Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-05@10:40:18 GMT

قانونی شدن قاچاق در مناطق آزاد

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۱۹۴۴۱۳

برخی از اقتصاددانان همچون علیرضا معینی معتقد هستند که مناطق آزاد به مراکز قاچاق قانونی کالا تبدیل شده‌اند.

خبرگزاری فارس: مدت‌هاست بحث مناطق آزاد به خوراک رسانه‌ها تبدیل شده و یکی از مباحث مورد مناقشه و مهم آن به «قاچاق صورت گرفته» در این مناطق برمی‌گردد که موجب اعتراض بسیاری از افراد از وزیر تا نماینده و کارشناس شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این قضیه تا حدی خسارت‌بار است که نعمت‌زاده، وزیر سابق صنعت دولت تدبیر و امید، این مناطق را یکی از گلوگاه‌های واردات قاچاق دانسته بود و یا آنکه صادقی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی صنعت، معدن و تجارت نیز از این مناطق با عنوان «یکی از راه‌های نشت کالای قاچاق به خصوص پوشاک به کشور» یاد کرده است.

* قاچاق در مناطق آزاد ۱۵۰ برابر سرمایه‌گذاری است

بهارستان‌نشینان نیز از دیگر معترضان به مناطق آزاد و نیز تاییدکنندگان وجود قاچاق در این مناطق هستند؛ به عنوان نمونه رحیم زارع میزان قاچاق در مناطق آزاد را ۱۵۰ برابر سرمایه‌گذاری عنوان کرده است و یا آنکه احمد محمدی انارکی نیز در این باره می‌گوید: «متاسفانه مناطق آزاد تجاری برخلاف رسالت اصلی خود به گلوگاهی برای قاچاق کالا تبدیل شده‌اند».

*مناطق آزاد محلی برای سوءاستفاده و قاچاق کالا

همین قضایا موجب اعتراض افرادی همچون قاسم خورشیدی، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شده به گونه‌ای که از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با عنوان محلی برای سوءاستفاده قاچاق کالا یاد کرده است؛ سردار زمانیان، رئیس سابق پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز مناطق آزاد را یکی از نقاط کلیدی و تاثیرگذار در قاچاق کالا و ارز دانسته است.

*سرپا بودن مناطق آزاد با قاچاق

البته این همه ماجرا نیست چنانکه مدیران این مناطق نیز دست به انتقاد از این موضوع زده و برخی از آن‌ها همچون جواد معصومی، مدیر اسبق منطقه آزاد اروند در این باره گفته است: «برخی مناطق آزاد با قاچاق سرپا هستند».

*قانونی شدن قاچاق در مناطق آزاد

این قضیه تا آنجا پیش رفت که نه تنها منتقدان دولت بلکه حتی حامیان دولت را نیز به اعتراض واداشته چنانکه فرشاد مومنی، اقتصاددان اصلاح‌طلب نیز در این باره گفته است: «ایجاد مناطق آزاد و ویژه بستری برای قانونی کردن قاچاق، پولشویی و یک گریزگاه مالیاتی گمرکی تبدیل کرده که از دل این ماجرا بحران مالی دولت تشدید شده است». برخی دیگر از اقتصاددانان همچون علیرضا معینی نیز معتقد هستند که مناطق آزاد به مراکز قاچاق قانونی کالا تبدیل شده‌اند.

*قاچاق مناطق آزاد، صدای اصناف را هم درآورد

دامنه این اعتراضات به برخی اصناف همچون فروشندگان لاستیک تهران نیز رسیده است به طوریکه بهرام سعادتی‌نژاد، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک تهران در این باره می‌گوید: «واردات لاستیک‌های قاچاق از برخی مناطق آزاد و مرز‌های غیرگمرکی به اشکال مختلف از جمله کوله‎بری و استفاده از چهارپایان صورت می‌گیرد و دلیل آن هم حاشیه سود بیشتر برای واردکنندگان غیرقانونی است».

*تایید قاچاق در مناطق آزاد توسط مرکز پژوهش‌های مجلس

البته ناگفته نماند که مرکز پژوهش‌های مجلس نیز مهر تایید را به وجود قاچاق در مناطق آزاد زده و طی گزارشی عنوان کرده که مناطق آزاد به محلی برای قاچاق کالا و واردات تبدیل شده است.

*جملات تعجب برانگیز مرتضی بانک

ماجرا جایی جالب می‌شود که علی‌رغم همه اظهارنظر‌ها و مستندات موجود مبنی بر وجود قاچاق در مناطق آزاد، اما مرتضی بانک که مدت کوتاهی است بر کرسی دبیری شورایعالی مناطق آزاد تکیه زده، با ژستی حاکی از پیروزی و یا شاید بی‌خبری از وضع موجود عنوان کرده که «با وجود نظارت‌ها و حضور گمرک در مبادی ورودی و خروجی مناطق آزاد، مفهوم قاچاق در آن‌ها بی‌معنی است». البته وی پیشتر نیز وجود قاچاق در مناطق آزاد را یک نکته انحرافی دانسته بود که توسط برخی از رسانه‌ها طرح می‌شود.

با این استدلال مشاور رئیس‌جمهور، قطعاً اینگونه می‌توان استنباط کرد که اگر دور تا دور کشور را گمرک فراگیرد، کشور از معضل قاچاق رهایی خواهد یافت و از آنجایی که دیگر قاچاقی به کشور وارد نمی‌شود، اصلاً می‌توان با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای همیشه خداحافظی کرد؛ البته این استدلال آقای بانک شاید به آن دلیل باشد که از گفته‌های «رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس»، «جانشین فرمانده ناجا» و نیز «بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان» چشم‌پوشی کرده چراکه گفته بودند: «۷۰ درصد قاچاق از مبادی رسمی صورت می‌گیرد».

البته مرتضی بانک که با دید بسیار مثبتی به مناطق آزاد نگاه می‌کند، در اظهارات قابل تامل دیگری عنوان کرده که «اصلاً در این مناطق هیچ عملکرد خلاف قانونی وجود ندارد و جای تعجب دارد که چرا در حق این مناطق جفا شده است».

*مناطق آزاد را از نزدیک ببنید

شاید بهتر است که جناب آقای بانک را مخاطب گفته‌های علیرضا جمشیدی، رئیس سابق تعزیرات حکومتی قرار دهیم که گفته بود: «از کسانی که واردات کالا‌های قاچاق از مناطق آزاد را قبول ندارند، دعوت می‌کنم برای اثبات این موضوع به اتفاق هم به این مناطق رفته و از نزدیک ورود قاچاق را ببینیم».

حال این سوال به ذهن مخاطب متبادر می‌شود که چگونه است دبیر شورایعالی مناطق آزاد در سفر‌های مختلفش به مناطق آزاد، نتوانسته این کاستی‌ها و مشکلات را ببیند؟ شاید بهترین پاسخ این پرسش این باشد که بهتر است سفر‌های جناب آقای بانک، سرزده، ناگهانی، بدون تشریفات و صرفاً به همراه افراد مطلع و آشنا از مشکلات این مناطق باشد تا این بار بازدید‌هایی متفاوت از این مناطق صورت گیرد.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۹۴۴۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در دیدار ‌صنعتگران ‌هرمزگان با رئیس قوه قضائیه چه گذشت؟

رئیس قوه قضائیه ‌با رؤسای مناطق آزاد، کارآفرینان و صنعتگران ‌ استان هرمزگان دیدار کرد و در جریان مشکلات و موانع اقتصادی قرار گرفت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، ‌حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در جریان سفر به استان هرمزگان ‌با رؤسای مناطق آزاد، کارآفرینان و صنعتگران ‌ استان هرمزگان دیدار کرد و در جریان مشکلات و موانع اقتصادی قرار گرفت.

‌مهدی دوستی‌ استاندار هرمزگان در این دیدار با اشاره به هزار و 87 کیلومتر مرز مشترک استان هرمزگان با کشور‌های همسایه، اظهار کرد: استان هرمزگان در حوزه تامین امنیت سرمایه‌گذاری در زمره استان‌های برتر کشور قرار دارد. 

وی همچنین از بهبود 9 پله‌ای نرخ بیکاری در استان هرمزگان طی 3 سال گذشته خبر داد. 

«کاویانی» مدیرعامل یکی‌از پالایشگاه نفتی استان هرمزگان نیز در این جلسه، تعامل، همکاری و هم‌افزایی قوای مجریه، مقننه و قضاییه در مقوله تامین امنیت کسب و کار را بسیار مهم و ضروری دانست و گفت: خدا را شاکر هستیم در استانی قرار داریم که مسئولان آن، اهتمام ویژه‌ای به مقوله حمایت از تولید و رفع موانع تولید دارند.

وی افزود: ما در پالایشگاه نفت آفتاب، در حوزه تامین مواد اولیه و خوراک برای تولید فراورده‌های‌مان با مشکلات جدی مواجه هستیم و از قوه قضاییه می‌خواهیم که برای رفع این مشکل تدابیر لازم را اتخاذ کند.

«پیغامی» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم نیز در این جلسه با اشاره به اقدامات صورت گرفته در قشم طی سال‌های اخیر گفت: ‍در نتیجه اقدامات صورت گرفته به نقطه‌ای رسیده‌ایم که از 17 هزار متر مکعب آب شیرین کردن در طی روز، امروز در این زمینه به رقم 28 هزار متر مکعب رسیده‌ایم. 

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود ضمن نقد برخورد‌های صورت گرفته از سوی برخی بخش‌ها با سازوکار‌های موجود در مناطق آزاد گفت: بخش‌ها و دستگاه‌های مختلف نظام باید این موضوع را بپذیرند که مناطق آزاد را در خارج از قلمرو نظامات اداری معمول بپذیرند. 

«ضربی» مدیرعامل یکی از شرکت‌های کشتی‌سازی استان هرمزگان نیز در این جلسه با اشاره به اهم اقدامات صورت گرفته در حوزه، به بیان برخی مشکلات و مسائل شرکت متبوع خود پرداخت. 

«معروف‌خانی» مدیرعامل یکی از شرکت‌های حوزه فولاد نیز در این جلسه گفت: ما فعالان اقنصادی به واسطه صدور بخشنامه‌ها و سخنرانی‌های امیدبخش رئیس قوه قضاییه که موجب تقویت روحیه سرمایه‌گذاران و ایجاد فضای امن برای تولید در کشور شده، از حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای قدردانی می‌کنیم؛ ما امروز طرح‌ها و پروژه‌های توسعه‌ای بسیاری را در دستور کار داریم و هر هفته و هر ماه در امر تولید، رکورد تازه‌ای را به ثبت می‌رسانیم. 

خانم «نیکو» مسئول یکی از انجمن‌های گردشگری نیز در این جلسه، ضمن انتقاد از جرایم سنگین تعزیرات، خواستار صدور مجوز واردات شناور‌های دست دوم و همچنین برقراری سوخت یارانه‌ای برای شناور‌ها و لنج‌های ساحلی شد. 

«گودرزی» مسئول یکی از انجمن‌های واردکننده و صادرکننده مواد غذایی در این جلسه به بیان برخی مشکلات در حوزه رفع تعهدات ارزی و همچنین نحوه تخصیص ارز به واحد‌های تولیدی پرداخت. 

«دهقان» مدیرعامل یکی از شرکت‌های حاضر در بندر شهید رجایی طی سخنانی ضمن قدردانی از تلاش‌های دستگاه قضا در زمینه فعال شدن سامانه جامع انبار‌ها در بندر شهید رجایی گفت: فعال شدن سامانه جامع انبار‌ها در بندر شهید رجایی موجب شد که تمامی شرکت‌های حاضر در این بندر دارای یک کد پستی شوند و اطلاعات مربوط به ورود و خروج کالا‌ها را در این سامانه به ثبت برسانند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توقیف ۱۲ لیفتراک قاچاق به ارزش ۱۸۰ میلیارد ریال
  • توقیف ۱۲ لیفتراک قاچاق به ارزش ۱۸۰ میلیارد
  • لزوم رعایت دستورالعمل استقرار HSE در مناطق/برخورد قانونی با خاطیان فوت کارگر شهرداری تهران
  • افزایش ۲.۵ برابری تشکیل پرونده‌های تعزیراتی در حوزه بازرسی قاچاق کالا و ارز
  • محکومیت ۶ میلیاردی قاچاقچی کالا دراصفهان
  • قاچاقچی سیگار در اردبیل جریمه شد
  • جریمه قاچاقچی سیگار در اردبیل
  • در دیدار ‌صنعتگران ‌هرمزگان با رئیس قوه قضائیه چه گذشت؟
  • بهره گیری از ظرفیت‌های منطقه آزاد کیش با هدف خودکفایی مددجویان کمیته امداد
  • کشف ۳۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در همدان