Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- معتقد نيستيم که آقاي الجبير بدون چراغ سبز مسئولان بلند پايه در رياض، به دست دادن با آقاي ظريف آن هم جلوي دوربين ها، اقدام کرده باشد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، عبدالباري عطوان روزنامه نگار مشهور جهان عرب در مقاله اي نوشت: عربستان سعودي در حال اتخاذ سياست تعاملي در قبال ايران و کشورهاي همسو با اين کشور و گشايش روابط با تهران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عبد الباري عطوان سردبير روزنامه راي اليوم، با تاکيد بر تغيير رويکرد عربستان در قبال ايران و اتخاد موضع تعاملي با تهران، سرمقاله امروز خود را به مصافحه عادل الجبير وزير خارجه عربستان سعودي با محمد جواد ظريف وزير خارجه کشورمان در حاشيه نشست سازمان همکاري اسلامي در استانبول اختصاص داد و نوشت: اينکه دو روز گذشته تاکيد کرديم که عربستان سعودي در حال اتخاذ سياست تعاملي و باز در قبال ايران و کشورهاي همسو با اين کشور است، طالع بيني و پيش گويي نکرده بوديم چرا که اقدام شاهزاده محمد بن سلمان جانشين پادشاه سعودي، به ارسال دعوتنامه براي مقتدا صدر به منظور سفر به عربستان و استقبال گرم از وي بلافاصله پس از ورود به خاک اين کشور، خود مويد اين رويکرد ناگهاني عربستان است.
عطوان افزود: مصافحه ديروز آقاي جواد ظريف وزير خارجه ايران و آقاي عادل الجبير همتاي سعودي وي آن هم پس از سالها چالش و وجود مشکل ميان دو کشور، تاييدي ديگر بر بروز اين تغيير در موضع عربستان سعودي است که «گفتگو» و ديپلماسي را بر رويارويي و تشديد کشمکش هاي رسانه اي ترجيح داده است و چه بسا بروز اين مسئله (اتخاد موضع تعاملي بجاي مقابله) آن هم پس از گذشت فقط چند روز از سفر پادشاه عربستان به مغرب براي سپري کردن مرخصي طولاني مدتش در اين کشور و واگذار کردن امور کشور به ولي عهد، نکته اي است که در نوع خود دربردارنده معاني و مفاهيم زيادي است.
در ادامه سرمقاله عطوان آمده است: ما به دنبال آن نيستيم که درباره اين تحول و نتايج آن چندان مبالغه کنيم اما پس از آن که محمد صالح بن طاهر بنتن وزير حج و اوقاف عربستان دعوتنامه اي به رئيس سازمان حج و زيارت ايران براي سفر به عربستان و بحث و رايزني در زمينه علت عدم حضور حجاج ايراني براي انجام فريضه حج در سال گذشته فرستاد، مشخص بود که مسئولان سعودي به نوعي خواهان تعامل و گشايش در روابط با ايران هستند.
در اين چارچوب، همه موانع، مشکلات و سوء تفاهم هايي که باعث جلوگيري از اعزام حجاج ايراني به عربستان شده بود، رفع شد و همه شروطي که براي سفر حجاج ايراني وضع شده بود لغو شد. همچنين روند صدور رواديد براي حجاج ايراني بدون هيچ مانعي از طريق سفارت سوئيس در تهران که حافظ منافع عربستان در ايران است، تسهيل شد.
علاوه بر اين، موضوع تظاهرات برائت از مشرکان و تظاهرات عليه سياست هاي آمريکا با رضايت دو طرف و بدون اعلام جزئيات آن، حل و فصل شد. حتي اخباري شبه تاييد شده حاکي است که مشکل ديگر يعني پرداخت غرامت عربستان به خانواده هاي حجاج ايراني که در حادثه منا در عربستان کشته شدند، در سکوت کامل حل و فصل شد. همه اين دستاوردها در صورتي که نرمشي از سوي دو طرف بويژه از طرف عربستان وجود نداشت، امکان پذير نبود.
تصاوير دست دادن وزراي خارجه ايران و عربستان در حاشيه نشست فوق العاده وزراي خارجه کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي در استانبول، با سرعت بسيار بالايي در شبکه هاي اجتماعي منتشر شد.
وزراي خارجه دو کشور پس از دست دادن با يکديگر، در فضايي دوستانه همراه با لبخند، که همگان را حيرت زده کرد، صحبتي هم با هم داشتند. آقاي ظريف دست دادن همتاي عربستاني و در آغوش کشيدن يکديگر را اقدامي عادي در عرف ديپلماتيک دانست و افزود دليل اين کار احترام متقابل و دوستي ديرينه‌ ميان وي و عادل الجبير بوده است.
عطوان افزود: بله دوستي قديمي وجود دارد اما اين دوستي بيش از سه سال است که با هيچ مصافحه اي همراه نبوده است براي اينکه روابط ميان ايران و عربستان پس از يورش به سفارت عربستان در تهران بويژه سوزاندن محتويات آن، متشنج شده و تا حد تهديدهاي مستقيم و قطع روابط پيش رفته است.
معتقد نيستيم که آقاي الجبير بدون چراغ سبز مسئولان بلند پايه در رياض، به دست دادن با آقاي ظريف آن هم جلوي دوربين ها، اقدام کرده باشد بلکه اين اقدام در چارچوب رويکرد جديد عربستان مبني بر کاهش تنش با «دشمن» ايراني بوده است و هر کسي به چيزي غير از اين معتقد باشد، عربستان و چگونگي تصميم گيريها در اين کشور را نمي شناسد.
سوالي که در اينجا مطرح مي شود، اين است چرا عربستان اين اقدام ناگهاني را در قبال ايران و مسئولان شيعه عراق اتخاذ کرده است؟ آيا ارتباطي ميان اين رويکرد تعاملي عربستان و بحران با قطر وجود دارد؟
سوال ديگري که از سوال نخست گرفته مي شود اين است که آيا اين مصافحه ميان وزراي خارجه دو کشور، زمينه را براي مصافحه اي ديگر ميان شاهزاده محمد بن سلمان و آقاي عبد الملک بدرالدين رهبر جريان انصار الله يمن به عنوان گامي در جهت توافق صلح که به جنگ دو سال و نيمه در اين کشور پايان دهد، مهيا خواهد کرد؟
ما هيچ پاسخ فوري به اين دو سوال نداريم بلکه ترجيح مي دهيم درنگ و صبر کنيم اما اتفاقي که رخ داده، تحولي مهم است و ما را بر آن مي دارد که بروز گشايش در روابط ميان ايران و عربستان را در آينده بعيد ندانيم و چه بسا اين موضوع بر جنگ در سوريه نيز تاثير گذار باشد يعني ممکن است دو طرف به اين درک برسند که گفتگو و تفاهم در هر موضوعي، بسيار کم هزينه تر و کم ضررتر خواهد بود.
عطوان در پايان اين سرمقاله نوشت: بايد از انتفاضه مسجد الاقصي تشکر کنيم که زمينه را براي تحقق اين معجزه فراهم کرده است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۵۲۱۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟

به گزارش صدای ایران از یورونیوز فارسی،ده سال مانده به زمان برگزاری جام جهانی فوتبال در عربستان سعودی، این کشور مشغول گسترش و بهبود زیرساخت‌های خود برای میزبانی از بزرگترین فستیوال فوتبال ملی در جهان است.

جایی که حکومت پادشاهی باید استادیوم‌ها، هتل‌ها و شبکه‌های حمل و نقل خود را به شکل قابل توجهی بهبود و گسترش دهد. خبرگزاری فرانسه در گزارشی به این مسئله پرداخته و اضافه می‌کند که زیرساخت‌ها دغدغه اصلی این پادشاهی نفت‌خیز نفت است، تنها کاندیدای برگزاری جام جهانی ۲۰۳۴ که به زودی رسما این میزبانی را از سوی فیفا دریافت خواهد کرد.

عربستان صادرکننده نفت خام فاقد منابع نیست، اما برای تلطیف وجهه خود به عنوان یک کشور محافظه‌کار و اسلام‌گرای افراطی تلاش می‌کند با جذب سرمایه‌گذار خارجی این نقیصه را برطرف کند.

این کشور با سرمایه هنگفت ۵۰۰ میلیارد دلار در پروژه شهری آینده‌نگر و بلندپراوزانه نئوم می‌خواهد تصویری از آینده را ارائه نماید. صرف نظر از اینکه این ایده جاه‌طلبانه تا چه اندازه عملی و اجرایی خواهد بود، بیشتر نمایانگر تمایل ولیعهد ماجراجوی سعودی برای نمایش و جلب توجهات جهانی است.


چالش استادیوم‌ها
برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۴ عربستان به ۱۴ ورزشگاه با ظرفیت دست‌کم ۴۰ هزار نفر نیاز خواهد داشت تا بتوانند پذیرای ۴۸ تیم حاضر در جام جهانی باشند، اما در حال حاضر تنها دو ورزشگاه آماده هستند؛ استادیوم ملک عبدالله در جده و استادیوم بین‌المللی ملک فهد که در ریاض در حال بازسازی است.

این کشور که دارای لیگ فوتبال معتبری است حدود ۳۰ زمین دیگر هم دارد، اما بیشتر آنها قدیمی، کوچک و یا احاطه شده توسط پیست‌های دو و میدانی هستند که دیگر در دنیای فوتبال مرسوم نیستند.

یکی از مقامات فدراسیون فوتبال عربستان به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «ما هنوز ده سال در پیش داریم که در طی آن وضعیت استادیوم‌ها به طور اساسی تغییر خواهد کرد.» او که نخواست نامش فاش شود، افزود: «این یک چالش بزرگ است، اما ما بر آن غلبه خواهیم کرد.»

اسکان و حمل و نقل
علاوه بر جام جهانی فوتبال، این کشور بیابانی با جمعیت ۳۲ میلیون نفر میزبان جام ملت‌های آسیا ۲۰۲۷، بازی‌های آسیایی زمستانی ۲۰۲۹ و همچنین بازی‌های آسیایی ۲۰۳۴ نیز خواهد بود. برگزاری بازی‌های زمستانی در این کشور بیابانی و کویری انتقاد طرفداران محیط زیست را به همراه داشته، اما پادشاهی سعودی می‌خواهد بدون توجه به این انتقادات تمام این فرآیند‌ها را به مدد دلار‌های نفتی طی کند.

قطر همسایه، که میزبان اولین جام جهانی در خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ بود، قبل از این رویداد تا ۲۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرد که زیرساخت‌های مربوطه را نیز شامل می‌شود.


عربستان سعودی در حال حاضر ساخت دو استادیوم جدید را آغاز کرده است: استادیوم بین المللی ملک فهد در قیدیه، پروژه‌ای بزرگ در خارج از پایتخت، و استادیوم دیگری در شهر دمام، در شرق کشور. هر دو این استادیوم‌ها قرار است دو سال دیگر افتتاح شوند.

به گفته یک مقام سعودی، طراحی یک استادیوم جدید در دیریه در نزدیکی ریاض نیز از پیش تصویب شده، در حالی که رسانه‌های محلی گفتند که مناقصه‌های ساخت و توسعه زمین‌های فوتبال به‌زودی به ارزش ۲.۶۹ میلیارد دلار آغاز می‌شود.

اما این کشور تنها به استادیوم‌ها نیاز ندارد و حمل و نقل و اسکان طرفداران هم در شهر‌های میزبان این مسابقات یعنی در ریاض، جده، دمام و اب‌ها و همچنین در قیدیا و نئوم نیز حائز اهمیت است.

حسین ماهران، معمار، در کنفرانسی درباره طراحی و ساخت استادیوم که در ماه فوریه در ریاض برگزار شد، به خبرگزاری فرانسه گفت: «عواملی مانند اسکان و حمل و نقل عمومی در داخل و بین شهر‌ها هنوز باید توسعه یابد. اما واضح است که پادشاهی قاطعانه به این راه متعهد است.»

چالش عمده آب و هوا
گرما، در کشوری که دمای هوا در تابستان از ۴۰ درجه سانتیگراد فراتر می‌رود، چالش دیگری برای کشور میزبان است، اگرچه یاسر المصحال، رئیس فدراسیون فوتبال عربستان سعودی سال گذشته گفت که پادشاهی آماده است تا این رویداد را در تابستان مانند زمستان برگزار کند.


رضوان درویش، رئیس شرکت تهویه مطبوع عربستان سعودی گرین ایر به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «در حال حاضر برنامه‌های خنک کننده برای سه ورزشگاه مورد استفاده لیگ عربستان وجود دارد که ستاره‌های جهانی مانند کریستیانو رونالدو و نیمار را به خود جذب کرده است.»

فراتر از زیرساخت‌های فیزیکی، عربستان سعودی همچنین باید منابع انسانی لازم برای مدیریت سایت‌ها، از امنیت گرفته تا نظافت، از جمله تهیه بلیط و پذیرایی را نیز در نظر بگیرد.

لی کولیر، از گروه مشاوره STRI، با برآورد این که کشور خلیج فارس به جای واردات نیروی کار به دنبال آموزش سعودی‌ها خواهد بود، تاکید کرد که این یک چالش بزرگ خواهد بود.

در فاصله یک دهه مانده تا زمان برگزاری جام جهانی فوتبال در عربستان سعودی این کشور با چالش‌های قابل توجهی رو به رو خواهد بود که امیدوار است به مدد دلار‌های نفتی، مدیریت و مشاوره خارجی و همچنین تربیت نیروی انسانی مناسب بتواند از پس آن برآید.

دیگر خبرها

  • سناتور آمریکایی، عادی سازی روابط تل آویو و عربستان را توافقی مخاطره آمیز خواند
  • جدیدترین اظهارنظر وزیر خارجه عربستان درباره جنگ غزه
  • نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو
  • برگزاری نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود؛ غزه محور اصلی گفت‌وگو با مقامات سعودی
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟