Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-04-29@01:51:50 GMT

کشف یک دریچه اصلی آبراه دوره هخامنشی در تخت جمشید

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۰۰۳۶۴

کشف یک دریچه اصلی آبراه دوره هخامنشی در تخت جمشید


با پایان فصل سوم کاوش در آبراه دوره هخامنشی تخت جمشید یک دریچه اصلی دوره هخامنشی منتقل کننده آبهای سطحی محوطه غربی حیاط جنوبی به شبکه اصلی انتقال کشف شد.

به گزارش بی‌باک به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، احمد علی اسدی، سرپرست کاوش آبراهه های تخت جمشید با اعلام این خبر گفت: هدف فصل سوم کاوش آبراهه های تخت جمشید، دنبالۀ کاوش آبراهه حیاط جنوبی کاخ تچر ، شناخت وضعیت مجموعه آبراهه دروازه ناتمام و شناسایی و بیرون آوردن بخشی از دیوارۀ تخت جمشید بود که به واسطه خاک دور ریز حاصل از کاوش های قبل به صورت کوهی از خاک نیمی از ضلع جنوبی تختگاه را پوشانده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با اشاره به ایجاد مجموعه ای از سه آبراه، در محدوده کاخ تچر گفت: یکی از این آبراهه ها در بخش ایوان شمالی کاخ تچر قرار دارد و پس از طی مسیر کوتاهی به آب راه های آپادانا پیوند می خورد.
اسدی در توضیح آب راه دیگر گفت: این آبراه، شاخه فرعی آبراهی است که از حیاط جنوبی تچر آغاز شده و با امتداد به سمت خاوری در محدوده بین خزانه و کاخ صد ستون به شبکه اصلی آبراه ها می پیوندد.

او گفت: کاوش در این آبراهه با توجه به اینکه دارای ساختاری متفاوت و جهت امتدادی نامشخص به سمت غرب تختگاه است دارای اهمیت قابل توجهی در شناخت کلی شبکه آبراهه های زیرزمینی تختگاه است و احتمال دارد در صورت کاوش بتوان وضعیت آبراهه ها را در این بخش به صورت کامل مشخص کرده و به درک بهتری از وضعیت بناهای پارسه در این بخش رسید

اسدی با اشاره به شناسایی دو شاخه فرعی از آبراهه گفت: یکی از این شاخه ها با امتداد به سمت شمال غربی حیاط تچر، به زیر کاخ تچر منتهی شده و برای دفع آبهای پشت بام ایوان جنوبی کاخ مورد استفاده بوده است.

او با اشاره به شاخه فرعی دیگری که به سمت جنوب حیاط تچر و کاخ H در امتداد است، گفت: کشف یک دریچه اصلی دوره هخامنشی که آبهای سطحی محوطه غربی حیاط جنوبی را به شبکه اصلی انتقال می داده است از یافته های جدید این فصل از کاوش بود.

او افزود: ادامه کار در شاخه جنوبی حیاط تچر می تواند شناخت جدیدی از وضعیت آبراهه ها را در سمت جنوبی حیاط و خصوصا کاخ H ارائه دهد.

به گفته این باستان شناس، شاخه دیگری از آبراهه ها در گُسترۀ شرقی دروازۀ ناتمام است که از جنوب به زیر کاخ صد ستون و از جهت شمال به سمت دیواره شمالی تختگاه امتداد پیدا کرده است.

وی با اشاره به کاوش قسمتی از این آبراه در سالهای قبل گفت: متاسفانه هیچ گزارشی از این کاوش در دسترس نیست.

او با اشاره به امتداد این ابراهه به سمت شمال تختگاه گفت: اطلاع در کارکرد این آبراه و قرار داشتن آن در زیر هر یک از بناهای گُستره شمال شرقی تختگاه برای ما اهمیت داشت.

او در ادامه گفت: به همین دلیل کاوش در این بخش نیز مد نظر قرار گرفت در ادامه کار حدود پنجاه متر از این آبراهه خاکبرداری شد.

اسدی از نکات قابل توجه در این آبراه به ارتفاع حدود شش متری کانالها اشاره کرد که یکپارچه از صخره های کوه و در دل آن کنده شده و هیچگونه ساختار منظمی ندارد.

وی ابراز امیدواری کرد با توجه به اینکه شکل شبکۀ آبراهه ها به گونۀ کامل در بسیاری از بخش های تختگاه، در پیوند با نوع بناهایی است که روی تختگاه داشته، با ادامه کاوش در فصل های بعدی و شناسایی کامل شبکۀ آبراهه ها در این بخش، به بهبود بازسازی بناها دراین قسمت کمک شود.
او افزود: خاک دور ریز حاصل از کاوش های اشمیت و هرتسفلد که بین سالهای 1932 تا1939 در ضلع جنوبی تختگاه ریخته شده، امروزه به صورت کوهی از خاک، نیمی از ضلع جنوبی تختگاه را پوشانده و نمای آن را در خود پنهان کرده است.
اسدی در ادامه گفت: این تل خاک موجب شد امکان بیرون رفت آب کانال ها از ضلع جنوبی تختگاه وجود نداشته باشد که در سال 91 با شناسایی خروجی ابراه و کاوش در بخش شرقی این دیواره مشکل خروج آبهای سطحی رفع شود.
وی هدف از کار در این بخش در فصل سوم کاوش ابراهه ها، را دسترسی به مسیری برای بازدید گردشگران از سنگ نبشتۀ بسیار ارزشمند داریوش یکم در پِی بنای جنوبی تخت جمشید اعلام و ابراز امیدواری کرد که با دستیابی به سطح های پایین تر، بتوان به امتداد دیگر شبکۀ آبراهه ها دسترسی داشته و آن را شناسایی کرد.
این باستان شناس هدف نهایی کاوش در این قسمت را شناسایی و بیرون آوردن بخشی از دیوارۀ تخت جمشید زیر خَروارها خاک پنهان شده اعلام کرد و گفت: نتیجه این امر بازیابی شکل اصلی پارسه همان گونه که در درازای سده ها وجود داشته، است.

عمده ترین یافته های آبراهه های تخت جمشید

او عمده یافته های به دست آمده از کاوش آبراهه های تخت جمشید در این فصل را شامل قطعات سنگ و سفال اعلام کرد و افزود: یافته های سنگی عمدتاً شامل قطعاتی از سنگ های کوچک و بزرگ نقش برجسته دار با آرایه ها و نقش های گوناگون بود که به بخش های مختلف جرزها، ستون ها و نقوش پلکانهای شمالی،غربی و جنوبی حیاط تچر تعلق داشتند.

به گفته وی، بیشتر یافته های سنگی از کارگاه حیاط جنوبی کاخ تچر به دست آمدند و یافته های دیواره جنوبی عمدتاً در حین کاوشهای پیشین تخت جمشید در این محل ریخته شده بود.

اسدی افزود: چند قطعه سنگ کتیبه دار(حروف مربوط به کتیبه های فارسی باستان) ، دسته تزیینی شمشیر از سنگ لاجورد، جرز سنگی با نقش چهار تن از ندیمه های پارسی ، قطعه هایی از نقاشی ها بر روی آجرهای لعاب دار ، سر پیکان ، تعداد ی مهره تزیینی از سنگ عقیق، چند اسکلت انسانی و تعداد بسیار زیادی از اشیاء دیگر مربوط به دوره هخامنشی از یافته های ویژه در این فصل بود.

او آبراهه های زیر زمینی تخت جمشید را بخش مهمی از ساخت وساز های این محوطه عنوان کرد و گفت: نقشه آبراهه های تختگاه تخت جمشید نشانگر مجموعه ای نسبتاً پیچیده از چند آبراه اصلی و کانال هایی کوچک تر است که تمامی سطح تختگاه مذکور را زیر پوشش قرار داده است.

به گفته این باستان شناس، این شبکه آبراهه ها با آغاز پژوهش های باستان شناسی در تخت جمشید از حدود 80 سال پیش، به تدریج کاوش و بخش های گوناگون آن شناسایی شد.

وی با اشاره به صدور مجوز کاوش آبراهه های تخت جمشید توسط ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: نخستین بار هرتسفلد و بعد از آن اشمیت بخش عمده ای از نقشه آبراه ها را مشخص کردند، علی سامی نیزکه 22 سال (1318-1340 هجری شمسی ) اداره محوطه را بر عهده داشت، بخشی از آبراهه ها را لایروبی کرد.

این باستان شناس خاطر نشان کرد: در فاصله سالهای 1381 تا 1383 بنیاد پژوهشی پارسه ـ پاسارگاد به سرپرستی علیرضا عسگری چاوردی و دفتر فنی تخت جمشید،کاوش بخش های پایانی کانال های تختگاه تخت جمشید را انجام دادند و در تابستان سال ۹۱ در امتداد خروجی آبراهه های تخت جمشید توسط علی اسدی کاوش انجام شد که این امر موجب رفع دایمی مشکل خروج آب جمع شده در آبراهه ها شد


--------------------------------------------------------------------------

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۰۰۳۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد/ تلاش برای آغاز فصل دوم کاوش

به گزارش خبرنگار مهر، در ۲۰۰ متری مسجد جامع عتیق اصفهان که قدمت زیادی دارد، در جایی که قرار است ادامه پروژه مخرب میدانی در اصفهان باشد و در ادامه ساخت و سازها برای افزایش مراکز تجاری شهر تاریخی اصفهان، یافته‌هایی به دست آمده که بررسی آنها بخشی از تاریخ این شهر را ورق می‌زند.

کمرزرین نام منطقه‌ای است که در آن، باستان شناسان یافته‌های انسانی، باستانی و برخی اشیا پیدا کرده‌اند. فصل اول عملیات باستان شناسی در این محدوده انجام شده و حالا باستان شناسان آماده می‌شوند تا بتوانند فصل دوم را آغاز کنند.

علی شجاعی اصفهانی دکترای باستان شناسی کشور که سرپرستی پروژه کمر زرین اصفهان را بر عهده دارد به خبرنگار مهر گفت: فصل اول کاوش باستان شناسی در این محوطه انجام شد و آماده می‌شویم تا اسکن کامل از محوطه انجام شود و برای فصل دوم نیز برنامه ریزی می‌کنیم. فصل اول پربار بود و یافته‌های ارزشمندی از ادوار مختلف داشتیم و فکر می‌کنیم از دوران اسلامی و از قرن ۳ و ۴ هجری تا قاجار تاریخ این یافته‌ها باشد که البته باید بررسی دقیق‌تری شوند. کاوش‌ها در هفت متری زیر آسفالت انجام شده است. همچنان در این محوطه آثار داریم و هنوز به خاک بکر نرسیده‌ایم. حدس می زنم اگر ترانشه ای که برای لایه نگاری زده شده، کار شود، باز هم یافته‌های فرهنگی داشته باشیم و شاید بلتوانیم شواهدی از دوران قبل از اسلام هم پیدا کنیم.

وی گفت: گذری که در آن هستیم به نظر می‌رسد مجموعه کارگاه‌هایی برای پخت سفال بوده است چون کوره‌ای در اینجا به دست آمده که نمونه آن در اصفهان تا کنون پیدا نشده است. نمونه‌هایی که قبلاً به دست آمده مربوط به چند دهه پیش است که در خارج از اصفهان به دست آمده ولی این نمونه خیلی خوبی بوده است ولی گودبرداری و خاک برداری که در اینجا شده به آن آسیب زیادی وارد کرده است.

شجاعی اصفهانی ادامه داد: تنبوشه‌های سفالی با این ابعاد در محوطه‌های تاریخی نداشته‌ایم و نشان می‌دهد که این محوطه چقدر مهم بوده است. هر جای این منطقه که به آن دست گذاشته شود حتماً یافته‌های فرهنگی دارد چون در نزدیکی مسجد جامع عتیق است. این مسجد در شکل گیری شهر اصفهان و اتفاقاتی که برای آن افتاده بسیار مهم بوده است. تا کنون فکر می‌کنم ده لایه تاریخی شناسایی کنیم البته لازم است که سفال‌ها بررسی بیشتری شود.

این باستان شناس گفت: در کل مسیری که کاوش کردیم آثار داشته‌ایم بخش دیگر هم باید کاوش شود و مسیر دسترسی عابر پیاده تا مسجد نیز در این بخش ایجاد شود. بنابراین فعلاً در این بخش باید کار بیشتری انجام شود. من در جریان خطوط متروی اصفهان نیستم ولی می دانم که در نزدیکی مسجد جامع ایستگاه مترو وجود دارد! لایه‌های تاریخی زیادی در اینجا از بین رفته است اینجا پاساژ تجاری وجود دارد که تا چندین متر زیر زمین رفته است و همانطور که در اینجا ما لایه‌های فرهنگی و تاریخی زیادی داشته ایم حتماً زیر آن هم این لایه‌ها وجود داشته که با این پاساژ و گودبرداری‌های انجام گرفته از بین رفته است.

وی افزود: اسکن لیزر و نقشه برداری این محوطه تاریخی انجام شد و تمام جزئیات را با دقت بالا اسکن کردیم. این دستگاه مدرنی است که می‌تواند داده‌های زیادی به ما بدهد.

محوطه تاریخی کمرزرین با وجود اینکه در میان یک گذر قرار دارد و رو به رویش یک مجتمع تجاری بزرگ درحال ساخت است و در چند قدمی آن مسجد سلجوقی و مهم عتیق واقع شده، در خطر است. چون از آن طرف هنوز ساخت و سازها در اطرافش در حال انجام است. آیا کسی به این فکر می‌کند که ساخت و سازهای اخیر چقدر از داده‌های تاریخی این شهر را از بین برده است؟

کد خبر 6088865 فاطمه کریمی

دیگر خبرها

  • کشف یک مقبره ۲۲۰۰ ساله مجلل در چین
  • پاکسازی گلسنگ‌ها از چهره تخت جمشید + فیلم
  • کشف قبرستان باستانی در محل ساخت نیروگاه
  • کشف یک گورستان باستانی در محل ساخت نیروگاه
  • آبراهه‌های چند صدساله خراسان‌شمالی تشنه برف و باران
  • فوتبال از دریچه فان؛ آرنه اسلوت پس از اولین جلسه تمرینی با داروین نونیز
  • محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد
  • پایان موقت کاوش در محوطه تازه کشف‌شده در اصفهان + عکس
  • اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد/ تلاش برای آغاز فصل دوم کاوش
  • گنج داریوش سوم هخامنشی؛ گنجینه‌ای عظیم که هنوز پیدا نشده است