Web Analytics Made Easy - Statcounter

جاده ارتباطی روستاهای غربی جغتای که شش سال قبل کلنگ آن به زمین خورده است، هنوز هم برای تکمیل و بهره برداری، چشم انتظار امروز و فردای مسئولان شهرستان و استان نشسته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به گزارش پیام جغتای، جاده ارتباطی روستاهای غربی جغتای که شش سال قبل کلنگ آن به زمین خورده است، هنوز هم برای تکمبل و بهره برداری، چشم انتظار امروز و فردای مسئولان شهرستان و استان نشسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این راه در سالهای اخیر به یکی از دغدغده های اصلی مردم رنج کشیده روستاهای غربی شهرستان جغتای شامل کهنه، الله آباد، منیدر، محمدیه شده است، چرا که در سایه ساخت این راه امیدها برای خروج از محرومیتی عمیق و کهن تقویت خواهد شد.

 

احداث مسیرهای فرعی به منظور تردد موقت ساکنان این روستاها و همچنین وسایل نقلیه تردد کننده به کارخانه سیمان جوین، در زمان ساخت مسیر اصلی، موضوعی است که دست مردم محروم این روستاها را از همان راه خاکی اصلی نیز کوتاه کرده است.

 

در همین رابطه ابراهیم عباسی، عضو شورای اسلامی روستای کهنه  به خبرنگار ما گفت: تردد از مسیرهای فرعی نامناسب بعد از هر بار بارندگی به یکی از چالش های اصلی پیش روی مردم تبدیل می شود، این معضل زمانی درد آور می شود که اداره راهی حتی از یک تسطیح با استفاده از گریدر هم خودداری میکنند.

 

جاده روستاهای غربی جغتای دستاویز انتخاباتی نامزدها

 

این عضو شورای روستای کهنه افزود: کارگاه ساخت این جاده برای چندمین بار در این شش سال متوقف شده است و پیگیری های مردم و شورا راه به جایی نبرده است.

 

وی با گلایه از دستاویز شدن این جاده برای نامزدهای انتخاباتی خاطرنشان کرد: در آستانه هر انتخابات اعم از مجلس شورای اسلامی یا ریاست جمهوری، شاهد برو بیای نامزدهای انتخاباتی و کلنگ زنی و دادن وعده های رنگارنگ هستیم؛ اما پس از اتمام انتخابات نه جاده ای ساخته می شود و نه خبری از نامزدهای انتخاباتی به گوش می رسد.

 

آخرین گزارش منتشر شده توسط همین پایگاه خبری در چهارم شهریور سال جاری حاوی اظهارات دو تن از اعضای شورای روستای کهنه می باشد که در آن از زبان مسئولان راه روستایی استان خراسان رضوی علت توقف پروژه ساخت این جاده وقوع مشکل فنی در دستگاه بتن ساز عنوان شده بود.

 

تحریم ها مانع از تعمیر دستگاه بتن ساز شده است

 

اظهارات محمد حسن سجادی پارسا، مشاور رئیس راه و شهرسازی شهرستان سبزوار در رابطه با این پروژه و توقف چندباره آن جالب توجه است.

 

سجادی پارسا در این رابطه به خبرنگار ما گفت: ماشین بتن ساز به عنوان اصلی ترین دستگاه مورد نیاز در وضعیت فعلی دچار نقص فنی شده است و عدم تامین قطعات مورد نیاز برای تعمیر آن به علت وجود تحریم ها، مانع از راه اندازی آن شده است.

 

وی افزود: با وجود موانع زیادی در مسیر تامین قطعات مورد نیاز برای ماشین بتن ساز، این قطعات تامین شده است و بزودی بر روی ماشین نصب خواهد شد و ساخت جاده از ۲۰ آبان ماه سال جاری از سر گرفته می شود.

 

گفتنی است؛ بعد از جدا شدن دو اداره راه و شهرسازی و راه و ترابری از یکدیگر، اداره راه و شهرسازی شهرستان جغتای، با دو کارمندی اداره می شود که در اداره راه و ترابری این شهرستان مستقر می باشند و عملا این اداره در جغتای وجود ندارد و امور مربوط به این حوزه توسط اداره سبزوار انجام می شود.

 

همچنین جاده ارتباطی روستاهای غرب شهرستان جغتای با استفاده از یک لایه بتن ساخته که فقط لایه ای نازک از آسفالت بر روی آن پاشیده می شود.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۰۴۸۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جابه جایی بیش از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن کالا در سیستان و بلوچستان

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای سیستان و بلوچستان، تیمورباقری افزود: در سال گذشته سه میلیون و ۶۶۷ هزار و۵۵۷ تن کالا با ۲۴۵ هزار و ۳۴۴ سفر باری از مبدأ شهرستان‌های استان جابه جا شده است.

وی اضافه کرد: عمده کالاهای حمل شده طی این مدت از استان، سیمان، فرآورده‌های نفتی و آرد بوده است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای سیستان و بلوچستان، تصریح کرد: از این میزان حجم کالای جابه جا شده، دو میلیون و ۹۵۸ هزار ۷۶۹ تن درون استانی و ۷۰۸ هزار و ۷۸۸ تن کالا به مقصد برون استانی بوده است.

باقری خاطرنشان کرد: در حال حاضر سه پایانه بار ،۷۶ شرکت حمل و نقل کالا، بیش از ۱۰ هزار راننده باری و بیش از نه هزار ناوگان باری در حوزه تحت پوشش این اداره کل در حال فعالیت هستند.

وی با بیان اینکه در قالب کمیسیون ماده ۱۲ نظارت ویژه بر عملکرد شرکت‌های حمل و نقل انجام می‌شود، از مردم، رانندگان و صاحبان کالا خواست هرگونه شکایات خود را از طریق سامانه ۱۴۱ برای رسیدگی به این اداره‌کل اطلاع دهند.

کد خبر 6090595

دیگر خبرها

  • روستاهای آبپخش نیازمند توجه بیشتر مسؤولان هستند
  • تامین زمین برای ساخت هشت هزار و ۵۰۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن در شهرستان های سراوان و گلشن
  • ساخت هر کیلومتر مربع آسفالت چقدر هزینه دارد؟
  • آمادگی مشترک پلیس راه، هلال احمر، اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای و اورژانس شهرستان تکاب برای مقابله با حوادث غیر مترقبه
  • بهره برداری از طرح آبرسانی سد کوثر به شهرستان بهمئی تا آبان ماه
  • اجرای ۲۲ هزار و ۵۰۰ متر شبکه توزیع آب آشامیدنی در شهرستان درمیان
  • فراخوان بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران منتشر شد
  • اختصاص اعتبار برای تکمیل خط ریلی چهارمحال‌وبختیاری ضروری است
  • آغاز ساخت پایگاه اورژانس جاده‌ای شهرک صنعتی در بویراحمد
  • جابه جایی بیش از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن کالا در سیستان و بلوچستان