Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@10:50:05 GMT

فضا را دریابیم؛ زمان از آن ماست

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۸۱۸۵۰

فضا را دریابیم؛ زمان از آن ماست

تهران- ایرنا- درهم تنیدگی زندگی روزمره با انواع بهره مندی ها از فناوری های صنعت هوافضا و سطح بالای این فناوری ها که به معنای دست برتر دارندگان آن است؛ اهمیت دست یافتن به این مرتبه از دانش را افزایش داده است.

فضای پیرامونی زمین، سیارات و ستاره ها همواره سوی رازآمیز زندگی بشر بوده است؛ از روزگاری که با رصدخانه حرکت ستارگان و تاثیرات آنها را بر زندگی خود دنبال می کرد تا امروز که بر ماه گردون پا گذاشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فناوری یا بهتر بگوییم صنعت هوافضا و ساخت و پرتاب ماهواره ها به عنوان بخشی از این فناوری، اکنون به صنعتی مهم در زندگی هر روزه ما تبدیل شده و به نوعی دیگر بر روز و شب مان تاثیر می گذارد؛ پیش بینی وضعیت هوا، ارتباطات جهانی، شبکه های تلویزیونی و رادیویی و مدیریت ترافیک هوایی تنها بخشی از فعالیت ها در این زمینه است که موجب گردش مالی فراوان این حوزه نیز شده.
بر اساس گزارش سالانه فدراسیون فضایی به نام اقتصاد فضا/ Space Report کل حجم بازار صنعت هوافضا در سال 2016، 322 میلیارد و 940 میلیون دلار بوده است. ساخت و پرتاب انواع ماهواره ها 260 میلیارد دلار و ارائه خدمات ماهواره ای 127 میلیارد دلار درآمد داشته اند؛ طوری که تا پایان سال 2016 میلادی یکهزار و 459 ماهواره عملیاتی در مدار قرار گرفتند که تنها در مقایسه با تعداد ماهواره های سال گذشته یعنی یکهزار و 381 ماهواره افزایش مهمی را نشان می دهد.
از زمانی که روسیه اولین ماهواره را به نام اسپوتنیک 1 به فضا پرتاب کرد 60 سال می گذرد و بعد از آن کشورهای مختلفی وارد این صنعت شده اند؛ بر اساس آمار مرکز پرواز فضایی گادد ناسا (اداره ملی هوا و فضای آمریکا) اکنون دو هزار و 271 ماهواره در مدارهای مختلف زمین حرکت می کنند که روسیه با یکهزار و 324ماهواره رتبه اول و آمریکا 658 ماهواره رتبه بعد را دارند.
ایران نیز قبل از پیروزی انقلاب اسلامی روند گسترده ساخت ماهواره ها را آغاز کرده بود که بعد از پایان جنگ تحمیلی و توقفی بیش از یک دهه پی گرفته شد. ماهواره تحقیقاتی مصباح اولین ماهواره ای بود که از اواسط دهه 70 طراحی آن آغاز شد ولی به دلیل بدقولی های طرف خارجی یعنی شرکت ایتالیایی هنوز به نتیجه نرسیده است.
با وجود این، ایران ماهواره های دیگری یعنی امید (بهمن 87) نوید (بهمن 88) و فجر (بهمن 93) را نیز به مدار پرتاب کرده که هر کدام برای مدتی ماموریت های تحقیقاتی را انجام داده اند، اما عملیاتی به معنای ارائه اطلاعات از جمله تصاویر یا هر نوع اطلاعات عددی نبوده اند؛ در واقع محققان کشور در این ماهواره ها فناوری های مختلف را سنجش کرده اند تا قابلیت استفاده آنها را در ماهواره های عملیاتی بسنجند. غیر از ساخت ماهواره گلوگاه های دیگری مانند پرتابگر و سکوی پرتاب از دیگر مشکلات صنعت هوافضای ایران بوده که ساخت سکوی پرتاب ثابت امام خمینی حوالی سمنان و پرتابگر سیمرغ با ظرفیت حمل ماهواره هایی تا وزن 250 کیلوگرم در مدار 500 کیلومتری زمین تا حدی شرایط را برای پرتاب ماهواره های سنجشی آسان کرده است زیرا ماهواره های مخابراتی سنگین تر از ماهواره های سنجشی هستند و دستکم یک تن وزن دارند.
هر ساله همزمان با هفته جهانی فضا (4 تا 10 اکتبر/ 12 تا 18 مهر) سازمان ها و مراکز پژوهشی فعال در عرصه فضا علاوه بر برگزاری نشست های خبری و برپایی نمایشگاه ها دستاوردهای خود را در راستای تحقق نقشه راه برنامه فضایی کشور عرضه می کنند.
پژوهشگاه فضایی ایران، سازمان فضایی ایران وابسته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مرکز ملی فضایی وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و پژوهشگاه هوافضا وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین شماری از دانشگاه های برتر صنعتی مانند دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه امیرکبیر یا بعضی شرکت های دانش بنیان در زمینه فناوری های زیرسیستم این صنعت فعال هستند.
سازمان های دولتی همزمان با هفته جهانی فضا آمار مختلفی را در مورد فعالیت های یکساله و دستاوردهای شان ارائه می دهند، اما یقینا مهم ترین خبر برای افکار عمومی و رسانه ها توانمندی کشور در زمینه پرتاب ماهواره و استفاده از اطلاعات و خدمات ماهواره های بومی است؛ هر چند بعضی مسئولان این سازمان ها معتقدند ساخت و پرتاب ماهواره آن اندازه که برای رسانه ها مهم است، برای آنها مهم نیست و فعالیت های گسترده و متنوع آنها ایجاب می کند که به دیگر فناوری های عرصه هوافضا توجه کنند.
با وجود این، خاطره دوره دشوار تحریم های اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 که تحریم کنندگان هر نوع خدمات غیرنظامی و صلح آمیز را از کشور دریغ کردند و حتی تامین ارتباط ماهواره ای شبکه های داخلی ایرانی روی ماهواره هاتبرد ممکن نبود، شاید بهترین دلیل برای حرکت سریع تر به سوی استقلال در این زمینه باشد.
خدمات گسترده ماهواره ها از یک سو و اهمیت فعالیت های فضایی مانند ایستگاه های فضا، کاوشگرها و تحقیقات در مورد دیگر سیاره ها و ستاره ها همچنین خدمات مختلف رادیویی، تلویزیونی، علمی و تحقیقاتی، هواشناسی، ارتباطات موبایلی، سامانه های ناوبری و هدایت زمینی باعث شده زندگی بدون این خدمات امروزه ممکن نباشد و همین امر حرکت سریع تر، مصمم تر و توجه بیشتر دولت به این صنعت را تبیین می کند.
علمی**9157/ منصوره شوشتری

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۸۱۸۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۷ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در بخش اصناف قم انجام شد

اکبر ابدالی گفت: پروانه‌های صادر شده در بخش تولیدی و خدمات فنی به تعداد یک هزار و ۸۵۷ فقره با سرمایه گذاری پنج هزار و ۵۷۱ میلیارد ریال و ظرفیت ایجاد اشتغال برای بالغ بر چهار هزار و ۶۰۰ نفر و همچنین در بخش توزیعی و خدماتی به تعداد سه‌هزار و ۷۸۴ مورد با سرمایه‌گذاری ۱۱ هزار و ۳۵۲ میلیارد ریال و ظرفیت اشتغالزایی برای ۹ هزار و ۴۶۰ نفر بوده‌است.

 مدیرکل صنعت، معدن و تجارت قم  با اشاره به سایر فعالیت‌های انجام شده در حوزه اصناف استان طی سال گذشته نیز افزود: در سال ۱۴۰۲، ۱۹ انتخابات صنفی در استان قم برگزار و مسئولان اتحادیه‌ها تعیین شدند، همچنین در این مدت با تشکیل جلسات کارشناسی در خصوص قیمت گذاری ۲۲ قلم کالا اقدام لازم صورت گرفت.

او در ادامه گفت: سال گذشته ۵۷۹ متقاضی دریافت تسهیلات در بخش اصناف استان به مبلغ یک‌هزار و ۴۶۲ میلیارد ریال در قالب تسهیلات رونق تولید، تبصره ۱۸، مشاغل خانگی و سایر موارد به بانک‌های عامل معرفی شدند.

گفتنی است مسئولان اداره کل صنعت، معدن و تجارت قم از عموم مردم استان درخواست کردند که هرگونه تخلف اقتصادی اعم از گرانفروشی، عدم درج قیمت، عدم صدور فاکتور، احتکار، عرضه خارج از شبکه و دیگر تخلفات صنفی را به تلفن ۱۲۴ و یا سامانه www.۱۲۴.ir اعلام نمایند.

همچنین از مردم خواسته شده‌است به فراخوان ثبت نام ناظران افتخاری به آدرس http://B ۲ n.ir/Nazerqom مراجعه و ثبت نام نمایند.

براساس آخرین پایش صورت گرفته، ۴۰ هزار پروانه کسب در قم موجود می‌باشد که ۱۶ هزار مورد آن در بخش تولیدی و خدمات فنی و ۲۴ هزار مورد آن در بخش توزیعی و خدماتی است.

اصناف در قم به دلیل موقعیت خاص زائرپذیری این استان و اهمیت بخش خدمات در آن، جایگاه ویژه‌ای دارند و در همین راستا اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت قم همکاری گسترده‌ای با فعالان بخش اصناف استان دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • اولین تصاویر تلسکوپ فضایی اینشتین پروب چین منتشر شد
  • استارلاینر بوئینگ قرار است در 6 می به فضا پرتاب شود
  • نخستین تصاویر اشعه‌ایکس از کاوشگر چشم‌خرچنگی
  • فضاپیمای رباتیک چین در روزهای آینده به ماه می‌رود
  • تصویربرداری ۹۵ درصد از اراضی کل کشور توسط ماهواره پارس
  • پایش سطح زیرکشت محصولات استراتژیک کشاورزی با استفاده از داده‌های فضایی
  • زباله فضایی در دام دوربین ماهواره ژاپنی افتاد
  • پایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی با استفاده از داده های فضایی
  • ۱۷ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در بخش اصناف قم انجام شد
  • آزمایش‌های قبل عملیات تاریخی «استارلاینر» با موفقیت اجرا شد