Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شانا»
2024-05-08@15:00:44 GMT

5 ریسک اصلی پیش روی شرکت‌های نفت و گاز جهان

تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۶۱۴۳۹۸

5 ریسک اصلی پیش روی شرکت‌های نفت و گاز جهان

بر طرف کردن ریسک‌های سرمایه گذاری همیشه یکی از چالش‌های مهم برای سرمایه پذیران بوده است. در دنیایی که سرمایه‌های محدود ولی سرمایه خواهان نامحدود وجود دارد رقابت شدیدی برای جذب سرمایه‌های جدید وجود دارد. هر شرکتی که قصر سرمایه گذاری در پروژه‌های نفتی را داشته باشد قبل از هر کاری باید ریسک‌های موجود در این صنعت را شناسایی کند تا با دید بازتری در این جهت قدم بردارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شانا، هر گاه یک سرمایه‌گذار برای سرمایه گذاری در صنعتی جدید تصمیم می‌گیرد، بهتر است نخست با ریسک‌های موجود در آن صنعت آشنا شود تا بداند در ادامه راه با چه چالش‌ها و فرصت‌های روبه‌رو خواهد شد. ریسک‌های عمومی مانند ریسک‌های مدیریتی، سهام شرکت‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد اما ریسک‌هایی هستند که فقط برخی صنایع خاصی را تحت تأثیر می‌گذارد.

در این گزارش بزرگترین ریسک‌های پیش روی شرکت‌های نفت و گاز بررسی شده است:

ریسک‌های سیاسی

مهمترین راهی که سیاست می‌تواند در صنعت نفت تأثیر گذار باشد از طریق قانون گذاری و ایجاد موانع قانونی است. به‌طور معمول هر شرکت در محلی که به اکتشاف، تولید و صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی م‌یپردازد با محدودیت‌هایی روبه‌روست که از طریق دستگاه سیاسی و قانون‌گذار کشور وضع می‌شود. این شرایط زمانی که گستره فعالیت‌های شرکت از مرزهای کشور خود فراتر می‌رود، پیچیده تر هم شود.

شرکت‌های نفت و گاز بیشتر به دنبال کشورهایی هستند که نظام‌های سیاسی با ثبات تری داشته باشند و سابقه‌ای مشخص از اجرای پروژه‌های بزرگ در آنها وجود داشته باشد. با این حال، بعضی از شرکت‌ها کاری به این مسائل ندارند و هر جا که نفت و گاز کشف شود، به آن جا می‌روند. این کار همیشه مشکلاتی برای این نوع شرکت‌ها در پی داشته است که از آن جمله می توان به ملی شدن صنعت انرژی این کشورها که به‌طور ناگهانی رخ می دهد، اشاره کرد.

تغییر ناگهانی سیاست‌های کلان کشور که در بسیاری مواقع رخ می‌دهد، اوضاع را دگرگون می‌کند. بر اساس این که ذخایر نفت و گاز در چه کشوری واقع شده است، قرارداد شرکت‌ها به‌طور معمول نسبت به مدل اولیه تغییر می‌کند و یکسان باقی نمی‌ماند و همیشه در طول اجرای پروژه تغییراتی در آن لحاظ می‌شود زیرا پس از این که پول وارد پروژه‌ای می‌شود، دولت‌ها نظرشان ناگهان تغییر می‌کند و به دنبال این خواهند بود که سود بیشتری از تولید نفت و گاز در کشور خود نصیبشان شود.

ریسک‌های سیاسی در بسیاری از مواقع آشکار هستند مانند زمانی که در کشوری که حکومتی دیکتاتوری دارد یا این که از قبل شرایط سیاسی آن معلوم است. شرکت‌ها برای کار در چنین کشورهایی پیش از هر کاری باید تحلیلی کامل و دقیق از شرایط آن کشور دشته باشند و با شریکان بین المللی خود روابط مطلوبی برقرار کنند تا این که موفقیتشان در دراز مدت تضمین شود.

ریسک‌های زمین شناسی

بسیاری از ذخایر متعارف نفت و گاز تا کنون توسعه یافته یا در حال توسعه دادن هستند. این روزها اکتشاف از ذخایر متعارف فراتر رفته است و حتی تا مناطقی با شرایط نامناسب آب و هوایی مناسبی پیش رفته است، حتی ممکن است این عملیات‌ها به وسط اقیانوس‌های خشمگین بسیار دور تر از خشکی کشیده شوند.

دشواری‌های استخراج و همین‌طور احتمال کوچکتر بدون حجم ذخایر نسبت به برآورد از پیش انجام شده نیز از جمله ریسک‌های زمین شناسی به شمار می‌آیند. همه تلاش زمین‌شناسان فعال در صنعت نفت و گاز این است که ریسک‌های زمین شناسی را به حداقل برسانند و با انجام آزمایش‌های و بررسی‌های چندباره سعی می‌کنند برآوردها تا حد امکان به واقعیت نزدیک شود. برای این کار آنها در برآوردهای خود از کلمات اثبات شده، احتمالی و ممکن استفاده می‌کنند تا سطح اطمینان خود را از سطح ذخایر زیر زمینی نشان دهند.

ریسک قیمت

جدای از ریسک‌های زمین شناسی، قیمت نفت و گاز هم یکی از عوامل مهم در تصمیم گیری راجع به هر گونه مشارکت مالی در پروژه‌های نفتی است. به طور کلی هر چه موانع زمین شناسی برای تولید بیشتر باشد، پروژه با ریسک قیمتی بیشتری روبه‌رو خواهد بود. این به آن دلیل است که تولید غیر متعارف به‌طور معمول هزینه بیشتری نسبت به تولید متعارف نفت و گاز دارد. البته این به آن معنا نیست که شرکت‌ها تا متوجه شوند که پروژه‌ای برای آنها صرفه اقتصادی ندارد آن را کنار می‌گذارند. به‌طور معمول این پروژه‌ها را نمی‌توان به سرعت متوقف کرد و کار را پس از مدتی دوباره از سر گرفت. به جای آن، شرکت‌های نفت و گاز سعی می‌کنند تا قیمت‌ها را در بازه‌های زمانی خاص پیش بینی کنند تا بتوانند درباره سرمایه گذاری بهتر تصمیم بگیرند. وقتی پروژه‌ای آغاز شود، ریسک قیمت همیشه وجود خواهد داشت.

ریسک عرضه و تقاضا

شوک‌های مربوط به عرضه و تقاضا یا به بیانی دیگر بنیادهای بازار هم یکی از مهمترین ریسک‌های صنعت نفت و گاز به شمار می‌رود که سرمایه گذاران باید در نظر داشته باشند. همانطور که پیش تر هم اشاره شد، اجرای پروژه‌های نفتی پر هزینه و زمانبر است و به راحتی نمی‌توان با تغییر قیمت‌ها آنها را متوقف کرد. طبیعت ناهمگون تولید هم یکی از مسائلی هست که سبب تغییر در قیمت‌های نفت و گاز می‌شود. عوامل دیگری که در این بین دخالت دارند بحران‌های مالی و عوامل اقتصاد کلان هستند که می‌توانند سبب کاهش سرمایه‌ها شوند و تولید و تقاضا را نیز با چالش روبه‌رو کنند.

ریسک‌های هزینه

همه ریسک‌هایی که تا پیش از این اشاره شد در مقابل این نوع ریسک ناچیز به شمار می‌آیند: هزینه‌های عملیاتی. هر چه قدر قوانین سرمایه‌گذاری و فعالیت در کشورها دست و پا گیر باشند و هر چه قدر عملیات حفاری با سختی پیش رود، هزینه‌های تمام شده بیشتر خواهد شد. همچنین به این موضوع قیمت‌های بی ثبات را که از کنترل همه شرکت‌ها خارج است را اضافه کنید که همگی هزینه بر هستند. تازه این پایان ماجرا نیست. در همین حال بسیاری از شرکت‌های نفتی در پی یافتن و نگهداری کردن از نیروهای کارآمد هستند که در دوران اوج قیمت‌ها بتوانند درآمد‌های بیشتری به دست آورند. این هزینه‌ها صنعت نفت و گاز را به صنعتی بسیار هزینه‌بر تبدیل کرده است که همه این موارد سبب می‌شود روز به روز از میزان سرمایه گذاران واقعی در این صنعت کاسته شود.

سخن پایانی

با وجود همه این ریسک‌ها، سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز همچنان می‌تواند سودمند باشد. درست است که انرژی‌های تجدیدپذیر بیشتری روز به روز در حال ورود به بازارهای انرژی جهان هستند اما هنوز بخش زیادی از نیاز بشر به انرژی و سوخت از محل سوخت‌های فسیلی (نفت و گاز) تامین می‌شود.



منبع: شانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۱۴۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه حیات حوزه معدن در گرو فناوری و نوآوری

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، عباس ملک ثابت معاون فناوری سنگ آهن مرکزی ایران در نشستی که در سیزدهمین نمایشگاه بین المللی نوآوری و فناوری (اینوتکس) در پارک فناوری پردیس برگزار شد اظهار کرد: این شرکت با بیش از ۵۰ سال سابقه در حوزه معدن در شهرستان بافق در استان یزد در حال فعالیت است.

وی افزود: این شرکت اکنون دارای چندین معدن فعال است و در دو سال گذشته با تغییر رویکرد در مدیریت این شرکت در حوزه‌های فناوری و نوآوری بصورت جدی وارد شده و فعالیت‌هایی در این زمینه در شرکت صورت گرفت.

معاون فناوری سنگ آهن مرکزی ایران ادامه داد: اگر بخواهیم این نوع فعالیت‌ها را دسته بندی کنیم در چهار حوزه دسته بندی می‌شوند. زیست بومی در این شرکت ایجاد شد که چهار حوزه دارد نخستین حوزه بخش تحقیق و توسعه بوده که سعی کردیم شتاب به این بخش دهیم بخش دیگر مراکز نوآوری یکی در شهرستان بافق وجود دارد و دیگری با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی یزد راه اندازی شده که هدف حمایت از ایده و استفاده از ظرفیت‌های این دانشگاه است. 

ملک ثابت اضافه کرد: بخش دیگر نوسازی و ساخت داخل است که هدف حمایت از شرکت دانش بنیان توسعه بازار است بخش آخر صندوق سرمایه گذاری شرکت بوده که با سرمایه ۵۰ میلیاردی به عنوان اولین سرمایه گذار در صنعت فولاد و معدن کشور موفق شدیم این را راه اندازی کنیم.

وی درباره خام فروشی توضیح داد: در حوزه معدن اگر خام فروشی را معنی کنیم هم میتوان گفت که خام فروشی انجام می‌شود هم نمی‌شود. اگر بگویم سنگ آهن استخراج شده خام فروشی است باید گفت خیر به این معنا خام فروشی در کشور نداریم همین مورد به این معنا نیست که خام فروشی در کشور نداریم جواب خیر؛ زیرا می‌توانیم با توسعه زنجیره استخراج در پایین دست، ارزش افزوده را افزایش دهیم.

معاون فناوری سنگ آهن مرکزی ایران مطرح کرد: بسیاری از فعالیت‌ها در حوزه فناوری و نوآوری جدی نیست و نمایشی است. سیاست این شرکت ایجاد ارزش افزوده بوده مجموعه اقتصادی باید برنامه اقتصادی داشته باشد در مراکز نوآوری و زیست بوم این شرکت نوپاست، اما به نوآوری رسیده ایم و در برنامه اقتصادی در پنج سال آینده نتیجه خواهد داد. 

ملک ثابت بیان کرد: در مراکز نوآوری دو تیم را پذیرش کردیم چهار تیم دیگر در حال آموزش هستند بیشتر هدف خود را روی آموزش گذاشتیم تا فرهنگ کسب و کار و استارت آپ در این حوزه‌ها ایجاد کنیم. هدف اصلی تیم تحقیق و پژوهش این شرکت حرکت به سمت پژوهش‌های کاربردی است. تنوع بخشی در حوزه‌های پژوهشی هدف دیگر این تیم است.

وی تشریح کرد:برای تعامل با حوزه پژوهش از فعالان این حوزه خواستیم که توانایی‌های خود را ارائه دهند تا ما ببینیم که چگونه می‌توانیم با آنها همکاری کنیم این روش نتیجه بخش بوده و پژوهشگران در حوزه‌های مختلف با شرکت همکاری می‌کنند. 

معاون فناوری سنگ آهن مرکزی ایران گفت: سعی کردیم در زیست بوم فناوری استان نقش داشته باشیم به همین دلیل از موارد که سرمایه گذاری کردیم ۲ شرکت از استان یزد هستند با ایجاد مراکز نوآوری در این استان فضای فناوری در آن استان ایجاد کردیم.

ملک ثابت بیان کرد: حوزه فولاد و معدن از صنایع سنتی هستند و نوآوری ندارند اگر می‌خواهند در این شرایط به حیات خود ادامه دهند باید سرمایه گذاری شود و تجهیزات امکانات با نوآوری و فناوری وارد این حوزه شود.

سرمایه گذاری مهم‌ترین بحث در  زیست بوم است

در ادامه‌ محسن کرمی نیا مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری سنگ آهن ایران نیز گفت: با تشکیل زیست بوم فناوری در این شرکت یکی از حلقه‌های مهم این زنجیره تشکیل این صندوق بوده با توجه به اینکه سرمایه گذاری مهم‌ترین بحث در این زیست بوم بوده رصد و ارزیابی شرکت‌های دانش بنیان استارت آپ‌ها و تیم‌های فناور که می‌توانستند در رقابت پذیری که مد نظر شرکت است حضور داشته باشند طرح‌های مختلف آنها ارزیابی کردیم. بیش از ۶۰ طرح مورد ارزیابی قرار گرفت. 

وی اضافه کرد: شرایطی برای سرمایه گذاری در این شرکت رعایت می‌شود نخستین شرط این است که در زنجیره ارزشی این شرکت قرار گیرد. فقط سرمایه گذاری نیست به دنبال این هستیم که بتوانیم به توسعه بازار کمک کنیم.

مدیر عامل صندوق پژوهش و فناوری سنگ آهن ایران بیان کرد: تاکنون سه سرمایه گذاری انجام شده، سرمایه گذاری نخست در حوزه اکتشاف بوده که گروهی از افراد نخبه این شرکت را راه اندازی کرده اند که توانستند بیش از ۹۷ مورد اکتشاف شناسایی کردند. تیم دیگری که روی آنها سرمایه گذاری شده در حوزه پهپادی فعالیت می‌کنند که توانستند در این مدت بازار‌های مشابه این حوزه را به خود اختصاص دهند.

کرمی نیا ادامه داد: تیم دیگری که سرمایه گذاری کردیم روی توربین انبساطی کار می‌کنند که یک فناوری نو و جدید است. 

وی درباره شرایط سرمایه گذاری تشریح کرد: برای سرمایه گذاری موفق باید بسیار دقیق و حساس باشیم و کسانی را برای سرمایه گذاری انتخاب می‌کنیم که نخبه باشند و بتوانند مسائلی را حل کنند این شرایط این شرکت است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کسب درآمد از ارز دیجیتال بدون سرمایه
  • سرمایه‌گذاری‌های بزرگ صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی جهان‌آباد
  • هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت وجود ندارد
  • ادامه حیات حوزه معدن در گرو فناوری و نوآوری
  • محرک‌های درد نقرس را بشناسید
  • آیا سرمایه‌گذاری همان پس‌انداز است؟
  • شرکت مشاور سرمایه گذاری ترنج چقدر زیان ساخت؟
  • دلیل خشم آلگری: در این وضعیت ریسک نکنید
  • مارکسیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • آیا ساخت شهر فرودگاهی در ایران توجیه پذیر است؟