Web Analytics Made Easy - Statcounter


خرم‌آباد- فلک الافلاک دوباره به سر خط خبرها رفته است تا مدیر گنجینه آب لرستان از ناگفته‌های عمیق‌ترین چاه در شاهکار معماری دنیا و راز سفال‌های جدید کشف‌شده بگوید.

عطا حسن پور در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در سخنانی با اشاره به انجام اقدامات باستان شناسی در چاه قلعه فلک الافلاک لرستان اظهار داشت: میراث فرهنگی لرستان در دهه ۶۰ به موضوع بررسی این چاه ورود پیدا کرد و با یک چاه اسراسر آمیز که بن بست و پوشیده بود برخورد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشف انبوهی از اسلحه از چاه فلک الافلاک

وی با بیان اینکه در آن زمان یکی از همکاران میراث فرهنگی برای بررسی این چاه ورود پیدا کرد گفت: در بررسی های به عمل آمده از این چاه، این پژوهشگر با انبوهی از چوب و آهن در این چاه برخورد کرد.

این پژوهشگر باستان شناسی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه همه چوب ها و آهن های موجود در این چاه بیرون آورده شد گفت: عمق این چاه حدود ۴۰ متر بوده که پر از آهن و چوب بوده است.

با کوهی از اسلحه باستان شناسان مواجه شدندحسن پور با بیان اینکه با بررسی های صورت گرفته بر روی این چوب ها و آهن ها مشخص شد که همه آنها سلاح بوده که در هنگام خلع سلاح لرستان از سوی «سپه بد رزم آرا،» «خزایی» و .. از مردم عشایر گرفته شده اند.

وی با بیان اینکه در آن زمان روی قسمت آبی چاه را می پوشانند و سلاح ها را در آن می اندازند تا با آب ارتباطی نداشته باشد تصریح کرد: در این چاه انواع اسلحه بیرون آورده می شود و با کوهی از اسلحه باستان شناسان مواجه می شوند.

کشف «دست کندهای» قرینه در چاه

مدیر امور گردشگری شرکت آب منطقه ای لرستان با بیان اینکه اسلحه های کشف شده یا زنگ زده بوده اند و یا اینکه چوب آنها خورده شده است گفت: در این چاه انواع اسلحه شامل برنو، سه تیر، ساچمه ای و ... پیدا می شود.

حسن پور با بیان اینکه تا قبل از دهه ۷۰ آب شرب قلعه از طریق این چاه تامین می شده است ادامه داد: اما در دهه ۸۰ این چاه دوباره به دلیل اینکه امکان غیر بهداشتی بودن آن وجود داشته مسدود می شود و آب قلعه فلک الافلاک از طریق باغ گلستان تامین می شده است.

وی با بیان اینکه این چاه تا اواخر دهه ۸۰ مسدود بود که باز هم برای انجام کارهای نورپردازی و ایجاد نورافکن ها باز می شود گفت: اخیرا تجهیزات نورپردازی این چاه با مشکل مواجه می شود که برای اصلاح آن یک گروه متشکل از یک معمار، یک زمین شناس، یک کارشناس هیدرولوژی و یک باستان شناس وارد عمل می شوند.

مدیر گنجینه آب لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه این تیم چاه را به لحاظ آب شناسی و وضعیت معماری مورد بررسی قرار می دهد گفت: تیم باستان شناسی برای اولین متوجه می شوند که این چاه دارای حفره ها و «دست کندهای» به صورت قرینه در روبروی یکدیگر برای بالا رفتن از چاه و همچنین ایجاد دربست است.

کشف عمیق ترین چاه در فلک الافلاک

حسن پور با اشاره به انجام آزمایش های صورت گرفته بر روی آب این چاه نیز گفت: با انجام این آزمایش ها مشخص شد که هنوز آب این چاه قابل شرب است و از همان سفره های آب زیرزمینی باغ گلستان تامین می شود.

وی با اشاره به وجود ۱۵۰ حفره و «دست کند» در روبروی همدیگر و به صورت قرینه در این چاه عنوان کرد: عمق این چاه حدود ۴۰ متر بوده و این در حالیست که تا کنون هیچ چاهی در کشور با این اندازه عمق در قلعه های تاریخی کشف نشده است.

عمق این چاه حدود ۴۰ متر بوده و این در حالیست که تا کنون هیچ چاهی در کشور با این اندازه عمق در قلعه های تاریخی کشف نشده استاین پژوهشگر باستان شناسی با بیان اینکه تا پیش از این باستان شناسان اعتقاد داشتند که این چاه متعلق به دوره ساسانی بوده و همزمان با دوره ای که قلعه فلک الافلاک احداث شده ایجاد شده است گفت: اما در پژوهش های اخیر سفال هایی در چاه کشف شد که متعلق به قبل از دوره ساسانی است و به دوره های اشکانی و فراهخامنشی و شاید قبل تر از آن برمی گردد.

آب چاه هنوز جاری است

حسن پور همچنین با بیان اینکه عمق آب این چاه دو متر و ۴۰ سانتی متر است گفت: البته احتمال اینکه عمق آن بیشتر باشد وجود چرا که دستگاههای باستان شناسان عمق آب را از روی گل و لای زیر آن سنجیده اند.

وی با تاکید بر اینکه هنوز آب موجود در این جاری است و مانده نیست گفت: این امر نیز به دلیل ایجاد سیستم های «درزشکاف» بوده که برای تامین آب آن ایجاد شده است و موجب شده که آب آن جریان داشته باشد.

فلک الافلاک شاهکار معماری جهان

بنابر این گزارش، قلعه باستانی فلک الافلاک یکی از شاخص‌ترین آثار تاریخی ایران و جهان است، بنای عظیم آجری مربوط به دوره ساسانی که همچنان استوار بر روی تپه‌ای باستانی در مرکز شهر خرم‌آباد میزبان دوستداران میراث فرهنگی این مرزوبوم است.

زیبایی و معماری شگفت‌انگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به‌عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.

این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیک خود در قرن چهارم هجری قمری به‌عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل‌بویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته‌شدن شهر جدید خرم‌آباد این قلعه نیز بنام خرم‌آباد معروف شد و احتمالاً نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.

این بنای کم‌نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۹۵۱۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت

در جریان بارندگی‌های اخیر و سیلابی که در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد و اصفهان به‌راه افتاد بسیاری از بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی دچار آسیب‌های جدی شدند. پیگیری از مسئولان میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان مشخص کرد که بیش از ۱۸۴ میلیارد ریال به بنا‌ها و آثار تاریخی استان آسیب وارد شده است. روز گذشته نیز فعالان میراث فرهنگی در زواره خبر دادند که آبگرفتگی، ۲۰۰ خانه تاریخی را تخریب کرده و خسارت شدیدی به ۱۰ خانه صفوی و قاجاری زواره وارد شده است.

  بخش اسلامی قلعه نرماشیر کاملاً فروریخته

به گزارش ایلنا، «محسن موحدی» معاون میراث فرهنگی استان کرمان نیز به تخریب بنا‌های تاریخی استان پس از بارندگی‌های اخیر اشاره کرد و گفت: استان کرمان منطقه جغرافیایی بسیار وسیعی است که آثار و بنا‌های تاریخی این استان در اقلیم کوهستانی و کویری آن پراکنده هستند.

او گفت: اغلب آثاری که در استان کرمان به دنبال بارش‌های اخیر دچار آسیب شده‌اند مربوط به اقلیم کویری است چراکه در بنا‌های این منطقه معمولا بیشترین مصالحی که به‌کار رفته، خاک و کاهگل است.

موحدی درخصوص آمار موجود و میزان خسارتی که سیل به بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی وارد کرده است، اعلام کرد: اداره میراث فرهنگی استان کرمان همچنان در حال جمع‌بندی خسارات سیل کرمان است که به محض تکمیل به وزارت میراث فرهنگی ارسال می‌شود، اما مهمترین آثاری که هم‌اکنون تخریب شده‌اند یخچال تاریخی سیرجان و قلعه نرماشیر است که قسمت مربوط به دوره اسلامی آن کاملا فروریخته.

معاون میراث فرهنگی افزود: خوشبختانه پلان و نقشه‌های بنا‌های تاریخی تخریب شده موجود هستند که بر اساس اطلاعات موجود می‌توان این بنا‌ها را به‌سرعت مرمت و بازسازی کرد.

نجات یخچال خراب سیرجان پس از بارندگی!

یخچال تاریخی سیرجان که سال‌ها قبل بدون توجه به تذکر میراث فرهنگی توسط مالک به‌صورت کاملا خودسرانه و غیراصولی مرمت شده بود، گنبد آن در جریان بارندگی و سیلاب اخیر، فروریخت.

معاون میراث‌فرهنگی استان کرمان درباره این اثر گفت: یخچال تاریخی سیرجان که یکی از مهمترین بنا‌های تاریخی کرمان است سال‌ها قبل بدون اخذ مجوز و توجه به تذکرات میراث فرهنگی توسط مالک مرمت شد که در آن زمان امکان مداخله توسط کارشناسان میراث فرهنگی وجود نداشت چراکه هر اقدامی صورت می‌گرفت این اثر تاریخی بیشتر تخریب می‌شد.

او گفت: یخچال تاریخی سیرجان، اما پس از بارندگی دچار تخریب جدی شد و گنبد مرمت شده آن فرو ریخت که درحال حاضر با توافقی که با مالک صورت گرفته، قرار است این بنای ارزشمند با اصولی علمی مرمت شود تا پایداری خود را در مواجهه با بلایای طبیعی حفظ کند.

موحدی، اما در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه تعداد بنای تاریخی شاخص در استان کرمان وجود دارد که توسط مالکین دچار دخل و تصرف‌های جدی می‌شود، ادامه داد: این سوال سختی است، اداره میراث‌فرهنگی استان کرمان تلاش دارد آثار و بنا‌هایی که در اختیار بخش خصوصی و دولتی هستند را به‌طور مداوم رصد کند. درحال حاضر بنا‌هایی که در اختیار میراث فرهنگی وضعیت خوبی دارند و در شرایط مناسبی نگهداری می‌شوند، اما بنا‌هایی که در اختیار دستگاه‌های دولتی از جمله اوقاف هستند به دلیل وجود وارث بیشتر مورد آسیب و تخریب قرار می‌گیرند.

دیگر خبرها

  •  کاوش در «فلک‌الافلاک»/ قدمت ۵ هزارساله سکونت انسان در این عرصه
  • قلعه تاریخی روستای تاج آباد کهنه در آستانه تخریب + تصاویر
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت
  • کاوش در فلک‌الافلاک / سکونت انسان قبل از عصر مفرغ تأیید شد
  • کاوش‌ در «فلک‌الافلاک»/ سکونت انسان قبل از عصر مفرغ تأیید شد
  • گامی دیگر برای ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک خرم آباد
  • یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران
  • نوای ساز ارکستر سمفونیک تهران در قلعه فلک‌الافلاک می‌پیچد
  • میزبانی قلعه فلک‌الافلاک از ارکستر سمفونیک تهران
  • استحکام‌بخشی فلک‌الافلاک نیازمند ۲۰ میلیارد/ طرحی که ۱۴ساله شد!