Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@02:13:43 GMT

رابطه مسکن و نفت قادر به پاسخگویی نیست

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۹۹۴۹۷

رابطه مسکن و نفت قادر به پاسخگویی نیست

به گزارش جماران؛ تحولات نفتی در اقتصاد متکی به نفت ایران بسیاری از بازارهای مهم را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد؛ وابستگی اقتصاد ایران به نفت بیش از 50 درصد است و به همین میزان بخش‌های مختلف اقتصادی نیز تحت‌تاثیر قیمت نفت قرار می‌گیرند‌. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بازار مسکن به عنوان «سپر تورم» و حوزه‌ای دارای خاصیت «مبادله‌ناپذیری» در اقتصاد ایران بیش از بازارهای دیگر تحت‌تاثیر قیمت نفت است و این در حالی است که تاثیر قیمت نفت معمولا در محاسبات ناظران و تحلیلگران در اولویت‌های اول قرار ندارد‌.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن سوی معادلات واقعیت‌های دیگری نهفته است؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که روایت‌های جاری در مورد رابطه مسکن و نفت در اقتصاد ایران به تنهایی نمی‌تواند پاسخگو باشد‌. اما در سال‌های اخیر «سیاست‌های غیر تورمی دولت» برای حفظ تورم تک‌رقمی امکان هرگونه تحریک بازار مسکن در صورت ورود نقدینگی نفتی را سلب کرده است‌. اصرار دولت بر «ثبات قیمت‌ها» در شرایط فعلی به صورت بالقوه بازار مسکن را خلع سلاح کرده است؛ به‌طوری که در صورت ورود نقدینگی هم ممکن است افزایش قمیت مسکن در مرز افزایش تورم حرکت کند‌.

این رفتار در سال‌های گذشته نیز سابقه داشته است و در مواردی حتی تورم مسکن پایین‌تر از تورم عمومی بوده است‌. این اثر با وجود اینکه حباب مسکن را از بین برده و قیمت‌ها را واقعی کرده است اما «تجهیزات بازار مسکن» برای ورود درآمدهای نفتی را از بین برده است‌. بسیاری از کشورها در چنین شرایطی اقدام به مبادله «نفت- کالا» یا «نفت- خدمات» می‌کنند‌. یکی از مهم‌ترین کشورهایی که در این زمینه اقدام کرده چین است‌. با توجه به رابطه فزاینده اقتصاد ایران با چین این روش می‌تواند با استفاده از ورود خدمات مهندسی یا عرضه کالاهای ساختمانی در کشور متضمن تحرک در بخش مسکن باشد‌.

خاصیت مسکن در دوران افزایش پایه پولی

در اقتصاد ایران فروش نفت همان اثراتی را در بازار دارد که چاپ اسکناس می‌تواند داشته باشد. اهمیت «تکانه‌های نفتی» در چنین اقتصادی به اندازه‌ای است که می‌توان رونق و رکود صنایع و بازارهای اصلی را ناشی از آن دانست‌. تاثیر این وابستگی در بازار مسکن در مواقعی که اقتصاد دچار افزایش حجم نقدینگی باشد بیشتر آشکار می‌شود‌. معادله‌ای که بازار مسکن را به بازار نفت پیوند می‌زند ناشی از خاصیت «مبادله‌ناپذیری» مسکن به عنوان یک کالای مستقل است‌. در اقتصاد ایران با افزایش درآمد نفتی، دولت‌ها به کمک تبدیل ارز به ریال در حجم گسترده باعث افزایش پایه پولی و حجم نقدینگی می‌شوند و در نتیجه تقاضای کالا نیز افزایش پیدا می‌کند‌. در این شرایط دولت برای ایجاد توازن میان عرضه و تقاضا به واردات کالاهای «مبادله‌پذیر» اقدام می‌کند اما بسیاری از کالاهای اقتصادی مانند مسکن قابلیت واردات ندارند که در ادبیات اقتصادی به آنها کالاهای «مبادله‌ناپذیر» گفته می‌شود‌. در چنین شرایطی مسکن به عنوان سپر تورم عمل کرده و حجم زیادی از نقدینگی اقتصاد را به دلیل امنیت سرمایه‌گذاری به سمت خود سرازیر می‌کند‌.

بانک‌ها و درآمدهای نفتی

این معادله در اقتصاد کشورهای نفتی از جمله ایران از یک سو حاکی از «وابستگی مسکن به نفت» است و از سوی دیگر نمایانگر «خاصیت ضدتورمی مسکن در دوره انفجار نقدینگی» است‌. یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش نجومی قیمت نفت در دولت‌های نهم و دهم «رونق نفتی» و «سیاست‌های انبساطی» است‌. منظومه این دلایل باعث «تغییر کارکرد مسکن» در میان خانواده‌های ایرانی شده است؛ ایرانیان به محض اینکه سرمایه‌ای در اختیار داشته باشند تلاش می‌کنند آن را در بازار مسکن دخیره کنند‌. گستره این رفتار اقتصادی در سال‌های اخیر به موسسات مالی و بانک‌ها هم رسیده است؛ بانک‌های ایران در دوران رونق نفت برای رقابت با یکدیگر و کاهش ریسک ورشکستگی سرمایه‌گذاری وسیعی را در بازار مسکن انجام داده‌اند که خود به عاملی برای رکود مسکن و افزایش خانه‌های خالی در دوران رکود تبدیل شده است‌.

2 تاثیر فروش نفت در کشورهای نفتخیز

عرضه محدود زمین و مسکن مصرفی در ایران باعث شده تا به محض ورود درآمدهای نفتی تورم این بخش افزایش یابد؛ مسکن در این شرایط بخش مناسب و مطمئنی برای ورود سرمایه‌هایی است که آن را به «بازارهای مبادله‌ای» ترجیح داده‌اند‌. تحلیلگران اقتصادی اعلام می‌کنند که توسعه نفتی در کشـورهای نفت‌خیز دو اثر عمده دارد؛ رکود صنعت و افزایش قیمت کالاهایی که قابلیت واردات ندارند‌. به تبع این خاصیت رشد قیمت نفت در یک دهه اخیر متوسط قیمت یک مترمربع زمین در تهران از 955 هزارتومـان در سال 1386 به چهار میلیـون و 400 هـزار تومـان در سـال 1395 رسیده است‌. بر این اساس قیمت زمین در تهران در یک دهه گذشته با نرخ رشد متوسط 30 درصد، در مجموع 6/4 برابر شده است‌.

آینده بازار نفت و قیمت مسکن

آینده بازار نفت وابستگی زیادی به متغیرهای جهانی و حجم تولید ایران دارد‌. در حال حاضر توافق هسته‌ای باعث توسعه بیشتر میادین نفتی کشور شده است اما تاثیر این توسعه را به این زودی‌ها نمی‌توان تجربه کرد. به غیر از چشم‌انداز نفتی، برجام به‌طور ذاتی درآمدهای نفتی کشور را دو برابر کرد و همین فایده هم کمک بزرگی برای اقتصاد ایران بود‌. در حال حاضر بازار نفت تحت‌تاثیر توافق تولیدکنندگان جهانی برای «کاهش تولید» قرار دارد و همین موضوع می‌تواند به «اشباع عرضه جهانی» و «حمایت از قیمت‌های فعلی» کمک کند‌. تحلیلگران بازار نفت اعلام می‌کنند که قیمت جهانی نفت در آینده حدود ۵۰ دلار نوسان داشته باشد، مگر اینکه در فصل پاییز با کاهش تقاضا و افزایش مازاد تولید، قیمت‌ها کاهش پیدا کند و کشورها مجددا تصمیمی مبنی بر کاهش میزان تولید اخذ کنند‌. در چنین شرایطی آینده بازار مسکن ایران که تشنه ورود نقدینگی است روشن نیست‌. با این وجود در صورتی که دولت تحول چشمگیری در فروش نفت ایجاد کند، می‌توان به رونق بازار مسکن نیز امیدوار بود‌.

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۹۹۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الهندی:پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادر به حفاظت از خود نیست

معاون دبیرکل جهاد اسلامی با اشاره به اینکه حماس به نمایندگی از کل مقاومت فلسطین در مذاکرات، از حقوق فلسطینی‌ها دفاع می‌کند گفت عملیات «وعده صادق» ایران ثابت کرد اسرائیل قدرت محافظت از خودش را ندارد و کشورهای منطقه باید در محاسباتشان تجدید نظر کنند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در سایه تحولات اخیر مربوط به جنگ غزه، از مذاکرات آتش بس و تبادل اسرا گرفته تا افزایش تهدیدات رژیم صهیونیستی برای حمله به رفح، «محمد الهندی» معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین طی سخنانی به سرنوشت آخرین دور مذاکرات قاهره درباره آتش بس غزه اشاره و اعلام کرد که در حال حاضر در عمل مذاکرات به حالت تعلیق درآمده اما از آنجایی که آمریکا و رژیم صهیونیستی برای بازگرداندن اسرای اسرائیلی از غزه نیاز به این مذاکرات دارند انتظار می‌رود که مذاکرات از سر گرفته شود.

موضع حماس در مذاکرات به نمایندگی از کل گروه‌های مقاومت فلسطین است

الهندی در گفتگو با العربی الجدید درباره پیشنهاد جدید آمریکا در مذاکرات آتش بس که اخیرا از طریق میانجی‌ها مطرح شد اظهار داشت که پیشنهاد آمریکا در دور قبلی مذاکرات، یک بازاریابی گمراه کننده برای رژیم صهیونیستی بود. مقاومت در پاسخ به این پیشنهاد واشنگتن موضع خود را قاطعانه درباره مسائل اساسی مربوط به حقوق فلسطینیان و شروط اصلی مقاومت مطرح کرد که شامل عقب نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، برقراری آتش بس جامع و بازگشت آزادانه آوارگان به مناطق خود بود.

وی افزود که مقاومت همچنین در راستای منافع مردم فلسطین نرمش زیادی از خود در مذاکرات نشان داد اما آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها به دنبال فریبکاری بودند و پیشنهادی که اخیرا به نام میانجی‌ها تبلیغ شد در واقع یک پیشنهاد کاملا آمریکایی بود که به شکل کامل در خدمت رژیم اشغالگر صهیونیستی قرار داشت. مقاومت نیز پاسخ این پیشنهاد آمریکا را قاطعانه داد و تاکید کرد که از اصول خود عقب نشینی نخواهد کرد.

این مقام جهاد اسلامی در ادامه اظهار داشت که جنبش جهاد اسلامی هیچ موضع جداگانه‌ای ندارد و جنبش حماس مجاز است به نمایندگی از کل گروه‌های مقاومت مذاکره کند. در این میان ادعاهای رژیم اشغالگر و شخص بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم مبنی بر اینکه حماس و گروه‌های مقاومت فلسطین در مذاکرات مانع تراشی می‌کنند دروغی بیش نبوده و با هدف به تعویق انداختن مذاکرات و طفره رفتن از انجام معامله‌ای است که صهیونیست‌ها مجبورند بهای آن را بپردازند.

محمد الهندی تصریح کرد که خود اعضای تیم مذاکره کننده رژیم صهیونیستی نیز به این موضوع اذعان دارند و منابع صهیونیستی بارها اعلام کرده‌اند که نتانیاهو در مسیر مذاکرات مانع تراشی می‌کند.

انتقاد جهاد اسلامی از سکوت عربی در برابر جنایات اسرائیلحماس و جهاد اسلامی: قدردان حمایت‌های ایران از فلسطین هستیمجهاد اسلامی: ایران حامی همیشگی فلسطین است

شکست صهیونیست‌ها در مناطق مختلف غزه در رفح هم تکرار خواهد شد

معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا ارتباطی میان مذاکرات و توقف حمله رژیم صهیونیستی به رفح وجود دارد یا نه گفت که رژیم صهیونیستی بحث حمله به رفح را به عنوان تصویری از پیروزی و رسیدن به هدف خود در نابودی مقاومت در رسانه‌ها تبلیغ می‌کند اما ما اطمینان می‌دهیم که اگر اشغالگران تجاوزی علیه رفح انجام دهند، سرنوشت آن مانند حمله به خان یونس یا شمال یا مرکز غزه خواهد بود و همه چیز برای صهیونیست‌ها به نقطه صفر برمی گردد و اشغالگران مجددا هیچ دستاوردی جز جنایت علیه غیرنظامیان نخواهند داشت.

پاسخ ایران نشان داد که اسرائیل قدرت محافظت از خودش را ندارد

وی در ادامه به عملیات «وعده صادق» جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی اشاره و اعلام کرد که این پاسخ تلافی جویانه جمهوری اسلامی ایران به رژیم اشغالگر در این شکل و اندازه بیانگر ناتوانی اسرائیل در محافظت از خود بوده و این عملیات ایران ثابت کرد که اسرائیل برای محافظت از خود نیاز کامل به آمریکا دارد. عملیات وعده صادق همچنین نشان داد که وزن اسرائیل در منطقه رو به کاهش بوده و بازدارندگی آن در حال فرسایش است و این رژیم نمی‌تواند آنگونه که خودش و آمریکا برنامه ریزی کرده بودند بر منطقه مسلط شود.

محمد الهندی تاکید کرد که بنابراین کشورهای منطقه باید در محاسبات خود تجدید نظر کنند. صد سال است که مردم غزه و فلسطین در مقابل چشم و گوش رژیم های عربی رنج می‌کشند.

احتمال انتفاضه جدید در کرانه باختری وجود دارد

وی درباره اوضاع متشنج کرانه باختری نیز اظهار داشت که در حال حاضر کرانه باختری در سایه تشدید حملات وحشیانه نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست تبدیل به یک عرصه داغ شده و همه احتمالات در این منطقه از جمله وقوع انتفاضه جدید هم وجود دارد. به ویژه اینکه جنایات بی‌سابقه ارتش صهیونیستی و حمله شهرک نشینان مسلح به کرانه باختری و نیز یورش‌های مداوم صهیونیست‌ها به مسجدالاقصی در سایه بسته شدن کامل هرگونه افق سیاسی موجب می‌گردد تا هر گزینه‌ای برای تشدید اوضاع از جمله انتفاضه، محتمل باشد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • با بودجه ۳میلیارد تومانی در کجای پایتخت می‌توان خرید؟/ جدول قیمت‌ها
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • رسانه عبری: حزب الله قادر است الجلیل را محو کند
  • آپارتمان‌های تهران بدون مشتری ماند؛ قیمت مسکن متری چند؟
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • نرخ رهن در بازار تهران؛ رهن مسکن در محله شادآباد ۵۸۰ میلیون تومان
  • الهندی:پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادر به حفاظت از خود نیست
  • خبر خوش برای مستاجران
  • مصوبه مجلس درباره ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها