Web Analytics Made Easy - Statcounter

هرچند فرش دستباف و گلیم نقش برجسته ایلام از شهرت ملی و جهانی برخوردار است، اما نبود کارگاه های شور و پرداخت باعث شده که پای دلالان به استان باز شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ معاون بازرگانی، توسعه و تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ایلام با اشاره به اینکه نقشه جغرافیایی فرش استان در سال 94 و 95 ثبت ملی شده و به ثبت مالکیت فکری جهانی رسیده است، گفت: حدود 2 درصد از حجم تولید و صادرات فرش کشور به استان ایلام اختصاص دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شوهانی به کیفیت بالای فرش دستباف ایلام در بازارهای داخلی و خارجی اشاره کرد و گفت: از مجموع 359 میلیون دلار حجم صادرات فرش کشور، 5 میلیون دلار آن مربوط به فرش استان ایلام می باشد که به 80 کشور آسیایی و اروپایی صادر شده است.
وی با بیان اینکه در استان ایلام 14 تشکل در حوزه فرش مشغول به فعالیت هستند، افزود: در سال گذشته 6 هزار و 510 متر فرش دستباف بصورت متمرکز در کارگاه های فرش بافی استان تولید شده است که به مرکز کشور و دیگر کشورهای دنیا صادر شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام گفت: گلیم‌ نقش برجسته، تلفیقی از گلیم ساده و گره قالی در متن آن است که به عنوان مهمترین و اصیل‌ترین صنعت دستی استان ایلام معروف شده است.
شنبه زاده به چگونگی ابداع این هنر صنعت زیبا در استان اشاره کرد و گفت: گلیم نقش برجسته ایلام در سال 1366 از تلفیق گلیم و قالی در یک دگردیسی مصرف که به وجود آمده توسط یک بانوی ایلامی در روستای زنجیره در شهرستان چرداول ابداع شد که در سال 1367 به ردیف 42 فهرست آثار ملی کشور به نام گلیم نقش برجسته ایلام به ثبت رسیده است.
وی تصریح کرد: در حین بافت گلیم ساده، این بافنده ایلامی در قسمتی از گلیم بافت خود موفق به اجرای نقش برجسته با استفاده از گره قالی می‌شود که پس از ارسال این گلیم به سازمان صنایع‌دستی ایران، مورد استقبال قرار گرفته است.
معاون صنایع دستی استان در این باره گفت: فرش دستباف استان بیش از 500 سال قدمت دارد در حالی که گلیم نقش برجسته سی سال قدمت دارد و ویژگی که باعث شده گلیم نقش برجسته طرفدارهای زیادی داشته باشد این است که هنوز ماشین های فرش بافی قدرت رقابت با این هنر صنعت دستی و اصیل ایلامی را ندارند.
بختیاری افزود: چون گلیم نقش برجسته تلفیقی از گلیم و قالی است، بافندگان استان باید به هر دو حرفه گلیم و قالی تسلط داشته تا بتوانند این هنر زیبا را ایجاد کنند.
وی گفت: گلیم نقش برجسته، از نظر اصالت و تولید مهم ترین و شاخص‌ترین صنعت دستی و بومی ایلام است که با توجه به ناچیز بودن سابقه بروز خلاقیت بافندگان چیره‌دست این منطقه در امر بافت گلیم نقش برجسته، پیشرفت چشمگیری در زمینه‌های مختلف تولید حاصل شده است.
معاون صنایع دستی استان تصریح کرد: در تهیه گلیم نقش برجسته باید به نکات مهمی توجه داشت از جمله اینکه گلیم نقش برجسته باید سبک وزن باشد، هماهنگی رنگ و طرح و تقارن نقوش در بافت بر ارزش های هنری آن می افزاید، قسمت زمینه گلیم نقش برجسته دارای پودهای بیشتر و متراکم می باشد، گلیم نقش برجسته باید"سره" نداشته باشد بدین معنی که عرض گلیم از ابتدا تا انتها یک اندازه باشد.
فرجی مدیر یکی از کارگاه های تولید فرش و گلیم نقش برجسته استان ایلام با اشاره به اینکه در این کارگاه 170 نفر مشغول به کار هستند، گفت: نبود بازار دائمی عرضه و فروش فرش دستباف و عدم حمایت و پشتوانه کافی باعث شده که پای دلال ها به استان باز شود و فرش استان را نصف قیمت بازار خریداری کنند و به اسم استان خود به فروش برسانند.
وی افزود: فرش ایلام ریزبافت ترین فرش کشور است که هیچ گونه تقلبی در بافت آن وجود ندارد چراکه بافت آن "دو خفتی" است و این باعث می شود که فرش با استحکام باشد و کیفیت داشته باشد اما در برخی استان ها "چهار خفتی" کار می کنند.
فرجی با اشاره به اینکه در این کارگاه انواع فرش و گلیم نقش برجسته تولید می شود، گفت: بافندگان این کارگاه بیشتر در بافت فرش های چله نخ، چله ابریشم، تابلو فرش و دیگر رج ها فعالیت دارند.
وی گفت: به دلیل اینکه در استان ایلام هیچ کارگاه شور و پرداخت فرش وجود ندارد، مجبوریم تولیدات خود را با نصف قیمت به واسطه بفروشیم که به استان های دیگر همچون استان قم می برند و در آن جا پس از شور و پرداخت به قیمت دوبرابر و به اسم استان های دیگر به فروش می رسانند.
وی افزود: اگر کارگاه شور و پرداخت در استان وجود داشته باشد هم پای دلال ها به استان باز نمی شود و هم ضمن اینکه برای عده ای ایجاد شغل می شود، فرش دستباف استان با قیمت مناسب و به نام خود استان به فروش می رسد.
خانم غیاثی یکی دیگر از فعالان حوزه فرش دستباف و گلیم نقش برجسته استان است که حدود 3 سال است که کارگاه گلیم بافی راه اندازی کرده و در این کارگاه نیز 28 نفر به صورت مستقیم مشغول به کار شده اند.
وی با اشاره به اینکه 10 سال در زمینه گلیم نقش برجسته فعالیت می کند، گفت: با توجه به اینکه رشته تحصیلی ام، صنایع دستی فرش بوده است به این حرفه روی آورده ام و مدت یک سالی است که توانسته ام نقشه گلیم نقش برجسته را نیز طراحی و به صورت نقشه تهیه کنم تا علاقمندان به این حرفه بتوانند با استفاده از نقشه خوانی، طرح های جدید و زیبایی را ایجاد کنند.
غیاثی تصریح کرد: در این کارگاه، سالانه 120 تخته گلیم نقش برجسته تولید و به کشور¬های حوزه خلیج فارس، عراق، روسیه و آلمان صادر می شود.
بر اساس طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع دستی، مجلس شورای اسلامی در ماده 2 این طرح دولت را مکلف کرد در اجرای قانون بیمه اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار (کد دار) مصوب 18/ 5/ 1388 نسبت به ساماندهی و بیمه کردن کلیه واجدان شرایط اقدام کنند اما در استان ایلام حدود 9 هزار نفر از قالیبافان در انتظار بیمه تأمین اجتماعی هستند.
شوهانی معاون بازرگانی، توسعه و تجارت استان ایلام با بیان اینکه بر اساس این آئیننامه مجموعاً 20 درصد سهم بیمه توسط دولت پرداخت میشود، گفت: تعداد 14 هزار و 300 بافنده فرش در استان شناسایی شدهاند که تنها 5 هزار و 166 نفر تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی هستند. مدیرکل تأمین اجتماعی استان گفت: با توجه به اینکه باید منابع مالی این طرح مشخص شود تا تمامی افراد متقاضی بیمه تأمین اجتماعی، تحت پوشش این بیمه قرار گیرند اما از سال 1393 تاکنون هیچ¬گونه بخشنامه¬ای در این خصوص ابلاغ نشده است.
ملکشاهی افزود: بازرسان تأمین اجتماعی با سرکشی و بازدید از کارگاههای فرش بافی استان، افراد غیر فعال را شناسایی می-کنند و از محل حذف افراد غیرفعال میتوان تعدادی از متقاضیان فعال را تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار داد.
سالانه بیش از 500 هزار مترمربع انواع فرش و گلیم نقش برجسته به ارزش 600 میلیارد ریال در 60 کارگاه فعال در استان ایلام تولید میشود.
این هنر صنعت می تواند اقتصاد داخلی کشور را تقویت کند و با حمایت از کارگاه های فرش بافی و ایجاد کارگاه های شور و پرداخت، ضمن ایجاد اشتغال پایدار می توان فرش دستباف و گلیم نقش برجسته استان را به دنیا معرفی کرد اما در اینن راه باید به بیمه و ارائه تسهیلات کم بهره برای بافندگان نیز توجه شود.

دانلود دریافت فیلم

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۷۶۳۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نکوداشت چهره برجسته فرهنگ و ادب کشور «استاد جواد محقق» در همدان

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از ستاد خبری بیست و یکمین دوره جشنواره بین‌المللی فرهنگی و هنری امام رضا(ع)، عصر امروز در مجتمع فرهنگی سینمایی شهید آوینی همدان چهره برجسته فرهنگ و ادب حوزه شعر کودک و نوجوان با حضور مسئولان استانی برگزار شد.

در این مراسم که سومین محفل"سلام امام مهربان" از پانزدهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی بود؛ شاعران حوزه کودک و نوجوان استان همدان به شعرخوانی در مدح امام رئوف(ع) پرداختند. در این محفل که با طنین انداز شدن نوای "آمدم ای شاه پناهم بده..." دل حاضرین را دلتنگ بارگاه نوای امام هشتم(ع) کرد؛ علاوه بر شعرخوانی شاعران استان، کتاب رضوی « این لحظه ها را دوست دارم » که اثری زیبا از سرکار خانم مریم زرافشان بود نیز علاوه بر رونمایی مورد نقد و بررسی قرار گرفت. میرزاده: هدف جشنواره رضوی پیروی از سیره امام رئوف است دبیر پانزدهمین جشنواره شعر کودک و نوجوان رضوی با بیان اینکه هدف اصلی از برگزاری این جشنواره‌ها پیروی از سیره امام رضا(ع) است، مسیری که نباید آن را گم کنیم، آشنایی با معارف و آموزه‌های امام هشتم را شرط اصلی برگزاری این جشنواره قلمداد کرد. به گفته میرزاده، شاعران کودک و نوجوان وظیفه مضاعفی در راستای آشنایی با معارف حضرت رضا(ع) دارند که علاوه بر آشنایی باید این سیره را به مخاطبان منتقل کنند تا به این واسطه این آموزه‌های ناب و ارزشی در رفتار جامعه نیز نمود داشته باشد. به تاکید وی، در شعر کودک نباید تنها از تخیل بهره گرفت؛ بلکه باید به واقعیات و معارف دینی نیز در این حوزه بیشتر پرداخته شود تا کودکان و نوجوانان بل آن عجین گردند.

به زعم میرزاده، گاهی شاعران در این وظیفه کوتاهی می‌کنند که این خلا باید جبران شود. وی با بیان اینکه در جشنواره ملی شعر رضوی ۴۳۰ اثر به دبیرخانه جشنواره امسال رسیده از رشد دو نیم برابری آمار آثار نسبت به سال گذشته خبر دادو خاطرنشان کرد: این تعداد اثر توسط توسط ۱۱۵ شاعر ارسال شده بود. به گفته میرزاده با بیان اینکه یکی از رخدادهای متفاوت جشنواره برنامه‌هایی است که در شهرهای مختلف برگزار می‌شود لذا در این راستا محافل "سلام امام مهربان" در قم، کرمان، همدان، شیراز و تهران برگزار می‌شود. به تصریح وی، اولین بار نیز نخستین کنگره شعر کودک و نوجوان رضوی با بیش از ۴۰ چهره شاخص اشعار کودکانه در مشهد برگزار خواهد شد. دبیر پانزدهمین جشنواره شعر کودک و نوجوان رضوی با بیان اینکه امسال در بخش محتوایی جشنواره تاکید ویژه‌ای در معارف حضرت و شناخت آن داشتیم گفت: اگر دو اثر در شرایط مساوی به دبیرخانه جشنواره رسیده باشد، توجه به معارف حضرت رضا(ع) برای ارزیابی نهایی، اولویت است. وی با بیان اینکه در جشنواره امسال سعی بر معرفی کارهای خوبی که در گذشته صورت گرفته هم داشتیم معرفی کتاب" این لحظه ها را دوست دارم " از مریم زرنشان را در همین راستا قلمداد کرد. به گفته دبیر جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی، بزرگداشت افرادی که سال‌هاست در حوزه شعر کودک و نوجوان قلم می‌زنند نیز در این جشنواره مد نظر بوده است. به زعم میرزاده، استاد جواد محقق مردی فروتن، اخلاق‌مدار و معلم ادب نفس و درس است که گرامیداشت و ارج نهادن به مقام شامخ او جایگاه ویژه‌ای دارد. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان نیز با بیان اینکه عرض ارادت به امام رضا(ع) و خادمی امام رئوف محدود به حرم نمی‌شود، عنوان کرد: همانطور که در روایات نیز آمده هر جا نام ائمه اطهار سلام الله برده شود، حرم است. به زعم مسعود ویژه، هر کس به طریقی می‌تواند محضر امام رضا(ع) خدمت کند حال با دمی یا درمی؛ قدمی یا قلمی که شعرا با قلم خود عرض ارادت دارند که بسیار ارزشمند است. وی با بیان اینکه مایه افتخار است که در استان همدان شاعران گرانقدری در عرصه کودک و نوجوان داریم که عرض ارادت به ساحت امام رضا(ع) دارند از همه کسانی که در برگزاری این محفل کمک رسان بودند تقدیر کرد. مریم زرنشان نویسنده کتاب "من این لحظه‌ها را دوست دارم" نیز با بیان اینکهودر این کتاب ۱۰ شعر رضوی سروده شده که توسط انتشارات به‌نشر به انتشار رسیده جشنواره امسال را تولیدمحور قلمداد کرد. به گفته وی، اشعار برگزیده جشنواره ملی در هشت کتاب منتشر خواهد شد. بکتاش: از سروده‌های سطحی پرهیز شود غلامرضا بکتاش؛ نویسنده کودک و نوجوان نیز در معرفی کتاب "این لحظه‌ها را دوست دارم" نوشته مریم زرنشان گفت: بچه‌ها با نگاه خود به زیارت می‌روند و با گنبد و آیینه و گلدسته حرف می‌زنند و برایشان خاطره‌ای رقم می‌خورد اما خانم زرنشان در این کتاب پنجره‌ دیگری را برای کودکان به زیارت باز کرده که تجربه زیست شاعر است. این نویسنده کودک و نوجوان با بیان اینکه اگر خود شاعر تفکری مثل کودک نداشته باشد، نمی‌تواند این تفکرات را برای خلق اثر کودکانه به کار گیرد تصریح کرد: شعرهای خانم زرنشان صمیمی و بانشاط است و کودکانه بودن مهمترین اتفاق کتاب‌هایش است. به زعم وی، در جاهایی که کودک خیال خانم زرنشان غرق در حوض آب و غرق در آیینه‌کاری‌ها می‌شود، کشف و شهود شاعرانه است که در زیارت امام هشتم داشته و همه آن را برای کودکان نوشته است. بکتاش با بیان اینکه امیدوارم کودکان قدر شاعران را بدانند و عاشق اشعاری باشند که برای ائمه(ع) سروده شده، بر اهمیت حفظ این اشعار و لزوم دوری از شعرهای سبک و سطحی دوری نیز صحه گذاشت.

محقق: قدردان لطف همه هستم حمید حسام از نویسندگان برجسته ادبیات پایداری نیز در معرفی استاد جواد محقق به ارتباطش با این استاد اشاره کرد و گفت: اگر چه این ارتباط به دو دهه نمی‌رسد اما عمق ارتباط مریدی و مرادی بوده و بنده در حدی نیستم که از استاد خودم حرفی بزنم. به گفته وی، همین که استاد را به عنوان پیشقراول شعر در کشور معرفی کند؛ ارزشمند است. جواد محقق نیز با تقدیر از این اقدام فرهنگی عنوان کرد: بنده حرفی برای گفتن ندارم، فقط از همه تشکر می‌کنم که برای این پاسداشت تلاش کردند. وی ابراز کرد: امیدواریم خداوند توفیق دهد در کنار هم به عنوان یک ملت بزرگ با پیشته فرهنگی بلند؛ استوار باشیم و بتوانیم از داشته‌های خود برای اعتلای فرزندان این سرزمین بهره ببریم. گفتنی است در مراسم تقدیر از استاد جواد محقق به عنوان پیشکسوت شعر آیینی کودک و نوجوان نشان خادمی امام رضا(ع) نیز به وی اعطا شد. میرزاده دبیر پانزدهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی هنگام تقدیر از این استاد بزرگ شعر زیر را که از سروده‌های خودش بود تقدیم کرد: " دماوند شاعر" با شتاب از خراسان آمدم پای الوند تا بگویم که ای مرد برتری از دماوند ای دماوند شاعر سربلند و شگرفی می‌درخشی همیشه با سر و موی برفی ابر اگر در عبور است می‌درخشی دوباره ماه شبهای شعری شاعران چون ستاره تا که در فصل باران می‌شکوفد شقایق شاد و سرزنده باشی ای جواد محقق ۵۷۵۷ برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902239

دیگر خبرها

  • برپایی نمایشگاه طراحی و نقاشی درخوی
  • برجسته کاری حجمی فرش بیجار (فیلم)
  • اختتامیه پانزدهمین جشنواره ملی شعر کودک ونوجوان رضوی- همدان
  • نکوداشت چهره برجسته فرهنگ و ادب کشور «استاد جواد محقق» در همدان
  • بازدید ۴۰ هزار نفر از مراکز صنعتی ایلام
  • جزییات جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان
  • سند جامع مدیریت پسماند ایلام تهیه می‌شود
  • تجلیل از آیت‌الله جوادی آملی به مناسبت روز معلم
  • برگزاری آزمون مهارت سنجی گلیم بافی در البرز
  • برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق تربیت نسل آینده است