Web Analytics Made Easy - Statcounter

«حسن‌ هانی‌زاده» کارشناس مسائل بین‌الملل در تشریح ابعاد توافق میان حماس و تشکیلات خودگردان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در طول شش سال گذشته بعد از شکل‌گیری خیزش‌های عربی در کشورهای منطقه رهبران جنبش حماس موضع‌گیری‌های متفاوتی در مورد این جریانات بومی و مردمی اتخاذ کردند. آنها تصور داشتند که تمامی این خیزش‌ها توسط ایالت متحده برنامه‌ریزی شده تا بتواند برخی از جریان‌های اسلامی و سیاسیون مرتبط با آن مانند اخوان‌المسلمین را به قدرت برسانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حماس بر این باور بود که پروژه اسلامیزه کردن منطقه از سوی غربی‌ها مطرح شده و قصد دارند از اخوان المسلمین در این راستا حمایت کنند. حتی در برهه‌ای شاهد بودیم که جریان سیاسی از به هم ریختگی در سوریه و همچنین فعالیت جریان‌های شورشی حمایت کرد و در ادامه آن تا حد زیادی وجهه بین‌المللی خود را از دست داد.

وی ادامه داد: پس از موضع‌گیری‌ها در خصوص جنگ سوریه و کلیت خیزش‌های عربی در منطقه، حماس دچار اختلاف با جریان‌هایی مانند جهاد اسلامی، حزب الله، جبهه خلق برای آزادی فلسطین به رهبری احمد جبرئیل و حتی بسیاری از حامیان خود شدند. از این منظر حماس از شش سال گذشته، سعی داشت برای خروج از انزوا از فاز نظامی بیرون آمده و وارد فاز سیاسی شود. تغییر رویکرد آن هم در چنین مقیاسی در گذشته توسط جنبش فتح انجام شده بود؛ به گونه‌ای که فتح از فاز نظامی و مبارزه وارد فرآیند سیاسی شد و در حالت فعلی چنین موضعی توسط حماس تکرار و تثبیت شده است.

عربستان از چند سال پیش حمایت‌های مالی خود از حماس را قطع کرد و مصر هم به دلیل اعمال فشار بر ایالات متحده تا حدی حمایت از حماس را تعدیل کرد. در اینجا بود که حماس سیگنال‌هایی از سوی تل‌آویو دریافت کرد که اگر همانند تشکیلات خودگردان مبارزه را کنار بگذارد می‌تواند وارد فرآیند سیاسی شود. از این جهت شاهد هستیم پس از کناره‌گیری «خالد مشعل» چراغ سبز از سوی «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس به تشکیلات خودگردان داده شد و نهایتاً شاهد بودیم که توافق آشتی ملی چند روز اخیر به امضا رسید.

این تحلیلگر مسائل اعراب با اشاره به متن توافق میان فتح و حماس، گفت: علاوه بر بحث آشتی ملی که در متن توافق گنجانده شده است اداره گذرگاه‌های منتهی به غزه و خان یونس که در گذشته در اختیار حماس بود، به تشکیلات خودگردان سپرده شد و حتی اداره کلی غزه هم به این جریان منتقل شد. لذا باید توجه داشت که فرآیند دولت‌سازی حماس در سرزمین‌های اشغالی به پایان رسیده و تمامی آن به تشکیلات خودگردان منتقل شده است. عده‌ای دیگر معتقدند که حماس به این نتیجه رسیده که دولت‌سازی باید به تشکیلات خودگردان سپرده شود اما به دلیل نزدیک بودن این جریان به اسرائیل و همچنین ضعف حمایت‌های مالی باید بگوییم که حماس تا حد زیادی در این پرونده مغلوب شده است.

وی در پایان در خصوص نقش مصر در این پرونده بیان کرد: قاهره در این پرونده یک نقش مدیریتی بر عهده دارد؛ به گونه‌ای که امضای توافق میان تشکیلات خودگردان و حماس در حضور «خالد فوزی» رئیس دستگاه اطلاعاتی مصر صورت گرفته بود که رابطه بسیار عمیقی با تل آویو و موساد دارد. از این جهت باید بگوییم که نظر خالد فوزی و کنشگری وی به عنوان ناظر آشتی ملی همان نظر اسرائیل خواهد بود و تمامی اسناد و اطلاعات متعاقباً به تل‌آویو ارسال خواهد شد. از این منظر می‌توانیم بگوییم که این وضعیت یک دستاورد جدی برای اسرائیل تلقی می‌شود؛ چراکه مبارزه و مسائل نظامی توسط حماس کنار گذاشته شده و وارد بحث سیاسی شده است. به نظر می‌رسد که فضای اراضی اشغالی برای تامین امنیت اسرائیل به نفع تل‌آویو خواهد بود، لذا ایجاد یک فضای تعاملی جدید میان غزه و اسرائیل به دلیل همگرایی تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی در آینده اتفاق خواهد افتاد.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۳۴۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آکسیوس: توافق حماس و اسرائیل تنها امید بایدن است

به گزارش قدس آنلاین، پایگاه اینترنتی «آکسیوس» نوشت: مشاوران ارشد «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا می‌گویند توافق پیشنهادی که هم اکنون روی میز مذاکرات حماس با اسرائیل است به عنوان تنها مسیر ممکن برای رقم زدن آتش‌بس در نوار غزه و تحقق احتمالی پایان به جنگی که بایدن را آماج انتقادات تند حتی از جانب حامیان برجسته‌اش در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ قرار داده، محسوب می‌شود.

«جان کربی»، سخنگوی کاخ سفید روز سه‌شنبه گفت، جو بایدن همه تمرکزش را بر رقم زدن یک توافق آزادی اسرا قرار داده است. یک خبرنگار از کربی درباره اینکه آیا کاخ سفید طرح جایگیزینی برای پیگیری در صورت شکست مذاکرات آتش‌بس غزه دارد سوال کرد و او پاسخ داد: «فقط باید یک توافق (برای آتش‌بس) وجود داشته باشد.»

او ادعا کرد: «اگر بتوانیم آتش‌بس را حاصل کنیم خواهیم توانست به چیزی پایدارتر برسیم و سپس شاید به جنگ پایان دهیم و سپس شاید روند عادی‌سازی روابط (میان اسرائیل و عربستان سعودی)‌ را به پیش ببریم، اما شروع این روند باید با یک توافق و برگرداندن این افراد (اسرای صهیونیست) به خانواده‌هایشان باشد.»

به نوشته آکسیوس ۱۳۳ نفر از کسانی که در جریان عملیات هفتم اکتبر «طوفان الاقصی» جنبش حماس در سرزمین‌های اشغالی به اسارت گرفته شدند شامل ۶ شهروند آمریکایی هنوز در نوار غزه نگهداری می‌شوند.

این پایگاه در ادامه مطلب خود نوشت، مقام‌های آمریکایی مدعی هستند بحران انسانی در نوار غزه در هفته‌های اخیر کمی بهبود یافته است اما تاکید می‌کنند که یک آتش‌بس تنها راه واقعی برای رسیدگی نظام‌مند به وضعیت موجود و دفع خطر قحطی در این باریکه به حساب می‌آید.

وزارت بهداشت دولت تحت رهبری حماس در غزه اعلام کرده بیش از ۳۴۰۰۰ فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به غزه از هفتم اکتبر تا کنون به شهادت رسیده‌اند.

در این میان «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز سه‌شنبه گفت دستور به حمله ارتش این رژیم به شهر رفح در جنوبی‌ترین نقطه نوار غزه «چه با توافق و چه بدون آن» را خواهد داد.

مقام‌های آمریکایی مدعی هستند از آنجا که بایدن قصد دارد هر کار ممکن به منظور جلوگیری از حمله اسرائیل به رفح انجام دهد پس دستیابی به یک توافق ‌آتش‌بس را پیگیری می‌کند چون باور دارد حصول این توافق است که باعث به تعلیق در آمدن عملیات نظامی اسرائیل در رفح  (اگر که باعث کنار رفتن دائمی آن از میز مذاکرات نشود) می‌شود.

همچنین به گفته مقام های آمریکایی مورد استناد پایگاه آکسیوس، کاخ سفید از سوی دیگر معتقد است برقراری یک آتش‌بس در نوار غزه در چارچوب توافقی برای تبادل اسرا آتش‌ درگیری‌های دیگر در منطقه از جمله حملات توسط انصارالله یمن علیه کشتی‌ها در دریای سرخ را فروخواهد نشاند.

همچنین چند دستیار بایدن معتقدند چنین توافقی در عین حال باعث دورتر شدن رژیم صهیونیستی و حزب‌الله لبنان از آستانه جنگ در محل مرز لبنان-اسرائیل خواهد شد.

آکسیوس نوشته است: یک هدف دیگری که دولت جو بایدن دنبال می‌کند این است که یک توافق آتش‌بس موقت برقرار وسپس آن را در ادامه تبدیل به یک توافق آتش‌بس دائمی کرده و بر مبنای این توافق به مذاکرات بر سر عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل که آمریکا پیش از هفتم اکتبر پیگیری می‌کرد، برگردد.

مقام‌های آمریکایی همچنین ادعا کردند کاخ سفید می‌خواهد از مساله توافق عادی‌سازی روابط عربستان-اسرائیل به عنوان اهرم استفاده کرده و با استفاده از این اهرم نتانیاهو را وادار به پذیرش مسیر تشکیل کشور فلسطین کند.

حمایت‌های مداوم بایدن از اسرائیل موجب شده که در داخل آمریکا و در ضمن کارزار مربوط به انتخابات ریاست جمهوری، او با خطر از دست دادن آرای رای دهندگان ترقی‌خواه جوان مواجه شود.

هدف دیگر بایدن از دنبال کردن انعقاد توافق آتش‌بس حماس و اسرائیل این است که شعله اعتراضات طنین انداخته در دانشگاه‌های مهم آمریکا از سوی تظاهرکنندگانی که معترض به سیاست‌های او در قبال اسرائیل هستند را کم کند.

به نوشته آکسیوس در سوی دیگر، بایدن همچنین به موجب این تلاش می‌خواهد وجهه خدشه‌دار شده خود در میان رای‌دهندگان عرب در ایالت تاثیرگذار میشیگان را بازسازی کند.

بایدن روز یکشنبه یک گفتگوی تلفنی با نتانیاهو داشت و در آن درباره جدیدترین پیشنهاد اسرائیل شامل تمایل برای مذاکره کردن بر سر «بازیابی آرامش پایدار» در غزه بعد از آزادی نخست اسرا بر مبنای دلایل بشردوستانه صحبت کرد.

روز دوشنبه نیز رئیس جمهور آمریکا با رهبران مصر و قطر، دو میانجی‌گر بین حماس و اسرائیل گفتگو داشت.

انتهای پیام

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • روز ۲۰۹ طوفان‌الاقصی|گزارش المیادین از بندهای توافق احتمالی
  • ترور یک فرمانده مقاومت به دست تشکیلات خودگردان
  • آکسیوس: توافق حماس و اسرائیل تنها امید بایدن است
  • چرا سران تشکیلات خودگردان از «طوفان الاقصی» خشمگین هستند؟
  • حماس: به زودی به پیشنهاد صلح اسرائیل پاسخ می‌دهیم
  • بایدن: حماس تنها مانع آتش بس فوری در غزه است
  • افشای گفت‌وگوهای مخفیانه عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه + جزئیات
  • بلینکن وارد سرزمین های اشغالی شد
  • گفت‌وگوهای پنهانی عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه
  • سابقه سیاه تشکیلات خودگردان از «انتفاضه فلسطین» تا «طوفان الاقصی»