Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-05-04@00:09:40 GMT

دغدغه‌ای جدی‌تر از برجام برای بازار نفت

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۷۶۷۸۹

بلومبرگ نوشت: سخنرانی جنجالی دونالد ترامپ و اعلام مواضعش توجه بازار نفت را به سمت ایران جلب کرده است؛ در حالیکه فعالان بازار معتقدند تنش‌های فزاینده در شمال عراق ممکن است تاثیر فوری‌تری بر بازار و بالا رفتن قیمت‌ها داشته باشد.

به گزارش صدای ایران،جولین لی، استراتژیست نفت در مقاله‌ای در پایگاه خبری بلومبرگ نوشت: شکست گروه تروریستی داعش در عراق بایستی مایه جشن و تجدید حیات ملی می‌شد، اما در عوض این کشور را به آستانه جنگ داخلی کشانده و علاوه بر خسارات انسانی غیرضروری، ممکن است سبب از دست رفتن بیش از نیم میلیون بشکه در روز صادرات نفت شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیرون راندن نیروهای داعش از آخرین سنگرشان در شمال عراق، ارتش عراق را در رویارویی مستقیم با نیروهای وفادار به دولت اقلیم کردستان در میادین نفتی پیرامون کرکوک قرار داده است. اگرچه این میادین نسبت به میادین شمال این کشور نفت کمتری تولید می‌کنند، اما از نظر اقتصادی و استراتژیک برای دولت‌های کردستان و بغداد به یک اندازه اهمیت دارند.

کردها پس از این که خط لوله تحت کنترل بغداد در سال ۲۰۱۴ به دست داعش افتاد، خط لوله خود به مرز ترکیه را ساختند. نیروهای کرد همچنین کنترل مناطق اطراف شهر کرکوک از جمله چند میدان نفتی را پس از این که ارتش عراق در برابر هجوم داعش شکست خورد، به دست گرفتند. اگرچه اقدامات کردها از افتادن این میدان‌ها به دست داعش جلوگیری کرد، اما اکنون بغداد خواهان باز پس گرفتن آنها است.

در حالی که به اندازه کافی تنش وجود داشت، دولت اقلیم کردستان یک همه‌پرسی درباره استقلال برگزار کرد. این همه‌پرسی به منطقه شمالی تحت اداره کردها محدود نبود بلکه شامل منطقه مورد منازعه کرکوک بود و در آن بیش از ۹۲ درصد به خودمختاری رای دادند.

دولت اقلیم کردستان حدود ۵۶۵ هزار شبکه در روز نفت صادر می‌کند که مشابه میزان صادرات قطر است.

از سوی دیگر، ترکیه تهدید کرده خط لوله‌ای که از کردستان به پایانه نفتی مدیترانه‌ای در سیهان می‌رسد را مسدود می‌کند. طبق آمار بلومبرگ، دولت اقلیم کردستان از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون ۱۶۰ میلیون بشکه نفت از طریق ترکیه صادر کرده است. اگرچه جریان نفت در مدت سه هفته پس از برگزاری همه‌پرسی تغییری نکرده، اما ترکیه می‌تواند یک شبه آن را متوقف کند.

حدود یک سوم از این نفت توسط سرمایه‌گذاران خارجی مانند شرکت‌های دی ان او، جنل انرژی و "گلف کی‌استون پترولیوم" تولید می‌شود. شرکت‌های بزرگ‌تر با حمایت‌های سیاسی قوی نیز در این منطقه سرمایه‌گذاری کرده‌اند. گازپروم نفت و روس‌نفت روسیه هر دو مانند شورون برای حضور در پروژه‌های کردستان ابراز علاقه‌ کرده‌اند. نه تنها هرگونه اختلال ممکن است به این شرکت‌ها آسیب بزند، بلکه فعالیت پالایشگاه‌های اروپایی نیز ممکن است مختل شود.

برای بغداد تولید شمالی در خطر خواهد بود. دولت عراق پس از این که خط لوله خود به ترکیه را از دست داد، نفت تولید شده از سوی شرکت نفت شمال را از طریق زیرساخت کردستان ارسال می‌کند. در حالیکه مقامات دولت عراق فروش نفت از سوی دولت اقلیم کردستان را غیرقانونی اعلام کرده‌اند، چاره‌ای به جز استفاده از این خط لوله در مدتی که ساخت یک خط لوله جایگزین طول می‌کشد، ندارند.

کردستان مسلما در موضع بسیار آسیب‌پذیری قرار دارد. این منطقه به شدت به درآمد صادرات نفت متکی است، اما صادرات نفت به ترانزیت از طریق ترکیه کاملا وابسته است و مسیر مناسب دیگری برای انتقال نفت کردستان به بازارهای بین‌المللی وجود ندارد. اما تنها تهدید اقتصادی ترکیه نیست که کردها با آن مواجه هستند. ایران نیز مرزهای خود با منطقه کردستان را بسته است. بغداد پروازها به منطقه کردستان را ممنوع کرده و محدودیت‌های بانکی اعمال کرده است.

به نظر می‌رسد نیروهای عراقی در مرزهای تحت کنترل منطقه کردستان جمع شده‌اند. کردها نیز از ترس حمله احتمالی، ۶۰۰۰ نیروی اضافی برای دفاع از کرکوک اعزام کردند. با این‌همه هیچ یک از این موارد لازم نبود روی دهد. برخلاف همه‌پرسی استقلال در منطقه کاتالونیای اسپانیا، همه‌پرسی کردستان الزام‌آور نبود. هدف این منطقه اعلام استقلال نبود بلکه فراهم کردن زمینه‌ای برای رهبران کرد به منظور مذاکره درباره یک رابطه جدید با بغداد بود.

نویسنده این مقاله بر این باور است فرصتی که با شکست داعش در عراق ایجاد شده، بایستی به عنوان زمینه‌ای برای مذاکرات پیرامون یک ساختار فدرال برای این کشور مورد استفاده قرار گیرد که تمامیت جغرافیایی و جریان‌های نفت را حفظ می‌کند و همزمان شرایطی را برای ورود سرمایه‌ای که به شدت مورد نیاز است، مهیا می‌سازد. با این‌همه مشخص نیست آیا تهدیدات نظامی و سیاسی بالا خواهد گرفت. اگر صادرات کردستان متوقف شود تاثیر آن فراتر از این منطقه خواهد بود. پالایشگاه‌های مدیترانه‌ای برای یافتن نفتی برای جایگزینی سریع با نفت کردستان دشواری خواهند داشت، زیرا نفت جایگزین باید از مسیر بسیار طولانی‌تری حمل شود تا به دست آنها برسد. این جابه‌جایی بازارهای نفت مدیترانه را به شکل اجتناب ناپذیری محدود خواهد کرد و کاهش ذخایر را تسریع می‌کند. در حالی که همه توجه ویژه‌ای به ایران دارند توجه فوری همه از جمله بازار نفت بایستی عراق باشد.

منبع: صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۷۶۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت ۵۰ درصدی طرح انتقال آب به اصفهان/ اتفاقات خوشایند حوزه تولید ثمره همدلی مردم است

فرماندار اصفهان گفت: اصلی‌ترین مشکل اصفهان، مسئله آب است، از این‌رو طرح انتقال آب با پیشرفت ۵۰ درصدی در حال اجرا است و به‌رغم اینکه برخی دیگر نیز برای اجرای این طرح مقاومت داشتند و از نبود اعتبارات صحبت می‌کردند، اما به یاری خداوند و به همت دولت این طرح به خوبی پیش می‌رود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدعلی احمدی امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در نشستی با شهرداران مناطق ۷، ۱۰ و ۱۴ شهرداری و معتمدان محلی اظهار کرد: رویکردی توسط دولت اعلام شده است که بر ارتباط مستمر و مداوم با مردم تاکید دارد و فلسفه برگزاری این جلسات، همدلی بین اجرای مختلف و خدمتگزاران مردم و رفع دغدغه‌های شهروندان است.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از مشکلات به همت این دولت رفع می‌شود، افزود: برای رفع مشکلات در شهرک شهید شاکری اقدامات بسیار مؤثری انجام شده است که مردم طی روزهای آینده آثار آن را خواهند دید؛ اقدامات انجام شده به‌منظور حل مسائل مختلف به شکل زیرساختی است.

فرماندار اصفهان با بیان اینکه برای بیان مسائل و مشکلات متعدد، جلسات مختلفی برگزار می‌شود و سعی بر این است که پیگیری‌ها مبتنی بر حقایق و واقعیت‌ها باشد، تصریح کرد: پس از جلسات برگزار شده با معتمدان و افراد مؤثر محلات، جلساتی با دستگاه‌ها برگزار خواهد شد و در پی آن شاهد اقدامات بزرگی خواهیم بود.

احمدی با بیان اینکه مسائل و دغدغه‌های بعضی از مناطق پس از چندین سال در این دولت رفع شد، ادامه داد: اصلی‌ترین مشکل اصفهان، مسئله آب است و طرح انتقال آب که به اعتقاد برخی افراد ۱۱ سال طول می‌کشید، امروز شاهد پیشرفت ۵۰ درصدی آن هستیم، برخی دیگر نیز برای اجرای این طرح مقاومت داشتند و از نبود اعتبارات صحبت می‌کردند، اما به یاری خدا و به همت دولت این طرح به خوبی پیش می‌رود.

وی با اشاره به اینکه در استان اصفهان حدود ۲۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت است، گفت: آموزش و پرورش یکی از دغدغه‌های شهروندان است؛ در مقطعی تمام افراد نگران تعطیلی دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت معلم بودند، اما امروز نگرانی از این جهت است که فضا برای فرهنگیان اندک است.

فرماندار اصفهان اضافه کرد: در حوزه تولید اتفاقات بسیار بزرگی رخ داده است که بیان و دیده نمی‌شود، چراکه رسانه‌های بیگانه اراده بر کتمان آن‌ها دارند، اما تمام این اتفاقات ثمره همدلی مردم است، ساختار مردمی در فرمانداری برای ارتباط قوی‌تر و فعال‌تر با مردم شکل گرفته است و به یاری خدا، رونق می‌گیرد و تقویت می‌شود.

احمدی با بیان اینکه موضوعات بیان شده در این جلسه سرفصل جلسات ۱۵ روز آینده است، افزود: آثار حل بعضی مسائل باید تا هفته آینده دیده شود، بعضی از موارد نیز زیرساختی و زمان‌بر و بعضی دیگر به صورت جهادی در مرحله حل شدن هستند.

وی تصریح کرد: ارتباط مسئولان با مردم برنامه ریزی شده است که از هفته آینده آغاز می‌شود، میزهای خدمت نیز باید در دل محلات باشد و تنها مخصوص نماز جمعه نیست؛ موضوع معتادان متجاهر یکی از دغدغه‌های حائز اهمیت است که در این خصوص گزارش عملکرد مثبتی وجود دارد و باید مد نظر داشته باشیم که اقدامات انجام شده، تداوم خواهد داشت.

فرماندار اصفهان با بیان اینکه در خصوص ساماندهی اتباع غیرمجاز نیز اقدامات مؤثری صورت گرفته است، ادامه داد: در حوزه فرهنگی، اعتبارات کم است، اما در قالب مسئولیت اجتماعی، بر کارخانجات و مراکز تولیدی سودآور تمرکزی ایجاد شده است و اعتبارات اجتماعی به صورت هدفمند با نگرش به موضوع مساجد و مراکز مؤثر مورد نیاز توزیع می‌شود.

به گزارش ایمنا، در این جلسه برخی معتمدان مناطق ۱۰، ۱۴ و ۷ شهرداری به بیان دغدغه‌ها و مشکلات خود پرداختند.

کد خبر 749854

دیگر خبرها

  • بارش شدید باران و به راه افتادن سیل در سلیمانیه عراق+فیلم
  • حمایت از ایرانیان خارج از کشور از دغدغه‌های مهم دولت است
  • باید با روحیه جهادی، پیوسته دغدغه رفع مشکلات مردم را داشته باشیم
  • باید پیوسته دغدغه رفع مشکلات مردم را داشته باشیم
  • (تصاویر) بازسازی چهره زن ۷۵ هزار ساله کشف شده در کردستان عراق
  • پرونده باز بابک زنجانی در افکار عمومی/مهار تورم دغدغه کهنه اقتصاد/ زنان و دختران چگونه قربانی بستر مجازی می‌شوند؟
  • پیشرفت ۵۰ درصدی طرح انتقال آب به اصفهان/ اتفاقات خوشایند حوزه تولید ثمره همدلی مردم است
  • دولت دنبال رفع دغدغه‌های معلمان است + فیلم
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • روحانی: برجام بازدارندگی‌مان را افزایش داد | امروز دعوا بر سر ساخت مسجد است | ساکت ننشینیم، مردم را به پشتیبانی از نظام تشویق کنیم | مگر در انقلاب با زور مردم را باحجاب کردیم؟