Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@20:02:26 GMT

غربت منتقدین در کارزار رسانه‌ای «ظریف و یاران»

تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۹۷۴۹۵

غربت منتقدین در کارزار رسانه‌ای «ظریف و یاران»

تحولات مهم عرصه‌های منطقه‌ای و جهانی در حالی اتفاق می‌افتد که رسانه‌های منتقد جایی در تعامل متولیان دیپلماسی کشورمان ندارند.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست: بی راه نیست که وزارت امورخارجه را تا الان جزیره ثبات دولت اعتدال بدانیم چرا که جزو آن دسته از وزارتخانه هایی بود که وزیرش در دولت دوم روحانی هم ثابت ماند اما این همه ماجرا نبود بلکه تا امروز که دو ماه از آغاز به کار دولت جدید هم می گذرد هنوز هیچ معاون وزیری در دستگاه دیپلماسی تغییر نکرده و همه بر صندلی ریاست خود تکیه زده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ثبات درحالی است که ارتباطات رسانه‌ای مدیران وزارت امور خارجه در دولت حسن روحانی به سمتی رفته است که هرچقدر رسانه‌های خارجی و رسانه‌های همسوی داخلی در کانون توجه و تعامل وزیر و مدیران ارشد وزارتخانه قرار دارند، در عوض رسانه‌های منتقد داخلی در غربت تعامل دستگاه دیپلماسی دولت اعتدال جای گرفته اند.

وزارت امور خارجه از زمان سکانداری محمدجواد ظریف در دولت یازدهم، اعلام کرد که رویکرد اصلی خود را در داخل، تعامل گسترده با رسانه‌ها و شنیدن صدای همه از جمله منتقدین قرار داده است، این رویکرد، افتان و خیزان ادامه یافت تا اینکه «برجام» به عنوان اصلی‌ترین دستاویز کارنامه دولت روحانی در ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ متولد و از شش ماه بعد از آن اجرایی شد؛ از همین مقطع زمانی، گویا ورق برگشت و رویکرد رسانه‌ای ظریف و هم‌قطارانش تغییر کرد.

با اینکه تا پیش از این مقطع، هر از چند گاهی امیدی به گفتگوی وزیر و معاونان وزارت خارجه با رسانه‌های منتقد می‌رفت، اما از آن زمان به بعد، کسی سراغ ندارد که این رشته تعامل ادامه یافته باشد.

نگاهی اجمالی به آمار مصاحبه‌های اختصاصی محمد جواد ظریف، سیدعباس عراقچی، مجید تخت‌روانچی، بهرام قاسمی و حسین جابری انصاری بعنوان اصلی‌ترین چهره‌های دستگاه دیپلماسی با رسانه‌ها در دو سال اخیر، نشان می‌دهد که سهم قابل توجهی به رسانه‌های همسو با آنان داده شده و در عوض، منتقدان همچنان چشم‌انتظار پاسخ مثبت مدیران ارشد این وزارتخانه برای گفت و شنود هستند.

جزئیات بررسی رسانه‌ها نشان می‌دهد از هنگام آغاز اجرای برجام و کمی قبل‌تر از آن تاکنون، شخص وزیر و معاونان نامبرده‌اش در مجموع حدود ۳۰ مرتبه با رسانه‌های همراه و هم‌فکر خود در قالب‌ها و مناسبت‌های مختلف گفتگوی بلند داشته اند و در عوض سهم رسانه‌های غیرهمسو فقط ۳ مصاحبه بوده است که آن هم توسط حسین جابری انصاری معاون عربی و آفریقا صورت گرفته، که البته جای تقدیر از وی دارد که در همین حد هم، خلأ عدالت رسانه‌ای همکارانش را پوشش داده است.

در شرایطی که حتی «دنیای فوتبال» هم از گفتگو با رئیس ستاد اجرای برجام بی‌نصیب نبوده، اما سهم رسانه‌های غیرهمسو و منتقد فقط نشست‌های هفتگی سخنگوی وزارت خارجه یا مصاحبه‌های «در جمع» وزیر و معاونان وی بوده است!

البته خارجی‌ها هم از خان کرم رسانه‌ای وزارت امور خارجه بی‌نصیب نبوده‌اند؛ صرفنظر از گفتگوهای چند وقت یکبار وزیر و معاونانش با رسانه‌های خارجی، بر اساس گزارش رسمی وزارت خارجه، ظریف در سفر اخیر به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۸ مورد گفتگوی مبسوط با رسانه‌های خارجی داشته که به این شرح انجام شده است؛

«اعضای شورای سردبیری خبرگزاری اسوشیتد پرس، اعضای شورای سردبیری روزنامه نیویورک تایمز، مصاحبه اختصاصی با شبکه سی ان ان، نشست مشترک با سردبیران فایننشال تایمز و گاردین، مصاحبه با گلوبال پولیتیکو، مصاحبه با هفته‌نامه نیوزویک، مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره قطر».

در این میان البته سخنگوی جدید وزارت خارجه جایگاه ویژه ای دارد و او که باید در دسترس همه رسانه ها باشد، جز نشست های چند هفته یک بار سخنگویی، در سایر موارد مواضع دستگاه مطبوعش را در قالب گفتگوی رسانه ای در اختیار یکی دو رسانه خاص و همسو قرار می دهد.

تعامل ضعیف و معنادار وزیر و معاونانش با رسانه‌هایی ک درباره برخی مسائل منطقه ای و جهانی نظرات موافق انها ندارند، در حالی ادامه می‌یابد که برخلاف رسم معمول، در سفرهای خارجی هم که تا پیش از این، فرصتی برای گفتگوی چند دقیقه‌ای به رسانه‌های همسفر داده می‌شد، این فرصت از خبرنگاران گرفته شده و همراه کردن رسانه‌ها تنها به پوشش دادن برنامه ملاقات‌های دیپلماتیک وزیر محدود شده است.

به موازات کم‌رنگ شدن این تعامل، البته پست‌های افتان و خیزان دکتر ظریف در فضای مجازی هم قابل توجه به نظر می‌رسد؛ وی که در ابتدای وزارتش مدتی صفحه اش را در فیسبوک فعال کرد، کمی بعد در آن کم فروغ شد اما پس از مدتی مجدد به این سایت فیلتر شده آمد و قول داد که اینبار منظم تر با مخاطبان باشد، وعده ای که چند هفته ای بیشتر دوام نیاورد. وزیر خارجه البته در توئیتر نسبتا فعال بود و هر از چندی کوتاه و معمولا به انگلیسی پیامش را منتقل می کرد. این وزیر اصفهانی، نوروز امسال در حالیکه مشغول دیدوبازدید عیدانه در دیارش بود صفحه اش در اینستاگرام را فعال کرد و باز هم وعده کرد که منظم و مستمر انرا بروز کند و با مخاطبان در ارتباط باشد اما اکنون فقط هر از چندگاهی یک پست نرم و ظریف منتشر می‌کند. حالا رسانه‌های منتقد نمی‌دانند که سوالاتشان را در قالب «کامنت» بپرسند یا همچنان منتظر پاسخ به نامه هایشان باشند. نامه های متعددی که برای گفتگو و طرح سوالات شان به بخش های مختلف دستگاه دیپلماسی روانه کرده اند.

تداوم این رویه رسانه‌ای وزارت خارجه دولت، این شائبه را در ذهن مخاطبان تقویت می‌کند که شاید لگدکوب شدن‌های مکرر برجام از سوی غربی‌ها و در معرض تهدید قرار گرفتن شعارهای بانیان این توافق پر سر و صدا و سوالات جدی و مهمی که این روزها درباره «نقض برجام» و آینده آن وجود دارد، باعث شده است تا مسئولان دیپلماسی کشورمان عطای گفتگو با منتقدان را به لقایش ببخشند و همچنان به مصاحبه های مدیریت شده با رسانه های همسو و موید و حضور در پشت تریبون های یک طرفه دلخوش کرده اند.

اگر غیر از این است که امیدواریم باشد، این به عهده خود سکانداران دستگاه دپیلماسی کشور است که حصار خودساخته و خودخواسته در مواجهه با رسانه‌های غیرهمسو را بشکنند و به عدالت رفتار کنند؛ این تعامل عادلانه رسانه‌ای، حتما به نفع کشور خواهد بود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۹۷۴۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند

به گزارش خبرآنلاین سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

کنعانی افزود ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد؛ توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت؛ جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه‌ خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد؛ چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد؛ اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به‌ جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

کنعانی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود؛ این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولتهای ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

کنعانی خاطرنشان کرد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولتهای اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900114

دیگر خبرها

  • نشست هم‌اندیشی وزیر امور خارجه با مدیران عامل رسانه‌های کشور
  • نشست هم‌اندیشی امیرعبداللهیان با مدیران عامل رسانه‌های کشور
  • سفر وزیر خارجه آمریکا به عربستان | گفت و گوی مهم برای آتش بس در غزه
  • تبریک امیرعبداللهیان به وزیر خارجه آفریقای جنوبی
  • ارمنستان : اقدامات مقدماتی برای تاسیس سرکنسولگری در تبریز در حال انجام است
  • ضرورت تعامل دولت و مجلس برای رونق تولید و اشتغال
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • خداحافظی سرد با بلینکن در چین+ عکس
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان