Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-05-07@03:07:42 GMT

درماتیت سبورئیک چیست و چگونه درمان می شود؟

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۳۴۴۶۸۰

درماتیت سبورئیک یک عارضه پوستی شایع است که حدود 4 درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند. شوره سر نیز شکل خفیفی از درماتیت سبورئیک کف سر می باشد و نیمی از افراد بزرگسال را درگیر کرده است. درماتیت سبورئیک در مردان نسبت به زنان شایع تر است. این عارضه در هر سنی بعد از سن بلوغ می تواند اتفاق بیفتد.

علت درماتیت سبورئیک

تصور می‌شود که عامل درماتیت سبورئیک نوعی قارچ به نام مالاسزیا است و درماتیت سبورئیک زمانی ایجاد می‌شود که این قارچ بیش از حد رشد کند یا سیستم ایمنی بدن شخص بیش از حد به آن واکنش نشان دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  این قارچ از نوع قارچی که باعث برفک یا کپک در غذا می‌شود نیست. درماتیت سبورئیک معمولا با هیچ بیماری زمینه‌ای در ارتباط نیست، اما ممکن است در صورت ابتلای شخص به HIV شدید‌تر شود. این عارضه همچنین در بین افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند، بیشتر شایع است.

خستگی مفرط و استرس نیز گاهی می‌تواند باعث بروز ناگهانی درماتیت سبورئیک شود. این عارضه در آب و هوای سرد بیشتر از آب و هوای گرم شایع است و ارتباطی با رژیم غذایی فرد ندارد.

علائم درماتیت سبورئیک

علائم درماتیت سبورئیک در بین افراد مختلف، متفاوت است. نواحی از پوست که دچار این عارضه شده‌اند، قرمز رنگ هستند، نسبت به لمس حساس هستند و حالت پوسته‌پوسته دارند که این حالت هم باعث ناراحتی و آزار شخص می‌شود و هم به لحاظ ظاهری ناخوشایند است و خصوصا در صورت پوشیدن لباس تیره رنگ و ریختن پوسته‌ها روی لباس (شوره‌ها)، باعث خجالت فرد می‌شود. البته بعضی افرادی که به این عارضه دچار می‌شوند، مشکل شوره (یا پوسته شدن سطح پوست) را ندارند.

درماتیت سبورئیک به چه شکلی است؟

نواحی از پوست که به درماتیت سبورئیک دچار هستند، قرمز رنگ بوده و دارای پوسته‌های چرب هستند. این حالت معمولا در یک یا دو ناحیه از بدن ایجاد می‌شود اما ممکن است در مواردی نیز به صورت گسترده باشد. نواحی که اغلب به درماتیت سبورئیک دچار می‌شوند عبارتند از:

روی سر:

شدت درماتیت سبورئیک در سر می‌تواند خفیف و به صورت شوره‌های معمولی سر یا به صورت شدید و به شکل قرمزی پوست سر و جدا شدن پوسته‌های بزرگ‌تر و ترشح مایع از قسمت‌های ملتهب سر باشد.

پوست سر:

معمولا در ماتیت سبورئیک در صورت در نواحی بین ابرو و کناره‌های بینی و روی گونه‌ها ایجاد می‌شود. در مواردی ممکن است پلک‌ها نیز قرمز، متورم و پوسته‌پوسته شوند.

داخل و اطراف گوش:

در برخی افراد، درماتیت سبورئیک در کانال داخلی گوش، حفره بیرونی گوش یا در پشت گوش ایجاد می‌شود. در این موارد ممکن است پوست دچار عفونت باکتریایی شده و این عفونت باعث پوسته‌پوسته شدن و ترشحات پوستی شود. التهاب کانال گوش می‌تواند باعث انسداد آن شود.

 روی قفسه‌ی سینه یا بالای کمر و بین دو شانه:

در این حالت، درماتیت سبورئیک به صورت ضایعات پوستی به رنگ سرخ یا صورتی با مرز مشخص است که به صورت پوسته‌پوسته می‌باشد.

در محل‌های تا شدن و چین‌خوردگی پوست:

این عارضه گاهی در نواحی مرطوب پوست مانند پوست زیر سینه، خط میانه باسن، زیر بغل و چین‌خوردگی‌های روی پوست شکم ایجاد می‌شود. در این حالت، پوست این نواحی به صورت براق و صورتی‌رنگ و ترک‌خورده درمی‌آیند.

در نواحی تیره‌تر پوست:

در این نواحی ممکن است با بروز درماتیت سبورئیک، رنگ پوست روشن‌تر یا تیره‌تر از پوست اطراف خود شود.

نحوه تشخیص درماتیت سبورئیک

تشخیص درماتیت سبورئیک با معاینه‌ی پوست انجام می‌شود و معمولا نیازی به گرفتن نمونه‌ی پوستی یا آزمایش خون نمی‌باشد، اما در صورتی که شخص در معرض ابتلا به HIV باشد، لازم است مورد آزمایش قرار گیرد. انجام این کار برای تشخیص زود هنگام HIV و جلوگیری از پیشرفت بیماری و بهبود سلامت فرد، بسیار اهمیت دارد.

در صورتی که پزشک به وجود عفونت قارچی پوست سر مشکوک باشد، نمونه‌ی پوسته‌های روی سر را به آزمایشگاه می‌فرستد تا در صورت وجود قارچ کچلی در سر، این مشکل تشخیص داده شود.

در برخی موارد تمایز دادن درماتیت سبورئیک با انواع دیگر درماتیت بسیار مشکل است، خصوصا اگر درماتیت به صورت گسترده در بدن ایجاد شده باشد یا در نواحی خاصی مانند پلک چشم یا آلت تناسلی باشد. گاهی اوقات درماتیت سبورئیک شدید در ناحیه سر می‌تواند شبیه به پسوریازیس باشد. در موارد ابتلا به پسوریازیس، پوسته‌های جدا شده از سر ضخیم‌تر و سفید‌تر هستند و معمولا صورت شخص به عارضه پوستی دچار نمی‌شود.

آیا می‌توان این عارضه را کاملا درمان کرد؟

با روش‌های مختلف می‌توان درماتیت سبورئیک را بهبود داد یا کاملا برطرف کرد، اما روش درمان قطعی و دائمی برای این عارضه وجود ندارد و ممکن است با قطع درمان، درماتیت سبورئیک دوباره بازگردد.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره در نوزادان:

کلاه گهواره یا همان درماتیت سبوره نوزادان معمولا خود بخود ظرف شش ماه الی یکسال بهبود خواهد یافت . رعایت کردن اصول درمانی زیر به تسریع روند درمان نوزاد شما کمک خواهد نمود :

شامپو کردن روزانه سر نوزاد با یک شامپوی مخصوص نوزادان برس کشیدن موها زمانی که شوره ها و پوسته ها نرم شدند استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک نظیر هیدروکورتیزون درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره در بزرگسالان:

درماتیت سبورئیک در بزرگسالان معمولا سیر مزمن و همراه با شعله وری و فرونشینی دارد و معمولا بر خلاف نوزادان روند خودبخود خوب شونده ای ندارد . عوامل تسریع کننده شعله وری بیماری شامل استرس، خستگی و تغییرات آب و هوا ( به ویژه فصل بهار و زمستان ) هستند.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره با کرم ها ، شامپو ها و پماد های کنترل کننده التهاب:

هیدروکورتیزون ، فلوسینولون و دزونید ، کورتیکواستروئیدهای موضعی هستند که می توانید بر روی پوست سر یا نواحی مبتلا بمالید . این داروها بسیار موثر اند و استعمال آن ها نیز راحت است ولی تنها برای مدت کوتاه قابل استفاده اند و اگر استفاده از آن ها برای بیش از ده روز ادامه یابد ممکن است عوارض جانبی آن ها پدیدار شوند که شامل نازک شدن پوست و تشکیل خط و استریا بر روی پوست خواهد بود . از جمله ترکیبات درمانی بسیار خوب غیر کورتیکو استروئیدی می توان به کرم کلوال دی اس دوکری  اشاره نمود که با داشتن پیروکتون اولامین و گلیکولیک اسید به خوبی به درمان درماتیت سبورئیک کمک می کند.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره با شامپوهای ضد قارچ:

شامپو کتوکونازول روش موثری در درمان است محصوصا اگر همراه با یک محصول حاوی کلوبتازول دو بار در هفته استفاده گردد . شامپو کلوال دی اس دوکری نیز از جمله شامپوهای خوب در درمان درماتیت سبورئیک به شمار می رود.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره با ضدقارچ خوراکی:

پزشک ممکن است برای شما قرص تربینافین را نسخه نماید که بیشتر در موارد شدید و مقاوم این اتفاق خواهد افتاد . تربینافین ممکن است عوارض جانبی نظیر آسیب به کبد و واکنش های آلرژیک را به همراه داشته باشد و به همین دلیل گزینه آخر در درمان محسوب خواهد شد.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره با داروهایی که بر روی سیستم ایمنی شما تاثیر می گذارند:

کرم ها و لوسیون های حاوی تاکرولیموس ( یا پروتوپیک ) و یا پیمکرولیموس ( یا الیدل ) می توانند موثر باشند . این داروها عوارض کمتری از کورتیکواستروییدها دارند ولی به دلیل خطرات کارسینوژنیک یا سرطان زایی هیچ گاه گزینه اول درمان نخواهند بود و در ضمن هزینه درمانی بسیار بالاتری نسبت به کورتیکواستروییدها دارند.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره با کرم ها و ژل های ضد باکتری:

می توان از ژل ها و کرم های مترونیدازول به میزان دو بار در روز جهت درمان درماتیت سبورئیک نیز استفاده نمود.

درمان درماتیت سبورئیک یا سبوره با نور درمانی:

این درمان ترکیبی شامل پسورالن همراه با نور درمانی است ( فتوکموتراپی ) . پس از خوردن قرض پسورالن و یا استفاده موضعی از پسورالن بر روی ناحیه مبتلا، شما در معرض امواج فرابنفش یا UV قرار خواهید گرفت . این درمان البته در همه افراد و افراد با موهای ضخیم قابل استفاده نیست.

توصیه های کلی درمان درماتیت سبورئیک

– درماتیت سبورئیک خفیف تا متوسط به کرم های ضدقارچ موضعی نظیر کتوکونازول و یا ژل هایی نظیر سیکلوپیروکس جواب خوبی می دهند .

– شستشوی روزانه صورت با  شامپوهای ضد شوره یا صابون های حاوی پیریتون زینک ، سلنیوم سولفاید ، یا سولفاستامید سولفور که با آب رقیق شده باشند نیز موثر است . کرم ها یا لوسیون های استروئید موضعی گروه VI یا VII ( هیدروکورتیزون یا دزونید ) 2 بار در روز به مدت چند روز ممکن است به صورت دوره ای برای کنترل بیماری لازم باشند .

– استعمال دراز مدت پماد الیدل یا Elidel جایگزین درازمدت موثری برای استروئیدهای موضعی است .

– بهترین درمان برای درگیری خفیف تا متوسط پوست سر ، شستشوی مکرر و طولانی مدت با شامپوهای ضدشوره است .

– کف سولفاستامید یک درمان جایگزین موثر است . این داروه هنگام خواب و برای چند روز مصررف می شود و در صورت لزوم می توان آن را تکرار کرد .

– برای برداشتن پوسته های متراکم ، ضخیم و چسبناک  باید روغن معدنی گرم یا زیتون را روی پوست سر مالید و چند ساعت بعد شست .

– موارد شدید ممکن است برای ریشه کن کردن پتیروسپوروم اووال به درمان خوراکی ضدقارچ نیاز داشته باشند . این درمان ها عبارتند از کتوکونازول 200 میلی گرم هر روز یا فلوکونازول 150 میلی گرم هر روز یا ایتراکونازول  200 میلی گرم هر روز به مدت یک الی دو هفته .

آنتی بیوتیک های خوراکی ضد استافیلوکوک نظیر سفالکسین یا کلوگزاسیلین باید برای عفونت ثانویه همراه با ترشح زیاد سرم  و تشکیل دلمه به کارگرفته شود .

– برای سرکوب بلفاریت ( پوسته پوسته شدن پلک و قرمز شدن پلک ) می توان از ماساژ پلک ها و شستشوی مکرر با شامپوهای ضدشوره حاوی پیریتون زینک یا تار استفاده کرد.

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

بیشتر بخوانید:

نحوه مراقبت از پوست در فصل گرما

روش های خانگی برای زیبایی و مراقبت از پوست

همه چیز درباره مراقبت از پوست خشک صورت

 

--------------------------------------------------------------------------

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۴۴۶۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ علامت کمبود ویتامین که از چهره مشخص می‌شود

دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، صورت شاید اولین عضوی از بدن باشد که در مورد کمبودهای مواد مغذی در بدن هشدار می‌دهد. کمبود ویتامین‌ها در بدن، علائم متفاوتی ایجاد می‌کند که گاهی خفیف و گاهی خطرناک است.

بهدگزارش سرگرمی روز، شما برای تشخیص این کمبودها باید برای تجویز آزمایش‌های دوره‌ای خون، نزد پزشک بروید با این حال برخی علائم کمبود ویتامینی را می‌توانید از وضعیت چهره خود تشخیص دهید:

_ کمبود ویتامین C: ویتامین C نقش حیاتی در بدن دارد؛ سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و باعث بهبودی سریع زخم‌ها و حفظ سلامت استخوان‌ها می‌شود. به گفته محققان کمبود این ویتامین باعث خونریزی لثه‌ها می‌شود.

بهبود آرام زخم‌ها، خشک شدن موها و ایجاد لکه های قرمز روی پوست از دیگر علائم فقر این ویتامین است. اگر هر کدام از علائم فقر ویتامین C را دارید؛ میوه‌ها، سیب زمینی، انواع توت‌ها، فلفل، بروکلی، اسفناج و مکمل‌های ویتامین C را به رژیم‌تان بیفزایید. مصرف روزانه ۷۵ میلی گرم ویتامین C به زنان و ۹۰ میلی گرم به مردان توصیه می‌شود.

_ کمبود ید: کمبود این ماده معدنی منجر به چشم‌های پف آلود می‌شود و کم کاری تیروئید را نیز به همراه دارد. افرادی که دارای کمبود ید هستند، ناخن‌های شکننده را تجربه می‌کنند و ممکن است به راحتی دچار اضافه وزن شوند. شما می‌توانید در صورت ابتلا به این علائم، مصرف هرچه بیشتر زغال اخته، لوبیای سیاه، میگو، توت فرنگی و ماست را در نظر داشته باشید.

_ کمبود امگا ۳: خشکی پوست به خصوص در فصل زمستان رایج است. اما اگر پوست شما خشک‌تر از حد معمول باشد، به آن معنی است که اسیدهای چرب امگا ۳ را به میزان کافی دریافت نمی‌کنید. مصرف کم این اسیدهای چرب چین و چروک صورت شما را نیز افزایش می‌دهد. منابع این اسیدهای چرب عبارتند از ماهی، دانه‌های کتان، دانه‌های چیا و گردو.

_ کمبود آهن: پوسته پوسته شدن لب‌ها یکی از نشانه‌های کمبود آهن است. نشانه‌های دیگر عبارتند از خستگی، سرماخوردگی‌های مکرر و درد زبان. کمبود "ریبوفلاوین" نیز می‌تواند خشکی لب‌ها را به همراه داشته باشد. شما می‌توانید ریبوفلاوین را از راه مصرف ماهی قزل آلا، بروکلی، پنیر و بادام به دست بیاورید. آهن نیز در حبوبات، آجیل، اسفناج و مکمل‌های آهن وجود دارد.

_ کمبود بیوتین یا ویتامین B۷: موهای خشک و نازک می تواند به شما هشدار دهند که دچار کمبود این ویتامین هستید. جدا از ریزش مو، نشانه مشخص دیگر کمبود بیوتین، صورت پف کرده با توزیع چربی غیر طبیعی و راش‌های قرمز است. بر اساس برخی مطالعات بیوتین به عنوان یکی از مواد مغذی ضروری برای حفظ استحکام، بافت و ظاهر مو عنوان شده است. منابع غذایی سرشار از بیوتین شامل بادام زمینی، جگر، برخی سبزیجات، برگ چغندر سوئیسی، تخم مرغ پخته و زرده تخم مرغ است.

_ کمبود ویتامین B۱۲ : کمبود این ویتامین در میان گیاه‌خواران بسیار رایج است. کمبود ویتامین ب ۱۲ اغلب باعث تغییر رنگ پوست و رنگ پریدگی می‌شود. سایر نشانه‌ها عبارتند از خستگی، از دست دادن اشتها، تنگی نفس و اسهال. اگر می‌خواهید فقر ویتامین ب ۱۲ را درمان کنید، به دنبال مصرف بیشتر ماهی، گوشت بدون چربی، پنیر، ماست و غلات غنی شده باشید. اگر رژیم‌های غذایی گیاهی را دنبال می‌کنید مکمل‌های ویتامین ب ۱۲ را با مشورت پزشک مصرف کنید.

 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • استفاده از آبرسان چگونه پوست را روشن می‌کند؟
  • اگر با صورت آرایش‌کرده ورزش کنیم چه خواهد شد؟
  • ۶ علامت کمبود ویتامین که از چهره مشخص می‌شود
  • (عکس) چهره عجیب محمدرضا گلزار حین انجام ماسک پوست صورت
  • درمان سرمازدگی حیوانات + بررسی علائم و اقدامات لازم
  • مصرف این سه نوع چای چهره‌تان را ۲۰ سال جوان می‌کند
  • گنجینه ای از ویتامین ها و مواد معدنی
  • هر آنچه که باید در مورد استفاده از «وازلین» بدانید
  • وازلین برای پوست؛ خوب است یا بد؟
  • آیا وازلین پوست را سفید میکند؟