Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - اتاق هاي فکر اگرچه از سالها پيش در دانشگاهها براي مشاوره و سياستگذاري به نهادهاي بيرون از دانشگاه راه اندازي شده اند، اما چندان موفق عمل نکرده اند و اکنون نيز قرار است تغيير نام دهند.
خبرگزاري مهر، گروه حوزه و دانشگاه - زهرا ساختمانيان: دانشگاه ها مرجعيت توليد علم، فناوري و آموزش را در کشور برعهده دارند بنابراين نيازمند ساز و کاري هستند تا براساس آن بتوانند با جامعه و نيازهاي آن ارتباط برقرار کنند ، ايجاد اتاق هاي فکر يکي از راه هاي عيني و کاربردي سازي يافته هاي دانشگاه ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کشف مسائل، روندها و ارائه راه‌حل براي آنها، آينده پژوهشي، مطالعات ميداني و علمي، سفارش قراردادها، تربيت نيرو و ارائه مشاوره مهم ترين محورهاي تشکيل اتاق هاي فکر بشمار مي روند که اکنون باوجود ضرورت، جاي آنها در دانشگاه هاي کشور خالي است.
باتوجه به اينکه وظيفه دانشگاه ها تنها حرکت در مرزهاي دانش نيست و بايد براي آينده کشور و نيازهاي جامعه نيز فعاليت کنند، بنابراين لازم است نقش اتاق هاي فکر در دانشگاه ها با هدف ايجاد ارتباطي مفيد و کاربردي ميان آموزش عالي و جامعه تعيين و تدوين شود.
روساي دانشگاه هاي کشور معتقدند که چنين ساز و کاري در دانشگاه ها به درستي شکل نگرفته و ساماندهي نشده است.
جاي خالي اتاق فکر در نماد آموزش عالي کشور
دانشگاه تهران که نماد آموزش عالي کشور است سال ها است در راستاي ارتباط با جامعه حرکت مي کند و به دنبال شناسايي نيازهاي جامعه و رفع آن است اما به گفته محمود نيلي احمدآبادي رئيس اين دانشگاه بستري به عنوان اتاق فکر در اين مرکز قديمي آموزشي کشور وجود ندارد.بستري به عنوان اتاق فکر در قديمي ترين مرکز آموزش عالي کشور وجود ندارد
وي معتقد است کار دانشگاه فکر است و موضوعي غير از فکر در اين مراکز وجود ندارد.
رئيس دانشگاه تهران عنوان کرد: در اين دانشگاه شوراهايي وجود دارد که در خصوص موضوعات مختلف علمي و آموزشي تصميم گيري مي کنند که اين تصميم ها متناسب با نيازهاي جامعه تعيين و تدوين مي شود.
نيلي احمدآبادي افزود: شايد بتوان گفت که اين شوراها به دليل اينکه متشکل از اساتيد مختلف هستند به نوعي اتاق فکر بشمار مي روند اما اتاق فکر به آن معناي سازماندهي شده وجود ندارد.
وي اظهار داشت: اين شوراها براساس نيازهاي جامعه برنامه ريزي مي کنند تا براين اساس علاوه بر حرکت در حوزه علمي و آموزشي بتوانيم نيازهاي جامعه را نيز برآورده کنيم.
لزوم اتاق فکر اما نبود آن در دانشگاه علم و صنعت
محمدعلي برخورداري رئيس دانشگاه علم و صنعت نيز معتقد است نياز به ايجاد اتاق هاي فکر در دانشگاه ها حس مي شود اما اجراي آن در اين مراکز مغفول مانده است.
وي گفت: در دانشگاه علم و صنعت اتاق فکر وجود ندارد اما اين نياز حس مي شود که چنين موضوعي در دانشگاه ها به خصوص اين دانشگاه راه اندازي شود.
رئيس دانشگاه علم و صنعت عنوان کرد: به صورت غير رسمي براي بررسي و پيگري موضوعات مختلف از افراد صاحب نظر در دانشگاه استفاده مي کنيم اما موضوعي تحت عنوان اتاق فکر در اين دانشگاه نداريم.
برخورداري اظهار داشت: اين دانشگاه در حوزه هاي صنعتي و فني با کارخانه ها، نهادهاي مرتبط و صنايع ارتباط دارد و به نوعي به آنها مشاوره مي دهد اما اين روند در بستري به عنوان اتاق فکر دنبال نمي شود.
وي اضافه کرد: اساتيد اين دانشگاه ارتباط خوبي با صنايع کشور دارند و در راستاي رفع نيازهاي صنعت برنامه ريزي مي کنند.
به دنبال رفع نيازهاي جامعه هستيم اما اتاق فکر نداريم
دانشگاه ها با راه اندازي اتاق هاي فکر مي توانند محصولات خود را به صورت کاربردي و ملموس در اختيار نهادهاي مختلف علمي، فرهنگي، تجاري، اقتصادي، اجتماعي و سياسي کشور قرار دهند اما اين درحالي است که دانشگاه هاي بزرگ کشور از اين مزيت برخوردار نيستند.
دانشگاه صنعتي اميرکبير يکي ديگر از دانشگاه هاي بزرگ کشور است که به اذعان رئيس آن ساز و کاري به عنوان تشکيل اتاق فکر در آن وجود ندارد.
احمد معتمدي رئيس دانشگاه صنعتي اميرکبير معتقد است دانشگاه ها تلاش دارند که براساس فکر و انديشه جديد نيازهاي جامعه را برطرف کنند اما موضوعي تحت عنوان اتاق فکر در دانشگاه ها از جمله دانشگاه صنعتي اميرکبير وجود ندارد.
وي تاکيد کرد: شوراي راهبردي دانشگاه که متشکل از صاحب نظران مختلف است براي مباحث کليدي و راهبردي اين مرکز از جمله ارتباط دانشگاه با جامعه فعاليت مي کند اما اسم آن اتاق فکر نيست.

رئيس دانشگاه صنعتي اميرکبير اظهار داشت: در اين دانشگاه کميسيون هاي تخصصي وجود دارد که اين کميسيون ها براساس نياز جامعه و توان دانشگاه اقدام به برنامه ريزي در حوزه هاي علمي، آموزشي و فناوري مي کنند.
معتمدي عنوان کرد: ساختار دانشگاه به نحوي طراحي شده است که بتوانيم تصميم گيري هاي علمي و اجتماعي داشته باشيم که شايد اين برنامه ها را بتوان به نوعي اتاق فکر عنوان کرد.
دانشگاه ها بايد فکر و انديشه را به جامعه تزريق کنند
اتاق فکر راهبردي در راستاي تقويت فکرسازي و ايده پردازي در کشور بشمار مي رود اين روند در مراکز دانشگاهي مي تواند جامعه را به سمت نوآوري و تصميم سازي هدايت مي کند.
بنابراين محمود نيلي رئيس دانشگاه صنعتي همدان نيز معتقد است دانشگاه ها بايد فکر و انديشه نيروي انساني را به جامعه تزريق کنند و اگر چنين موضوعي نهادينه شود مي توان انتظار داشت که شاهد تشکيل اتاق فکر در دانشگاه ها باشيم.
وي اظهار داشت: تمامي گروه هاي آموزشي و شوراهاي دانشگاه ها به نوعي اتاق فکر بشمار مي روند اما بايد اين روند به صورت ساماندهي شده صورت گيرد تا بتوانيم براي جامعه نيز برنامه ريزي کنيم.
تشکيل اتاق فکر در دانشگاه شريف
دانشگاه صنعتي شريف يکي از دانشگاه هاي بزرگ کشور است که برنامه دارد تا در راستاي راه اندازي و تاسيس مبحثي مانند اتاق فکر گام بردارد بنابراين در اين راستا محمود فتوحي رئيس دانشگاه گفت: برنامه داريم اتاق فکري با محوريت بررسي مسائل پژوهشي در اين دانشگاه راه اندازي کنيم تا براين اساس بتوانيم اثرگذاري در جامعه داشته باشيم.
با توجه به اينکه برنامه داريم در جامعه اثرگذار باشيم بنابراين در حال راه اندازي اتاق فکر در دانشگاه صنعتي شريف هستيموي افزود: هدف ما اين است که دانشگاه صنعتي شريف سرآمد در پژوهش و فناوري باشد بنابراين لازم است به موضوع اثرگذاري اجتماعي نيز توجه کند که در اين راستا برنامه داريم اتاق فکري راه اندازي کنيم.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف عنوان کرد: از کارشناسان مختلف براي تشکيل اتاق فکر اين دانشگاه دعوت مي شود تا براين اساس بتوانيم برنامه ريزي براي اثرگذاري در جامعه داشته باشيم.
اتاق فکر نيازي که احساس مي شود اما وجود ندارد
محمدرضا پورمحمدي رئيس دانشگاه تبريز نيز در اين زمينه به مهر گفت: براساس سند توسعه استان جلسات مشاوره با نهادها و صنايع مختلف برگزار مي کنيم و مشاوره هاي مختلفي ارائه مي دهيم اما موضوعي به عنوان اتاق فکر در اين دانشگاه وجود ندارد.
وي عنوان کرد: اين دانشگاه به دنبال همفکري و هم انديشي در راستاي نيازهاي جامعه و صنعت است اما اين هم انديشي در مرکزي به عنوان اتاق فکر دنبال نمي شود.
رئيس دانشگاه تبريز اظهار داشت: در راستاي ايده سازي و ارتباط صنعت با دانشگاه جلسات مختلفي با مسئولان صنايع مختلف استان و کشور برگزار مي کنيم تا براين اساس مشخص شود که از چه طريقي مي توانيم به نيازهاي جامعه پاسخ دهيم.
پورمحمدي عنوان کرد: در اين دانشگاه انجمن فارغ التحصيلان را راه اندازي کرديم تا براين اساس بتوانيم از نظرات و ايده هاي فارغ التحصيلان موفق اين دانشگاه در حوزه هاي مختلف استفاده کنيم.

وي با بيان اينکه راه اندازي اتاق هاي فکر در دانشگاه هاي کشور ضروري است، اظهار داشت: با راه اندازي اين اتاق ها نظام برنامه ريزي و آينده نگري در کشور شکل مي گيرد.
رئيس دانشگاه تبريز اضافه کرد: با راه اندازي اين اتاق ها مي توان افق هاي فکري جديد را تدوين کرد و قادر خواهيم بود براي آينده کشور برنامه ريزي کنيم ، موضوع اتاق فکر در دانشگاه جامع علمي کاربردي نيز اجرايي نشده اما اين دانشگاه درحال برنامه ريزي است تا بتواند در اين زمينه برنامه ريزي کند.
شتاب دهنده ها با محوريت اتاق هاي فکر راه اندازي مي شود
در همين راستا محمد حسين اميد رئيس دانشگاه جامع علمي کاربردي مي گويد: شتاب دهنده ها با محوريت ارتباط دانشجويان و اساتيد با جامعه و صنعت در جوار مراکز اين دانشگاه راه اندازي مي شود که به نوعي اتاق فکر بشمار مي روند. اين شتاب دهنده ها مي توانند مسيري براي ارتباط ميان اين دانشگاه با جامعه و به خصوص صنايع کشور باشند.
رئيس دانشگاه علمي کاربردي خاطرنشان کرد: نوع حضور دانشجويان ما در اين دانشگاه با ديگر دانشگاه ها متفاوت است. بنابراين برنامه داريم که ميزان حضور دانشجويان و اساتيد در اين دانشگاه را افزايش دهيم تا بتوانيم از توان و پتانسيل آنها استفاده کنيم.
راه اندازي اتاق هاي فکر در دانشگاه هاي استاني
علي رغم اينکه به اذعان روساي دانشگاه هاي بزرگ کشور اکنون موضوعي به عنوان اتاق هاي فکر در دانشگاه ها وجود ندارد اما سيد ضيا هاشمي سرپرست وزارت علوم معتقد است که اتاق هاي فکر در دانشگاه هاي استاني راه اندازي شده و در آينده نزديک اين مراکز توسعه مي يابد.
وي درباره راه اندازي اتاق هاي فکر در دانشگاه ها گفت: در گذشته اتاق هاي فکر در دانشگاه هاي مرکز استان ها راه اندازي شده است.
سرپرست وزارت علوم ادامه داد: اتاق هاي فکر استاني با محوريت دانشگاه هاي مراکز استان ها شکل گرفته و در آينده توسعه مي يابد.
هاشمي درباره محوريت اين اتاق هاي فکر افزود: اين اتاق هاي فکر در حوزه هاي اقتصادي و صنعتي، آب و محيط زيست، فرهنگي و اجتماعي و روابط بين المللي، متناسب با اقتضائات هر استان در مرکز دانشگاه هاي مادر استان فعال است و به تدريج از ظرفيت همه دانشگاه هاي استاني در اين زمينه استفاده خواهيم کرد.
شبکه ملي جامعه و دانشگاه جايگزين مي شود
حسين ميرزايي، سرپرست معاونت فرهنگي وزارت علوم نيز از جايگزيني براي اتاق فکر خبر داد.
وي به راه اندازي شبکه ملي جامعه و دانشگاه اشاره کرد و گفت: در واقع شبکه ملي جامعه و دانشگاه جايگزين اتاق فکر شده است، در اين زمينه تفاهم نامه اي ميان وزارت علوم، سازمان مديريت و برنامه ريزي، وزارت کشور و مرکز بررسي استراتژيک رياست جمهوري منعقد شده و روساي 31 دانشگاه مراکز استاني به عنوان رئيس شبکه ملي جامعه و دانشگاه منصوب شده و احکام آنها صادر شده است.

وي تاکيد کرد: کارگروه شبکه ملي جامعه و دانشگاه که تشکيل مي شود، استاندار و رئيس برنامه و بودجه استان دو رکن اصلي تشکيل اين شبکه هستند و دبير اين شبکه يکي از نخبگان استان است و البته الزامي نيست که وي حتما دانشگاهي باشد چرا که اين شبکه دغدغه اي فراتر از دانشگاه دارد و به بيرون از دانشگاه نيز توجه دارد. ما موظف به اين هستيم که بين جامعه و دانشگاه ارتباط تنگاتنگي برقرار کنيم.
تجربه مشاوره نخبگان به جامعه در خارج از ايران
دولت هاي مختلف مي توانند کيفيت مشاوره هاي دريافتي خود را ارتقا دهند و همزمان در هزينه هاي خود صرفه جويي کنند. يکي از اين راه ها استفاده از دانشگاهيان به عنوان مشاوران دولتي است.
به دليل اهميت مشاوره هاي علمي و ارتباط مفيد و کاربردي دانشگاه ها با جامعه و صنعت بسياري از کشورهاي دنيا اقدام به تدوين ساز و کارهايي کرده اند تا بتوانند اين موضوع مهم را عملياتي کنند. کشور انگلستان يکي از اين کشورها است که اقدام به راه اندازي دفتر دولتي علوم کرده است.
در انگلستان حدود 75 هيات يا کميته مشاوران علمي وجود دارد و همچنين در اين کشور سالانه حدود 100 محقق دانشگاهي در بخش سياستگذاري دولتي مسئوليت برعهده دارنداين کشور بر نقش حياتي مشاوره علمي و پژوهش محققان تاکيد دارد. بنابراين دفتر دولتي علوم را راه اندازي کرده که اين دفتر با پشتيباني مشاور عالي علمي دولت شکل گرفته است.
درهمين راستا دولت و محققان دانشگاهي در انگليس مي توانند از طريق شبکه CSA (شبکه مشاوران علمي ارشد وزارت خانه) با دولت همکاري کنند. در اين کشور حدود 20 شبکه اين چنيني وجود دارد که با دانشگاه ها و به طور شخصي با محققان در ارتباط هستند.
همچنين در انگليس حدود 75هيات يا کميته مشاوران علمي وجود دارد که به طور مستقل تحقيقات انجام مي دهند و وزارتخانه ها از نتايج فعاليت آنها استفاده مي کنند.
دروازه ورود دانشگاهها به جامعه
دانشگاه ها منبع اصلي توليد انديشه و ايده هستند و از آنجا که از ظرفيت و پتانسيل علمي برخوردارند، توانايي ارائه مشاوره و سياستگذاري به مسئولان و نهادهاي بيرون از دانشگاه را دارند اما در کشور ما مشکل ارتباط تنگاتنگ جامعه با مراکز علمي و دانشگاهي ديگر به معمايي قديمي تبديل شده است.
راه اندازي مراکزي که نقش اتاق فکر را براي جامعه و صنعت ايفا کنند و يا ساماندهي و نظم دهي به چنين مراکزي در دانشگاهها شايد بتواند گره اي از اين مشکل باز کند و دروازه ورود اين مراکز به سطح جامعه و صنعت باشد. نيازي که ضرورت آن در شرايط کنوني کشور به صورت ملموس احساس مي شود.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۹۷۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین برنامه های مطلوب وزارت علوم برای ماندن نخبگان در کشور

 صبح امروز محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری وارد فرودگاه یاسوج شد و مورد استقبال استاندار کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفت.   وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در یاسوج با اشاره به رویکرد دولت سیزدهم برای حمایت از نخبگان، گفت: این دولت برنامه های مطلوبی برای نخبگان تدوین کرده است به گونه ای که نگران آینده شغلی خود نبوده و در کشور بمانند.   محمدعلی زلفی‌گل افزود: در دولت مردمی سیزدهم در خصوص جذب نخبگان کارهای متعددی انجام شده است.   وی ادامه اداد: با همکاری بنیاد ملی نخبگان ذیل معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری آئین نامه جذب نخبگان را به عنوان اعضای هیات علمی بازنگری کرده ایم و از این به بعد نخبگانی را که بنیاد ملی نخبگان معرفی می کند نیاز به شرکت در فراخوان های جذب هیات علمی ندارند.   وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: این افراد به طور مستقیم به دانشگاه ها معرفی می شوند و با توافق نامه منعقد شده با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال گذشته هزار و ۳۸۰ نفر از افراد با رتبه های برتر کنکور بورسیه شدند.   زلفی‌گل عنوان کرد: افرادی که در المپیادها شرکت کرده اند و دارای مدال المپیاد هستند اگر در رشته های مرتبط درس بخوانند در آینده به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه ها استخدام می شوند.   وی تاکید کرد که بورسیه صنعت برای اولین بار در دولت سیزدهم طراحی شده است و از سال گذشته در دفترچه کنکور آمده است، با اتاق بازرگانی هم نشست هایی برگزار کردیم و تلاش می کنیم که از صنایع مختلف برای بورس کردن دانشجویان رتبه های برتر و جذب نخبگان استفاده کنیم تا نگران آینده شغلی شان نباشند و در کشور بمانند.   زلفی‌گل تاکید کرد: تلاش می کنیم دانشگاه فنی و حرفه ای یک ائتلاف و یا کنسرسیوم اشتغال با صنایع مختلف شکل داده و تکنسین برای آن ها تربیت بکند.   وی گفت: دانشگاه علمی کاربردی هم با رایزنی که با صنایع مختلف داشته است چند هزار نفر را با تضمین اشتغال بر اساس نیاز صنایع مختلف آموزش می دهد.   محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صبح امروز شنبه (هشتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳) به شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کرده است.   حضور در دانشگاه یاسوج و افتتاح سردر دانشگاه، زیارت مقبره شهید گمنام، کلنگ‌زنی دومین خوابگاه متاهلی، بازدید از چندین پروژه فعال و در حال ساخت و مصاحبه با شبکه سراسری به صورت زنده از خبر ۱۴ و نشست با اعضای هیات رئیسه دانشگاه یاسوج از برنامه های این سفر است‌.   همچنین نشست آمایش آموزش عالی با حضور امام جمعه، استاندار، رؤسای دانشگاه ها ، نشست با اعضای هیات علمی در قالب جلسه گرامیداشت هفته معلم (استاد) و تجلیل از برگزیدگان و سرآمدان علمی از دیگر برنامه‌های این سفر یک روزه است.   باشگاه خبرنگاران جوان کهگیلویه و بویراحمد یاسوج

دیگر خبرها

  • خراسان رضوی، رتبه دوم کشور در جذب نخبگان به دانشگاه فرهنگیان
  • موزه دانشگاه صنعتی امیرکبیر افتتاح شد
  • دانشگاهها در اجرای برنامه‌ها سند دانشگاه اسلامی را ملاک قرار دهند
  • ایجاد اتاق وضعیت علم و آموزش عالی کشور
  • لزوم همراهی علم و عمل در رشته‌های روانشناسی و مشاوره
  • کلاس‌های پیام نور امروز به مدت ۲ ساعت تعطیل شد
  • وزیر علوم: صندلی خالی زیادی در دانشگاه‌ها داریم
  • وزارت علوم برنامه های مطلوبی برای ماندن نخبگان در کشور تدوین کرده است
  • تدوین برنامه های مطلوب وزارت علوم برای ماندن نخبگان در کشور
  • ۵ شعبه تخصصی شورای حل اختلاف اتاق اصناف اهواز راه‌اندازی می‌شود