه خود بکارگیری شوند. برای مثال تجربه گرایی و بکارگیری تجربه های انسانیدارای محدوده ای است و در برخی حوزه ها مانند الهیات با بن بست مواجه می شود. امابدین معنا نیست که بدلیل ناقص بودن روش تجربی، این متودولوژی را کلا منسوخ تلقی کنیم. هر کدام در محدوده ی خود باید بکارگیری شوند. در علم و فلسفه غرب، انواع متدولوژی ها، اپیستمولوژی ها و منطق ها وجود دارد که با هم ضدیت هم دارند. ما با کدامیک از اینها مشکل داریم؟

من به تجربه دریافته ام که دوستان دغدغه مند زیادی هستند که هر دو سپهر مطروحه را به عنوان مبانی غربی علم و اندیشه رد می کنند و به دلیل عدم معرفی جایگزین سبب معطل ماندن جنبش نرم افزاری می شوند. اگر این روند ادامه پیدا کند تکلیف چیست و چه باید بکنیم؟ علم تجربی و فلسفه تحصلی در حد و حدود خودش کارا و مفید بود و هست. مشکل زمانی آغاز شد که این تجربه گرایی خواست به تمام ابعاد وجودی دست درازی کندو حتی خدا را هم تا زیر تیغ جراحی نیاید قبول نکند. جالب آنجاستکه تجربه گرایانی چون هیوممیگفتند که حوزه بررسی علم و فلسفه تحصلی حوزه پدیدارها و نمودهاست ولی نمیدانم چهشد که رادیکالهایی پیدا شدند و گفتند هرچه در این چارچوب نگنجد خرافه است.

قطعا تعمیم روش شناسی و راستیِ معرفت علم تجربی به تمام حوزه ها درست نیست و این رو آغازگران این نحله شناختی هم قبول دارند و گمان میکنم در جنبش نرم افزاری چیزی که مهم است اینکه قبل از همه چیز محدوده اینها رامشخص کنیم. اینکه علم تجربی تا کدام مرز؟ و از آن مرز به بعد چگونه باید شناخت حاصل کنیم؟ نکته ی دیگری که باید در جنبش نرم افزاری مورد دقت واقع شود، اینست که نباید به سیاق مکتب فرانکفورت وارد عمل شویم. مکتب فرانکفورت کاری با ایجاب نداشت و صرفا در سلب و نقد لیبرالیسم وارد عمل میشد. این نوع رویکرد عملا در تثبیت لیبرالیسم کمک کرد. تا زمانی که ایجاب نداشته باشیم، در سلب و نقد مسئله ی خود موفق نخواهیم بود.

جنبش نرم افزاری در بستر جوشش های غیر دستوری قابل دستیابی است

علی سلیمانیانفعال فرهنگی تبریز:اگر چه صورت بندی نظری و معرفت شناسی، بنیان جنبش نرم افزاری است اما این تنها تذکر است از این باب که دچار پوزیتیویسم و پراگماتیسم نشویم و می شود موضوع را خیلی خردتر از اینها هم پیگرفت.به نظر من نهضت نرم افزاری دعوتی است برای تولید محتوایی که بشود نیازها و اقتضائات روز انقلاب را روی آن سوار کرد و به پیش برد. به نوعی تلاش برای تولید قدرت نرم است.تجربه تاریخی میگوید عموما جبهه انقلاب اوقاتی به بن بست خورده است، که در مواجهه با مسائل، دچار فقر معرفتی و فقدان چارچوب گفتمانی فراگیر بوده است.این جنبش نرم افزاری هم چیز خیلی عجیب و فنی و غیرقابل دست یابی نیست که نیاز به دستور مسئول داشته باشد. اتفاقا این امر فقط در بستر جوشش های غیر دستوری و غیر بخشنامه ای قابل دستیابی است و ورود آمرانه و دخالت اصحاب قدرت در این مسئله، موجب انسداد می شود.

یادم هست زمانی که رهبری این مسئله را طرح کرد، آنقدر فقر معرفت وجود داشت که چند مجموعه دست به تولید نرم افزارهای فرهنگی رایانه ای زدند و این را در راستای جنبشی دانستند که رهبری مطالبه کرده بود. یک مجموعه از اینجا و آنجا محتوای مختلفی درباره حجاب را نرم افزار کرده بود آن هم در یک دانشگاه معتبر و پز می داد که از اولین هایی که امر رهبری را عملی کرده اند اینها هستند. از آنها پرسیدمدلیل اینکه این را حرکتی در راستای جنبش نرم افزاری می دانند محتوای خاصی است که این معنا را افاده میکند؟ جواب شنیدم که نه این لوح فشرده ویدیویی نیست و به صورت نرم افزار ارائه شده است!

جنبش نرم افزاری یعنی قاعده مند ساختن تجربه های بشری

روح الله رشیدیدبیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی: تجربه گریزی و معطوف شدن به مبنای اصلی، جامعه را از هدف نهایی دور می کند. بخش قابل توجهی از قرآن تجربه های تاریخیِ بشری است. هنر نیروهای انقلاب این باشد که تجربه های تاریخی را به قواعد و اصول تبدیل کنند. ما باید تجربه ها را قاعده مند کنیم. روش استقرایی یکی از مفید ترین و سهل الوصول ترین روش ها برای قاعده مندسازی تجربه هاست. جنبش نرم افزاری نیز ناظر بر شناخت جامعه وقاعده مند ساختن تجربه های بشری است. البته همانطور که عنوان شد، روش تجربه گرایی در حوزه معرفت شناسی و احکام اسلامیروش کاملی نیست و در برخی حوزه ها با بن بست مواجه می شود. مهندس بازرگان کتاب مطهرات در اسلام را به دلیل اثبات علمیِ تجربی نگاشت. اما در بخشی از حوزه های احکام مانند «کافر نجس است» با بن بست مواجه شد.

تا زمانی که دغدغه مندان حوزه اندیشه از مراکز اصلی علم و اندیشه یعنی حوزه های علمیه مطالبه نکرده و طراحی مسئله نکنند، جنبش نرم افزاری محقق نخواهد شد.

دو راه برای تغییر روش هایِ ناقصِ اندیشه

روح الله متفکر آزادعضو هیئت علمی دانشگاه و فعال فرهنگی: نیروهای انقلاب تعداد بسیاری از پرچمِ شعارهای واقعی را در دست گرفته اند، بدون آنکه در طراز شعارها محتوای درخوری تهیه کرده باشند. این وضعیت ما را در حوزه اندیشه و تقابل معنایی با شکست مواجه می کند. مشکل جامعه ما سیاسی نیست، فکری است. باید نحوه اندیشیدن را زیر تیغ عمل جراحی قرار دهیم. روش شناسی فعلیِ اندیشه در دانشگاه دارای نقایصی است. چرا در دانشگاهها بغیر از متودولوژی تجربی راههای دیگرِتحقیق بسته شده است؟ این در حالی است که در خودِ جهان غرب، پوزیتیویست ها سالهاست که منقرض شده اند. البته عنصر تجربه با متودولوژی تجربی متفاوت است؛ بکارگیری تجربه در تحقیق عین توصیه های قرآنی است.

دو راه برای تغییر وضعیت موجودوجود دارد. در کوتاه مدت باید از ابزارهای فکری جهان غرب استفاده کردو اصطلاحا با ادبیات آکادمیک اتمسفر فضای فکری موجود را تغییر دهیم. در بلند مدت نیز باید جنبش نرم افزاری به معنای واقعی کلمه براه انداخت.نگاه فلسفه ستیزانه به مسائل نگاه افراطی است. اگر به ژرفا بیاندیشیم،نهج البلاغه و قرآن دارای نگاه فلسفی است.

ابداع متودولوژی جامع جزو نیازمندی های جنبش نرم افزاری

رامین نظامی خواهفعال فرهنگی: جنبش نرم افزاری نباید منوط به ادبیات آکادمیک باشد. محققین اسلامی در ملجا حوزه و بوسیله مراکز علمی باید روش شناسی موجود را اصلاح کنند. ابداع متودولوژی جامع جزو نیازمندی های دانشگاه و جنبش نرم افزاری است. روشی که دربرگیرنده تجربه، فلسفه، وحی و.. باشد. این مهم با هدفمندسازی ورود نیروهای انقلاب به دانشگاه محقق می شود.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۶۰۸۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این اولین ربات انسان‌نمای تمام‌الکتریکی با سرعت ۶ کیلومتربرساعت است

مرکز نوآوری ربات انسان‌نمای پکن، Tiangong را معرفی کرد؛ ربات انسان‌نمایی که می‌تواند مانند انسان راه برود و با سرعت ۶ کیلومتربرساعت بدود. تیانگونگ اولین ربات انسان‌نمای کاملاً الکتریکی است که به چنین قابلیتی دست پیدا می‌کند.

ربات تیانگونگ با قد ۱۶۳ سانتی‌متر و وزن ۴۳ کیلوگرم به‌گونه‌ای طراحی شده که توانایی دویدن پایدار را دارد. این ربات از چند دوربین و یک واحد اندازه‌گیری اینرسی با دقت بالا (IMU) و حسگرهای سه‌بعدی استفاده می‌کند که امکان درک محیط و مسیریابی دقیق را برای آن فراهم می‌کند.

ربات به حسگرهای نیروی بسیار دقیق برای بازخوردگیری از نیروهای واردشده از جهات مختلف مجهز شده است.

تیانگونگ از روش جدید یادگیری حرکت به‌ نام «یادگیری تقویتی تقلیدی پیش‌بینی‌کننده‌» استفاده می‌کند که نقشی حیاتی در دستیابی به قابلیت دویدن طبیعی ربات ایفا کرده است.

توسعه‌دهندگان بر اهمیت سازگاری تیانگونگ با محیط‌های مختلف تأکید کرده‌اند و گفته‌اند که امکان ارتباط باز و ارتقای سطح عملکرد نرم‌افزاری و سخت‌افزاری ربات میسر است. تطبیق‌پذیری ربات موجب می‌شود که برای کاربردهای مختلفی کاربردی باشد.

تیانگونگ حتی بدون استفاده از «بینایی» خود می‌تواند از روی سطح شیب‌دار و پله‌ها حرکت کند که نشان‌دهنده‌ی قابلیت آن برای سازگاری با محیط‌های متغیر است. علاوه‌بر‌این در برخورد با موانع یا زمین‌های ناهموار، حالت گام‌های خود را تنظیم می‌کند.

معرفی تیانگونگ پیشرفت فراوانی را در توسعه‌ی ربات‌های انسان‌نما نشان می‌دهد. قابلیت این ربات برای دویدن طبیعی، نشان‌دهنده‌ی کاربردهای بالقوه‌ی آن در زمینه‌های مختلف از‌جمله عملیات جست‌وجو و نجات و واکنش سریع و صنعت تولید است.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی فناوری

دیگر خبرها

  • طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی ندارد
  • ۷ سیلو به صورت شبانه روزی گندم کشاورزان دهلران را خریداری می کنند
  • این اولین ربات انسان‌نمای تمام‌الکتریکی با سرعت ۶ کیلومتربرساعت است
  • پیش بازی تاتنهام - آرسنال؛ یکی به فکر ویرانی، دیگری به فکر ساختن
  • رادیو یعنی گرما صمیمیت و درک هستی
  • ‌مهم‌ترین ‌در تحقق شعارهای سال، توجه به حمایت از تولید ملی است
  • نظر علیرضا طلیسچی درباره حضورش در شب‌های زودیاک و آهنگ پرطرفدارش «پاقدم»
  • مهمترین پیشران تولید، مشارکت واقعی مردم است
  • سمینار تخصصی «هوش مصنوعی مولد در روابط عمومی» در اتاق تبریز برگزار شد
  • دولت نباید اقتصاد کشور را به موضوع ارز گره بزند