Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرهنگ > ادبیات - آراز بارسقیان

۲۰ نامزد محترم جایزه‌ منتسب به احمد محمود

همکاران عزیز،

نون والقلم و ما یسترون

به عنوان عضوی از خانواده‌ ادبیات و یکی از کسانی که به ادبیات احمد محمود ارادت قلبی دارم ازتان می‌خواهم به دلایلی که شرحش در ذیل می‌آید از نامزدی خودتان در این جایزه انصراف بدهید. در بین شما ۲۰ همکار گرامی فقط یکی است که دیگر در جمع ما نیست؛ کورش اسدی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روی سخنم با وارث حقوق معنوی زنده‌یاد کوروش اسدی هم هست.

۱. وجاهت این جایزه از همان اولین روز اعلام خبرش به اندازه‌ کافی زیر سوال بود. از اینکه برگزارکنندگان جایزه حتی کوچک‌ترین خبری به خانواده‌ زنده‌یاد محمود نداده بودند تا اینکه موافقت وارثان قانونی احمد محمود همچنان در هاله‌ای از ابهام است چرا که خانواده‌ محمود تا این لحظه در هیچ مصاحبه‌ رسمی‌‌ای توافق خودشان را با این رفتار غیراخلاقی برگزارکنندگان خودخوانده‌ این جایزه ابراز نکرده‌اند. حتی اگر خانواده‌ محمود در دقایق پایانی نسبت به این رفتار برگزارکنندگان خودخوانده واکنش مثبت نشان دهند باز هم بنا به دلایلی که شرحش می‌رود، انتخاب و برگزاری این جایزه به این شکل و شمایل و با این حالت قلدرمابانه‌ای که برگزارکنندگان خودخوانده به خود گرفته‌اند امری است به دور از هر نوع اخلاق حرفه‌ای و مسلما به دور از شان نویسندگی شما همکاران محترم.

۲. به شیوه‌ و رسم برگزاری جایزه نگاهی بیندازید. طبق اعلام ۵۰ منتقد و نویسنده در رای‌گیری اولیه‌ای که براساس فهرست خانه‌‌کتاب تهیه شده حضور داشته‌اند. نام‌ها فعلا هیچ‌جا به صورت رسمی اعلام نشده، اما آسیب‌شناسی این نوع برخورد با آثار بسیار مشخص است و نیاز به توضیحش فقط تکرار مکررات است. حتی اگر ۱۰ نفر از آن ۵۰ فرد هم تمامی کارها (۲۵۳ رمان و ۱۲۳ داستان‌کوتاه) را مطالعه کرده باشد ـ که از هر جهت امری محال به نظر می‌رسد ـ باز هم چنین سیستم و روشی برای ادبیات ناکارآمد است و بیشتر حکایت از سَمبَل کردن کار توسط برگزارکنندگان خودخوانده‌ این جایزه دارد. این همان سیستم به اصطلاح دموکراتیکی است که همین اعضای خودخوانده با پیاده کردنش باعث اضمحلال جایزه‌ هوشنگ گلشیری شدند. بماند که آن جایزه در رضایت کامل حتی شخص گلشیری بود چون خودش چنین چیزی را می‌خواست و خانواده‌اش مستقیما مسئول بخش‌های مختلف جایزه بودند و بر کارها نظارت و برایش بنیادی داشتند.

این سیستم علت مشخصی برای ناکارآمدی دارد: تشدد آرا آن هم در شرایطی که همه‌ آن افراد همه‌ کارها را نخوانده‌اند که بتوانند سرش بحث کنند. یعنی هیچ بحثی سر آثار شما که امروز در این جایزه بالا آمده نشده و همه چیز به شیوه‌ای بسیار غیرحرفه‌ای برگزار شده؛ این درست خلاف ادعای برگزارکنندگان خودخوانده‌ این جایزه است که به کلام و بسیار واضح خود را جایزه‌برگزارکننده‌ حرفه‌ای می‌دانند و سال‌هاست داور و دبیر جایزه‌های مختلف ادبی بوده‌اند. کتاب‌های شما براساس هیچ بحثی بالا نیامده، نه تنها این که حتی براساس ایدئولوژی‌ خاصی هم بالا نیامده. همان‌طور که متوجه شده‌اید این، شرایط را از دو طرف نابرابر می‌کند. هم وزن کتاب‌های شما معیار خوبی برای محک نداشته‌اند؛ هم چنین رای‌گیری‌هایی توهینی است به شعور آن دسته از منتقدان و نویسندگانی که در طول یک سال‌ونیم (اگر بازه‌ زمانی کتاب‌ها را ابتدای سال ۹۵ تا انتهایش بدانیم) کتاب‌هایی را خواننده‌اند و فقط یک حق رای داشته‌اند. دو طرف این ترازو ناعدالتی و نابرابری است و در نهایت غیرحرفه‌ای‌گری.

در چنین رای‌گیری‌هایی وضعیت آنقدر غریب است که ممکن است فقط کتابی که ۱۰ خواننده‌ مشترک داشته بالا بیاید آن هم فقط به این دلیل که خواننده‌های مشترک آن تک کتاب، کتاب دیگری نخوانده‌اند و پیشنهاد دیگری ندارند. این شیوه‌ بد سال‌هاست باب شده و نمی‌شود خیلی جدی‌اش گرفت. شیوه‌ای که همه چیز را ترکیبی می‌کند از شانس و گاهی لابی‌گری و اتفاق...

۳. کارنامه‌ برگزارکنندگان خودخوانده از همیشه واضح‌تر و مشخص‌تر برای تمامی اهالی ادبیات است. دیگر ۱۰، ۱۵ سال پیش نیست که هیچ‌کدام از افراد امتحان خودشان را پس نداده باشند. وضعیت مشخص است. تعطیلی گلشیری، تعطیلی منتقدان مطبوعات، شوخی شدن نظرسنجی تجربه و در نهایت جایزه‌ای مضحک به نام «چهل» نتیجه‌ این سال‌ها کار برگزارکنندگان خودخوانده بوده در زمینه‌ جوایز ادبیات داستانی. این که چطور بَرِس یک نشر که یک بار به کتاب‌های آن نشر اجازه‌ انتشار داده می‌تواند حالا به قضاوت رقابتی آن‌ها بشیند هم سوالی اساسی است که امیدوارم خودتان به آن جوابی واضح بدهید. این فقط شامل آن بَرِس نمی‌شود و حداقل دو نفر از اعضای تیم داوری باید نسبت خودشان را به صورت واضح درباره‌ نشرهایی که با آن‌ها همکاری مستقیم و غیرمستقیم دارند مشخص کنند.

۴. آخرین شاهکار دبیرخودخوانده‌ این جایزه مصاحبه‌اش با خبرگزاری ایبنا بود که خیلی واضح اعلام کرد: «به اعتقاد من اگر اثری بیش از حد به فضای کاری یک نویسنده خاص نزدیک شود نوآوری و خلاقیت خود را از دست می‌دهد. این جایزه نزدیک بودن به فضای داستان‌های احمد محمود را به عنوان اولویت داوری در نظر نمی‌گیرد، ولی ویژگی دیگر آثار این نویسنده که ارتباط عمیق با طیف گسترده‌ای از مخاطبان بوده و هست، می‌تواند سرمشق خوبی برای انتخاب آثار در این جایزه باشد.» حال خودتان ببیند چه اتفاقی دارد می‌‌افتد. راه‌اندازی جایزه‌ای که بیشتر از این که ربطی به احمد محمود داشته باشد شبیه پخته‌خواری و دست‌آویزی به این مرد بزرگ است، چیزی است جز بی‌اخلاقی بی‌پایان این گروه برای سواستفاده از نامی که حتی هنوز اجازه‌ رسمی استفاده‌اش را هم ندارند؟ هم سواستفاده و در نهایت تنزل دادن آثار خودِ شما که انتخاب شده‌اید به آثاری با سویه‌های سوای آن چیزی که در نسبت با ادبیات می‌گنجد و نزدیک کردن شما به نوعی ادبیات عامه‌پسند.

همکاران گرامی،

هر نویسنده‌ای دوست دارد کارش دیده شود؛ هر نویسنده‌ای شاید دوست داشته باشد اسمش کنار بزرگان ادبیات کشورش بیایید. این می‌تواند کمترین چیزی باشد که نشان می‌دهیم خودمان را به ریشه‌ها وصل کرده‌ایم. همکاران گرامی؛ اگر فقط یک نفر از شما این واقعیت‌ها را در نظر بگیرد و تصمیم بگیرد از حق طبیعی خودش که همانا درخواست برای شرکت کتابش در یک جایزه است، دوری کند، می‌تواند به صورت مدنی به این بی‌عدالتی و غیرحرفه‌ای‌گری که دارد نهادینه می‌شود پاسخ بدهد و راه را برای حرکت‌های درست‌تر باز کند.

اگر بخواهید از این جایزه انصراف رسمی بدهید با چند برخورد مواجه می‌شوید:

۱. سعی می‌کنند با سفسطه‌های معمول شما را برگردانند، نویسنده‌ هیچ‌وقت تسلیم سفسطه نمی‌شود؛ مهربانی، خوش‌وبش و تحویل گرفتن، احوال‌پرسی، شاید ترتیب دادن مصاحبه، شاید نوشتن متنی برایتان، شاید هر چیزی، شاید مظلوم‌نمایی، شاید دست گذاشتن روی نقاط ضعف شخصی‌تان که خوب آن را می‌شناسند.

۲. سعی می‌کنند ندید بگیرند شما را، بگویند اصلا اهمیتی نداشت و شما جزو ۱۰ نفر بودید و انتخاب نهایی ما نبودید و از ۱۰ انتخاب، شما دهم بودید. بعد از این هم دیگر جواب سلام شما را ندهند و ارتباطی باهاتان نگیرند و در رسانه‌هایشان شما را «بایکوت» کنند. شاید شما را در مجلات رنگی‌رنگیِ انحصاری قبیله‌شان دیگر تحویل نگرفتند. ولی آخر از خودتان بپرسید مجلات بادکرده‌شان و رسانه‌های بی‌خواننده‌شان و صفحات مجازی بی‌ارزششان چه آش دهان‌سوزی است که شما به آن نیاز داشته باشید؟ شما فراتر از این مسائل هستید؛ شما نویسنده هستید؛ اگر نویسنده نبودید که الان در جایگاه هر کدام از این دوستان نشسته بودید و داشتید برای دیگران تعیین‌تکلیف‌های سخیف می‌کردید.

۳. شکایت شما را پیش ناشرنتان می‌برند. حال که بَرِس یکی از نشرهای خودتان داور خودخوانده‌ این جایزه است می‌بینید چه شرایطی است؟ خنده‌دار و البته گروتسک. از ناشرتان نترسید. برایش توضیح دهید. هر ناشری دوست دارد کتابش نامزد فلان جایزه و برنده‌اش باشد، اما اگر ناشر هم بداند فلان جایزه وجاهت ندارد، همراهتان است نه پشت سرتان. از این هم نترسید. حتی با ناشری کار نکردن به معنای از بین رفتن زندگی و هویت شما نیست. خودتان بهتر می‌دانید باید چه کنید. نیازی به وکیل ندارید.

همکاران گرامی،

به قول چخوف نویسنده یتیم ابدی است. اگر به قلم اعتقاد دارید، اگر به خودتان اعتقاد دارید، اگر به زلالیت داستان‌هایتان ایمان دارید و می‌دانید که در جاده‌ پیشرفت هستید و نام خودتان را همیشه کنار نام‌های بزرگان ادبیات ایران می‌دانید، بهتر از من می‌دانید که هیچ‌کدام از این سه روش تهدید این داوران و برگزارکنندگان خودخوانده برای شما معنی‌ ندارد جز ترساندن بی‌دلیل شما عزیزان.

ترساندن شما در دنیایی که فراموش نکردیم درش ادبیات امری فردی است و هیچ‌کس در بدترین و سیاه‌ترین و سخت‌ترین روزهای تاریخ هم نمی‌تواند این فردیت را از شما بگیرد مگر اینکه رضایت قلبی خودتان همراهش باشد. شما نویسنده هستید و نویسنده سر نترس‌تری داد و قوه‌ قضاوتی بالاتر از بازی خوردن؛ آن هم بازی‌ به این سخیفی. بازی‌ای که شانسش در بهترین شرایط ـ اگر همه چیز عادلانه باشد، یک به ۱۰ است.

و اگر هیچ‌کدامتان وقعی به این حرف‌ها نگذارید؟ خب کشتی بی‌اخلاقی ادبیات ما به راه خودش با قدرت ادامه می‌دهد و هر چه زودتر دماغه‌اش را به دیواره‌ یخین می‌زند و سقوط زودتر از قبل آغاز می‌شود و وجدان نگارنده‌ این سطور از قبل آرام‌تر.

همکاران گرامی

نون والقلم و ما یسترون

57242

کلید واژه‌ها : ادبیات ایران - ادبیات -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۸۱۳۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حرف‌های جنجالی رابرت دنیرو درباره بازگشت ترامپ به قدرت

به گزارش قدس آنلاین، رابرت دنیرو در مصاحبه با شبکه ام‌اس‌ان‌بی‌سی گفت: «از تحقیرکردن او خسته شده‌ام... او واقعا و حقیقتا یک آدم بیمار است.»
این بازیگر در پاسخ به پرسشی درخصوص تمایل او به بازی در نقش ترامپ، صریحا گفت که هرگز این کار را انجام نخواهد داد، زیرا رئیس‌جمهور سابق حتا یک «ویژگی مثبت» نیز ندارد.او سپس حامیان ترامپ را نشانه گرفت و گفت: «فکر نمی‌کنم آنها متوجه باشند که اگر او خدانکرده دوباره رئیس جمهور شود، چقدر خطرناک است. فکر می‌کنم آنها واقعا درک نمی‌کنند. از منظر تاریخی، در آلمان نازی این اتفاق در مورد هیتلر افتاد. او را جدی نمی‌گرفتند. شبیه دلقک‌هاست. مثل یک ابله رفتار می‌کند. [بنیتو] موسولینی همین‌طور.»

این بازیگر ٨٠ ساله چشم‌انداز خود از انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا را نیز ارائه داد. «بلبشویی فراتر از تصور ما به وقوع خواهد پیوست.»«مسئله درست و غلط است. این مرد یک هیولاست. فراتر از اشتباه است. تقریباً شبیه این است که می‌خواهد وحشتناک‌ترین کارهایی را که به ذهنش می‌رسد، انجام دهد... تا کفر ما را درآورد؟ نمی‌دانم اسمش را چه بگذارم ولی خیلی ترسناک است.»دنیرو در پایان مستقیما ترامپ و هیتلر را کنار هم نشاند و گفت: «...وقتی بچه بودم می‌گفتم هیتلر یک کابوس است. [در آمریکا] هرگز چنین اتفاقی نخواهد افتاد. اما اکنون ممکن به نظر می‌رسد.»

در طول چهارسال ریاست جمهوری ترامپ، سیاست‌ها و رفتارهای وی یکی از مواردی بود که در نطق‌های برندگان و مجریان جشنواره‌ها و مراسم‌های سینمایی معمولا مورد انتقاد قرار می‌گرفت.دنیرو یکی از هنرمندانی است که چندین مرتبه به ترامپ حمله کرده است. این هنرپیشه مطرح هالیوود در مصاحبه‌ای در دسامبر ۲٠۱٧ با روزنامه نیویورک تایمز او را فردی «بی‌مقدار و عوضی» خوانده بود. او هم‌چنین در مصاحبه‌ای با روزنامه ایندیپندنت در سال ۲٠۱٩، گفته بود که ترامپ تنها به یک چیز اهمیت می‌دهد و آن این است که «رئیس» باشد و نسبت به خطرات انتخاب وی به عنوان رییس‌جمهور آمریکا هشدار داده بود.براساس آخرین نظرسنجی‌ها، بایدن، نامزد احتمالی حزب دموکرات، فاصله بسیار کمی با ترامپ، نامزد احتمالی حزب جمهوری‌خواه، دارد و حتی در برخی از این نظرپرسی‌ها از رقیب خود عقب‌تر است. سیاست‌های بایدن درخصوص جنگ اکراین و غزه و همچنین مسائل اقتصادی، نارضایتی‌های عمیقی در جامعه آمریکا پدید آورده و پایگاه اجتماعی مرد شماره یک کاخ سفید را متزلزل ساخته است.

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر خبرها

  • نویسنده سرشناس ایرانی در ۶۳ سالگی درگذشت
  • پخش فیلم های تبلیغاتی نامزد‌های مجلس ۱۲ از قاب شبکه همدان
  • پخش مناظره‌های انتخاباتی نامزد‌های مجلس ۱۲ از قاب شبکه همدان
  • حرف‌های جنجالی رابرت دنیرو درباره بازگشت ترامپ به قدرت
  • اهدای جایزه احمد اقتداری به پژوهش‌های برگزیده خلیج فارس
  • محبی کاندیدای بهترین لژیونر تازه‌وارد لیگ روسیه
  • محمد محبی؛ نامزد جایزه بهترین تازه‌وارد لیگ برتر روسیه شد
  • محمد محبی نامزد جایزه بهترین تازه‌وارد لیگ روسیه
  • محمد محبی نامزد جایزه بهترین تازه‌وارد لیگ برتر روسیه
  • نویسنده ادبیات نوجوان باید مخاطب را با توانمندی هایش آشنا کند