Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی اسدی‌نسب، مدیر گروه قرآن‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در مورد تفسیر ساختاری که در سالیان اخیر در مجامع تحقیقی قرنی مورد توجه قرار گرفته است گفت: از دیدگاه بنده این نوع تفسیر تفننی نیست.

وی با بیان اینکه روند تفسیر از ابتدای اسلام و در دوره پیامبر(ص) آغاز شد و ایشان اولین مفسر قرآن کریم بودند بیان کرد: در روایات متعدد نقل شده است که پیامبر(ص) ده آیه ده آیه را به اصحاب آموزش می‌دادند که این آموزش هم شامل قرائت الفاظ قرآن کریم و هم آموزش مفاهیم و معنای آیات به آنان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اسدی نسب ادامه داد: در صدر اسلام افرادی که به عنوان قراء و حفاظ قرآن شناخته می‌شدند در واقع با مفاهیم آیات نیز آشنا بودند و صرفا مانند امروز کسوت قرائت بر تن نداشتند.

مدیر گروه قرآن‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: به‌تدریج وقتی از صدر اسلام دور می‌شویم با منع کتابت حدیث توسط خلفای اول و دوم و تداوم آن تا سالیان بعد، آسیب‌های زیادی وارد جامعه اسلامی شد اما در قرون بعد از اسلام به تدریج تفاسیری از قرآن شکل گرفته که هر کدام ابعادی از قرآن را تبیین می‌کند.

اسدی‌نسب با بیان اینکه بیشتر تفاسیر در قرون گذشته ناظر به زمانی که در آن زیست می‌شده ترتیبی است عنوان کرد: تفسیر موضوعی اگرچه در آثار گذشتگان نیز وجود دارد ولی در قرون اخیر به صورت برجسته در میان اندیشمندان قرآن‌پژوه مطرح شده و گرایش به این نوع تفسیر نیز به علت ضرورت‌های زمان و اقتضائاتی است که وجود داشته است.

مدیر گروه قرآن‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه تفاسیر علمی از قرآن و تفسیرهای مختلفی که به خصوص در مصر نوشته شده است عمدتا به علت شرایط زمانی و مکانی رویکرد موضوعی دارند؛ بنابراین تفسیر ساختاری را هم باید در این روند تفسیر و تحلیل کنیم و نباید آن را تفنن بدانیم.

اسدی نسب اظهار کرد: حتی در تفاسیر گذشته و معاصر نیز اگرچه تصریح به بحث ساختاری که امروز مصطلح است نداشته‌اند ولی مفسران بزرگوار بر این مسئله که هر سوره از قرآن کریم دارای غرض و هدف یا اغراض و اهدافی محوری است تاکید دارند.

این محقق و استاد حوزه علمیه تصریح کرد: در تفسیر مجمع البیان طبرسی، به خصوص تفسیر المیزان علامه طباطبایی با تصریح، در تفسیر نمونه و تفاسیر دیگری این مسئله ضمنی و یا با صراحت بیان شده است که هر سوره هدفی دارد و تفسیر ساختاری را هم می‌توانیم در این راستا تحلیل و تجزیه کنیم.

مدیر گروه قرآن‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی عنوان کرد: این مفسران تاکید می‌کنند که هر سوره یک یا چند هدف خاص دارد و تمامی آیات آن سوره نیز در ذیل این اهداف چیده شده‌اند و موید اهداف این سوره هستند.

اسدی نسب با اشاره به اینکه برخی ممکن است رویکرد تفسیر ساختاری را محتمل وقوع تفسیر به رای بدانند عنوان کرد: این بحث منحصر در این نوع تفسیر نیست.

وی تاکید کرد: هر فعالیت قرآنی و برداشت از مفاهیم قرآن کریم با هر نام و عنوانی اگر مبتنی بر قواعد علمی و مبانی تفسیری نباشد ممکن است تفسیر به رای داشته باشد؛ بنابراین بسته به فردی دارد که می‌‌خواهد از قرآن برداشت داشته باشد.

مدیر گروه قرآن‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تاکید کرد: یکی از مسایل مهم در بحث تفسیر منقح کردن قواعد تفسیری است که کارهای تحقیقی در این زمینه هم انجام شده اما جای کار بیشتری دارد؛ زیرا اگر قواعد و مبانی تحقیق منقح شود مفسر می‌تواند بنای کار خود را بر قواعد استوار کند در این صورت هرگز به دام تفسیر به رای گرفتار نخواهد شد.

اسدی نسب در پاسخ به این سؤال که ضرورت برداشت از قرآن از نگاه تفسیر ساختاری چیست و آیا مطالب بیشتری نسبت به انواع تفاسیر دیگر در اختیار ما می‌گذارد که بخواهیم به آن گرایش داشته باشیم بیان کرد: من بر خلاف برخی که ممکن است خطر تفسیر به رای را در این نوع تفسیر بیشتر بدانند معتقد هستم که در این مدل تفسیر چون در ذیل رویکرد و هدف اصلی سوره انجام می‌شود به صواب و صحت نزدیکتر است البته باید در این مسئله دقت کنیم که غرض یا اغراض اصلی سوره را با دقت استخراج کرده باشیم.

این استاد حوزه و قرآن‌پژوه عنوان کرد: برداشت منظم از قرآن و نزدیک‌تر به حقیقت از جمله ویژگی‌های تفسیر ساختاری است که ممکن است در تفاسیر دیگر با این برجستگی وجود نداشته باشد ضمن اینکه ما برای اینکه بتوانیم مفاهیم قرآن را بیشتر وارد سطوح مختلف جامعه کنیم باید در روش‌های کار نیز تغییراتی ایجاد کنیم که این روش یکی از مدل‌های مطلوب در این زمینه محسوب می‌شود.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۲۳۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه ۳ اثر از سوره مهر یزد در نمایشگاه کتاب

به گزارش خبرنگار مهر، سه کتاب نمایش‌نامه با عنوان‌های «رازی بین من و تو»، «در تنم زمستان شد» و «روایت نه چندان پیچیده از یک عشق به طعم شمشیر» از انتشارات سوره مهر در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شوند.

«رازی بین من و تو» به قلم محمدرضا امیرخانی تصویری از زندگی علی، جانباز اعصاب و روان است. علی هنرمند پتینه‌کاری است که در جبهه‌های جنگ دچار موج انفجار شدیدی شده و همچنان با این توهم که هم‌رزمش را کشته است، دچار عذاب وجدان است. در ادامه دکتر بخشی برای رهایی او از این توهم دست به کار می‌شود.

پیش از این و در هفته هنر انقلاب مراسم رونمایی و نمایشنامه خوانی از اثر محمد رضا امیرخانی در حوزه هنری استان یزد با استقبال خوب هنرمندان، مسئولین و عموم مردم برگزار شد.

کد خبر 6091098

دیگر خبرها

  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (12 اردیبهشت)
  • نکونام: انگیزه فراوانی برای بازی با تراکتور داریم/ با حضور هلدینگ خلیج فارس به آینده استقلال امیدواریم
  • شوراهای فرادستی مشکل ساختاری دارند
  • تفال به حافظ سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ مرا به رندی و عشق آن فضول عیب کند...
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (11 اردیبهشت)
  • فال حافظ امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • برگزاری دوره تربیت معلم تدبر سوره‌ای قرآن در مشهد
  • پایش معادن شهرستان تفت
  • عرضه ۳ اثر از سوره مهر یزد در نمایشگاه کتاب
  • هدف از تحمیل بی‌حجابی به جامعه چیست؟